ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 1.500 άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν είχε ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας

Στο 88,4% η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ δείχνει πρόσφατη μελέτη

Οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις χιλιάδες ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν υπήρχαν τουλάχιστον 3.500 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αυξημένη κρατική χρηματοδότηση, αναδεικνύονται και από τη μελέτη των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα που κυκλοφόρησε χτες.

Η μελέτη αφορά τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, από τον Σεπτέμβρη του 2020 μέχρι και τις 6 Μάη του 2021, και επιβεβαιώνει ότι αυτή αυξάνεται εκτός ΜΕΘ, στον αντίποδα των κυβερνητικών ισχυρισμών που διατυπώθηκαν πριν από μερικές μέρες.

«Πάνω από 400 διασωληνωμένοι Covid-19 αυξάνουν την πιθανότητα θνητότητας και δημιουργούν ασφυξία στο σύστημα Υγείας»: Αυτή είναι μία από τις τραγικές διαπιστώσεις της έρευνας, που δείχνει πόσο εγκληματική είναι η πολιτική που θεωρεί «πολυτέλεια» την επάρκεια σε δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Αυξάνεται η θνητότητα στα περιφερειακά νοσοκομεία

Οσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για πάνω από 400 διασωληνωμένους, +57% για πάνω από 800 διασωληνωμένους. Στις διασωληνώσεις σε νοσοκομεία «εκτός Αττικής», τα οποία μετρούν ελάχιστες έως καθόλου κλίνες ΜΕΘ (Ρόδος, Λέρος, Κάλυμνος, Λήμνος κ.λπ.) η θνητότητα αυξάνεται 35 - 40%.

Σημειώνεται ότι τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, περίπου το 5% του συνόλου των διασωληνωμένων ήταν εκτός ΜΕΘ και όπως εκτιμάται πάνω από 1.500 άνθρωποι θα ζούσαν αν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και αν το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές που έτσι κι αλλιώς υπολείπονταν πριν από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, από 1/9/20 μέχρι 6/5/21 εκτός ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν 311 διασωληνωμένοι ασθενείς. Επέζησαν μόνο οι 36. Ενώ 275 άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής και να δώσουν μάχη για τη ζωή τους.

Εντός ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν 5.971 διασωληνωμένοι, επέζησαν οι 2.258, έχασαν τη ζωή τους 3.713 (62,2%). Η νοσηλεία εκτός της Αττικής συνδέθηκε και με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα.

Επίσης, από τους 3.988 νεκρούς της περιόδου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να γλιτώσουν οι 1.535, καθώς ο θάνατός τους αποδίδεται αθροιστικά σε 3 παράγοντες: 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή το σύστημα Υγείας πιέστηκε, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αττικής που αγκομαχούν από το βάρος των ελλείψεων.

«Τα δεδομένα δείχνουν (...) πως με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες (...) Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», ανέφερε σε παρεμβάσεις του ο Θ. Λύτρας, ο οποίος σημείωσε μάλιστα ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης γνωστοποιήθηκαν «άμεσα και επανειλημμένα σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο "ανώτατο επίπεδο"» στα τέλη Μάη του 2021.

Στο μεταξύ, χτες, 181 άνθρωποι παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ ένας 51χρονος περιμένει να βρεθεί κρεβάτι από τις 18 Νοέμβρη!

Τη ζωή τους έχασαν άλλοι 77 άνθρωποι, φτάνοντας τον τραγικό απολογισμό στους 19.553 θανάτους συνολικά.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 683, με το 80,97% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid-19 ανέρχεται σε 96,58%.

Τέλος, χτες επιβεβαιώθηκαν 4.801 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.017.445.

Ασθενείς χάνουν τη ζωή τους και ο ιδιωτικός τομέας είναι σε ασυλία

Κατατέθηκε η μήνυση για την κατάσταση στις ΜΕΘ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ κατέθεσε χτες το πρωί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Στην Εισαγγελία παρευρέθηκε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου, η οποία σε δήλωσή της θύμισε ότι η Ομοσπονδία «έχει ήδη καταθέσει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία του Αρειου Πάγου από τον Απρίλιο, της οποίας η τύχη αγνοείται». Σημείωσε επίσης ότι «χιλιάδες θάνατοι ασθενών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και αν η χώρα μας διέθετε τον αναγκαίο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ευθύνες είναι διαχρονικές, τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι έγκλημα ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας να απολαμβάνει καθεστώς ασυλίας. Απαιτούμε επίταξη χωρίς όρους και χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας».

Ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αναφερόμενη στη σειρά προτεραιότητας για την εισαγωγή διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, σημείωσε ότι «εμείς είμαστε γιατροί, και η εισαγωγή στις ΜΕΘ και κάθε ιατρική πράξη πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια, είτε είναι κάποιος μητροπολίτης, είτε εργάτης, είτε πρόσφυγας ή μετανάστης. Το πρόσφορο έδαφος στο οποίο εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα είναι ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες του αριθμού κλινών ΜΕΘ».

Καταλήγοντας είπε ότι «αυτές οι δηλώσεις παρουσιάστηκαν αποσπασματικά από μερίδα του Τύπου, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και τελικά να αλλοιώνεται το περιεχόμενό τους. Η ΟΕΝΓΕ δεν συμμετέχει σε παιχνίδια εντυπώσεων. Την αφορά η ουσία των προβλημάτων, η ανάδειξη της αλήθειας και η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων προς όφελος των ασθενών μας, όλου του λαού και των υγειονομικών».

Κυρίαρχη η «Ομικρον» στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Γενάρη

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με την παραλλαγή «Ομικρον», σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό επιφέρει επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σημειώνει ο ΠΟΥ, ενώ η νέα παραλλαγή αναμένεται να γίνει κυρίαρχη το επόμενο διάστημα σε Βρετανία, Δανία και Νορβηγία. Στις χώρες της ΕΕ η νέα παραλλαγή αναμένεται να γίνει κυρίαρχη μεταξύ των λοιμώξεων COVID-19 μέχρι τα μέσα Γενάρη, είπε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επικαιροποιημένη έκθεσή του για την επιδημία ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η «Ομικρον» μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος "Ομικρον" παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο Οργανισμός.

Στο Λονδίνο, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καθοδηγείται από τους νεαρούς ενήλικες. Τα κρούσματα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20 - 34 ετών αυξάνονται κατά 15% κάθε μέρα, με τον αριθμό να διπλασιάζεται σε λιγότερο από πέντε μέρες.

Η «Ομικρον» ασκεί ήδη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, παρότι προκαταρκτική έρευνα από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι η πιθανότητα να καταλήξει ένα κρούσμα της «Ομικρον» στο νοσοκομείο είναι χαμηλότερη από ό,τι σε προηγούμενα κύματα της COVID-19. Οσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, όμως, αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλειών, την ώρα που τα νοσοκομεία μαστίζονται από ελλείψεις σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Στη Γερμανία, στο μεταξύ, δεν υπάρχουν επαρκή εμβόλια, επιβεβαίωσε χτες ο νέος υπουργός Υγείας Κ. Λάουτερμπαχ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται για νέες παραγγελίες. Σύμφωνα με το «Spiegel», μόνο 1,2 εκατ. δόσεις εμβολίων από την «BioNTech» είναι διαθέσιμες για ενισχυτικούς εμβολιασμούς τον Γενάρη, την ώρα που στη χώρα οι εμβολιασμοί γίνονται με «ταχύτητα ρεκόρ».

Επιβεβαίωση της εγκληματικής πολιτικής για τις ΜΕΘ

Τα αποτελέσματα της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνητότητα των διασωληνωμένων COVID-19 ασθενών επιβεβαίωσαν αυτό που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και όλοι εμείς που δουλεύουμε με τέτοιους ασθενείς σε ΜΕΘ γνωρίζαμε. Είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί αποδεικνύει χαρακτηριστικά την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον ιδιαίτερο τομέα της ΜΕΘ, μία πολιτική που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους και της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αν μελετήσουμε έναν - έναν τους παράγοντες στην εν λόγω μελέτη οι οποίοι αυξάνουν τη θνητότητα των ασθενών υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, επιβεβαιώνεται ότι αν η κυβέρνηση, το υπουργείο και το κράτος είχαν ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα του υγειονομικού κινήματος και των γιατρών, η έκβαση για κάποιους ασθενείς μπορεί να ήταν διαφορετική.

Συγκεκριμένα:

  • Αύξηση της θνητότητας με εκθετικό ρυθμό όταν ο πανελλαδικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι πάνω από 400, δηλαδή είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πίεση στο σύστημα Υγείας. Η τρομακτική αντίφαση έρχεται στο προσκήνιο αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 2.500 κλίνες ΜΕΘ προ πανδημίας. Γιατί δεν υπάρχουν όμως; «Γιατί δεν τις χρειαζόμαστε», έλεγαν τα κυβερνητικά επιτελεία, σε ένα ρεσιτάλ ανορθολογισμού και λογισμού του κόστους, βάζοντας για άλλη μια φορά την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του νοσοκομείου - επιχείρηση.
  • Αύξηση της θνητότητας ανάλογα με την περιοχή, δηλαδή αν «έτυχε» ο ασθενής και διασωληνώθηκε εκτός Αττικής (διαφορά της τάξης του 35% - 40%), εκεί δηλαδή που η υποστελέχωση χτυπάει «κόκκινο», εκεί που η αναλογία κρεβατιού ΜΕΘ προς γιατρούς και νοσηλευτές είναι χειρότερη ακόμα και από αυτή που έχει πάει τελείως περίπατο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί που οι κλίνες ΜΕΘ στήνονται με τη λογική αντιστοιχία ενός πρόχειρου «καταυλισμού» που στεγάζει προσωρινά σεισμοπαθείς. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας! Τι κι αν επιμένουμε ότι ΜΕΘ δεν είναι ένας ενδοτραχειακός σωλήνας και ένας αναπνευστήρας... «Φωνή βοώντος» και ψέματα. Δεν είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα και μέσα στην Αττική.
  • Αύξηση του κινδύνου θνητότητας με ραγδαίους ρυθμούς (έως και 87% πάνω) ανάλογα με το αν ο διασωληνωμένος ασθενής νοσηλεύεται εντός ή εκτός ΜΕΘ (σε απλή κλίνη). Εδώ ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν συμφωνεί, αφού παρά το γεγονός ότι γνώριζε τα αποτελέσματα της μελέτης - με βάση τα λεγόμενα των ερευνητών - προτίμησε να μας πει ότι είναι πάνω κάτω το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο με το να έχει βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Οταν ο ανορθολογισμός αξιοποιείται για να δικαιολογήσεις την πολιτική ενίσχυσης και όχι επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα...

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να υλοποιηθούν τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, και η προστασία της ζωής των ασθενών είναι πλέον συνυφασμένη με αυτόν τον αγώνα. Ο λαός μας θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ φόρο αν δεν ανατρέψει στο σύνολό της την πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας.


Θοδωρής ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΗΣ
Ειδικός παθολόγος - ΜΕΘ COVID «Κωνσταντοπούλειο» ΓΝΝΙ

ΣΕΑΑΝ
Αύριο η παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΑΤ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί, αύριο Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ. στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Σπάρτης και Θησέως, Καλλιθέα), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), με αφορμή τις απολύσεις και τις μεθοδεύσεις διάλυσής του. Η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί την αναβάθμιση του ΚΕΑΤ με άμεση κρατική χρηματοδότηση, την ίδρυση ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου για τυφλούς, σύγχρονες, δημόσιες, επαγγελματικές, δωρεάν σχολές για τα παιδιά με προβλήματα όρασης κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ