ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί γενναία κρατική χρηματοδότηση και να βρεθούν όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μελετητική και κατασκευαστική πορεία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ώστε ο λαός της περιοχής να υποδεχθεί έναν πραγματικά δωρεάν και δημόσιο χώρο, αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο πρώην στρατόπεδο και την αναφορά του για την εξέλιξη και τον χαρακτήρα που θα αποκτήσει.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι στις δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έκρυψαν το γεγονός ότι - σύμφωνα και με το πόρισμα της «μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας» του έργου - για να ολοκληρωθεί το έργο στο χρονοδιάγραμμά του χρειάζεται να εξασφαλιστεί φέτος το 60% της χρηματοδότησης, τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί μόλις το 40%, για ένα έργο που ο συνολικός προϋπολογισμός του αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ.

Η παράδοση του έργου από τις 1/1/2025 φαντάζει «μακρινό όνειρο», τονίζεται, αν σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη φάση του έργου, για την οποία είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός δύο χρόνια πριν, ξεκίνησε φέτος.

«Μέσα στις αυταπάτες αυτές και στον εφησυχασμό που καλλιεργήθηκαν, ξεχώρισε και μια αλήθεια διά στόματος του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα του μητροπολιτικού πάρκου να "παράγει έσοδα για να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του". Με απλά λόγια, για ακόμα μια φορά ο λαός και η νεολαία θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», υπογραμμίζει η Οργάνωση του Κόμματος και σημειώνει πως «σύμφωνα με το σενάριο λειτουργίας που έχει ψηφιστεί από τη διοίκηση, η ανταποδοτικότητα θα αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ στην πορεία των ετών για να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου. Κοινωνικές ανάγκες εμπορευματοποιούνται και γίνονται αντικείμενο κερδοφορίας για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενας δημόσιος χώρος, με δυνατότητες να καλύψει λαϊκές ανάγκες, γίνεται φιλέτο για τις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματιών».

Κλείνοντας η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση, «με κριτήριο ο λαός της περιοχής μας να υποδεχθεί έναν πραγματικά δωρεάν και δημόσιο χώρο. Να μη φορτωθεί ο λαός μας την επιβάρυνση των χρηματοδοτικών κενών, για τα οποία ευθύνονται όλες οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, είτε με τη μορφή αύξησης των "πράσινων" ανταποδοτικών τελών είτε με το να βρεθεί μπροστά στην ανταποδοτική λειτουργία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ
Στην Αττική

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη:

Οι ΚΟ Μενιδίου πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο 2ο κλειστό γυμναστήριο Αχαρνών (Κόκκινος Μύλος). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

Την Κυριακή 6 Φλεβάρη:

-- Οι ΚΟ Φυλής πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στα Ανω Λιόσια, στο κλειστό γήπεδο Αγίου Νικολάου (Κωνσταντίνου Παρθένη 29, πλησίον συγκροτήματος σχολείων). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110), η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της ΚΟ Αττικής διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ψηφιακές επενδύσεις. Κερδισμένοι και χαμένοι». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του Κόμματος.

-- Στις 11 π.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι Κομματικές Οργανώσεις Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων, με τη συμμετοχή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1940 - 1944 με αφορμή τα 80 χρόνια από τα μεγάλα συλλαλητήρια των αναπήρων στις 8 και 26 Γενάρη 1942. Θα μιλήσει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Ζαγγανάς από το Προεδρείο του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη Δυτική Ελλάδα

-- Περιοδείες σε χώρους δουλειάς και ομιλίες σε γειτονιές της Πάτρας θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Αχαΐας, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή στον νομό.

Αύριο Παρασκευή: Στις 7.30 π.μ. στους εργαζόμενους στην αυτεπιστασία του δήμου Πατρέων στου Λαδόπουλου. Στις 11.30 π.μ. στους εργαζόμενους της καθαριότητας του δήμου Πατρέων στην οδό Μιαούλη. Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση - ομιλία στο καφενείο «Δαναός», στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου & Αγίου Κωνσταντίνου.

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη: Στις 10.30 π.μ. περιοδεία στη λαϊκή αγορά στην Ταραμπούρα. Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση - ομιλία στο καφενείο «Μίκης», Σολωμού 67 - 69.

-- Σύσκεψη - συζήτηση με επαγγελματίες καλλιτέχνες, με θέμα «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού. Το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 6 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στον «Αυριακό» η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου, με ομιλητή τον Γιώργο Κωνσταντίνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
«Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας»

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στην ΕΣΗΕΑ

Τους εργαζόμενους δημοσιογράφους που την ενίσχυσαν σε ψήφους και ποσοστά και που «μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ξεπερνώντας ψευτοδιλήμματα, πιέσεις, εκβιασμούς, παγίδες και μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, περιφρούρησαν στην πράξη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να διεξαχθούν διά ζώσης οι αρχαιρεσίες» στην ΕΣΗΕΑ για την ανάδειξη νέου ΔΣ, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Οπως αναφέρει, «χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που ανέδειξαν τη "Δημοσιογραφική Συνεργασία" ενισχυμένη και σε ψήφους και σε ποσοστά σε μια μάχη σημαντική για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο μας και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις θέσεις και την πολιτική μας».

Υπογραμμίζει ότι «η ενισχυμένη δύναμη που μας έδωσαν θα αξιοποιηθεί όπως πάντα για να υπηρετήσουμε τα πραγματικά συμφέροντα όλων των συναδέλφων εργαζομένων». Προσθέτει ότι «ο συσχετισμός και μετά απ' αυτές τις αρχαιρεσίες, για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ παραμένει αρνητικός, ιδιαίτερα μπροστά στην επίθεση της κυβέρνησης που συνεχίζει και κλιμακώνεται», ενώ ανύπαρκτες είναι οι ΣΣΕ, κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις, οι μειωμένοι μισθοί, η εντατικοποίηση και οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας.

Προειδοποιεί πως «από τη σύνθεση του νέου ΔΣ και την εμπειρία μας από την κυβερνητική - εργοδοτική σύμπραξη των παρατάξεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι.

Γι' αυτό ως "Δημοσιογραφική Συνεργασία" συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα, όπως και πριν, με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, να είμαστε μπροστά στη δράση για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αλλά και με την παρουσία μας στους τόπους δουλειάς, υποσχόμενοι να είμαστε γερό στήριγμα των εργαζόμενων δημοσιογράφων».

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές συμμετείχαν 2.636 δημοσιογράφοι και η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» πήρε 259 ψήφους και ποσοστό 10,14% (από 242 ψήφους και 8,47% το 2019), επανεκλέγοντας έναν αντιπρόσωπο στο ΔΣ. Εκλέγεται ο Νίκος Μπογιόπουλος και αναπληρωματικοί η Αθηνά Ζύμαρη και ο Γιώργος Μηλιώνης.

Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», με 269 ψήφους, εκλέγει τους εξής 11 αντιπροσώπους: Γιώργος Μηλιώνης, Νίκος Μπογιόπουλος, Αθηνά Ζύμαρη, Παναγιώτης Ράμμος, Θεοχάρης Μπόλκας, Νίκος Αγγελίδης, Παναγιώτα Μπίτσικα, Γιώργος Μουσγάς, Αγλαΐα Κυρίτση, Περικλής Κουρμούλης, Σωτήρης Μπολάκης

Προβολές του ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο

Οργανωμένες προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά» πραγματοποιούν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη η ΚΟΒ Αμυνταίου οργανώνει προβολή στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη η ΚΟ Ιωαννίνων οργανώνει προβολές στις 6 μ.μ. και στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Περιοδείες στον δήμο Αθήνας

Σήμερα Πέμπτη στις 6.30 π.μ. ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα επισκεφθεί τη Διεύθυνση Πρασίνου στου Γουδή για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ. ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας για να συζητήσει με εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ