Τρίτη 4 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ
Μέτρα «μια απ' τα ίδια», που οδηγούν τους μικρούς επαγγελματίες σε αδιέξοδο

Μόνη διέξοδος ο συλλογικός αγώνας μπροστά στη συσσώρευση των χρεών και στην ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, τα οποία ακολουθούν σταθερά «την ίδια αναποτελεσματική συνταγή», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Την ίδια στιγμή που καταγράφονται καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων, τα κυβερνητικά μέτρα φορτώνουν συνεχώς νέα βάρη «στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων», χωρίς να καταφέρνουν να σταματήσουν τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας.

«Να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε υγιείς. Αυτό σημαίνει "ατομική ευθύνη", αυτή είναι η άλλη πλευρά της αντιλαϊκής διαχείρισης της δημόσιας υγείας», σημειώνει η ΟΒΣΑ. «Οι επιστημονικές εκθέσεις διαπιστώνουν αυτά που είναι ορατά "διά γυμνού οφθαλμού"», προσθέτει, αναφερόμενη στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Οι βαριές ευθύνες της κυβέρνησης πλέον δεν κρύβονται, είναι προφανείς», τονίζει η ΟΒΣΑ και καταγγέλλει την απόρριψη των αιτημάτων και διεκδικήσεών της για μαζικά δωρεάν τεστ, ενίσχυση των νοσοκομείων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μέτρα στα ΜΜΜ και στα σχολεία, «γιατί "κοστίζουν"».

Οσον αφορά τα περιορισμένα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, η ΟΒΣΑ ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για «μια απ' τα ίδια». «Η πείρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων από το προηγούμενο διάστημα είναι μία: Δεν έφτασαν ούτε για τα βασικά», επισημαίνει. Η αντιλαϊκή φορολογία συνεχίζεται «σαν να μην πέρασε μια μέρα», όπως και πριν την πανδημία παραμένουν το τέλος επιτηδεύματος, η φορολογία από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, οι φορολογικοί συντελεστές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική ύφεση, η μείωση εισοδήματος και η καλπάζουσα ακρίβεια επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Τι να τις κάνουμε τις ρυθμίσεις μπροστά στο φορτίο χρεών που συσσωρεύεται; Τέτοια μέτρα, που στην ουσία διαιωνίζουν τα βάρη, είναι η άλλη πλευρά της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι διευκόλυνση. Αν δεν μας κλείσουν η μονοπώληση και η ακρίβεια, θα μας κλείσουν οι ρυθμίσεις», σχολιάζει η ΟΒΣΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να ανασάνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες. «Ο δρόμος του συλλογικού αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στο λουκέτο», τονίζει.

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους απαιτεί: Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος. Δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων, που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Διαγραφή όλων των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αποζημίωση για κάθε επαγγελματία και εργαζόμενο που νοσεί και δεν μπορεί να εργαστεί. Διαγραφή τόκων, προστίμων, του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και στις τράπεζες τα οποία συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν, διαγραφή χρεών 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

Επίσης, απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή.

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, όπως και για ρυθμίσεις προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους. Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ