ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Διεκδίκησαν άμεσα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

Συγκέντρωση χτες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές

Τον θυμό και την αγωνία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών, για τα αθωράκιστα σχολεία και τον εμπαιγμό απέναντι στις ανάγκες τους, μετέφεραν μέσα από τη χτεσινή μαχητική συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Υγείας γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές. Ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να δεχτούν σήμερα να βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα «μόρφωση ή ζωή» και ότι πρέπει να παρθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για ανοιχτά, ασφαλή σχολεία, για διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών.

Εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών τόνισαν πως η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία αποτελεί συνειδητή πολιτική, που βλέπει τις ανάγκες σε Παιδεία και Υγεία σαν κόστος, και υπογράμμισαν τη σημασία της πάλης από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να αντιτάξουν τον αγώνα τους απέναντι σε αυτές τις ευθύνες, στη βάση και του συνθήματος που αναδείχθηκε μέσα σε αυτές τις συνθήκες «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

«Μας θέτετε σε κίνδυνο με τα πρωτόκολλα - λάστιχο, για άλλη μια φορά πετάτε το μπαλάκι σε εμάς τους γονείς για να πάρουμε εμείς την ευθύνη για το αν το παιδί μας θα εκπαιδευτεί, αντί να είναι ευθύνη του κράτους όπως οφείλει», σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, αναφερόμενη επίσης στα μαθησιακά κενά που συσσωρεύτηκαν δύο χρόνια, στην αναζήτηση rapid test σε δωρεάν δομές μακριά από τον τόπο κατοικίας, στα όσα έχουν πληρώσει οι γονείς για τεστ, τηλεκπαίδευση, στα προβλήματα υποδομών των σχολείων, στις συγχωνεύσεις. «Εχουμε σχολεία όπου δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης, σχολεία με ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής, σχολεία με 27 μαθητές ανά τάξη σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών μέτρων, όταν η επιστημονική κοινότητα επιμένει στην ανάγκη αποφυγής του συγχρωτισμού και τήρησης των απαραίτητων αποστάσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Την ανάγκη να λειτουργούν τα Ειδικά Σχολεία με όρους ουσιαστικής εκπαίδευσης και ασφάλειας, για στήριξη και προστασία των παιδιών ΑμεΑ και των οικογενειών τους, επεσήμανε εκπρόσωπος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων μεταφέροντας την αγωνία των γονιών απέναντι στους όρους λειτουργίας των σχολείων και στις γενικότερες πολιτικές επιλογές για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, και παραθέτοντας το σύνολο των αιτημάτων για τα οποία παλεύουν μέσα από τον Σύλλογο. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των Ενώσεων Γονέων Ασπροπύργου και Παπάγου - Χολαργού.

«Δεν ανεχόμαστε άλλο τις επιλογές της κυβέρνησης», τόνισε στον χαιρετισμό του μαθητής από το 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας. «Τα σχολεία μας μπορούν να είναι ανοιχτά και ασφαλή», τόνισε, καλώντας την κυβέρνηση και υπουργεία να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των μαθητών «αντί να μετρούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας σε ευρώ». Θυμίζοντας όλα όσα κατέκτησαν ήδη οι μαθητές μέσα στους αγώνες τους, κάλεσε σε συμμετοχή στη μαθητική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι μαθητικών συμβουλίων του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, Εσπερινών Λυκείων Αιγάλεω και Αγ. Αναργύρων, δηλώνοντας πως παλεύουν «για ένα καλύτερο σχολείο, για υγεία, μόρφωση».

Το «παρών» χτες έδωσαν και φοιτητικοί σύλλογοι. Χαιρετίζοντας, εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού σημείωσε ότι «όπως άνοιξαν τα σχολεία, έτσι άνοιξαν και τα πανεπιστήμια». «Λες και δεν άλλαξε τίποτα και οι φοιτητές πρέπει να τζογάρουν κάθε μέρα μπαίνοντας στα υπερσυνωστισμένα λεωφορεία και αμφιθέατρα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αντί να πάρει μέτρα «διέθετε όλο τον χρόνο και το χρήμα για να νομοθετεί σε βάρος των φοιτητών». Κάλεσε να δυναμώσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και η διεκδίκηση στο πλάι εργατικών σωματείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και γονιών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, θέτοντας το σύνολο των αιτημάτων. Οπως ενημερώθηκαν, για τις επόμενες τουλάχιστον δυο βδομάδες τα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία θα συνεχίσουν ως έχουν. Κατά τ' άλλα ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το αίτημα για σύνδεσή της με τα σχολεία και είπε ότι είναι κάτι που βρίσκεται στον σχεδιασμό του υπουργείου, χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε θα γίνει κάτι τέτοιο, και ενώ έχουν κυλήσει ήδη δύο χρόνια πανδημίας.

Ο υπουργός εμφανίστηκε να συμμερίζεται μεν το δίκαιο του αιτήματος για ελέγχους από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ ως απάντηση στο αίτημα για πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών επικαλέστηκε την... προτεραιότητα στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Δεσμεύτηκε για ενίσχυση των μονάδων στις περιοχές, με λειτουργία και απογευματινές ώρες, καθώς πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναζητώντας μετά το μεσημέρι πού να κάνουν δωρεάν τεστ για τα παιδιά τους. Κατά τ' άλλα, στη λογική την οποία προβάλλει η κυβέρνηση, υπερθεμάτισε για το 50%+1 σε κρούσματα ώστε να κλείνει ένα τμήμα και αναπαρήγαγε την σχετική επιχειρηματολογία με την οποία η κυβέρνηση αποτίμησε την έναρξη λειτουργίας των σχολείων και την «επιτυχία» των self tests.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την κινητοποίηση, μαζί με εργατικά σωματεία, αύριο Πέμπτη στις 5 μ.μ., και πάλι στο υπουργείο Υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται επίσης σε Λάρισα, Τρίκαλα, Γιάννενα και άλλες πόλεις

Με αγωνιστικές δράσεις μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη διεκδικούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν εργατικά σωματεία της πόλης αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στο ΥΜΑΘ και συνέχιση του αγώνα την Παρασκευή, με πολύμορφες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί σήμερα Τετάρτη σε ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία για το πλαίσιο αιτημάτων και την Παρασκευή σε αποχές - καταλήψεις και τοπικές κινητοποιήσεις στα δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, στο ΥΜΑΘ και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να αξιοποιήσουν την Παρασκευή ως μέρα δράσης και μέσα στα σχολεία.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Φανή Χριστάνη, αντιπρόεδρος του 15μελούς του 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, ανέδειξε την αγωνία των μαθητών να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι μαθητές ασφαλείς.

Η Δήμητρα Τραγάκη, μέλος του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο, σημειώνοντας ότι στην Α' ΕΛΜΕ, σε λιγότερα από τα μισά σχολεία που κατάφεραν να έχουν ενημέρωση, την πρώτη μέρα είχαν βρεθεί θετικοί 109 μαθητές και 18 καθηγητές, ενώ τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται από τη δεύτερη μέρα. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό καθαριότητας, με αφορμή την τραγική κατάσταση που είχε διαπιστωθεί ήδη από το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία του δήμου.

Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε πως το αφήγημα της κυβέρνησης ότι όλα ξεκίνησαν ομαλά καταρρέει, ενώ τόνισε ότι οι προσλήψεις που εξαγγέλλει το υπουργείο «είναι σταγόνα στον ωκεανό των κενών που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν, και όσων δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας. Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μιλάμε για πρόσληψη μόλις 98 εκπαιδευτικών».

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ανέδειξαν τέλος τις επιπτώσεις που θα έχει στις τσέπες των γονιών η πολιτική της ατομικής ευθύνης σε ό,τι αφορά τα τεστ στους μαθητές σε περίπτωση κρουσμάτων, ειδικά για τους μαθητές στα σχολεία της επαρχίας, όπου - όπως είπαν - σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να ταξιδέψουν 40 και 50 χιλιόμετρα για να κάνουν δωρεάν rapid test σε δομή του ΕΟΔΥ ή πρέπει να πληρώνουν στο φαρμακείο της περιοχής.

Απαιτούν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, μείωση μαθητών ανά τμήμα, επαναλαμβανόμενα rapid test με ευθύνη του υπουργείου και του ΕΟΔΥ, άμεση προσαρμογή της ύλης όλων των τάξεων λόγω των κενών που έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της πανδημίας, καμία σκέψη για εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων, ενισχυτική διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική στήριξη, εξειδικευμένο προσωπικό στα σχολεία για τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλία σωματεία εκπαιδευτικών, σύλλογοι γονέων και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας καλούν σε κινητοποιήσεις: Σήμερα Τετάρτη στη Λάρισα, στις 2 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, και στα Τρίκαλα στη 1.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου στα Γιάννενα προχωρούν αύριο Πέμπτη στη 1 μ.μ. γονείς και εκπαιδευτικοί.

Στην Κρήτη η Ενωση Γονέων Ηρακλείου καλεί σήμερα σε σύσκεψη συλλόγων γονέων, στις 6 μ.μ. στο Πάρκο Γεωργιάδη. Επίσης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κρήτης και Ενώσεις Γονέων καλούν στην κινητοποίηση αύριο στη 1 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ, στο Ηράκλειο.

Στη Λήμνο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αργύριος Μοσχίδης» και η τοπική ΕΛΜΕ καλούν σήμερα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημαρχείο και επαρχείο.

Στην Κέρκυρα, η ΕΛΜΕ προκηρύσσει στάση εργασίας σήμερα Τετάρτη (1 μ.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στη νομαρχία στη 1.30 μ.μ.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγωνιστικό ραντεβού την Παρασκευή

Στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι

Νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν οι μαθητές, με αιχμή τη διεκδίκηση των απαιτούμενων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την Παρασκευή 14/1 στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλεί στη συγκέντρωση και έχει απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές να προχωρήσουν σε έκτακτες συνεδριάσεις 15μελών και 5μελών, ενημερώσεις σε όλες τις τάξεις, συνελεύσεις σχολείων και αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κάθε τρόπο, καταλήψεις, αποχές, καθιστικές διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δήμους, Περιφέρειες.

Εξάλλου, από την πρώτη μέρα του ανοίγματος των σχολείων εκφράστηκαν και εκφράζονται πολύμορφα αυτές οι αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών, οι οποίες πέρα από την ανησυχία για τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης πυροδοτούνταν και από τα πολλά κενά εκπαιδευτικών που δεν αναπληρώνονται, την ύλη που συσσωρεύεται και δεν καλύπτεται κ.λπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ