Ακέραιες παραμένουν οι κυβερνητικές θέσεις, ενώ ο διάλογος βαπτίζεται τώρα «συζήτηση εμπειρογνωμόνων»
Νέα απόπειρα να οργανώσει το διάλογο της απάτης και να σύρει τα συνδικάτα στην παγίδα της, αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την επιστολή που απέστειλε χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Επί της ουσίας η επιστολή - πρόσκληση είναι μία από τα ίδια, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποδέχεται τα αιτήματα των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών - διαδηλωτών της περασμένης Πέμπτης, αλλά αντίθετα μένει προσηλωμένη στους στρατηγικούς της στόχους.
Στη σύντομη αυτή επιστολή χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο με το οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα». Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η γνωστή σαπουνόφουσκα περί χρηματοδότησης από το κράτος. «Στο πλαίσιο αυτό το κράτος ως τρίτος πόλος χρηματοδότησης θα στηρίξει με πρόσθετους πόρους το σύστημα, ώστε να διασφαλιστεί και να επιτευχθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας και η αναδιανεμητική λειτουργία του». Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τα αντιασφαλιστικά μέτρα στις 19 Απρίλη, με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είχε αναπτύξει το «γενικό πλαίσιο», στο οποίο μεταξύ άλλων έλεγε ότι «διασφαλίζεται ο τριμερής χαρακτήρας και η χρηματοδότηση του δημοσίου».
Η επανάληψη λοιπόν αυτής της «γενικής αρχής», μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να ηχήσει σήμερα, ύστερα μάλιστα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τη ρητή τους εντολή για απόρριψη των μέτρων, αλλά και του «κοινωνικού διαλόγου». Αλλωστε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βλέπει σ' αυτή τη συνάντηση την αρχή του διαλόγου. Ο Δ. Ρέππας σκιαγράφησε χτες και τις φάσεις του διαλόγου. Ως πρώτη φάση - είπε - είναι η συγκρότηση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές, έχοντας ως βάση τη μελέτη του βρετανικού οίκου και την αντίστοιχη της ΓΣΕΕ.
Το γεγονός ότι και ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επαναφέρει - σε συνέντευξή του - τη μελέτη των Βρετανών, η οποία «θα αποτελέσει αντικείμενο αναλυτικής διερεύνησης», δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στους στόχους της και προσπαθεί να βάλει από το «παράθυρο» του «κοινωνικού διαλόγου» τα σχέδια αυτά, που οι εργαζόμενοι απέρριψαν στους δρόμους του αγώνα. Η επιμονή των κυβερνητικών στελεχών στη μελέτη του αγγλικού οίκου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Ισα -ίσα η κυβέρνηση σπεύδει να οριοθετήσει «το πλαίσιο» εκείνο πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν τ' αντιασφαλιστικά μέτρα, ως βάση συζήτησης και να επαναφέρει την ίδια προβληματική που αναπόφευκτα θα καταλήξει στις ίδιες ή παρεμφερείς προτάσεις - «λύσεις».
Μάλιστα η Α. Διαμαντοπούλου, επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας με τον «ευρωπαϊκό αέρα» γίνεται ακόμα πιο αποκαλυπτική. Σε συνέντευξή της στο χτεσινό φύλλο των «Νέων» ξεκαθαρίζει πως «στοιχεία της λύσης - του ασφαλιστικού - είναι η αύξηση των ορίων στην ηλικία συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων».
Στην επιστολή του υπουργού Εργασίας ανταποκρίθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χr. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Ο δε γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης υποστήριξε ότι «για λόγους ευγενείας δε θα αρνηθούμε τη συνάντηση».
Στο μεταξύ συνεδριάζει αύριο η ΕΕ της ΓΣΕΕ για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Ηδη με επιστολή τους προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, δέκα μέλη της από την παράταξη της ΔΑΣ και στελέχη του ΠΑΜΕ καλούν τη Συνομοσπονδία σε κλιμάκωση των αγώνων και επαγρύπνηση. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΔΑΣ προτείνουν την κήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, μέσα στον Ιούνιο και συντονισμό των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με απεργίες, συλλαλητήρια, στάσεις εργασίας. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τα συνδικάτα να πάρουν μέτρα για την οργάνωση του αγώνα, με περιοδείες, γενικές συνελεύσεις, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Να μη δεχτεί κανένα στημένο διάλογο καλεί τη ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και να κλιμακώσει τον αγώνα με νέες απεργιακές εκδηλώσεις. Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία μέλη της να είναι σε άμεση ετοιμότητα, ώστε να μπορούν να δώσουν και νέα απάντηση άμεσα.
Νέα 24ωρη απεργία για τις 30.5.2001 αποφάσισαν οι γιατροί σε περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση
Οι εργαζόμενοι και γιατροί του Τζάνειου, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης βδομάδας, πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται από το Μάρτη του 2001, ασφαλή προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά και προσλήψεις προσωπικού.
Στη χτεσινή γενική συνέλευσή τους οι γιατροί αποφάσισαν το προσωρινό σταμάτημα των απεργιακών κινητοποιήσεών τους για ένα διάστημα δέκα ημερών. Στο διάστημα αυτό, σε συνεργασία με άλλους μαζικούς φορείς, θα ασκήσουν πίεση στο υπουργείο Υγείας για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους οι γιατροί του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη απεργία στις 30.5.2001.
«Το πρόβλημα που φαίνεται να μη λύνεται στο Τζάνειο είναι ένα πρόβλημα λίγων εκατομμυρίων. Το αίτημά μας για τα λίγα χρήματα παραπάνω που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εφημεριών όμως δεν ικανοποιείται», υπογράμμισε ο Στέλιος Φειλαδίτης, πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, ανοίγοντας την εκδήλωση. Οπως επισήμανε, το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις απαραίτητες συνθέσεις εφημεριών για 60-70 εκατομμύρια το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να πληρωθούν οι εφημερίες που γίνονται σε όλα σχεδόν τα τμήματα.
«Τα προγράμματα εφημερίας στην κλινική μου ήδη δεν είναι ασφαλή. Σε μέρα γενικής εφημερίας υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός. Αν χρειαστεί να μπει στο χειρουργείο η κλινική μένει ακάλυπτη. Να περικόψουν τι;», επισήμανε ο Γ. Μπουλταδάκης, γιατρός της παιδιατρικής κλινικής. Αγωνίες που εκφράστηκαν από την πλειοψηφία των γιατρών στη χτεσινή εκδήλωση.
«Οι περικοπές των εφημεριών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο δεν πρέπει κανείς να τα δει σαν γραφειοκρατικές ανωμαλίες ή τερτίπια, αφού το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Η ουσία του δικού σας προβλήματος είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος και είναι η αντιλαϊκή-αντικοινωνική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, αλλά και των προηγουμένων», υπογράμμισε μιλώντας στη χτεσινή γενική συνέλευση, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αλέκος Τομαράς.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε δημιουργείται για πέντε εκατομμύρια το μήνα και η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Πακτωλός χρημάτων για το μεγάλο κεφάλαιο, στέρηση και λιτότητα για τα λαϊκά στρώματα», είπε ο Α. Τομαράς. Οπως επισήμανε στη συνέχεια, το «μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο» με την επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση που συνδέεται άμεσα με την Υγεία και Πρόνοια. «Εκεί, κατέληξε, πρέπει να εντάξουμε όλους τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οταν η λαϊκή οργή ξεσπάσει παίρνονται πίσω ακόμα και αποφασισμένα μέτρα».
«Η επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αφορά και στην παρεχόμενη περίθαλψη όλων των εργαζομένων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών, που προέρχονται από το μόχθο των εργαζομένων, για την Υγεία», τόνισε απ' την πλευρά του ο Βαγγέλης Ξένος, εκ μέρους του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). «Το πρόβλημα του νοσοκομείου δεν είναι τα πέντε εκατομμύρια, αλλά το ότι θέλουν να μας μάθουν να αρκούμαστε με όλο και λιγότερα. Οπου όμως υπάρξει υποχώρηση για τα λίγα θα έρθουν και τα πολλά», επισήμανε στη συνέχεια και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς του νοσοκομείου ο Παν. Μελάς, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, και οι βουλευτές της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκος και Π. Μελάς.
Με επιστολή τους, τρία μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΕΚΚ), οΓιάννης Λυριτζής, ο Γιάννης Χιώτης και ο Πέτρος Τσαπραλής ζητούν τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ την Πέμπτη 24/5/01 στις 7 μ.μ., με θέμα την πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα.
Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, «μετά τις τελευταίες συγκλονιστικές κινητοποιήσεις, εκτιμούμε ότι και η απεργία στις 17 Μάη και τα μηνύματά της έρχονται να υπογραμμίσουν: "Ούτε βήμα πίσω" στη συνέχιση του αγώνα. Αυτό το μήνυμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αγνοεί το συνδικαλιστικό κίνημα, γι' αυτό και προτείνουμε την άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΚ με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
Επίσης, ανάμεσα στις άλλες μορφές πάλης, προτείνουν την κήρυξη από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας μέσα στον Ιούνη, το συντονισμό των ΕΚ της περιοχής για αγωνιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και ανάλογες πρωτοβουλίες, από κοινού με τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, περιοδείες και συσκέψεις με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Απεργιακών Επιτροπών.
- Εκτιμήσεις - συμπεράσματα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
- Μέτρα - μορφές για την κλιμάκωση του αγώνα.