ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι στους δρόμους ενάντια στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα
  • Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
  • Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Εντατικά προετοιμάζονται τα πανεργατικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα από σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ενάντια στον νέο προϋπολογισμό - καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα, που εξασφαλίζει νέες παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα. Τα σωματεία που συμμετέχουν απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος και ανακούφισης, αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μείωση της φορολογίας.

Συμμετέχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι

«Διαδηλώνουμε για τις ανάγκες μας», τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η οποία καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση διεκδικώντας αιτήματα για την προστασία του εισοδήματός τους.

Την υποχρηματοδότηση των σχολών και τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που επίσης καλεί στην κινητοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη οι καθημερινές περιοδείες των εργατικών σωματείων στους χώρους δουλειάς, παράλληλα με τις εξορμήσεις και τις άλλες παρεμβάσεις, για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το Σάββατο 11/12, στις 10 π.μ. προγραμματίζονται εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές (Βούλγαρη - Κ. Καραμανλή, Μαρτίου - Αλκμήνης, Ξηροκρήνη και Εύοσμο).

Την Τρίτη 14/12, στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο Καλαμαριάς και στον πεζόδρομο Ευόσμου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν από το υστέρημά τους, για να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση που δέχεται. Η συγκέντρωση θα γίνεται: Στη Θεσσαλονίκη Δευτέρα και Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ. Στο Κιλκίς, Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής προγραμματίζονται:

Την Τρίτη 14 Δεκέμβρη:

-- Στα Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Στη Λάρισα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στα Τρίκαλα, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη:

-- Στην Πάτρα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο.

Το Σάββατο 18 Δεκέμβρη:

-- Στην Κοζάνη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Χαλκίδα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με δεμένα τα πλοία διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης

Μαζικά συμμετείχαν οι ναυτεργάτες την Παρασκευή στην πρώτη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, δίνοντας το σινιάλο για την κλιμάκωση της πάλης. Οι ναυτεργάτες με τον απεργιακό τους αγώνα διεκδικούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική, αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας κ.ά.

Το Σάββατο, στις 11 π.μ. θα γίνει νέα συνεδρίαση των ναυτεργατικών σωματείων στο πλαίσιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Στο μεταξύ, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι ναυτεργάτες ξεκίνησαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, έχοντας στο πλευρό τους την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από εργαζόμενους και σωματεία της στεριάς που στάθηκαν μαζί τους στους καταπέλτες.

Κράτησαν με αποφασιστικότητα ακινητοποιημένα τα καράβια στα λιμάνια, ενώ διερχόμενα εμπορικά πλοία «γέμισαν» και πάλι τη ράδα του Πειραιά, καθώς στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν και τα πληρώματα των ρυμουλκών με απόφαση της ναυτεργατικής τους Ενωσης ΠΕΠΡΝ, η οποία να σημειωθεί ότι δεν είναι μέλος της ΠΝΟ.

Ενώ, στο κενό έπεσαν πιέσεις και εκβιασμοί από εφοπλιστές, κυβέρνηση και μηχανισμούς τους, που επιδίωξαν κυρίως στα επιβατηγά πλοία στο λιμάνι του Πειραιά να αναγκάσουν τους ναυτεργάτες να εκτελέσουν διάφορες εργασίες ακόμα και σοβαρές επισκευαστικές, με άλλα λόγια να γίνουν απεργοσπάστες. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν στα πλοία «BLUE STAR ΔΗΛΟΣ», «ΚΥΔΩΝ» και «BLUE STAR II» και αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά από τους ναυτεργάτες, με μπροστάρηδες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στο σκηνικό αυτό ήρθαν να προστεθούν και «αγανακτισμένοι» μεγαλοαγρότες της Κρήτης, όπως αυτοί του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, που αποτελούν εδώ και χρόνια μηχανισμό των εφοπλιστών και της εκάστοτε κυβέρνησης και εμφανίζονται σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση. Με ανακοίνωση που εξέδωσαν παραμονή της απεργίας, ως «λαγοί» ζητούσαν την παρέμβαση της κυβέρνησης όχι μόνο για να ανακοπεί η απεργία, αλλά και για να «εκκινήσετε άμεσα τις διαδικασίες, ώστε με νόμο του κράτους να αποπλέει καράβι ασφαλείας κάθε 48 ώρες»!

«Ναυτεργάτες είμαστε, όχι δούλοι!»

Παράλληλα, από το πρωί της Παρασκευής έγιναν και μαζικές συσκέψεις στα καράβια, στο λιμάνι του Πειραιά από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, όπου αυτό που κυριάρχησε ήταν η οργή και αγανάκτηση των ναυτεργατών, με τους συνδικαλιστές των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων να καλούν σε ένταση της οργάνωσης της πάλης για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

«Θέλουν να μας φτάσουν να δουλεύουμε και εμείς για 700 ευρώ». «Είμαστε ακριβοί, μας λένε, την ώρα που από τις πλάτες μας βγάζουν κέρδη που δεν ξέρουν πια τι να τα κάνουν». «Αν τους αφήσουμε να περάσουν αυτά που θέλουν, καήκαμε. Θα ξεχάσουμε και μισθούς και συντάξεις». «Ξέρουμε ότι θέλουν να εφαρμόσουν και εδώ το χάος που επικρατεί στα ποντοπόρα πλοία, όπου κάθε ναυτεργάτης δεν έχει Ασφάλιση και πληρώνεται ανάλογα με τη συμφωνία που κλείνει». «Ναυτεργάτες είμαστε, δεν είμαστε δούλοι», ήταν μερικά από όσα έλεγαν ναυτεργάτες στο «BLUE STAR ΔΗΛΟΣ».

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο «ΚΥΔΩΝ». «Ο αγώνας είναι για το συμφέρον όλων μας και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Εχεις ωράριο σου λέει, όμως δεν σχολάς! Ανά πάσα ώρα και στιγμή είσαι stand by, γιατί το πλοίο έχει συνέχεια ανάγκες και εμείς είμαστε λίγοι. Πώς να κοιμηθείς, να ξεκουραστείς; Και από την άλλη, οι μισθοί όλο και μειώνονται. Πού θα πάει αυτό;».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στους δρόμους του αγώνα στις 14 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα

Απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στα συνταξιοδοτικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα ετοιμάζονται να δώσουν οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, με τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν στην Αττική και σε μια σειρά πόλεις την Τρίτη 14 Δεκέμβρη.

Σημειώνεται ότι από το νέο έτος η κυβέρνηση βάζει μπρος την εφαρμογή του νέου ιδιωτικού ταμείου επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που μετατρέπει τους νέους ασφαλισμένους σε «επενδυτές», τοποθετεί τις εισφορές τους στον τζόγο χωρίς καμία εγγύηση για τη μελλοντική τους σύνταξη και προκαλεί μεγάλη αιμορραγία εσόδων στο σημερινό επικουρικό, το ΕΤΕΑΕΠ. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την τοποθέτηση σε επιτελικές θέσεις του Οργανισμού ιδιωτών μάνατζερς από την αγορά, ενώ η πρόσφατη Εκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει προς παραπέρα αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μπροστά και σε αυτές τις εξελίξεις οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (Δημοσίου - OAEE - ΙΚΑ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ) απαντούν με νέες συγκεντρώσεις στους νομούς όλης της χώρας στις 14 Δεκέμβρη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Απαιτούν να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το «αντίδωρο» των 250 ευρώ που τους πετάει η κυβέρνηση και διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια. Στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους της 13ης και 14ης σύνταξης, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Να τους αποδοθεί το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020 - 2021. Να τους αποδοθούν τα αναδρομικά αφορολόγητα.

Οι συγκεντρώσεις

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 14/12 στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεντρώσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα: Στην Πάτρα, έξω από το ΕΚΠ (Κολοκοτρώνη 20). Στην Κρήτη στα Χανιά. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 10 π.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην Καβάλα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη. Στην Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 11 π.μ., στην αρχή του πεζόδρομου της Αβάντων. Στη Λαμία, στις 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Στην Αμφισσα, στις 10.30 π.μ., πλατεία Λαού. Στη Λιβαδειά, στις 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων για το συλλαλητήριο της Αθήνας

Για το συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και τη συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις στις 5.15 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών, Σωματεία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και οι Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Προπύλαια: Σωματεία εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ