ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αλλη μια αποστολή μακριά από τα σύνορα

Από προηγούμενη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στη συνοδεία του «Ντε Γκολ»
Από προηγούμενη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στη συνοδεία του «Ντε Γκολ»
Πλέοντας εκατοντάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, στο Στενό Σαρδηνίας - Κορσικής, η φρεγάτα «Αδρίας» εντάχθηκε στη λεγόμενη Δύναμη Κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», που βρίσκεται σε αποστολή στη Μεσόγειο μέχρι τις 22/4. Εκτός από την ελληνική φρεγάτα και γαλλικά πλοία συμμετέχουν επίσης ναυτικές μονάδες του Βελγίου, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

Η φρεγάτα θα επιχειρεί μαζί τους μέχρι τις 9/2, ενώ θα γίνουν και συνεκπαιδεύσεις με άλλα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενόσω το αεροπλανοφόρο θα πλέει κοντά στην ελληνική επικράτεια. Οπως τονίζεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, η φρεγάτα συμμετέχει στη γαλλική επιχείρηση «Clemenceau 22» που πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, «διεξάγοντας προκεχωρημένες δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, με σκοπό την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων που συμμετέχουν σε αυτήν και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας της Δύναμης Κρούσης».

Σημειωτέον, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας «η αεροναυτική δύναμη θα συμμετάσχει στην επιχείρηση "Chammal" (σ.σ. γαλλική στρατιωτική επιχείρηση σε Ιράκ και Συρία), στο γαλλικό σκέλος της επιχείρησης "Inherent Resolve" και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του "Ισλαμικού Κράτους" στη Μέση Ανατολή (...) Θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ ("EUNAVFOR MED Irini"), του ΝΑΤΟ... ή μιας άλλης συμμαχίας». Ανοίγουν έτσι όλη τη βεντάλια της εμπλοκής σε μια σειρά από μέτωπα, όπου ρόλος ανατίθεται και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αλλωστε η συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια», η οποία σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων υλοποιείται σύμφωνα με τις σχετικές «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», τις οποίες έχουν συμφωνήσει σε στρατιωτικό επίπεδο.

Συνεννοήσεις με το κράτος - δολοφόνο

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γαΐρ Λαπίντ, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Συζητήθηκαν οι «εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ και η πολυμερής συνεργασία στην περιοχή», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Ν. Δένδια. Στην ατζέντα βρέθηκε επίσης η προετοιμασία της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, στην Ελλάδα.

Σε αντίστοιχη ανάρτησή του, ο Λαπίντ έκανε λόγο για θερμή και θετική συνομιλία με τον φίλο του υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως είπε. Διαμήνυσε εξάλλου πως η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος του Ισραήλ και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς σχέσης. Ειδικότερα, ο Λαπίντ διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των χωρών και των λαών μας».

Σε ανάρτηση δε της ισραηλινής πρεσβείας για την επικοινωνία, σημειώνεται ότι οι δύο ΥΠΕΞ «επιβεβαίωσαν τους εξαιρετικούς δεσμούς Ισραήλ - Ελλάδας και συζήτησαν διαφορετικούς τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Πέθανε ο Χ. Σαρτζετάκης

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα

Πέθανε χτες ο Χρήστος Σαρτζετάκης σε ηλικία 93 ετών. Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1985 έως το 1990. Ηταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1955. Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ήταν ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Την περίοδο της δικτατορίας απολύθηκε από το δικαστικό σώμα, συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Επέστρεψε στο δικαστικό σώμα το 1974 ως εφέτης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη: «Για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τη συμβολή του στην αποκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη και τη στάση του απέναντι στη χούντα, για την οποία φυλακίστηκε, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βήματα επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, με φόντο την «ενεργειακή ασφάλεια»

Πριν αναχωρήσει χτες για το Κίεβο (βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ στις σελ. 6-7), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισαάκ Χέρτζογκ θα επισκεφτεί επίσημα τη χώρα του, μες στον Μάρτη, επιταχύνοντας την προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών ήδη προετοιμάζουν την επίσκεψη Χέρτζογκ και ότι τις επόμενες μέρες πιθανώς θα συναντηθούν στο Ισραήλ.

«Θα καταβάλουμε προσπάθειες ώστε οι διμερείς μας σχέσεις να εξελιχθούν διαφορετικά (από ό,τι είναι σήμερα). Μπορώ να πω ότι και οι Ισραηλινοί μοιράζονται την ίδια πεποίθηση (...) θα ξεκινήσουμε με προκαταρκτικές επαφές και μετά θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία (σ.σ. αποκατάστασης των σχέσεων)», είπε. Σημειωτέον πως το επόμενο διάστημα ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα επισκεφτεί και την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος επανέφερε τους προχτεσινούς ισχυρισμούς Σοϊλού, πως 12 μετανάστες στον Εβρο βρέθηκαν νεκροί στην τουρκική πλευρά εξαιτίας επιχείρησης επαναπροώθησης από τις αρχές, λέγοντας ότι «δείχνουν ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως κι ο κόσμος το ίδιο».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές της σημασίας που έχουν οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι οι αναλύσεις και στα ασιατικά ΜΜΕ. Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» φιλοξενούσε χτες εκτενές δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται πως «η "real politik" υπαγορεύει πως Τουρκία και Ισραήλ χρειάζεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους» και εκτιμήσεις όπως ότι «φαίνεται πως υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων στις δύο χώρες, που είναι ευεργετική και για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και Ευρώπη». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι πιθανώς οι δύο χώρες θα διορίσουν πρέσβεις πάλι η μία στην άλλη πριν την επίσκεψη Χέρτζογκ και συμπληρωνόταν: «Μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συμφωνήσουν να ξεπεράσουν δραστικά διαφορετικές απόψεις (που παραμένουν σε διάφορα θέματα) και αν θα διαμορφώσουν μηχανισμούς για να διατηρήσουν τη σχέση σε φάσεις κρίσης (...) Τα βήματα της Τουρκίας για να "σπάσει" την απομόνωση στην περιοχή θα ωφελούσαν και τους πρώην αντιπάλους της, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου. Θα ήταν μια ευκαιρία "αμοιβαίου οφέλους" για Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο».

Στο μεταξύ, ενώ ο Ερντογάν επανέφερε το ενδεχόμενο η χώρα του να κατασκευάσει και 2ο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (εκτός από το Ακουγιού) σε συνεργασία με ρωσικά κεφάλαια, ξεκαθάρισε ότι για το τουρκικό κεφάλαιο η συνεργασία με τη Δύση παραμένει προτεραιότητα. «Ισως να κατασκευάσουμε και πάλι με τη Ρωσία τον δεύτερο πυρηνικό σταθμό. Είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις μας, η πυρηνική ενέργεια, καθώς και το φυσικό αέριο» είπε, τονίζοντας επιπλέον ότι και στο θέμα της αγοράς των ρωσικών «S-400» «αυτή η απόφαση είναι δική μας απόφαση (...) Αυτό δεν έχει τίποτα το αρνητικό σε σχέση με το ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εμείς δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Επειδή υπάρχουν βήματα που έχουμε κάνει μαζί τους σε πολλούς τομείς». Και επιβεβαίωσε ότι «τρέχουν» μια σειρά διμερείς διαβουλεύσεις για διευθέτηση διαφωνιών, όπως το θέμα των «F-16». «Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε, είτε εκσυγχρονίζοντας τα "F-16" ή με το να μας πουλήσουν μερικά νέα "F-16"», όπως ισχυρίστηκε.

Την ίδια ώρα, οι υψηλοί τόνοι επανήλθαν μεταξύ Ευρώπης - Τουρκίας, με αφορμή τις νέες επικρίσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για το πώς οι τουρκικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση του (αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή επιχειρηματία) Οσμάν Καβαλά. «Απαιτούμε να σέβονται τα δικαστήριά μας. Σε αυτούς που δεν επιδεικνύουν αυτόν τον σεβασμό: μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σας σεβαστούμε καθόλου ούτε εμείς», σχολίασε από τη μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), δήλωσε ότι «θα ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός πρωτότυπου πλοίου στο πλαίσιο του προγράμματος Σκαφών Επίθεσης εγχώριας κατασκευής». Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι «τα εγχώριας κατασκευής σκάφη επιθετικών επιχειρήσεων αναμένεται να συμβάλουν στην προστασία των συμφερόντων της χώρας μας στις γύρω θάλασσες, όπως την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο...».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ