ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στις επάλξεις του αγώνα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Με κυβερνητικό κλιμάκιο συναντιέται σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Εκαψαν τους φουσκωμένους λογαριασμούς οι αγρότες στα Τρίκαλα
Εκαψαν τους φουσκωμένους λογαριασμούς οι αγρότες στα Τρίκαλα
Με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται για τρίτη συνεχή βδομάδα στους δρόμους του αγώνα, με μπλόκα και άλλες πολύμορφες δράσεις, πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων θα θέσουν στο κυβερνητικό κλιμάκιο το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν όλες αυτές τις μέρες, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους και αναδεικνύοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθούν, ειδικά αυτά για το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλιώς οι αγρότες θα δυσκολευτούν πολύ στη νέα καλλιεργητική περίοδο, που αρχίζει σε λίγες μέρες.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν όσα εδώ και χρόνια τούς στερεί η κυβερνητική πολιτική, στο πλαίσιο της αντιδραστικής ΚΑΠ της ΕΕ:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.) και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.


-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Μετά τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, οι αγρότες μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες θα αποφασίσουν το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Οχι στα ψίχουλα που δίνονται με βάση τα «δημοσιονομικά δεδομένα»

Τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά:

  • Απέναντι στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση, στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», έχει εξαγγείλει 50 εκατομμύρια για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενους και συνεταιρισμένους) και μόνο για μια χρονιά. Ακόμα και αυτό το ποσό είναι περίπου το 1/3 από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Την ίδια στιγμή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δίνει μόνιμα πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
  • Σε μια περίοδο που οι αγρότες έλαβαν διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με πέρυσι και οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα, ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος έως και 50% και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Για να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες - παρόχους, έχει εξαγγείλει την κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος. Την ίδια ώρα, ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη» Ενέργεια, μοιράζοντάς τους πακέτα δισεκατομμυρίων για να προωθούν νέες μπίζνες.
  • Απέναντι στο αίτημα για επιδότηση των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση - κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Γενάρη έως τον Μάρτη του 2022. Την ίδια ώρα, χρηματοδοτεί - επί της ουσίας - τους εφοπλιστές με 11,5 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των ζωοτροφών.
  • Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, βέβαια, εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια και «εγγυημένη κερδοφόρα τιμή» στο ρεύμα που πωλούν οι ιδιωτικές εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στον περιφερειακό Τρικάλων - Ιωαννίνων, στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος Μπάρας και με μηχανοκίνητη πορεία που πέρασε από το κέντρο των Τρικάλων έφτασαν στο υποκατάστημα της ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος παραγωγής που φέρνουν η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στο ρεύμα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, με τις κόρνες να ξεσηκώνουν την πόλη, απέσπασαν τα χειροκροτήματα των περαστικών, ενώ ξεχώρισε το πέρασμά τους από την οδό Β. Τσιτσάνη, μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου τους υποδέχτηκαν υγειονομικοί που είχαν καταλήξει εκεί με πορεία από το Νοσοκομείο Τρικάλων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», Λάμπρος Τσέκας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ήρθαμε στη ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα τόσο στο οικιακό όσο και στο αγροτικό. Ολα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της "πράσινης" ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι αυξήσεις - φωτιά σε αγροτικά μέσα και εφόδια, σε πετρέλαιο και ρεύμα, αγροτικό και οικιακό, εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής στα ύψη. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούμε να παράγουμε».

Μπροστά στη ΔΕΗ, οι αγρότες έκαψαν τους λογαριασμούς τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αιγιάλεια

Σταθεροί και αμετακίνητοι παραμένουν οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι στο μπλόκο στο Χαλίκι της Αιτωλοακαρνανίας, όπου σήμερα Τσικνοπέμπτη, το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση - γλέντι. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο μεθαυριανό συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλεί στο συλλαλητήριο που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, μαζί με εργατικά συνδικάτα και άλλους φορείς, μεθαύριο Σάββατο στην κεντρική πλατεία του Πύργου στις 11.30 π.μ., κλιμακώνοντας τις δράσεις της. Αμετακίνητοι παραμένουν στο μπλόκο στη Μαραθιά οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, πραγματοποιώντας δράσεις, ετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειές τους από κοινού με την Ομοσπονδία.

Στο Αίγιο, το μπλόκο στη γέφυρα Μεγανίτη συνεχίζει τις δράσεις του με πάνω από δύο βδομάδες παρουσίας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αναμένουν τις σημερινές εξελίξεις με τη συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι αυτή προήλθε και από την πίεση που πανελλαδικά ασκήθηκε, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε Μεσσηνία και Λακωνία

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού καλούν σήμερα Πέμπτη στις 12 μ. τους αγροτοκτηνοτρόφους της Μεσσηνίας σε μεγάλη συγκέντρωση και Γενική Συνέλευση για τις επόμενες δράσεις τους στο μπλόκο στο Σουληνάρι, όπου θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό της οδού Καλαμάτας - Πύλου. Για τον σκοπό αυτό προγραμματίζουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και οχήματα από το μπλόκο του πρώην σταθμού του ΟΣΕ στη Μεσσήνη προς το Σουληνάρι.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας προχώρησε χτες σε συγκέντρωση - ενημέρωση στο μπλόκο στα Ξηροκάμπια, προκειμένου οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, μετά και τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να καθορίσουν τη στάση τους σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.

Στην Αργολίδα ο Αγροτικός Σύλλογος του νομού καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στον χώρο του μπλόκου στον δρόμο των Αρχαιοτήτων.

Στα συλλαλητήρια του Σαββάτου σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο (βλ. σελ. 12) καλούν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ