Αποκαλυπτική μαρτυρία στον «Ριζοσπάστη»: Χιλιάδες ευρώ πληρώνουν οικογένειες νεφροπαθών που αναγκάζονται ακόμα και να μετακομίσουν για να συνεχιστεί η αιμοκάθαρση
Σε λίστα αναμονής βρίσκονται 12 οικογένειες νεφροπαθών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ζώντας στο πετσί τους τη διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, αφού αναγκάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ταξιδεύουν στην Πάτρα ή την Αθήνα, προκειμένου να κάνει ο άνθρωπός τους την απαραίτητη θεραπεία. Παράλληλα, πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ για απλές επεμβάσεις που δεν γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού, για διαμονή και διατροφή, καθώς είναι ζήτημα «ατομικής ευθύνης».
Σημειώνεται ότι σήμερα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου πραγματοποιούν αιμοκάθαρση σε καθημερινή βάση 30 - 32 άνθρωποι και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) υπηρετούν μόνο δύο γιατροί, εκ των οποίων ο ένας έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί παραμένει στο πόστο.
Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγράφει η επιστολή που έφτασε στην εφημερίδα μας από συγγενή νεφροπαθούς που ζουν αυτήν την «Οδύσσεια», μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας όλων των αιμοκαθαιρόμενων:
«Καλησπέρα σας, είμαι από τη Ζάκυνθο. Ο πατέρας μου τους τελευταίους μήνες κάνει αιμοκάθαρση σε νοσοκομείο της Αθήνας. Οι γονείς μου είναι μόνιμοι κάτοικοι Ζακύνθου και ζουν σε ξενοδοχείο για να μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση. Οπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνο ότι τους λείπει το σπίτι τους, αλλά δημιουργείται και οικονομικό πρόβλημα στην οικογένειά μου αφού πληρώνουν διαμονή και φαγητό.
Στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο είναι η έλλειψη ιατρών στη ΜΤΝ. Υπάρχουν δύο νεφρολόγοι αυτή τη στιγμή και η μία γιατρός πρέπει να βγει σε σύνταξη και την πάνε συνέχεια σε παράταση. Δεν υπάρχει σεβασμός ούτε σε αυτούς τους δυο ανθρώπους που κάνουν τα πάντα για να μην αφήσουν τους ασθενείς τους στον δρόμο. Ο φόβος όλων των αιμοκαθαιρόμενων είναι μην κλείσει η ΜΤΝ.
Στη Ζάκυνθο, όπως σε όλα τα νησιά - πολλές φορές τον χειμώνα υπάρχουν απαγορευτικά λόγω των ανέμων. Πώς θα μπορέσουν να πάνε στην Πάτρα ή στην Αθήνα να κάνουν τη θεραπεία τους; Η αιμοκάθαρση είναι η ζωή τους.
Πολλοί άνθρωποι, μόνιμοι κάτοικοι Ζακύνθου, υποχρεώνονται να πηγαίνουν 3 φορές την εβδομάδα σε νοσοκομείο της Πάτρας ή της Αθήνας για να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν καινούργια μηχανήματα αιμοκάθαρσης και οι άνθρωποι να μην μπορούν να κάνουν. Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο μας χωρίς κάποιο αντίκρισμα. Είμαστε απελπισμένοι και φοβισμένοι», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αγωνιώδη επικοινωνία με την εφημερίδα.
Η συγκεκριμένη οικογένεια αναγκάζεται να μένει σε ξενοδοχείο εδώ και 3 μήνες! Ο λόγος είναι ότι στο Νοσοκομείο Ζακύνθου δεν υπήρχε η αναγκαία φίστουλα (πρόκειται για τον «αιμοδότη» της αιμοκάθαρσης, τεχνητά διαμορφωμένη φλέβα του σώματος που επιτρέπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης να λαμβάνει το αίμα από τον οργανισμό, και αφού απομακρύνει τις τοξικές ή βλαπτικές ουσίες που περιέχει, να το επιστρέφει σε αυτόν καθαρό).
Φτάνοντας στην Αθήνα, αντιμετώπισαν και στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής τη λίστα της ντροπής, όπως υπάρχει σχεδόν για κάθε νόσο. Αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε ιδιωτική κλινική, πληρώνοντας 1.000 ευρώ, χωρίς το κόστος να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κάθε μήνα αναγκάζονται να πληρώνουν 2.500 ευρώ για διαμονή και σίτιση!
Τo τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς της Ζακύνθου - όπως της Μυτιλήνης, της Λήμνου κ.ά. - προκάλεσε πρόσφατα την παρέμβαση συνταξιούχων στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, απαιτώντας να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά - σε σύνολο 65 οργανικών θέσεων γιατρών υπηρετούν μόλις 30 μόνιμοι, σημειώνουν - καταγγέλλοντας ότι «οι σοβαρές ελλείψεις αναγκάζουν συμπολίτες μας, χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς ή νεφροπαθείς να ταξιδέψουν εκτός νησιού με πολύ αυξημένο κόστος μεταφοράς, ακόμα και διαμονής».
Για το θέμα κατέθεσε πρόσφατα Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις έχουν γίνει κατά περιόδους από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νησιού.
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις και την εμπορευματοποίηση
Την αστυνομία επιστράτευσε η διοίκηση του ΚΕΑΤ ενάντια στους ανάπηρους |
Μια κινητοποίηση που έγινε σε συνέχεια αγωνιστικών παρεμβάσεων ενάντια στην πορεία διαρκούς υποβάθμισης του ΚEAT, νευραλγικές λειτουργίες του οποίου έχουν φύγει ουσιαστικά από την ευθύνη του κράτους και έχουν περάσει σε εταιρείες που έχουν ιδρυθεί από το ΚΕΑΤ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, όπως η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) «Πρωτοπορία» και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης. Αποτέλεσμα είναι αντί για εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών να παρέχουν «απασχόληση», λειτουργώντας με κακοπληρωμένο, εποχικό και ωρομίσθιο προσωπικό, το οποίο βρίσκεται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της μη ανανέωσης της σύμβασης.
Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις απαράδεκτες απολύσεις εργαζομένων με πολυετή πείρα στην Ειδική Αγωγή, ανάμεσά τους και της τυφλής φιλολόγου, πρώην μαθήτριας του ΚΕΑΤ, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Κατήγγειλαν ακόμα ότι η διοίκηση του ΚΕΑΤ απαγόρευσε την είσοδο στο Κέντρο σε μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), ενώ μέσα στον χώρο του ΚΕΑΤ υπήρχαν και αστυνομικές δυνάμεις!
«Δίνουμε τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους χέρι χέρι, μαζί και με τους απολυμένους για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για να αποδίδουν στα παιδιά μας τις σωστές εκπαιδευτικές ανάγκες», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Μπίλης εκ μέρους τη ΣΕΑΑΝ. Ενώ η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ, μετέφερε την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον του Κέντρου, «του μοναδικού δημόσιου κρατικού Κέντρου, εξειδικευμένου στην εκπαίδευση και την αποκατάσταση ανθρώπων με προβλήματα όρασης». Και όπως είπε, τους εργαζόμενους τους ενώνουν με τους ανάπηρους «τα κοινά αιτήματα για ένα ΚΕΑΤ σύγχρονο, δημόσιο, με όλες τις απαιτούμενες υποδομές και με μόνιμο και σταθερό προσωπικό». «Για ποια ενσωμάτωση των αναπήρων μιλάει η κυβέρνηση, ενώ έφτασαν να απολύσουν τυφλή εργαζόμενη;», αναρωτήθηκε η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, τονίζοντας παράλληλα ότι το σμπαράλιασμα του Κέντρου είναι έργο όλων των κυβερνήσεων, αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Πρόνοιας. «Αντί για σύγχρονα δικαιώματα στους ανθρώπους με αναπηρία, προσφέρουν για όσους έχουν χρήματα κάποια βοηθήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι φορείς του αναπηρικού κινήματος μετέφεραν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας:
Αμεση κρατική χρηματοδότηση και αναβάθμιση του ΚΕΑΤ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σύγχρονα επιστημονικά προγράμματα, κατάργηση των διαφόρων εταιρειών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Κέντρου, μεταφορά όλων των εργαζομένων στο ΚΕΑΤ και μονιμοποίησή τους, να προσληφθούν τώρα όλοι οι έμπειροι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ ΑμεΑ που δεν προσλήφθηκαν στη φετινή προκήρυξη.
Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις». Βασικός κορμός του είναι οι διατάξεις για την Υγεία που αφορούν κυρίως νέα μπαλώματα, με μετακινήσεις και παρατάσεις συμβάσεων, συνέχιση του καθεστώτος της ...«επίταξης», δηλαδή εξασφάλιση διαρκώς «ζεστού» χρήματος εκατομμυρίων για τους κλινικάρχες, που επιβεβαιώνουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας σε βάρος της Υγείας του λαού, που τη μετατρέπει διαρκώς σε ένα όλο και πιο κερδοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα πλήθος διατάξεων άσχετων μεταξύ τους, που προέρχονται από 15 υπουργεία.
Ετσι, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται τις προτάσεις των υγειονομικών για την προστασία της υγείας του λαού επειδή θεωρείται κόστος, συνεχίζει να τα δίνει όλα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό φαίνεται από τις διατάξεις που αφορούν την τροποποιημένη σύμβαση του οδικού άξονα Ελευσίνας - Πύργου, με την οποία συνεχίζεται το φαγοπότι για τους κατασκευαστικούς ομίλους. Ανάλογη είναι και η διάταξη με την οποία η κυβέρνηση διασφαλίζει στην ουσία τη συνέχιση της κρατικής χρηματοδότησης και κερδοφορίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρικής του ιταλικού κρατικού μονοπωλίου στις σιδηροδρομικές μεταφορές.
Περιέχονται ακόμα ρυθμίσεις για την παραπέρα υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, καθώς θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση προκειμένου να καλύπτονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Ρυθμίσεις επίσης του υπουργείου Πολιτισμού, με τις οποίες παρατείνεται η προθεσμία έκδοσης των εσωτερικών κανονισμών σε Εθνική Λυρική Σκηνή και Μέγαρο Μουσικής, χωρίς όμως να ανατρέπεται ο εμπορευματικός χαρακτήρας των δύο οργανισμών και χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Υπάρχουν τέλος ρυθμίσεις για το Ελληνικό που προβλέπουν ότι οι όμοροι δήμοι θα προχωρήσουν σε χωροθετήσεις, αλλαγές χρήσεων περιοχών και του πολεοδομικού σχεδίου προς όφελος των κατασκευαστών, κ.λπ.
Ανεμβολίαστοι οι 7, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας
Πολύ σοβαρά ερωτήματα για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους, όπως τα γηροκομεία, προκαλεί η αποκάλυψη πως σε ένα τέτοιο ιδιωτικό ίδρυμα, έξω από την Πάτρα, καταγράφηκαν 10 θάνατοι, το τελευταίο διάστημα, στην πλειονότητά τους από κορονοϊό.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, που προχώρησε σε ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ, από τους 10 θανάτους, οι 8 οφείλονται σε επιπλοκές που προκάλεσε ο κορονοϊός, ενώ άλλοι δύο ηλικιωμένοι κόλλησαν την ασθένεια αλλά η αιτία του θανάτου τους ήταν άλλο νόσημα.
Ο αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι από τους 10 ηλικιωμένους που πέθαναν, οι 7 ήταν ανεμβολίαστοι. Επίσης, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι του ιδρύματος ήταν εμβολιασμένοι, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που έχουν γίνει.
Ο ίδιος, στις δηλώσεις που έκανε, μίλησε για «ατύχημα που προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση μετάδοσης του κορονοϊού», δείχνοντας πως δύο χρόνια από την εμφάνιση της Covid-19 οι ηλικιωμένοι και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες παραμένουν εκτεθειμένοι στο έλεος της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.