Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ |
Ολες οι πλευρές δηλώνουν πως δεν επιδιώκουν στρατιωτική επέμβαση και κλιμάκωση, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση.
Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως «η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή θα επηρεάσει σαφώς τα ζωτικά συμφέροντα της ασφάλειάς μας» και προειδοποίησε εκ νέου για μια πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Αφού οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ θεωρούν ότι κανείς δεν έχει την εξουσία να υπαγορεύει όρους σε μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», τότε «παραθέτουμε τη ρήτρα του Διεθνούς Δικαίου που ορίζει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να επιλέγει μεθόδους διασφάλισης των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας του», σημείωσε.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για ανάπτυξη συμφωνιών που θα εμποδίζουν την επέκταση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ «μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο» σε αυτό.
Τέλος ο Λαβρόφ επισήμανε τη σημασία των ΗΠΑ και της Ρωσίας «για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια και στην ευρωατλαντική περιοχή», καλώντας και τις δυο πλευρές να τη συνειδητοποιήσουν.
Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, προειδοποίησε πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν εξακολουθήσει την αντιπαράθεση με την Ουκρανία και ζήτησε να υπάρξουν «αποκλιμάκωση» και «διπλωματία». «Ανησυχούμε βαθιά για τα σχέδια της Ρωσίας με προοπτική μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έριξε στη Ρωσία την ευθύνη για τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Λαβρόφ αντέκρουσε πως η ενίσχυση του ουκρανικού στρατού από το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει το Κίεβο να υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ. Κάλεσε τον ΟΑΣΕ να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι αποκλείεται η αναθεώρηση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες το Κίεβο αμφισβητεί ανοιχτά.
Πάντως, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα ενδιαφέρεται για την πρόταση των ΗΠΑ να συμβάλουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς και την αποκατάσταση του διαλόγου, χωρίς να διαλυθεί το σχήμα της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία).
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ έγινε «εποικοδομητική ανταλλαγή» απόψεων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ ως πιθανή διέξοδο από την κρίση και πιθανά να υπάρξει περαιτέρω έντονη διπλωματία τις επόμενες μέρες.
Την ίδια ώρα, σε συνάντηση με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, ο Αντ. Μπλίνκεν επαναλάμβανε «την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».
Για «άμεση απειλή προς τη Ρωσία» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την προχτεσινή δήλωση του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ότι η «απελευθέρωση της Κριμαίας» θα πρέπει να είναι «βασικός στόχος και φιλοσοφία» της Ουκρανίας.
Αυτό σημαίνει ότι «το καθεστώς του Κιέβου έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα - και βία - για να καταπατήσει το ρωσικό έδαφος», εκτίμησε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία παραμένει «πολύ πιθανό» και η «επιθετική ρητορική του Κιέβου» ενισχύει ένα τέτοιο σενάριο.
«Παρατηρούμε όξυνση της έντασης των προκλητικών ενεργειών στη ζώνη επαφής», μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, τόνισε ο Πεσκόφ.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε επιθετικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», δήλωνε χτες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.
Ο δε εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία σε περίπτωση που ξεσπάσουν πλήρεις πολεμικές επιχειρήσεις.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τρεις Ουκρανούς κατασκόπους, ο ένας εκ των οποίων ετοίμαζε «επίθεση» με εκρηκτικά.
Στις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει ή υποβόσκουν στον χώρο της Ευρώπης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ. Πιο συγκεκριμένα εξέφρασε «ανησυχία» για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ουκρανία, την προσάρτηση της Κριμαίας και την πρόσφατη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση κοντά στα σύνορα.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση Λουκασένκο στη Λευκορωσία, ενώ δήλωσε πως η ΕΕ παραμένει ενωμένη απέναντι στη μεταναστευτική κρίση, ενώ για τα Δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ισχυρίστηκε πως η προοπτική ένταξης και ολοκλήρωσης είναι «ισχυρά εργαλεία για την προώθηση θετικής αλλαγής».
Με φόντο τα σχέδια αυτά, χτες, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς προχώρησαν σε νέες συντονισμένες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, κατηγορώντας το «καθεστώς Λουκασένκο» για «συνεχείς επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις στοιχειώδεις ελευθερίες» και για «ενορχήστρωση της παράτυπης μετανάστευσης» στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ.
Σε ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται ότι η 5η δέσμη κυρώσεων στοχεύει μεταξύ άλλων ανώτατα στελέχη του δικαστικού κλάδου, «μέσα προπαγάνδας», υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εταιρείες όπως η «Belavia Airlines», τουριστικούς πράκτορες κ.λ.τ. που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην «εργαλειοποίηση της μετανάστευσης» κ.ά.
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σημαντική δήλωση» του Λευκορώσου Προέδρου, Αλ. Λουκασένκο, που αναγνώρισε την Κριμαία ως «ρωσικό έδαφος».
Αντιδρώντας ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε ότι «εάν η Λευκορωσία αναγνωρίσει όντως την παράνομη κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, αυτό θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στις σχέσεις Ουκρανίας - Λευκορωσίας, θα προχωρήσουμε σε γενικευμένη αντίδραση», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ukrinform».
Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς τη ρήξη με την Ουκρανία, ο Λευκορώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι «θα υποστηρίξει τη Μόσχα σε περίπτωση επίθεσης από πλευράς Ουκρανίας» και ότι θα είναι «σε στενότατη σχέση με τη Ρωσία οικονομικά, νομικά και πολιτικά», ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν θα στηρίξει τους «εθνικιστές που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο», αλλά και ότι θα κάνει το παν «ώστε η Ουκρανία να γίνει δική μας, γιατί είναι δική μας η Ουκρανία, ο λαός εκεί είναι δικός μας».
Ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο την πρόταση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδου, για να αδειοδοτηθεί και το «οικόπεδο» 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited» (διαχειρίστρια με ποσοστό 60%) και της εταιρείας αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum International Upstream LLC» (με ποσοστό 40%).
Επίσης, η υπουργός Ενέργειας εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει με την κοινοπραξία και το Συμβόλαιο Ερευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που έχει συμφωνηθεί με εκπροσώπους της, μετά από - σύμφωνα με ρεπορτάζ - «εντατικές διαπραγματεύσεις». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία έχει ήδη αποκτήσει δικαιώματα έρευνας στο «οικόπεδο» 10, στο οποίο μάλιστα αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν «επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις».
Οπως είχε σημειώσει και ο ανώτερος αντιπρόεδρος της «ExxonMobil», Τζον Αρντίλ, που βρέθηκε πριν δυο βδομάδες στην Κύπρο, ελπίδα της εταιρείας είναι ότι η «επιβεβαιωτική γεώτρηση» στο κοίτασμα «Γλαύκος» (του 10) «θα καταδείξει ότι η ανακάλυψη κινείται στο μέγιστο των προσδοκιών που ανέρχονται στα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου», όπως μετέδιδαν τότε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ. Ο Αρντιλ, σε συνάντησή του τότε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε συζητήσει συνολικά τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
Ακόμα, είχε παρέμβει στο 17ο συνέδριο του «Economist», όπου περιγράφοντας το ισχυρό ενδιαφέρον των ενεργειακών μονοπωλίων για την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωνε πως «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια πάρα πολύ καλή τοποθεσία για να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης. Νομίζω ότι ο καθένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να μοιραστεί αυτή την προοπτική. Είναι μια γόνιμη περιοχή υδρογονανθράκων με παγκόσμιας κλάσης ανακαλύψεις όπως το "Λεβιάθαν", το "Ζορ" και η ανακάλυψη του "Αφροδίτη"».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ η τουρκική αστική τάξη διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με κάθε τρόπο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είχε χτες συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σε ανάρτησή του, ο Μπορέλ είπε ότι στόχος της συνάντησης ήταν «να συζητήσουμε πιεστικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας», επισημαίνοντας και την «ανάγκη αποφυγής εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού».
Σημειωτέον ότι χτες ανακοινώθηκε πως η ΕΕ αποδέσμευσε 325 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «αρωγής προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία», από το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνη. Πρόκειται για πρόγραμμα που διατηρεί στο επίκεντρο του ευρω-τουρκικού παζαριού την «αντιμετώπιση» εκατομμυρίων κατατρεγμένων, ενώ κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλες τις γύρω περιοχές. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Ευρωπαίος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς, από την Αγκυρα όπου βρέθηκε για σειρά επαφών.
Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ξεκίνησε χτες ο Πάπας Φραγκίσκος, που έχει προγραμματιστεί να μείνει στο νησί μέχρι και αύριο Σάββατο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ελλάδα. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε για «ιστορική επίσκεψη», που γίνεται ενώ αυτή την περίοδο αναβαθμίζεται και η διπλωματική εκπροσώπηση της Αγίας Εδρας στην Κύπρο. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον Πάπα να επισκεφθεί και τα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο λαοί», αλλά και ότι ο Πάπας πρέπει να ανταποκριθεί για να δείξει ότι αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ισότιμα.
Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην περιοχή και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ Κύπρου του Κόμματος αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.