Τοιχογραφία που εικονίζει νέο δαφνοστεφανωμένο |
Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν ανδρικές μορφές, σε ποικίλες στάσεις, με πολύχρωμα ενδύματα. Μία νεανική μορφή, πιθανότατα ο νεκρός, παριστάνεται όρθιος και στεφανωμένος, ενώ δύο άλλες μορφές - ένας ηλικιωμένος και ένας νέος - κοιτούν το νεκρό. Μία άλλη καθιστή μορφή ηλικιωμένου άνδρα απεικονίζεται με έναν ανοιγμένο πάπυρο στα γόνατα. Πάνω από τις μορφές αυτές υπάρχει ζώνη με ιππείς, που εναλλάσσονται με φιάλες. Η νεκρική κλίνη ήταν τοποθετημένη πάνω σε λίθινο θρανίο.
Ο τάφος, που βρέθηκε συλημένος, έχει διαστάσεις 4,5Χ2Χ3 μέτρα. Ηταν καλυμμένος με μεγάλες λίθινες πλάκες, οι οποίες στηρίζονταν σε ξύλινα δοκάρια τοποθετημένα στις μεγάλες δοκοθήκες που υπάρχουν στο πάνω μέρος των κτιστών τοιχωμάτων.
Το μέγεθος και η αρχιτεκτονική μορφή του σπουδαίου αυτού ευρήματος το εντάσσουν στην περίοδο πειραματισμών για την κατασκευή θαλαμωτών καμαροσκεπών τάφων. Τα λιγοστά κτερίσματα που βρέθηκαν βεβαιώνουν τη χρονολόγησή του στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., όπως επισήμανε η προϊσταμένη της ΙΖ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μαρία Ακαμάτη. Η ίδια προσέθεσε ότι η διακόσμηση του νέου ταφικού μνημείου της Πέλλας πλουτίζει τις γνώσεις μας για την αρχαία ζωγραφική και αποδεικνύει την υψηλή ποιότητά της στη μακεδονική πρωτεύουσα. Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι ο τάφος θα πρέπει να αφορούσε πλούσιο άνθρωπο, όχι όμως στρατιωτικό, αλλά των Γραμμάτων.
Ημικυκλικό μαρμάρινο βάθρο ύψους 0,71μ. και διαμέτρου 1,10μ. αποκαλύφθηκε στις 17/05/2001 στη διάρκεια εργασιών ανάδειξης και αποκατάστασης που πραγματοποιεί η ΙΒ` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Τρόπαιο της Ναυμαχίας του Ακτίου, στην Αρχαία Νικόπολη.
Η όψη του βάθρου φέρει ανάγλυφο διάκοσμο με δέκα μορφές θεών και ηρώων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Μεταξύ αυτών αναγνωρίζονται ο Απόλλωνας, η Αρτεμις, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Ηρακλής και η Αθηνά. Οι μορφές αποδίδονται με αρχαϊστικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για έργο νεοαττικού εργαστηρίου των χρόνων του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου.
Το βάθρο μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και μετά τις εργασίες συντήρησης θα μεταφερθεί στο - υπό ανέγερση - νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
Το Τρόπαιο της Ναυμαχίας του Ακτίου στην Αρχαία Νικόπολη αναπτύσσεται κλιμακωτά σε δύο άνδηρα, βόρεια της αρχαίας πόλης, πάνω στα υψώματα του Μιχαλιτσίου. Ο συγκεκριμένος λόφος όπου ανεγέρθη το μνημείο ήταν γνωστός στην αρχαιότητα ως ο Ιερός Λόφος του Απόλλωνα. Το μνημείο, το οποίο σηματοδοτεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, την τελευταία μεγάλη ναυμαχία της αρχαιότητας, χτίστηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο μεταξύ των ετών 29-27 π.Χ.
Στον αναλημματικό τοίχο του κάτω ανδήρου είχαν τοποθετηθεί τριάντα έξι ορειχάλκινα έμβολα από τα λάφυρα του στόλου του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Στο άνω άνδηρο υπήρχε μία πειόσχημη στοά, δύο βάθρα ανδριάντων και ένας επιμήκης μνημειώδης βωμός διακοσμημένος με ανάγλυφες ζωφόρους.
Ο Κόκο, μαζί με τους διεθνώς γνωστούς «Τρινιτάριο» |
«Ψυχή» αυτού του φεστιβάλ είναι η πρέσβειρα της Κούβας, Αννα - Μαρία Γκονζάλες (λήγει η θητεία της τον Ιούλιο). Τα τρία προηγούμενα φεστιβάλ σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία, η οποία απέδωσε και αύξηση των Ελλήνων τουριστών στην Κούβα. Στο πρώτο φεστιβάλ οι Ελληνες τουρίστες στην Κούβα ήταν λιγότεροι από 500. Μετά το περσινό φεστιβάλ, οι Ελληνες τουρίστες ανήλθαν σε 6.400. Φέτος προβλέπεται κι άλλη αύξησή τους, όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η πρέσβειρα της Κούβας. Και φυσικά αν είχε ευοδωθεί η συνεχής προσπάθεια της πρεσβείας για απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με την Αβάνα, το ελληνικό τουριστικό ρεύμα προς την πανώρια χώρα του Φιντέλ θα ήταν πολλαπλάσιο.
Η πρέσβειρα σημείωσε ότι οι Κουβανοί μουσικοί θα περιοδεύσουν και σε άλλες περιοχές της χώρας μας (Μύκονος, Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Θεσσαλονίκη, Δελφούς, Σαντορίνη, Κέρκυρα κ.ά.).
Η Αννα - Μαρία Γκονζάλες αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση (σε πλατεία κοντά στο «Χίλτον») προτομής του Κουβανού επαναστάτη και ποιητή Χοσέ Μαρτί, όπως έχει συμφωνηθεί με το Δήμο Αθηναίων. Στα αποκαλυπτήρια της προτομής (έργο του Αλμπέρτο Λεσκάι), που θα γίνουν τον Ιούλη, θα παραστεί ένας κορυφαίος διανοούμενος της Κούβας. Ο διεθνούς φήμης ιστορικός της Πόλης της Αβάνας και διευθυντής του Μουσείου της Πόλης της Αβάνας, Ρουσέριο ντε Αλντι.
Συναυλία θα δώσουν οι Μάριος Φραγκούλης, Ντέμπορα Μάγιερς, Ελένη Σταμίδου, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Τζίνα Πούλου, Γιάννης Γιαννίσης, Μαρίττα Παπαρίζου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος και άλλοι λυρικοί τραγουδιστές σήμερα (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Συνομοσπονδία, Ομοσπονδίες και σύλλογοι του νομού Ηλείας. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση κέντρου φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στο νομό Ηλείας. Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Βέρντι, Ντονιτσέτι, Μασένε, Πουτσίνι, Πονκιέλι κ.ά. Τους συνοδεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού.
Εκθεση έργων της Belkys Rodriguez φιλοξενείται στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα. Οργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.
Η Belkys Rodriguez γεννήθηκε στο Καράκας, αλλά εργάζεται ως ζωγράφος και γλύπτρια στη Ρώμη. Σπούδασε στο Κέντρο Γραφιστικής στο Καράκας, στη Σχολή Καλών Τεχνών «San Giacomo» της Ρώμης και στη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Σάλσμπουργκ, όπου παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής σε χαρτί. Εχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις της στη Ρώμη και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε: Βενεζουέλα, Ιταλία, Αυστρία, Δανία.
Τις ευριπίδειες «Βάκχες» παρουσιάζει (30/5-5/6, 9.15μμ), στο θέατρο «Επίκεντρο» ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η ομάδα «Θεατρικός Αλγόριθμος», που ανήκει στο θεατρικό τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών και δημιουργήθηκε φέτος από φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών και φοιτητές του Πανεπιστημίου. Οι θεωρητικές γνώσεις των φοιτητών, η προσπάθεια και το ενδιαφέρον τους βοηθούν για μια σύγχρονη προσέγγιση του κειμένου, που σέβεται το «χτες». Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, η σκηνοθεσία της Βασιλικής Χελά. Τα σκηνικά - κοστούμια των: Ελενας Καραθανάση, Μαρίας Βαλακώστα - Κρυσταλίας Βενιανάκη.
Στο «Θέατρο της Ημέρας» το Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοϊζίδη, παρουσιάζει το έργο της Ρούλας Ιωαννίδου - Σταύρου, «Νυχτερινοί Διάλογοι». Παίζουν οι: Μ. Μοσχοβίτη, Στ. Αναστασίου.
Κοινή συναυλία πραγματοποιούν μαθητές και καθηγητές - σολίστ διεθνούς φήμης, σήμερα (8μμ), στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22). Η συναυλία περιλαμβάνει κλασική μουσική από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Θ' ακουστούν έργα Πρετόριους, Παπακώστα, Μπάρτοκ, Χιναστέρα, Πίκουλα, Μπραμς, Σοπέν, Βιενιάφσκι, Χατσατουριάν, Ζέρβα, Καλκάνη κ.ά. Θα γίνουν τέσσερις πρώτες εκτελέσεις έργων (μία για πιάνο, δύο για σαξόφωνο και πιάνο και μία για βιολί και πιάνο). Συμμετέχουν: Η Χορωδία του Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης Αθηνών, οι σολίστ - καθηγητές Τζων Μοδινός, Αθανάσιος Ζέρβας, Βλαντισλάβ Χαλάψης, Αλλα Χαλάψη και οι μαθητές Χρυσούλα Μποράτση, Μαρίζα Θανοπούλου, Κωνσταντίνος Μπουραντάς, Βασίλης Τριανταφυλλίδης, Σοφία Κοκκόρη, Θωμάς Μπάλκο, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Εκδήλωση αφιερωμένη στον αξέχαστο «ποιητή» πεζογράφο, μεταφραστή, καθηγητή Γιώργο Χειμωνά και το έργο του πραγματοποιεί αύριο (8μμ), στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Κολωνάκι), το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο ο Γ. Χειμωνάς πρώτος δίδαξε το μάθημα της δημιουργικής γραφής. Θα μιλήσει η Τζίνα Πολίτη με θέμα «Μάθημα πρώτο για το έργο του Γιώργου Χειμωνά». Οι Γιώργος Βέλτσος, Ρούλα Πατεράκη και Μάγια Λυμπεροπούλου θα διαβάσουν κείμενά του, ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του.
Σε συνεργασία με το «Θεατρικό Μουσείο Σκηνογραφίας και Ζωγραφικής Πάνου Αραβαντινού», το Μουσείο Φρυσίρα συμμετέχει στον εορτασμό μνήμης του σημαντικού μας ζωγράφου και σκηνογράφου, Πάνου Αραβαντινού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8μμ) στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3, Πλάκα). Είσοδος ελεύθερη.