Τα κλιμάκια ανέδειξαν τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών ΕΕ και ΝΑΤΟ και των αστικών κυβερνήσεων για την προσφυγιά και την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για να σταματήσουν τα νησιά να είναι φυλακές ψυχών
Με το πολυεθνικό συγκρότημα προσφύγων RAD Music International |
Εκτέθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ο ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι ευθύνες όλων των έως τώρα κυβερνήσεων που υπερασπίζονται και προωθούν τα επικίνδυνα σχέδια της αστικής τάξης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας διαπιστώθηκε εκ νέου η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, μέσα σε κοντέινερ, συχνά χωρίς θέρμανση, εν μέσω πανδημίας και κακοκαιρίας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου. Το ρεύμα προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος από γεννήτριες, που παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες μέσα στη μέρα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει θέρμανση ούτε ζεστό νερό. Η σίτιση είναι προβληματική και το φαγητό για τους διαμένοντες δεν είναι καλής ποιότητας. Οι ίδιοι στερούνται το δικαίωμα μετακίνησης και κινδυνεύουν με πρόστιμα, εάν βγουν έξω από το camp χωρίς άδεια. Ελάχιστα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και δεν έχουν ουσιαστικά πρόσβαση σε εκπαιδευτικές δομές. Εδώ και 2 - 3 μήνες δεν δίνεται το προβλεπόμενο οικονομικό βοήθημα στους πρόσφυγες. Το κράτος έχει αποποιηθεί κάθε ευθύνη και η πλειονότητα των κάθε είδους αναγκαίων υπηρεσιών για τη στοιχειώδη προστασία των προσφύγων προέρχεται από δεκάδες ΜΚΟ, με τις αντίστοιχες βέβαια χρηματοδοτήσεις και τα κάθε είδους κονδύλια. Είναι προκλητική δε η σύγκριση που επιχειρείται από την κυβέρνηση με την προηγούμενη κατάσταση. Οπως τόνισαν τα στελέχη του Κόμματος, δεν υπάρχει «ανοιχτή» και «κλειστή» αθλιότητα. Το δίλημμα δεν μπορεί να είναι αθλιότητα της Μόριας ή αθλιότητα του Καρά Τεπέ και της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής, μακριά, όμως, από τον αστικό ιστό και τα φώτα της δημοσιότητας.
Με τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ |
Αυτά συμβαίνουν την ώρα που η επιδημιολογική επιτήρηση στο ΚΥΤ, όπως και σε όλες τις παρόμοιες δομές, πρέπει να είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένη, ενώ η πανδημία καλπάζει και ενώ «τρέχει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε καθυστερημένα. Αυτήν τη στιγμή ούτε ραντεβού δεν μπορούν να προγραμματιστούν για μετά την 1η Γενάρη, για ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και παρακολουθούνται, ενώ 7 στους 10 από τους διαμένοντες στη δομή που επισκέπτονται τον γιατρό, χρειάζεται να παραπεμφθούν σε ψυχίατρο για φαρμακευτική αγωγή.
Ο Κώστας Παπαδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν οργανωμένα για το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλειά, μέσα από τα σωματεία τους στο νησί, να μην περιμένουν μεσσίες γιατί «αυτοί οι μεσσίες σάς έφεραν σε αυτήν την κατάσταση», σε αντίθεση με το ΚΚΕ που είναι σταθερά στο πλευρό τους, στον χώρο δουλειάς, στον αγώνα για δικαιώματα, στην ανάδειξη και λύση των προβλημάτων τους, μέσα στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το πολυεθνικό συγκρότημα προσφύγων, RAD Music International, που έζησαν σε Μόρια και Καρά Τεπέ.
Το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου αναδείχτηκαν ο ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι ευθύνες όλων των έως τώρα κυβερνήσεων (πριν του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα της ΝΔ) που υπερασπίζονται και προωθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, τα οποία εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, και με τους πολέμους και τις επεμβάσεις ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τον τόπο τους.
Επίσης, έγινε κάλεσμα στον λαό της Λέσβου να παραμείνει σε ετοιμότητα, να μην επιτρέψει τη δημιουργία νέας υπερδομής - φυλακής στη θέση Βάστρια, όπως έκανε πριν από δύο χρόνια, και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ που είναι το μοναδικό κόμμα με σταθερή, καθαρή και αταλάντευτη θέση, που στηρίζει τους φορείς του λαϊκού κινήματος, το Εργατικό Κέντρο στην πάλη τους.
Ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι η άθλια πραγματικότητα που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι είναι απόρροια της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, των Κανονισμών του Δουβλίνου. Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ οι ξεριζωμένοι - θύματα των ιμπεριαλιστών με σύντομες διαδικασίες ασύλου να μπορούν να πάνε στους τελικούς προορισμούς τους, χωρίς να τους στερούν την ελευθερία, να τους εγκλωβίζουν σε φυλακές στη χώρα πρώτης εισόδου. Στηλίτευσε ότι αυτά συμβαίνουν τον 21ο αιώνα, της ψηφιακής εποχής, των δικτύων 5G, της τεχνητής νοημοσύνης και αυτοί οι άνθρωποι στερούνται στοιχειώδη αγαθά, όπως θέρμανση, συνθήκες υγιεινής.
Πρόσθεσε δε πως η τάση επιδείνωσης των συνθηκών ζωής είναι παντού η ίδια. «Είναι η ίδια πολιτική. Είναι κοινός ο αντίπαλος για όλους τους εργαζόμενους. Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει προβλήματα παρά την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Το ρολόι γυρνά πίσω». Και κατέληξε: «Να γιατί σήμερα είναι αναγκαιότητα μια άλλη εξουσία και κοινωνία, που μπορεί να λύσει ζωτικά προβλήματα. Οπως πριν από δεκαετίες αυτά τα πιεστικά προβλήματα της δουλειάς, της Υγείας, της Παιδείας, των δικαιωμάτων τα έλυσε ο σοσιαλισμός».
Την περασμένη Παρασκευή, ο Κώστας Παπαδάκης, με κλιμάκιο του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε η Κική Μακρή, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφθηκε το ΚΥΤ στο Πυλί της Κω και συναντήθηκε με πρόσφυγες, εργαζόμενους και τον διοικητή της δομής.
Είναι ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία των προσφύγων προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, δηλαδή τις χώρες - επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παρά το γεγονός αυτό, σε πολλούς η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, δείγμα του δραστικού περιορισμού της έννοιας του ασύλου από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ.
Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το εργασιακό καθεστώς τους. Αν και οι εργαζόμενοι απασχολούνται στον ίδιο χώρο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το πρόσχημα της ρευστότητας των προσφυγικών ροών, την ίδια ώρα οι όμιλοι και οι μεγάλες εταιρείες που λυμαίνονται εργολαβικά τη φύλαξη, την καθαριότητα κ.ά. έχουν εξασφαλισμένες 4χρονες συμβάσεις με προοπτική ανανέωσης.
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής και Μαρία Κομνηνάκα.
Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εργάζονται από το 2019 εκατοντάδες εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με καθήκοντα στους τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης, καθώς και σε άλλες χειρωνακτικές και διοικητικές εργασίες.
Παρόλο που καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες για τη λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων, έχουν απολυθεί και επαναπροσληφθεί επανειλημμένα, μέσω παρατάσεων των συμβάσεών τους, μένοντας στο μεταξύ για πολλούς μήνες στην ανεργία, ενώ οι περισσότεροι δεν έλαβαν ούτε επίδομα ανεργίας στα διαστήματα αυτά.
Εργάζονται σε όλη την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, σε χώρους όπου διαβιούν χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, που προϋπήρχαν, πολύ πριν την πανδημία, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία τους, την υγεία των οικογενειών τους, την υγεία των μεταναστών και προσφύγων - μεταξύ τους εκατοντάδων παιδιών, ηλικιωμένων και άλλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες - χωρίς να τους εξασφαλίζονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ τους είχαν αποκλείσει από κάθε ειδική άδεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Σήμερα, από τα προγράμματα αυτά, παραμένουν 400 εργαζόμενοι σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων, οι οποίοι ανέλαβαν υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2021 για ακόμα δύο μήνες. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι επρόκειτο να προσληφθούν για την ίδια περίοδο κι άλλοι συνάδελφοί τους, ωστόσο αυτό δεν έγινε, καθώς έκλεισαν οι Δομές στις οποίες εργάζονταν το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, ενημερώθηκαν ότι θα απολυθούν οριστικά μεταξύ 9-15 Ιανουαρίου 2022, επειδή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πρόκειται να εκχωρήσει τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονταν σε εργολάβους, τακτική που το υπουργείο έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και η οποία οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους.
Ερωτώνται οι υπουργοί: Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου οι εργαζόμενοι στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων να συνεχίσουν να εργάζονται και να μην εκχωρηθούν οι υπηρεσίες διαχείρισής τους σε εργολάβους; Θα προβούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών στις Δομές Φιλοξενίας;».
Παράλληλα με την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης, οι φοιτητές έστειλαν πολλαπλά μηνύματα: «Να μην επιτρέψουμε να σηκώσει κεφάλι καμία ακροδεξιά - ρατσιστική - φασιστική φωνή, απ' όπου κι αν εκφράζεται, που επιδιώκει να εξισώσει τον θύτη με το θύμα».