ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ζεστό» χρήμα και προνόμια στις ΜΚΟ των επιχειρηματιών

Τη διεύρυνση της οικονομικής ενίσχυσης σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και μια σειρά θεσμικές αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π.», που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στη Βουλή. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, έσπευσαν να αποθεώσουν τις ΜΚΟ και συνολικά αυτούς τους μηχανισμούς που καλλιεργούν τον κοινωνικό εταιρισμό, εξωραΐζουν το αστικό κράτος.

Εντελώς ενδεικτικά το νομοσχέδιο: Διευρύνει την οικονομική ενίσχυση των Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών σε ποσοστό 40% από το 20% που ήταν, ενώ εισάγει τη διαδικασία του αυτοελέγχου των Οργανώσεων αυτών, με το δικαίωμα μια ΜΚΟ να ορίζει ακόμη και τον ορκωτό λογιστή, όπως συμβαίνει στις ΑΕ. Ακόμα, προβλέπει φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές επιχειρηματικών ομίλων και κάθε είδους παχυλές χρηματοδοτήσεις. Καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων οργανώσεων, σε βάρος των μικρότερων μέσω της διαμόρφωσης του «ειδικού μητρώου οργανώσεων» και των προϋποθέσεων που τίθενται για την κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση. Διαμορφώνει κανόνες για την καταγραφή των εθελοντών στο «ΕΡΓΑΝΗ», ώστε στην πραγματικότητα να καλύπτεται πιο αποτελεσματικά η εξαρτημένη εργασία που παρέχεται σε διάφορες τέτοιες οργανώσεις, χωρίς κανένα ασφαλιστικό και εργασιακό δικαίωμα των εθελοντών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, δείχνοντας πώς ταυτίζονται στρατηγικά με τη ΝΔ στα κρίσιμα για το κεφάλαιο, ανέφερε ότι «υπάρχουν όντως πεδία στην πολιτική που συνιστούν επί της ουσίας εθνικά μεγέθη, στα οποία τα κόμματα έχουν όχι μόνο τη δυνατότητα να συμφωνούν, αλλά είναι απαραίτητο να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμες εθνικές στρατηγικές. Ενα τέτοιο εθνικό θέμα συνιστά και το εγχείρημα νομοθέτησης και ρύθμισης του χώρου των εθελοντικών και κοινωφελών οργανώσεων». Παρ' όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, κάνοντας και τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, να απορεί, αφού όπως ανέφερε δεν υπάρχει «ουσιαστική διαφορά» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι πρόκειται για προβλέψεις της ΕΕ που οφείλει να ακολουθήσει «μία ώριμη δυτική δημοκρατία» όπως η Ελλάδα. Το ΚΙΝΑΛ, όπως έχει πράξει με τα περισσότερα κυβερνητικά νομοσχέδια, ψήφισε υπέρ, ενώ ο εισηγητής του, Γ. Καμίνης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επιτέλους η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται πως ο ρόλος των ΜΚΟ στην Ελλάδα έχει συνδεθεί κατά κύριο λόγο με την αδυναμία του κράτους να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες». Καταψήφισαν Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25, χωρίς να διαφωνούν με την ουσία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, επισήμανε ότι επιβεβαιώθηκε ξανά ότι «είναι περισσότερα αυτά που σας ενώνουν», με συγκολλητική ουσία την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και του κράτους που στηρίζει τις ανάγκες του. Στην προκειμένη περίπτωση, σημείωσε, ο τσακωμός τους ήταν για τα κριτήρια που προβλέπονται για την ένταξη στο μητρώο, όμως την ίδια ώρα όλοι επιδόθηκαν σε ύμνους για τον ρόλο των ΜΚΟ, αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ που επιβάλλει τη δραστηριοποίησή τους. Αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νομοσχεδίου και τόνισε: «Ο δικός σας "εθελοντισμός" και η δική σας "Κοινωνία των Πολιτών" αποτελούν έναν ιδεολογικό και πολιτικό μηχανισμό ενσωμάτωσης ή αδρανοποίησης τμημάτων των εργαζομένων και των ανέργων. Βάζει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών, συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες εκδήλωσης των φαινομένων κοινωνικής εξαθλίωσης, δημιουργεί προσμονή ότι κάτι καλύτερο θα έρθει. Αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης, με περιεχόμενο την αλλαγή του τρόπου παραγωγής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι ο όρος της «Κοινωνίας των Πολιτών», που προβάλλουν, δεν ευσταθεί σε μια ταξική κοινωνία, όπου οι πολίτες χωρίζονται σε τάξεις, μία εκμεταλλεύτρια και μία εκμεταλλευόμενη, με εκ διαμέτρου διαφορετικά και συγκρουόμενα συμφέροντα. Συνεπώς, άλλο νόημα δίνει στον εθελοντισμό η αστική τάξη και άλλο η εργατική. Για την εργατική τάξη ο εθελοντισμός εκφράζεται με ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Η αστική αντίληψη περί εθελοντισμού επεκτείνεται και στην οικονομική σημασία, όπου θεωρείται ο «τρίτος τομέας» της οικονομίας και παρέχει αγαθά και υπηρεσίες που «αδυνατούν» να προσφέρουν το κράτος και η ελεύθερη αγορά.

ΟΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Ασπίδα προστασίας» των γυναικών είναι ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση στους οικείους της 29χρονης μητέρας Τζεβριέ Εδινερλί, που κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως και η περίπτωση της νεαρής μητέρας επιβεβαιώνει ότι μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια για να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη σχέση.

Ανάμεσα σε αυτά αναφέρει την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία, την έλλειψη ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες μέχρι τη δραματική έλλειψη κρατικών υπηρεσιών και δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και στην περιοχή.

«Κυρίως, όμως», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια της οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά ανεξάρτητη, γιατί της στερούν το δικαίωμά της στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπές εισόδημα, σε κρατικά μέτρα προστασίας της μητρότητας και των παιδιών της». Προσθέτει στη συνέχεια:

«Η εγκληματική πράξη αυτών των δραστών εκφράζει με αποκρουστικό τρόπο την κοινωνική παθογένεια της επιβολής της πειθαρχίας, της υποταγής και στην οικογένεια. Σε αυτού του τύπου τις ανθρωποκτονίες, το κίνητρο του δράστη είναι η σχέση του θύματος μαζί του. Αυτή η ατομική εγκληματικότητα, όμως, δεν αναπτύσσεται σε "κοινωνικό κενό". Διαμορφώνεται στο έδαφος των σκοταδιστικών και ανορθολογικών αντιλήψεων για την ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια, που προβάλλονται από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το ευρύτερο οικογενειακό, κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και μέσω του θρησκευτικού δόγματος».

Η ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ τονίζει πως «η καταγγελία και καταδίκη τέτοιων περιστατικών είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τέτοια αποκρουστικά εγκλήματα (...) Ο "φαύλος κύκλος" της βίας και της γυναικείας ανισοτιμίας μπορεί να σπάσει βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής της γενεσιουργού μορφής βίας, των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων που τα γεννούν και τα αναπαράγουν στην "αρένα" και τη σήψη της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Να ανακληθούν οι άδειες για ανεμογεννήτριες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου απαιτούν να ανακληθούν οι άδειες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Ζάκυνθο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Στην αιτιολογική τους αναφορά στέκονται στα γεγονότα που συντελέστηκαν από το καλοκαίρι, όπου εν μέσω πυρκαγιών σε όλη τη χώρα κυβέρνηση και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πήραν απόφαση για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Λίβα, δίπλα στην περιοχή που έχει μετατραπεί σε χωματερή με κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και πρόκλησης πλημμυρών στο χωριό στο Καταστάρι και τις γύρω περιοχές.

Καυτηριάζουν ταυτόχρονα την πρακτική που ακολουθήθηκε για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών τις προηγούμενες μέρες (νύχτα με ειδικά ναυλωμένα πλοία), που μαρτυρά περίτρανα την αγωνία των ιθυνόντων για την αποφυγή λαϊκών αντιδράσεων. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

«Αντιδράσεων απολύτως δικαιολογημένων, αφού η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας (η οποία έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) συνεπάγεται από τη μία νέα επέλαση στο λαϊκό εισόδημα μέσω των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος, από την άλλη κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχώς αυγαταίνουν, λεηλατώντας τη φύση, τις κρατικές επιδοτήσεις και το ενεργειακό δυναμικό του τόπου μας».

Αναφέρονται στη λειτουργία ανάλογων εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας πως η πείρα «επιβεβαιώνει την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που επέρχεται από την παράδοση δασών και βουνών στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού μας αλλά και την πολιτιστική καταστροφή από το κυνήγι του κέρδους».

Στηρίζοντας, τέλος, τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, του κινήματος και φορέων του νησιού, ρωτούν τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: «Την ανάκληση των αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή και την αποτροπή του περιβαλλοντικού εγκλήματος και των επιπτώσεων που θα επιφέρει στη ζωή, στην παραγωγή και το μέλλον των κατοίκων της Ζακύνθου».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aγνωστοι δράστες πέρασαν χτες έξω από κλειστό καφενείο και το «γάζωσαν» με σφαίρες. Το περιστατικό σημειώθηκε στη Φυλής 221 στη συμβολή με την οδό Τσακάλωφ στα Λιόσια, γύρω στις 8 το πρωί. Οι δράστες διέφυγαν με ένα λευκό αυτοκίνητο και σε αυτό επέβαιναν δύο άτομα.

Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε όταν κλήθηκε για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε σπίτι στο Μενίδι. Ο άνδρας λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, απειλούσε ότι θα κάνει κακό στη μητέρα του, ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι τους, στην οδό Καραολή στο Μενίδι. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί καθώς και ειδικός διαπραγματευτής, ενώ κατά τη στιγμή της σύλληψής του ο 49χρονος μαχαίρωσε τον αστυνομικό. Ο τελευταίος διακομίστηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Καταγγέλλουν το ενιαίο ψηφοδέλτιο στην αστυνομία

Παρά τις έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, η κυβέρνηση της ΝΔ επανακαταθέτει την τροπολογία που αφαιρεί το δικαίωμα συγκρότησης διαφορετικών ψηφοδελτίων για τις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών. Σε ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αστυνομικών» αναφέρεται: «Χωρίς κανένα δικαίωμα, η κυβέρνηση επεμβαίνει ωμά στις διεργασίες των αστυνομικών, επιβάλλοντας την κατάργηση της απλής αναλογικής (...) Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη φορά που η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει στη Βουλή την τροπολογία, ήταν - όλως τυχαίως - λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, αλλά η ψήφισή του αναβλήθηκε. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ σε σχέση με την εν λόγω τροπολογία. Ελπίζουμε να μην στρουθοκαμηλίσουν πάλι εμπρός σε αυτήν την τομή που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στον συνδικαλισμό των αστυνομικών». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», όπου σημειώνει ότι «η αυταρχική αυτή ενέργεια εντάσσεται στις γενικότερες προσπάθειες και αυτής της κυβέρνησης για τη φίμωση του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας».

Να αποσυρθεί ζητάει το ΚΚΕ

Την τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εθελοντισμό κατήγγειλε το ΚΚΕ και ζήτησε την απόσυρσή της «εδώ και τώρα».

Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, πρόκειται για ρύθμιση «κατάπτυστη και αντιδραστική», που δείχνει ότι «ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης συνεχίζεται, και τώρα βάζει στο στόχαστρο κάθε εργαζόμενο αστυνομικό που δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και ευνοεί τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Σοβαρή καταγγελία για τηλεοπτικό παρουσιαστή

Τη διακοπή της συνεργασίας τους με τον παρουσιαστή και παραγωγό ραδιοφώνου Στάθη Παναγιωτόπουλο ανακοίνωσαν οι υπόλοιποι συντελεστές των εκπομπών «Ράδιο Αρβύλα» και «Βινύλιο» όπως και ο τ/σ «ΑΝΤ1», μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο σε πορνογραφικές σελίδες, από προσωπικές και ιδιωτικές ερωτικές στιγμές που είχε με μία γυναίκα, χωρίς την έγκρισή της. Η υπόθεση «τρέχει» από το 2018, έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον του από την πρώην σύντροφό του και έχει οριστεί δικάσιμος για τον ερχόμενο Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ