ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παραμείνει κανονικά στο πρόγραμμα των εφημεριών το Παίδων Πεντέλης

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την αναστολή εφημεριών και τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο

Από την προχτεσινή συγκέντρωση στο νοσοκομείο ενάντια στον περιορισμό της λειτουργίας του

INTIME NEWS

Από την προχτεσινή συγκέντρωση στο νοσοκομείο ενάντια στον περιορισμό της λειτουργίας του
Την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν οι εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο φέρνει στη βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Να σημειωθεί ότι το γεγονός επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι «για ένα χρονικό διάστημα που υπολογίζεται στις 3-4 εβδομάδες δεν θα λειτουργήσουν οι εφημερίες». Και ενώ οι επιπλέον 10 γραμμές εμβολιασμού που προβλέπεται να λειτουργήσουν εντός του παιδιατρικού νοσοκομείου σημαίνουν τη μετακίνηση προσωπικού από άλλα τμήματα, με παραπέρα εντατικοποίηση, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι το Παίδων Πεντέλης «θα λειτουργήσει όμως κανονικά σε όλη την άλλη διαδικασία».

Οπως υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση:

«Με την πανδημία να καλπάζει και παράλληλα με το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση αποφάσισε την άκρως επικίνδυνη αναστολή της εφημερίας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ενός από τα τρία αμιγώς παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, και τη μετατροπή του αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο.

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση, που επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας. Οι εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία παίδων της Αττικής έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εκατοντάδες περιστατικά στα Επείγοντα, με την προσέλευση και την αναμονή να έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, λειτουργούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία - με την πλειοψηφία των παιδιατρικών υποειδικοτήτων - εξυπηρετώντας τεράστιο όγκο ασθενών από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της COVID-19 με συνεχείς βάρδιες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις σε μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η απόφαση να διακοπεί η εφημερία του νοσοκομείου, προκειμένου να μετατραπεί σε κέντρο εμβολιασμού, σημαίνει τεράστια υποβάθμιση του Παίδων Πεντέλης, επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης των υπόλοιπων παιδιατρικών νοσοκομείων, αύξηση της αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, παιδιά με χρόνια νοσήματα που πρέπει να αλλάξουν ξαφνικά νοσοκομείο, ειδικευόμενοι γιατροί που η εκπαίδευσή τους θα υποβαθμιστεί, μετακινήσεις προσωπικού για κάλυψη κενών.

Την ίδια στιγμή τα Κέντρα Υγείας και τα Παιδιατρικά Τμήματα Γενικών Νοσοκομείων είναι αποψιλωμένα από παιδιάτρους και τώρα δίνεται η χαριστική βολή, με την αναστολή λειτουργίας ενός ολόκληρου νοσοκομείου παίδων.

Αυτή η κατάσταση θα ωθήσει τις περισσότερες οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα, καθότι ο γονέας θα έχει πλέον δύο επιλογές: 'Η θα περιμένει στην πολύωρη αναμονή των παιδιατρικών νοσοκομείων ή θα στραφεί στα μεγάλα παιδιατρικά ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία δεν νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19».

Το ΚΚΕ απαιτεί από τον υπουργό Υγείας μέτρα ώστε:

  • Να παραμείνει ενταγμένο το Παίδων Πεντέλης κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών.
  • Να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων και χωρίς αποζημίωση!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες για το απαράδεκτο περιστατικό με τους 17 ασθενείς που περίμεναν ώρες στα ΤΕΠ του Κρατικού Νίκαιας

Από τις απαράδεκτες συνθήκες «νοσηλείας» στο ΤΕΠ του ΓΝ Νίκαιας
Από τις απαράδεκτες συνθήκες «νοσηλείας» στο ΤΕΠ του ΓΝ Νίκαιας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών και άλλοι φορείς της Νίκαιας, καταγγέλλοντας την άθλια κατάσταση του συστήματος Υγείας και την άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία γενική εφημερία του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, την προηγούμενη Δευτέρα, 17 ασθενείς, ανάμεσά τους και ένας διασωληνωμένος, παρέμειναν για πολλές ώρες στα ΤΕΠ, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών, αντί να διακομιστούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι ιδιωτικές κλινικές δεν τους δέχονταν επειδή θεωρούνταν βαριά περιστατικά, επιβεβαιώνοντας πως η «συνδρομή» του ιδιωτικού τομέα είναι «αέρας κοπανιστός».

Εντέλει οι συγκριμένοι ασθενείς και μετά τις καταγγελίες εργαζομένων που ήρθαν στο φως μοιράστηκαν εκτός του νοσοκομείου, όπου βρέθηκε κρεβάτι δηλαδή, αφού βέβαια περίμεναν για πάνω από 24 ώρες και ενώ η τελευταία διακομιδή έγινε στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης!

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Μάρκο Μπεκρή, από κοινού με μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιάννη Τσολάκη, συναντήθηκαν με τον διοικητή του νοσοκομείου. Κατήγγειλαν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, με χαρακτηριστικό το παραπάνω παράδειγμα. Κατά τη συνάντηση με τον διοικητή δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι μπροστά στην επόμενη εφημερία δεν έχει παρουσιαστεί καμία λύση.

Μετά τη συνάντηση η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Νίκαιας και γγ της ΕΙΝΑΠ, η οποία τη Δευτέρα κατάγγειλε το προαναφερθέν περιστατικό, ανέφερε ότι ομολογείται μέσω της Διοίκησης του Νοσοκομείου ότι θα συνεχιστεί η ίδια απαράδεκτη κατάσταση και το επόμενο διάστημα, ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού, ούτε για να ανοίξει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, που είναι κλειστό για χρόνια. Πρόσθεσε πως επίσης ομολογείται ότι στα ίδια πλαίσια θα κινηθεί η «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα που δίνει κλίνες με το σταγονόμετρο κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αυτός θέτει.

Από τη μεριά του, ο Μάρκος Μπεκρής, σχολιάζοντας τη στάση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, σημείωσε ότι αυτή επιβεβαιώνει πως είναι πολιτική επιλογή να μπαίνουν σε παζάρι οι ζωές του λαού. Υπογράμμισε ότι στον αντίποδα πρέπει να γίνει ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όρους και χωρίς αποζημίωση, και παράλληλα να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες τόσο των ασθενών Covid όσο και των υπόλοιπων. Τέλος επισήμανε την ανάγκη το ζήτημα της υγείας και προστασίας του λαού να αποτελέσει βασική αιχμή πάλης των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας αλλά και των εργαζομένων συνολικότερα.

Σήμερα η κινητοποίηση στο «Αγία Ολγα»

Κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στη 1 μ.μ., στην είσοδο του «Αγία Ολγα» πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής, αντιδρώντας στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης ιδιαίτερα της Β' Παθολογικής κλινικής μετά την εξώθηση σε παραίτηση του συνόλου των ειδικευόμενων ιατρών και την άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τα αγωνιώδη αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και εφημέρευσης. «Η λειτουργία πλέον της κλινικής κρίνεται επισφαλής για ασθενείς και προσωπικό», καταγγέλλει το Σωματείο.

Επίσης στηλιτεύουν την «αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης και τον μηχανισμό πειθαρχικών διώξεων, ποινών, στέρηση μισθού που έχει στηθεί στο νοσοκομείο, με πιο πρόσφατη την ΕΔΕ που διέταξε εις βάρος της διευθύντριας Οφθαλμολογικής κλινικής, επειδή επέμενε να χειρουργηθεί εκτάκτως άστεγος που θα έχανε την όρασή του».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ανάγκη του λαού η δημιουργία γενικού νοσοκομείου για την περιοχή

Κοινή ανακοίνωση των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού απαιτούν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Αττικής σε κοινή τους ανακοίνωση, αναδεικνύοντας την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους της περιοχής. Σημειώνουν τόσο την εργοδοτική αυθαιρεσία, τα «πάρε ένα παυσίπονο και γύρισε στο πόστο σου» που ακούνε εργαζόμενοι από τα αφεντικά, όσο και την τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι που νοσούν ή θέλουν να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο. Ξεχωρίζουν επίσης την ανυπαρξία νοσοκομείου σε μια τεράστια περιοχή, που ο πληθυσμός της αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

«Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, τις μόνες δομές όπου μπορεί να κάνει κάποιος εργαζόμενος δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο στην Ανατολική Αττική, είναι απελπιστική. Ουρές και χρόνος αναμονής τεράστιος, ασθενείς να γίνονται μπαλάκι από το Κέντρο Υγείας στη Ραφήνα στο Κορωπί και από το Λαύριο στα Καλύβια. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν ελέγχους σχεδόν ανύπαρκτα στις περιοχές μας», σημειώνουν.

Και αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο, με κριτήριο το τι επιτάσσει η εργοδοσία και τι αντέχει η καπιταλιστική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά Κέντρα Υγείας τελείωσαν τα αντιδραστήρια των μοριακών τεστ, ενώ ταυτόχρονα η αναμονή για το αποτέλεσμα μπορεί να ξεπερνά και τις 48 ώρες. «Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση της ΝΔ, και όλες οι προηγούμενες, που παρά τις όποιες προεκλογικές υποσχέσεις έχουν αφήσει μια περιοχή σαν την Ανατολική Αττική χωρίς καμία δημόσια νοσοκομειακή δομή. Ευθύνη έχουν επίσης η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές, που υλοποιούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και παίζουν τον ρόλο του "αμορτισέρ" για τις λαϊκές αντιδράσεις», τονίζουν.

Στέκονται επίσης στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων με ανεπαρκή μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, «με τα παιδιά σε 25άρια τμήματα σε αίθουσες κοντέινερ, πολλές φορές χωρίς επαρκή αερισμό και θέρμανση, με πετσοκομμένο προσωπικό καθαριότητας, χωρίς άλλο βοηθητικό προσωπικό. Επιπρόσθετα, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, που εξυπηρετεί χιλιάδες παιδιά στην Ανατολική Αττική, μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο. Πρακτικά αν κάποιο παιδί πάθει κάτι στο Λαύριο ή στον Μαραθώνα θα πρέπει να κάνει 60 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθεί στα Νοσοκομεία Παίδων του κέντρου».

Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ανατολική Αττική απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως όλα τα απαραίτητα για τη διεξαγωγή δωρεάν διαγνωστικών τεστ, στελέχωση των ΚΥ, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για όλες τις περιοχές, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ και μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Ξεχωρίζουν την ανάγκη άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία δημόσιου γενικού νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, με ευθύνη του κράτους, και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του Παίδων Πεντέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ