ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Πληρώνουν τον βαρύ «λογαριασμό» της αντιλαϊκής πολιτικής με την υγεία και το εισόδημά τους

Αποζημίωση για κάθε επαγγελματία που νοσεί ή βρίσκεται σε καραντίνα διεκδικούν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία ΕΒΕ

Με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας χτες το απόγευμα αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες διεκδίκησαν μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός τους από την πανδημία, ξεχωρίζοντας τη ζωτική διεκδίκηση για αποζημίωση σε περίπτωση που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα που βασανίζει τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, αφού σε περίπτωση που αρρωστήσουν το δίλημμα είναι είτε να μείνουν χωρίς εισόδημα, είτε να πηγαίνουν στο μαγαζί άρρωστοι.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανέλαβαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας. Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν Σωματεία και Ενώσεις εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών, απαιτώντας να μπει τέρμα στις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές και να παρθούν έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία», διαδήλωσαν οι επαγγελματίες με τα συνθήματα και τα πανό τους. Παράλληλα τόνισαν την ανάγκη για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, ενώ κατήγγειλαν ότι για αυτούς δεν προβλέπεται «ούτε ένα ευρώ αποζημίωση» όταν νοσήσουν και δεν μπορούν να εργαστούν. Οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου.

Αναγκάζονται είτε να χάνουν το μεροκάματο είτε να δουλεύουν άρρωστοι

Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους των τριών Ομοσπονδιών, ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υποδηματοποιών, σκιαγράφησε τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων. «Τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι. Πληρώνουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που μας έκαναν χωροφύλακες στα μαγαζιά μας, χωρίς καμία πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, χωρίς καμία ιατρική μέριμνα για εμάς και τις οικογένειές μας», κατήγγειλε.

«Η προστασία της υγείας μας είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και παρουσίασε τα αιτήματα των Ομοσπονδιών. Αναφερόμενος στους χιλιάδες επαγγελματίες που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα, εξήγησε πως οι ...επιλογές που έχουν είναι είτε να μην πάνε στη δουλειά, «χάνοντας το μεροκάματο, συσσωρεύοντας επιπλέον χρέη», είτε να πηγαίνουν «όντας άρρωστοι, επιβαρύνοντας και τη δική τους υγεία αλλά και μεταδίδοντας τον ιό». Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις γιγαντώνονται, χωρίς καμία προοπτική αποπληρωμής.«Πώς θα πληρώσουν οι συνάδελφοι τα διπλασιασμένα τιμολόγια του ρεύματος; Το ενοίκιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους διακανονισμούς που τρέχουν με τις ΔΕΚΟ; Τους προμηθευτές;», αναρωτήθηκε. «Το φωνάζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν αντέχουμε να χάνουμε άλλα μεροκάματα», ξεκαθάρισε και τόνισε πως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση «είναι ανεπαρκή και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τη ζημιά που παθαίνει ο κάθε μικροεπαγγελματίας».

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και φέρνουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές μας ανάγκες. Αρνούμαστε να παζαρέψουμε την υγεία μας και το εισόδημά μας για να στηριχθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», κατέληξε και προανήγγειλε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο το αίτημα για χορήγηση αποζημίωσης και επιδόματος ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες που νοσούν ή φροντίζουν άρρωστα παιδιά.

Βράζουν στο ίδιο καζάνι

«Τι γίνεται αν νοσήσει ένας αυτοαπασχολούμενος; Κλείνει το μαγαζί του», επεσήμανε η Ανθή Πατσιώτη, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας και αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα προκύπτει όταν νοσεί μέλος της οικογένειας. Οπως εξήγησε, ακόμα πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που είναι μητέρες μικρών παιδιών. Στο φόντο αυτό, αναφέρθηκε στο αίτημα για ειδική οικονομική ενίσχυση για τις μητέρες και τις μονογονεϊκές οικογένειες που αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι όταν τα παιδιά τους νοσούν.

«Αγωνιζόμαστε μαζί με τους άλλους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Μαυρίκης από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Την προσπάθεια των ιδιοκτητών κομμωτηρίων να επιβιώσουν χωρίς την παραμικρή ενίσχυση περιέγραψε ο Στέργιος Ανυφαντής από το Σωματείο Κομμωτών Αγίας Παρασκευής. Τις πρωτοβουλίες για την απαλλαγή των μικρών επαγγελματιών από τα δημοτικά τέλη υπενθύμισε ο Βασίλης Δήμας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, και κατήγγειλε τη μόνιμη απάντηση της δημοτικής αρχής στο αίτημά τους ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». «Τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι η ανακύκλωση των κυβερνητικών μέτρων», σχολίασε ο Δημήτρης Κάτσαρος από την Επιτροπή Αγώνα των επαγγελματιών της Εστίασης. Ειδικά για τους μικρούς επαγγελματίες στον κλάδο υπογράμμισε την ανάγκη μέτρων στήριξης, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα, μαζί με τους εργαζόμενους και τους μουσικούς.

Απαράδεκτο το δίλημμα «υγεία ή εισόδημα»

Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι χιλιάδες επαγγελματίες που νοσούν από τον κορονοϊό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. «Οι συνάδελφοι αυτοί δεν πηγαίνουν στη δουλειά, όσοι νόσησαν βαριά μένουν εκτός για βδομάδες, χάνοντας το μεροκάματό τους, ενώ τα χρέη τρέχουν, χωρίς πρόβλεψη για οποιαδήποτε αποζημίωση, ενώ επιβαρύνονται και από το κόστος των διαδικασιών διάγνωσης», σημειώνει. Τα συσσωρευμένα χρέη, οι καθηλωμένοι τζίροι, η απουσία μέτρων στήριξης τους αναγκάζουν «να πηγαίνουν στη δουλειά μέχρι την ύστατη στιγμή του θετικού τεστ ή να επιστρέφουν σε αυτήν πιο νωρίς, επιβαρύνοντας και τη δική τους υγεία αλλά και με αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης του ιού». Η κυβερνητική πολιτική της περιβόητης «ατομικής ευθύνης», εξηγεί η Ομοσπονδία, θέτει στους επαγγελματίες το απαράδεκτο δίλημμα «υγεία ή εισόδημα».

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η ΟΒΣΑ διεκδικεί:

-- Αποζημίωση για κάθε επαγγελματία που νοσεί ή βρίσκεται σε καραντίνα και δεν μπορεί να εργαστεί, επίδομα ειδικού σκοπού για όσους πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

-- Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ (μοριακά και rapid) για όλο τον πληθυσμό. Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης και των αναγκαίων τεστ, χωρίς καθυστερήσεις. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

-- Ειδική οικονομική ενίσχυση για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες, που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι όταν τα παιδιά τους νοσούν, και συνολικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες που βιώνουν αυτό το πρόβλημα.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ενα αποτρόπαιο κουβάρι...

Ενα πραγματικό κουβάρι, όπου διάφορες εκφράσεις του αποτρόπαιου φαινομένου της βίας κατά των γυναικών μπλέκονται με τα εξίσου αποκρουστικά «ήθη» γόνων μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών, ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες. Μια νέα γυναίκα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τρεις άνδρες, ενώ συμμετείχε σε πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, για την υπόθεση έχουν ήδη αναγνωριστεί δύο άτομα, ενώ αναμένονταν τα αποτελέσματα και των τοξικολογικών εξετάσεων για να εξακριβωθεί αν στην κοπέλα είχαν χορηγηθεί εν αγνοία της ναρκωτικές ουσίες, με σκοπό στη συνέχεια να τη βιάσουν.

Το θέμα κυριάρχησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με αναρτήσεις να κατονομάζουν άτομα που ανήκουν σε γνωστά επιχειρηματικά «τζάκια» ως άμεσα εμπλεκόμενα. Οι καταγγελίες δεν εξαντλήθηκαν στο συγκεκριμένο περιστατικό αλλά επεκτάθηκαν και στην ύπαρξη και λειτουργία εγκληματικών κυκλωμάτων, με την Εισαγγελία να έχει παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί και το αδίκημα της μαστροπείας. Την ίδια στιγμή, πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους μπροστά στο ενδεχόμενο συγκάλυψης και επισημαίνουν πως τα πρόσωπα που κατονομάζονται ως εμπλεκόμενα έχουν ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις.

* * *

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι πού θα ξετυλιχτεί το κουβάρι, το οποίο περιπλέκεται γύρω από την αδιανόητη σήψη που δημιουργεί και αναπαράγει η σημερινή κοινωνία, ποια νήματα τελικά θα ξεδιπλωθούν και ποια θα παραμείνουν σφιχτοπλεγμένα. Οσο προκλητικό είναι να πέφτουν «στα μαλακά» δράστες εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, άλλο τόσο εξοργιστικό είναι να διαφεύγουν της Δικαιοσύνης και της τιμωρίας δράστες που κακοποιούν και βιάζουν στα πριβέ τους πάρτι, αξιοποιώντας την οικονομική τους δύναμη και την πολιτική τους επιρροή.

Οσο επιτακτικό είναι επομένως να διερευνηθεί το συγκεκριμένο έγκλημα, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να δυναμώσει συνολικά το μέτωπο απέναντι στις σάπιες «αξίες» της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, στα «πρότυπα» της επιβολής με κάθε μέσο και τρόπο στη ζούγκλα του ανελέητου ανταγωνισμού, στα φαινόμενα υποτίμησης της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας της γυναίκας, της αντιμετώπισής της ως σεξουαλικού «λάφυρου». Ειδικά σήμερα που η εμπορευματοποίηση του σεξ και η ακραία στρέβλωση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα γεννούν νέες κοινωνικές παθογένειες: Τη διοργάνωση πολυτελών πάρτι στα οποία νέες γυναίκες δέχονται «πιέσεις» να πάρουν μέρος για να «ομορφύνουν» τη βραδιά, την αξιοποίηση ουσιών για να διευκολύνεται η δράση των επίδοξων βιαστών, τη διάδοση των επίσημων και ανεπίσημων ψηφιακών «οίκων ανοχής», το εμπόριο της πορνογραφίας στο οποίο οι «ερασιτεχνικές» λήψεις αναδεικνύονται περιζήτητες και ιδιαίτερα επικερδείς.

* * *

Κι αν τα ερωτήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες δεν έχουν πάρει απαντήσεις, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει ότι τα κυκλώματα εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος κατά κανόνα «συνδυάζονται» με τη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπάρχουν μαζί της και «ξεπλένονται» από αυτή.


Ε. Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ