ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι εργασίες στη Βάστρια και ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Τροπολογία για δομή - φυλακή στην καρδιά του πευκοδάσους ψήφισε η κυβέρνηση

Τροπολογία, η οποία φωτογραφίζει καθαρά τη διαμόρφωση της νέας δομής - φυλακής προσφύγων στη θέση Βάστρια της Λέσβου, κατέθεσε και αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, να εντείνει την καταστολή και να επιδεικνύει την πυγμή της σε ανθρώπους που ξερίζωσε η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Την τροπολογία, την οποία καταψήφισε βέβαια το ΚΚΕ, κατήγγειλε μιλώντας στην Ολομέλεια η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα.

Οπως ανέφερε, πέρα από τη συνολική διαφωνία του ΚΚΕ στην κατασκευή αυτών των απάνθρωπων φυλακών εγκλωβισμού των προσφύγων, «δεν αγνοούμε και το γεγονός ότι επιχειρείτε να φτιάξετε αυτό το κολαστήριο στην καρδιά του μεγάλου πευκοδάσους της Λέσβου».

Μιλώντας για το περιεχόμενο της τροπολογίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση, με την τροπολογία, δεν διστάζει να νομοθετήσει την εξαίρεση από τους κανονισμούς που επιβάλλουν την οριοθέτηση των ρεμάτων αλλά και να αφαιρέσει τις όποιες αδειοδοτικές αρμοδιότητες από την Τοπική Διοίκηση, «καθιστώντας το ίδιο το υπουργείο αποκλειστικά αρμόδιο να ελέγξει την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Νομοθεσία που έχετε κάνει κατ' επανάληψη "λάστιχο", άλλοτε για να προχωράνε επενδυτικά σχέδια, άλλοτε για να φτιάχνετε απάνθρωπες φυλακές. Περιβαλλοντική ευαισθησία έχετε μόνο όταν πρόκειται, τελικά, για "πράσινες" μπίζνες».

Η Μ. Κομνηνάκα ρώτησε την κυβέρνηση: «Πόσα στρέμματα δάσους, πόσες χιλιάδες δέντρα θα κοπούν για να στηθεί και να λειτουργήσει αυτή η απάνθρωπη φυλακή στη Λέσβο; Τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας φωτιάς στην καρδιά του δάσους, σαν αυτές που ξέσπασαν δύο φορές τις τελευταίες 15 μέρες από υπερφόρτωση του δικτύου στο σημερινό, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ΚΥΤ στο Μαυροβούνι; Πού θα σταματήσει αυτή η φωτιά και με πόσα θύματα στο διάβα της;».

Επισήμανε ακόμη ότι «είναι, πράγματι, αποκαλυπτική η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, όπως έκανε, βέβαια, και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την πάνδημη άρνηση του λαού της Λέσβου και της Χίου να παίξουν τον ρόλο του δεσμοφύλακα, τους οποίους, βέβαια, δεν μπορέσατε να κάμψετε ούτε με το μαστίγιο της καταστολής ούτε με το καρότο των ανταλλαγμάτων. Γι' αυτό επιχειρείτε τώρα να ξεκινήσετε τα έργα, μεταφέροντας νύχτα τα μηχανήματα, σαν τον κλέφτη».

Για το θέμα η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατέθεσε και Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, ρωτώντας τον «αν, σεβόμενος την απαίτηση του λεσβιακού λαού, θα σταματήσει και θα ακυρώσει την κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς επαναπροωθήσεις ή τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και στις νέες υπερδομές - φυλακές».

  • Την ίδια ώρα πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να γίνονται «χαρτί» στους ανταγωνισμούς, με τραγικές συνέπειες. Χτες, τα πτώματα 12 προσφύγων και μεταναστών που πέθαναν από το κρύο βρέθηκαν κοντά στα σύνορα στον Εβρο, στην τουρκική πλευρά στο συνοριακό φυλάκιο των Υψάλων, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, να κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι επαναπροωθήθηκαν από Ελληνες συνοριοφύλακες και βρέθηκαν «χωρίς παπούτσια και ξεγυμνωμένοι». Ο Ν. Μηταράκης χαρακτήρισε «ανυπόστατη» την καταγγελία.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παρών» στα επικίνδυνα σχέδια μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό

Αφορμή να δηλώσει «παρών» στα ευρωατλαντικά σχέδια που φτάνουν μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, για την αντιμετώπιση της Κίνας, έδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών η ολοκλήρωση, προχτές, του δεύτερου γύρου του διαλόγου ΕΕ - Ινδίας για ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας».

Διπλωματικές πηγές παραπέμπουν στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), όπου τονίζεται ότι «οι διαβουλεύσεις περιελάμβαναν τις εξελίξεις στο περιβάλλον θαλάσσιας ασφάλειας, τις εξελίξεις πολιτικής που καλύπτουν τη στρατηγική της ΕΕ για συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό και την "Πρωτοβουλία Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού" της Ινδίας, τη θαλάσσια συνεργασία ΕΕ - Ινδίας και περιφερειακές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ζητημάτων διεθνούς θαλάσσιας ασφάλειας», όπως και τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα «μετά την επιτυχημένη κοινή ναυτική τους άσκηση στον Κόλπο του Αντεν τον Ιούνιο του 2021».

Ακόμα, ότι «ΕΕ και Ινδία έχουν δεσμευτεί για μια ελεύθερη, ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και βασισμένη σε κανόνες θαλάσσια τάξη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», βασισμένη μεταξύ άλλων «στην ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, κάνοντας το μαύρο άσπρο, προσπαθεί να πείσει ότι οι συμμαχίες που στήνει με την Ινδία, με τις ευλογίες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, για να στηθεί «ανάχωμα» στην Κίνα, αφορούν τάχα... το «τείχος προστασίας» απέναντι στην κατά τ' άλλα ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία.

Ετσι, από το υπουργείο χαιρετίζουν τις διατυπώσεις περί της δήθεν «ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», «υπενθυμίζοντας» με νόημα τάχα ότι «η Ινδία είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της με το γειτονικό Μπαγκλαντές».

Σε κάθε περίπτωση, σε άλλο ένα δείγμα της πρεμούρας για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε δήλωσή του χαιρέτισε χτες το γεγονός ότι η ελληνική υποψηφιότητα για την εκλογή σε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025 - 2026, εξασφάλισε 97 γραπτές δεσμεύσεις.

Το απέδωσε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «οικοδομεί συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις με όλο τον κόσμο (...) τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία», αποσιωπώντας με τη σειρά του τις δεσμεύσεις εμπλοκής τέτοιων λυκοφιλιών.

Ισχυρίστηκε δε ότι βασικό μήνυμα της ελληνικής υποψηφιότητας είναι πως οι θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ «είναι επίκαιρες όσο ποτέ», συγκαταλέγοντας σε αυτές: «Την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και επίσης, όπου χρειάζεται, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλωστε, το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από τα βασικά όργανα του ΟΗΕ», στέλνοντας ξανά μήνυμα στην Αγκυρα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στο πλευρό του λαού της Λέσβου και των προσφύγων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, με αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βόρειου Αιγαίου, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, Κ. Μουτζούρη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Μαρία Κομνηνάκα, καθώς και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση.

Η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, που απαιτεί να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην τοποθεσία Βάστρια της Λέσβου, το οποίο θα αποτελέσει μια ακόμα απάνθρωπη φυλακή για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι μετέφεραν επίσης την καταγγελία τους προς την κυβέρνηση, για τη φωτογραφική διάταξη μέσα στον «αναπτυξιακό» νόμο (βλέπε δίπλα θέμα) που αφαιρεί από την Περιφέρεια τις αρμοδιότητες οι οποίες αφορούν αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις, με προφανή στόχο να υλοποιηθούν τα έργα κατασκευής δομών μεταναστών στο νησί, αντίθετα με τη βούληση των νησιωτών και της περιφερειακής αρχής.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο την απαίτηση του λαού της Λέσβου να σταματήσει και να ακυρωθεί η κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης, να εξασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς επαναπροωθήσεις ή εγκλωβισμό τους στα νησιά και στις νέες υπερδομές - φυλακές.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ
Επαφές για μια «σχέση ευρύτερη και βαθύτερη»

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, που θα συνεχίσει «επίσκεψη εργασίας» στις ΗΠΑ μέχρι και το τέλος της βδομάδας.

Ανάρτηση του κυπριακού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μια εξαιρετική συνάντηση» και ανέφερε ότι η ατζέντα της περιλάμβανε «τη στρατηγική συνεργασίας Κύπρου - ΗΠΑ, το Κυπριακό, την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα καθαρής Ενέργειας, περιλαμβανομένων των σχηματισμών 3+1, και άλλες διεθνείς προκλήσεις».

Από τη μεριά της Ουάσιγκτον, ανακοίνωση σημειώνει πως ο Μπλίνκεν «επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων μέσω του μηχανισμού 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ». Σημειωτέον, με φόντο την κλιμακούμενη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας η ανακοίνωση τονίζει ότι «οι δύο υπουργοί συζήτησαν μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του συντονισμού των ενεργειών για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Ενώ αναφορά γίνεται και στην επικείμενη υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την επιστήμη και την τεχνολογία. Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Μπλίνκεν εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ «στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, προς όφελος όλων των Κυπρίων». Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι με τον Ι. Κασουλίδη είχαν να μιλήσουν για πολλά, κάτι που, όπως ανέφερε, «αντανακλά το γεγονός ότι σε τόσα πολλά διαφορετικά επίπεδα αυτή η σχέση έχει γίνει ευρύτερη αλλά και βαθύτερη».

Τηλεφώνημα Καλίν - Σάλιβαν

Στο μεταξύ, ο ρόλος που η Νοτιοανατολική Μεσόγειος έχει για τους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ αναδείχθηκε και στη χτεσινή νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, κυρίως για πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά θέματα, την «κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», τη «διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας» και «άλλα περιφερειακά θέματα». Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τονίστηκε η σημασία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν ο μηχανισμός που θα εξασφαλίσει έναν ρεαλιστικό, προγραμματισμένο και βιώσιμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σπεύσει και αυτό σε επιστολή απάντησης σε βουλευτή να τονίσει ότι «η Αγκυρα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στις αποστολές της Συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)» και ότι «οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα εναντίον της κακής επιρροής στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ