ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι περιοδείες για μέτρα για την Υγεία και τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος

Στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα
Στο Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα
Σε δεκάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές συνεχίζουν να βρίσκονται καθημερινά τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μεταφέροντας το μήνυμα ενίσχυσης της διεκδίκησης για την προστασία και υγεία του λαού και συζητώντας με τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες συνολικότερα για την συμπόρευση στον δρόμο του αγώνα για μια σειρά ζητήματα όπως αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ΣΣΕ, μέτρα ενάντια στο κύμα ακρίβειας και για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, που χτυπιέται από την αντιλαϊκή πολιτική και τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στην οδό Λένορμαν στην Αθήνα επισκέφτηκε χτες το πρωί ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Οπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση, οι εργαζόμενοι στο κέντρο διαλογής αντιμετωπίζουν τη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας τους, λόγω έλλειψης προσωπικού η δουλειά βγάνει από λιγότερα άτομα, με εξοντωτικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι με το καθεστώς της υπενοικίασης και ό,τι αυτό σημαίνει για τα δικαιώματά τους αλλά και το μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας για την εργασία τους. Επίσης, σημαντικό κομμάτι του προβληματισμού των εργαζομένων αφορούσε το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Ο Γ. Κρητικός σημείωσε ότι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι από την πανδημία, τις συνθήκες δουλειάς και το πολύπλευρο χτύπημα του εισοδήματός τους έχουν κοινή αιτία, που δεν είναι άλλη από τη διαφύλαξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στο όνομα της οποίας τα διακαιώματα των εργαζομένων στέκονται εμπόδιο και οι ανάγκες τους θεωρούνται «περιττό κόστος». Στον αντίποδα, τόνισε, οι εργαζόμενοι έχουν να κερδίσουν από την οργάνωση και ενίσχυση του δικού τους αγώνα μέσα από τα σωματεία τους, οι ίδιοι έχουν την δύναμη, όπως δείχνουν και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.

Περιοδεία στο Εκπτωτικό Χωριό πραγματοποιήθηκε επίσης χτες από κλιμάκιο της ΤΟ Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, Γραμματέα της ΤΕ και μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Σε έναν χώρο όπου από την πρώτη στιγμή της πανδημίας τα δικαιώματα των εργαζομένων χτυπήθηκαν, οι εργαζόμενοι μετέφεραν την κατάσταση που διαμορφώνεται εκεί σε αυτήν τη φάση. Φράσεις όπως «πάρε ένα παυσίπονο και έλα», η επιστροφή στη δουλειά μετά από 5 μέρες καραντίνα ακόμα και με θετικό τεστ και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο είναι χαρακτηριστικά για το πώς διαχειρίζεται η εργοδοσία στο πολυδιαφημισμένο Εκπτωτικό Χωριό την κατάσταση με την πανδημία.

Στις παρεμβάσεις του κλιμακίου του ΚΚΕ τονίστηκε ότι η πανδημία και οι συνέπειές της δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Αναδείχθηκε ότι με τη μεταφορά των εργαζομένων στον χώρο με τις κουτσουρεμένες και ιδιωτικοποιημένες λεωφορειακές γραμμές, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον χώρο δουλειάς, που αλλάζουν κατά το δοκούν, με ανύπαρκτη υγειονομική δομή στον χώρο δουλειάς αλλά και ανυπαρξία δημόσιας νοσοκομειακής μονάδας στην περιοχή, δεν μπορεί να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Τονίστηκε επίσης ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι η προστασία των κερδών των λίγων, αφήνοντας τον λαό στο έλεος της πανδημίας. Οτι είναι η ίδια αιτία αυτή που επιβάλλει στους εργαζόμενους να δουλεύουν τις Κυριακές, με ωράρια - λάστιχο, για να μεγαλώνουν τα κέρδη της εργοδοσίας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία και στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ενώ στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της εποχής, οι οποίες μπορούν να υπηρετήσουν τον λαό μόνο στο πλαίσιο μίας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, της κοινωνίας που στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, όπως υψηλού επιπέδου δωρεάν Υγεία, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, χωρίς εξοντωτικά ωράρια, κ.λπ., τον δρόμο που ανοίγει το ΚΚΕ με τη δράση του και τις θέσεις του.

Το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών στην Αττική συνεχίζεται ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 9 π.μ. στο δημαρχείο Κορυδαλλού.

-- Σε φασονατζίδικα στην περιοχή των Πατησίων.

-- Στις 10 π.μ. στη λαϊκή αγορά στον Κολωνό.

Αύριο Πέμπτη

-- Στη «Βιοϊατρική» στον Αγιο Στέφανο.

-- Στις 11 π.μ. στο κεντρικό κτίριο του ΑΣΕΠ στους Αμπελόκηπους.

Στη Δυτική Μακεδονία

Σήμερα Τετάρτη

-- Το πρωί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην ΠΕ Γρεβενών.

-- Στις 11 π.μ. στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

-- Στις 11.30 π.μ. στις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην ΠΕ Κοζάνης.

Αύριο Πέμπτη στις 8 π.μ. στο Κύριο Πεδίο.

Την Παρασκευή 21 Γενάρη το πρωί στη λαϊκή αγορά Γρεβενών.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα Τετάρτη

-- Στο «Praktiker», με επικεφαλής τον Γιάννη Σκόκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.

-- Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με επικεφαλής τον Χρήστο Μπίκα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στην ΤΕΔΡΑ, με επικεφαλής τον Θανάση Παπά, μέλος του ΤΓ Λάρισας.

-- Στο 30ό Δημοτικό Σχολείο, με επικεφαλής τον Στέλιο Μπάρμπα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας

-- Σε εμπορικά μαγαζιά του Τυρνάβου, με επικεφαλής τον Τέλη Μίαρη, μέλος του ΤΓ Υπαίθρου Λάρισας.

-- Σε εμπορικά μαγαζιά της Ελασσόνας, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβρανά, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

Στα Γιάννενα

Σήμερα Τετάρτη

-- Στους εργαζόμενους στον «Σκλαβενίτη», με επικεφαλής την Χριστίνα Τουλκιαρίδου, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων.

-- Στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ροσιλόβαλη, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων.

-- Στους εργαζόμενους στη φοιτητική λέσχη, με επικεφαλής την Μαρία Ανδρεάδου, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

-- Στη λαϊκή αγορά Αγ. Μαρίνας, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κάλπη, μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων.

-- Στους εργαζόμενος στο εργοτάξιο Ελεούσας ΟΤΑ, με επικεφαλής την Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Συνεχίζονται οι προβολές του «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Συνεχίζονται οι οργανωμένες προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Σήμερα Τετάρτη η ΤΕ Ηρακλείου στις 6 μ.μ. στον κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος».

Παρασκευή 21 Γενάρη

-- Η ΤΕ Αχαΐας στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Αίγλη» («Veso Mare»). Για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, έχει οριστεί προσέλευση στις 6.30 μ.μ. Στον χώρο θα υπάρχει και έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή».

-- Οι ΚΟ Πτολεμαΐδας στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

-- Οι ΚΟ Φλώρινας στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Σάββατο 22 Γενάρη

-- Η ΤΕ Αχαΐας στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Αίγλη» («Veso Mare»). Για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, έχει οριστεί προσέλευση στις 6.30 μ.μ. Στον χώρο θα υπάρχει και έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Κυριακή 23 Γενάρη

-- Οι ΤΟ Φιλοσοφικής, ΝΟΠΕ, Υγείας και ΔΙΠΑΕ της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης στις 8 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο των Α' Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

-- Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στις 11 π.μ. στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.

-- Οι ΚΟ Κοζάνης στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο στα Σέρβια Κοζάνης.

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο θα προβληθεί και τη Δευτέρα 24 Γενάρη.

-- Οι ΚΟ Αργυρούπολης - Ελληνικού στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό - Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».

ΚΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΚΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στις 22 Γενάρη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1940 - 1944 διοργανώνουν το Σάββατο 22 Γενάρη οι Κομματικές Οργανώσεις Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Θυσιαστήριο της λευτεριάς, ενώ πριν και μετά την εκδήλωση θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τα 80 χρόνια από τα μεγάλα συλλαλητήρια των αναπήρων στις 8 και 26 Γενάρη 1942.

Οι ανάπηροι του Αλβανικού Μετώπου μαζί με τους γιατρούς και νοσηλευτές των 19 νοσοκομείων που είναι συγκεντρωμένα στην Αθήνα, από την πρώτη στιγμή της Κατοχής οργανώνουν την αντίστασή τους και μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε κάστρα αγώνα. Οργανώνουν από τις πρώτες αντικατοχικές συγκεντρώσεις, παίρνουν μέρος σε όλα τα αντικατοχικά συλλαλητήρια του λαού μας, όπως ενάντια στην επιστράτευση (Φλεβάρης - Μάρτης 1943) και στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής, τον Ιούλη του 1943.

Ανάπηροι και υγειονομικοί με τη στάση τους εμπνέουν και συνεπαίρνουν τον λαό στη λαϊκή αντίσταση, συμβάλλουν στη λαϊκή ανάταση. Γι' αυτό και συναντούν το μένος των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής και των συνεργατών τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκοτώνονται στις διαδηλώσεις, αλλά και αυτοί που συλλαμβάνονται, βασανίζονται, εκτελούνται. Με αποκορύφωμα το πογκρόμ ενάντια στους αναπήρους και τους εργαζομένους των 19 νοσοκομείων τη νύχτα στις 30 Νοέμβρη 1943. Βρώμικη δουλειά που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας, με την καθοδήγηση της Γκεστάπο, τα τάγματα ασφαλείας της κυβέρνησης των συνεργατών της Κατοχής. Κατά χιλιάδες οι ανάπηροι σέρνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές, ενώ κατά δεκάδες εκτελούνται. Ραχοκοκαλιά αυτού του αγώνα ήταν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ των Αναπήρων και των Υγειονομικών στα νοσοκομεία, το ΕΑΜ και ο Σύνδεσμος Αναπήρων.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Υγεία και την υποβάθμιση του Παίδων Πεντέλης

Το Σάββατο 22 Γενάρη, στις 12 μ., η Τομεακή Οργάνωση Βόρειας Αθήνας της ΚΟ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση, στην πλατεία Χαραυγής, στην Πεντέλη, ενάντια στην αναστολή εφημεριών και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, με θέμα: «Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την "ανοσία" - Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος "ιός"». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ