ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ
Μέτρα «μια απ' τα ίδια», που οδηγούν τους μικρούς επαγγελματίες σε αδιέξοδο

Μόνη διέξοδος ο συλλογικός αγώνας μπροστά στη συσσώρευση των χρεών και στην ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, τα οποία ακολουθούν σταθερά «την ίδια αναποτελεσματική συνταγή», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Την ίδια στιγμή που καταγράφονται καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων, τα κυβερνητικά μέτρα φορτώνουν συνεχώς νέα βάρη «στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων», χωρίς να καταφέρνουν να σταματήσουν τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας.

«Να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε υγιείς. Αυτό σημαίνει "ατομική ευθύνη", αυτή είναι η άλλη πλευρά της αντιλαϊκής διαχείρισης της δημόσιας υγείας», σημειώνει η ΟΒΣΑ. «Οι επιστημονικές εκθέσεις διαπιστώνουν αυτά που είναι ορατά "διά γυμνού οφθαλμού"», προσθέτει, αναφερόμενη στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Οι βαριές ευθύνες της κυβέρνησης πλέον δεν κρύβονται, είναι προφανείς», τονίζει η ΟΒΣΑ και καταγγέλλει την απόρριψη των αιτημάτων και διεκδικήσεών της για μαζικά δωρεάν τεστ, ενίσχυση των νοσοκομείων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μέτρα στα ΜΜΜ και στα σχολεία, «γιατί "κοστίζουν"».

Οσον αφορά τα περιορισμένα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, η ΟΒΣΑ ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για «μια απ' τα ίδια». «Η πείρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων από το προηγούμενο διάστημα είναι μία: Δεν έφτασαν ούτε για τα βασικά», επισημαίνει. Η αντιλαϊκή φορολογία συνεχίζεται «σαν να μην πέρασε μια μέρα», όπως και πριν την πανδημία παραμένουν το τέλος επιτηδεύματος, η φορολογία από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, οι φορολογικοί συντελεστές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική ύφεση, η μείωση εισοδήματος και η καλπάζουσα ακρίβεια επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Τι να τις κάνουμε τις ρυθμίσεις μπροστά στο φορτίο χρεών που συσσωρεύεται; Τέτοια μέτρα, που στην ουσία διαιωνίζουν τα βάρη, είναι η άλλη πλευρά της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι διευκόλυνση. Αν δεν μας κλείσουν η μονοπώληση και η ακρίβεια, θα μας κλείσουν οι ρυθμίσεις», σχολιάζει η ΟΒΣΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να ανασάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες. «Ο δρόμος του συλλογικού αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στο λουκέτο», τονίζει.

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους απαιτεί: Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος. Δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων, που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Διαγραφή όλων των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αποζημίωση για κάθε επαγγελματία και εργαζόμενο που νοσεί και δεν μπορεί να εργαστεί. Διαγραφή τόκων, προστίμων, του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και στις τράπεζες τα οποία συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν, διαγραφή χρεών 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

Επίσης, απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή.

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, όπως και για ρυθμίσεις προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους. Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Δέκα απολύσεις παραμονές Πρωτοχρονιάς σε εργοστάσιο τροφίμων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση από το κλαδικό Συνδικάτο

Σε μαχητική παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο της ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας προχώρησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, απαιτώντας από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις 10 εργαζομένων τις οποίες πραγματοποίησε παραμονές Πρωτοχρονιάς.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εν λόγω εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων προχώρησε στις αδικαιολόγητες απολύσεις των 10 εργαζομένων χωρίς καμία προειδοποίηση και με επίδοση της απόλυσης στο σπίτι τους από δικαστικό κλητήρα.

Με τη δυναμική κινητοποίηση μάλιστα διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει και θα δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις. Παράλληλα πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας ότι την ίδια ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί «κολυμπάνε» στα κέρδη, οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στη φτώχεια. «Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασαν υπερκέρδη, τα οποία ήρθαν να ενισχύσουν οι νέες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, νέες απαλλαγές από εισφορές και φόρους, νέα προνόμια και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουμε την τεράστια εργασιακή ανασφάλεια: Με απολύσεις, δουλειά χωρίς ωράριο, εξαντλητικές βάρδιες, τρομοκρατία, εργατικά "ατυχήματα", απλήρωτες υπερωρίες και μισθούς πείνας που εξαντλούνται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα», σημειώνει το Συνδικάτο, καλώντας σε οργάνωση της πάλης για υπεράσπιση των δικαιωμάτων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να ακυρωθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να ληφθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Εργασιακή γαλέρα η άλλη όψη της ισχυροποίησης των επιχειρηματικών ομίλων

«Χορός εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εργασιακή γαλέρα για τους εργαζόμενους»: Την πραγματικότητα αυτή αποτυπώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας μέσα από το παράδειγμα της επίθεσης που δέχονται εργαζόμενοι μεγάλης εταιρείας της περιοχής, πιο συγκεκριμένα της «Reycap». Οπως αναδεικνύει το Σωματείο, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ο τζίρος της αυξήθηκε το 2020 στα 78,81 εκατ. ευρώ (78,26 εκατ. το 2019) και, παρουσιάζοντας θετική εικόνα για το 2021, προχωρά σε νέα επένδυση ύψους 11,36 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου βιομηχανικού κτιρίου και την αγορά νέου, υπερσύγχρονου βιομηχανικού εξοπλισμού, με κρατική ενίσχυση για την εταιρεία υπό τη μορφή φορολογικής απαλλαγής που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία, όπου οι εργαζόμενοι είναι στην πλειοψηφία τους «ενοικιαζόμενοι», φέτος για πρώτη φορά καταργήθηκε η κατ' έθιμο αργία των Φώτων, όπως έχει καταργηθεί και η κυριακάτικη αργία, ενώ εκκρεμούν και κανονικές άδειες του 2021 προς τους εργαζόμενους. Αναφέρει επίσης ότι πόστα στα οποία λόγω επικινδυνότητας οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά καλύπτονται με ανειδίκευτους εργάτες, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων για τα ΒΑΕ, ενώ δεν αναγνωρίζονται οι τριετίες. Καταγγέλλει δε ότι δεν τηρούνται μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της περιβόητης ανάπτυξης που ευαγγελίζονται εργοδότες, κυβέρνηση, αστικά κόμματα», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Σωματείο και καλεί όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να οργανωθούν σε αυτό και να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, στον δρόμο που έδειξαν οι πρόσφατοι αγώνες των εργαζομένων και οι κατακτήσεις τους, όπως στην «e-food» και στην COSCO.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΚΤΕΛ
Απαιτούν επαναπρόσληψη των απολυμένων οδηγών και αναβάθμιση των δρομολογίων

Να προχωρήσουν σε κλιμάκωση της πάλης τους και με συλλαλητήριο, προκειμένου να παρθούν πίσω οι απολύσεις 6 οδηγών από την ΚΤΕΛ ΑΕ καθώς και να αναβαθμιστούν τα τοπικά δρομολόγια, αποφάσισαν εργατικά συνδικάτα και φορείς της Ζακύνθου, με ψήφισμά τους, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου του νησιού και του Σωματείου Οδηγών και Προσωπικού ΚΤΕΛ.

Πρόκειται για θέματα που απασχολούν άμεσα τους κατοίκους του νησιού, καθώς την ώρα που το ΚΤΕΛ προχώρησε πρόσφατα σε 6 απολύσεις οδηγών, που τους είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διαθεσιμότητα, τα τοπικά δρομολόγια από την πόλη προς τα χωριά και αντίστροφα συνεχώς υποβαθμίζονται.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν διεξοδικά και εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε να επιλυθούν τα εν λόγω προβλήματα, να μη γίνει καμιά νέα απόλυση στα ΚΤΕΛ, με διασφάλιση μόνιμης - σταθερής δουλειάς με όλα τα εργασιακά δικαιώματα για το προσωπικό τους.

Οπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου του ΕΚ Ζακύνθου, «η συζήτηση ανέδειξε την πραγματική ανάγκη ύπαρξης δρομολογίων σε όλο το νησί σε τακτική βάση είτε αυτό αφορά τα χωριά είτε ακόμη και τη μετακίνηση εργαζομένων από και προς την εργασία τους. Υπήρξε καθολική συμπαράσταση στους 6 απολυμένους οδηγούς του ΚΤΕΛ καθώς και η απαίτηση για την άμεση επαναπρόσληψή τους».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με εκπροσώπους τους τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Οικοδόμων, Χρηματοπιστωτικού, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσοκομείου, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συνταξιούχων, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Επίσης, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, Σάκης Γεωργάνος, και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Φώτης Προβής.

Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγίου Κήρυκα, Σπύρος Φαραός, Μαριών, Δημήτρης Μποζίκης, Μουζακίου, Διονύσης Μακρυπόδης, και Σαρακινάδου, Γιώργος Γιαννούλης, και από το τοπικό συμβούλιο Ανω Γερακαρίου ο σύμβουλος Φώτης Μουζάκης.

Παραβρέθηκαν, τέλος, ο Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, Τάκης Στρούζας, και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ
Αναγκαιότητα οι προληπτικές εξετάσεις και οι γιατροί Εργασίας στους δήμους

Την τελευταία του πνοή στο τιμόνι άφησε την περασμένη βδομάδα 52χρονος οδηγός απορριμματοφόρου στον δήμο Κηφισιάς, από παθολογικά αίτια. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, αναδεικνύεται «η αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων και της ύπαρξης γιατρών Εργασίας σε μόνιμη βάση στους δήμους», κάτι που όπως δεν συμβαίνει, καθώς «στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων προληπτικές εξετάσεις δεν γίνονται, με υπαιτιότητα των δημοτικών αρχών. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς Εργασίας, που στους περισσότερους δήμους είναι με συμβάσεις. Το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων οι δημοτικές αρχές το βλέπουν ως κόστος. Ενα κόστος που προσπαθούν με κάθε τρόπο να το περιορίσουν», σημειώνει, καλώντας όλα τα σωματεία στους ΟΤΑ να απαιτήσουν προληπτικές εξετάσεις για το προσωπικό, να μην υπάρχει δήμος που δεν θα έχει μόνιμο γιατρό Εργασίας, και άμεσα να προχωρήσουν στη δημιουργία επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ