ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Να παρθούν τώρα μέτρα για την υγεία και το εισόδημα

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή από δημιουργούς, καλλιτέχνες, εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι στο Θέαμα - Ακρόαμα βγήκαν στον δρόμο απαιτώντας να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την υγεία τους και για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους.

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι αψήφησαν τη βροχή και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια με τα πανό τους, διατρανώνοντας δυνατά τα συνθήματά τους. «Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι έχουνε φωνή», «Μέτρα προστασίας της υγείας, ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν από το πολυπληθές μπλοκ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, δίνοντας τον τόνο.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου μπροστά από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε μουσικό δρώμενο. Μουσικοί με όργανα της ρεμπέτικης ορχήστρας και όχι μόνο έπαιξαν το «Πάρε καρότσα κι έλα» του Δημήτρη Περδικόπουλου, με αλλαγμένους στίχους, ενώ ακολούθησε το μουσικό θέμα της συγκέντρωσης, γραμμένο από τον Ντίνο Χατζηιορδάνου, μέλος του ΔΣ του ΠΜΣ.

«... Τον εργοδότη φίλο να έχεις κι όχι εχθρό,

γιατί σαν χάνει εκείνος ζημιώνεστε και οι δυο

Εκείνος, σκέψου, χάνει κι εσύ έχεις δουλειά

μα για ένα συναχάκι σε πιάνει τεμπελιά.

Θυσίες κάνουμε όλοι και μάλιστα πολλές,

πάρε ντεπόν κι έλα χωρίς αναστολές.

Πάρε ντεπόν και έλα χωρίς λόγια πολλά,

γιατί αλλιώς σε βλέπω να ψάχνεις για δουλειά».

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι μουσικοί με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου έχει μείνει άνεργη και το πενιχρό βοήθημα δίνεται μόνο για τον μήνα Γενάρη, αφήνοντας απέξω πολλούς μουσικούς. Ανέδειξε ακόμα ότι οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας πάτησαν πάνω στα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι του χώρου, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. «Τους επόμενους δύο μήνες φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει κανένα εισόδημα», τόνισε, ενώ ήδη «συνάδελφοι μαζικά στέλνουν βιογραφικά για άλλες δουλειές». Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι αυτή η πολιτική χτυπά και τους μικρούς χώρους, με μεγάλο και ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν, ενώ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η ανεργία, η υποαπασχόληση και το τσάκισμα των αμοιβών θα ενταθούν. «Δεν το δεχόμαστε. Να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο παλεύοντας για την υγεία, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο, για το σύνολο των δικαιωμάτων μας», ανέφερε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σημείωσε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες μαστίζονται από τεράστια προβλήματα τα τελευταία 20 χρόνια, που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν δίνει κανένα βοήθημα στους εικαστικούς, κατήγγειλε, ούτε έδωσε τις δύο δόσεις επιχορήγησης που είχε υποσχεθεί. «Δεν μπορούμε άλλο! Χρειάζεται αγώνας ενιαίος και πολυμέτωπος», τόνισε. Ο Εντρι Νέζα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, σημείωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο είναι εκρηκτική, αναφέροντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα από τον χώρο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων, ο οποίος έχει μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης. «Ανεπαρκή μέτρα, καμία ιχνηλάτηση και με την εργοδοσία να φτάνει σε σημείο να εντάσσει απαράδεκτους όρους στη σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι, όπως ότι αν κολλήσει και μπει σε καραντίνα δεν θα πληρωθεί για τις μέρες που λείπει». Σημείωσε ακόμα ότι φωνές που ακούγονται για ενότητα των εργαζομένων με τους εργοδότες βρίσκονται «πολύ μακριά από τις πραγματικές μας ανάγκες».

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα πάνω από 40 σωματεία του χώρου, ενώ ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι του Πολιτισμού «δεν θα το βάλουν κάτω». Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι άλλων σωματείων.

Τη στήριξη στον αγώνα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα εξέφρασε με παρουσία του στη συγκέντρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Παρευρέθηκαν ακόμα, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος και ο Νίκος Μαυροκέφαλος.

«Στον δρόμο μεγαλώνει η φωνή μας»

Κινητοποιήσεις από Σωματεία εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και πολλές ακόμα πόλεις

Από τον Βόλο
Από τον Βόλο
Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι στον τομέα του Θεάματος - Ακροάματος σε πολλές πόλεις της χώρας, ντύνοντας με την τέχνη τους τα δίκαια αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία του χώρου, ανάμεσά τους και το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και ανέδειξαν τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών στα δύο χρόνια της πανδημίας, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων στον κλάδο.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα τους μετέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μαχητική κινητοποίηση και εκφράζει την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων σε όλους τους καλλιτέχνες. Ακόμα, καλεί τους καλλιτέχνες να κλιμακώσουν την πάλη τους μαζί με τα εργατικά σωματεία και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο - παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν την Πέμπτη 13 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο ΥΜΑΘ.

«Ολοήμερη» κινητοποίηση στην Πάτρα

Σε μια συνεχή κινητοποίηση βρίσκονταν χτες εργαζόμενοι του χώρου του Πολιτισμού και στην Πάτρα.

Το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Πανελλήνιας Ενωσης Δασκάλων Δημοτικών Χορών, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με συνθήματα μεταξύ άλλων «η πανδημία μας έκλεισε στα σπίτια μας, η κυβέρνηση μας έβγαλε στο δρόμο».

Από τη Θεσσαλονίκη

INTIME NEWS

Από τη Θεσσαλονίκη
Οπως τόνισε ο πρόεδρος των μουσικών, Γιώργος Πετρίτσης, από τα 300 μέλη του σωματείου, μόλις 50 εργάζονται, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολη για το μέλλον και λόγω ενδεχόμενων περιορισμών μπροστά στο καρναβάλι. Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για τη βοήθεια των μουσικών, προσθέτοντας πως οι κινητοποιήσεις θα έχουν συνέχεια.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δασκάλων Δημοτικών Χορών, Χρήστος Γιαννόπουλος, δήλωσε πως η κατάσταση είναι τραγική για τους χοροδιδασκάλους, που στήριζαν αποκλειστικά το εισόδημά τους σε αυτήν τη δουλειά, με αρκετούς να αντιμετωπίζουν ακόμη και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρμούτα, αλλά και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με κεντρικό σύνθημα «μέτρα στήριξης τώρα στους εργαζόμενους στο θέαμα - ακρόαμα που να καλύπτουν τις ανάγκες τους», προχώρησε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του, απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Από την Πάτρα
Από την Πάτρα
Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες του Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας της Ενωσης Δασκάλων Δημοτικών Χορών, συνδικαλιστές από σωματεία της πόλης και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής.

«Ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για την υγεία και την ασφάλειά τους», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, καλώντας τους εργαζόμενους ταυτόχρονα να συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο για την Υγεία την Πέμπτη το απόγευμα.

Την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, απαιτώντας τη δικαίωση των αιτημάτων τους, σημείωσε ο πρόεδρος των μουσικών, ενώ τη στήριξη της δημοτικής αρχής εξέφρασε στον δικό του χαιρετισμό ο Κώστας Πελετίδης.

Σε άλλες πόλεις

Οι μουσικοί έδωσαν μαζικό «παρών» και στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά, στη Λάρισα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι μουσικοί πορεύτηκαν με συνθήματα και τραγούδια του Θεοδωράκη και του Τσιτσάνη. Συναντήθηκαν, επίσης, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και του μετέφεραν τα αιτήματα, την αγανάκτηση και την οργή των καλλιτεχνών για την υπάρχουσα κατάσταση. «Εκφράσαμε την αναγκαιότητα να δοθούν άμεσα λύσεις από τα αρμόδια υπουργία και πως τα σωματεία των εργαζομένων του κλάδου δεν πρόκειται να κάνουν πίσω», σημειώνει το παράρτημα του ΠΜΣ στη Λάρισα.

Με σύνθημα «Στο δρόμο μεγαλώνει η φωνή μας», μουσικοί, φωτογράφοι, δάσκαλοι παραδοσιακών χορών και άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του παραρτήματος Ευβοίας του ΠΜΣ και συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που πραγματοποιήθηκε χτες στον πεζόδρομο της Αβάντων στο κέντρο της Χαλκίδας.

Και στο Ηράκλειο και στα Χανιά οι μουσικοί βγήκαν στο δρόμο μετά μουσικής. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω, παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματά μας! Χαλάμε τα σχέδια της κυβέρνησης που με κάθε τρόπο αποκλείει χιλιάδες συναδέλφους από αυτά που δικαιούνται!», υπογραμμίζει το παράρτημα Κρήτης του ΠΜΣ. Στο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο χαιρετισμό έστειλε και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ οι βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσαν ως Αναφορά το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στο οποίο καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση της μουσικής και αιτούνται να παρθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων του κλάδου.

Αγωνιστικούς, μουσικούς χαιρετισμούς έστειλαν και μουσικοί από την Αμοργό, ενώ η κινητοποίηση στη Σάμο αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Οι καλλιτέχνες απαιτούν

Τα σωματεία του χώρου σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν ανάμεσα σε άλλα:

- Δυνατότητα σε όλους τους χώρους να μπαίνουν για όσο διάστημα απαιτείται σε καθεστώς αναστολής ως «πληττόμενες επιχειρήσεις», σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων.

- Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο και έπειτα, καθώς ποτέ μέχρι τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος.

- Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.

- Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του συστήματος «Εργάνη», για να υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας, καθώς και καταβολής των Δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.

- Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες, για να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων. Μαζικά - επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον rapid test πριν από κάθε παράσταση.

- Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, με επίταξη ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

- Μέτρα αποσυμφόρησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ