ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στα Οινόφυτα
  • Σύσκεψη σήμερα, στις 6.30 μ.μ., με σωματεία και συνδικαλιστές

«Η οργή μας έχει ξεχειλίσει. Δεν τσακίζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους»: Με το σύνθημα αυτό στο πανό του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχώρησε χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με επίκεντρο την απαίτηση για προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Με την πρωτοβουλία του το Συνδικάτο κατήγγειλε το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν ακόμα εργαζόμενο οικοδόμο την περασμένη Πέμπτη την ώρα της δουλειάς, σε εργοτάξιο στα Οινόφυτα.

«Τα κέρδη τους σκοτώνουν την εργατιά, μέτρα προστασίας μέσα στα γιαπιά», απαίτησαν οι εργαζόμενοι και κατήγγειλαν το καθεστώς «γαλέρας» που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τα «ωράρια εξόντωσης», τη δουλειά τις Κυριακές, τις συνθήκες εντατικοποίησης και την έλλειψη μέτρων προστασίας. «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών», ήταν το μήνυμα που έστειλαν, ενώ διεκδίκησαν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτου Ξύλου Αττικής.

Μετά από αίτημα του Συνδικάτου ορίστηκε συνάντηση με το υπουργείο την προσεχή Παρασκευή. Παράλληλα, το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει καλέσει σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του, με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

«Ζητάμε συγκεκριμένα να δοθούν απαντήσεις πάνω στο τι μέτρα θα πάρουν για αυτή την άθλια κατάσταση που υπάρχει στους χώρους δουλειάς, στα εργοτάξια, στα γιαπιά αλλά και σε άλλους χώρους», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου, υπενθυμίζοντας μια σειρά πρόσφατα «ατυχήματα».

«Κάθε δυστύχημα, κάθε νεκρός και σακατεμένος εργάτης, ούτε τυχαίο, ούτε γραφτό της μοίρας μας είναι, όπως προσπαθούν να μας πείσουν», ξεκαθάρισε και απαίτησε να αποδοθούν ευθύνες στους κατασκευαστικούς ομίλους και στους εργολάβους για τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Παράλληλα, επισήμανε τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση όσον αφορά την υποστελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, τη μη διενέργεια ελέγχων στους χώρους δουλειάς, αλλά και τους αντεργατικούς νόμους που κουρελιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ξεχειλώνουν το ωράριο, επιδεινώνουν τους όρους δουλειάς.

Το Συνδικάτο ζητά: Να διαλευκανθούν τα αίτια του θανάτου του εργαζόμενου στο πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» στα Οινόφυτα και να αποδοθούν ευθύνες. Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και απαραίτητο εξοπλισμό. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα εργοτάξια και γιαπιά για την τήρηση των μέτρων.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ COSCO
48ωρη απεργία αν η εργοδοσία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της

«Αρχαιρεσίες» - τραγέλαφο από το μόρφωμα εργοδοτικού «σωματείου» στο λιμάνι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Δυνατά και αποφασιστικά, κόντρα σε εκβιασμούς, αυταρχισμό και απειλές από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO συνεχίζουν τώρα τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και για την εφαρμογή εδώ και τώρα των δεσμεύσεων που ανέλαβε η εργοδοσία, και αφορούν τη λήψη και τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, ανταποκρινόμενο στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «προχωράμε, με απόφαση μέσα από τα συλλογικά όργανα, το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, με την ανοιχτή μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά, για την άμεση κλιμάκωση της πάλης, αξιοποιώντας όλες τις αγωνιστικές μορφές και 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή 25-26/11/2021 σε περίπτωση που δεν τηρήσει η εργοδοσία την υποχρέωσή της για συνάντηση με το Σωματείο μας την Τετάρτη 24 Νοέμβρη και άμεση εφαρμογή και ικανοποίηση των 3 αιτημάτων μας».

Οι εργαζόμενοι δίνουν έτσι νέα ώθηση στον αγώνα τους για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να γυρίζουν στα σπίτια τους όρθιοι, στέλνοντας την κατάλληλη απάντηση σε εργοδοσία και τα τσιράκια της, σε κυβέρνηση και αστική Δικαιοσύνη, που όλοι μαζί από κοινού προσπαθούν να τους αναγκάσουν να βάλουν τα «κεφάλια μέσα».

Αποκαλυπτικά μάλιστα των μεθοδεύσεων ενάντια στους εργαζόμενους στο λιμάνι είναι όσα καταγγέλλει το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ να συμβαίνουν μετά τις μαζικότατες αρχαιρεσίες του, που το κατέστησαν και τυπικά ως το μόνο αντιπροσωπευτικό των εργαζομένων στις προβλήτες.

Πιο συγκεκριμένα, καταρχάς η εργοδοσία έβαλε το «σωματείο» που η ίδια έχει στήσει στον χώρο (με το όνομα ΣΕΕΔΠ) να κηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές χωρίς να τηρήσει κανένα μέτρο, κόντρα ακόμα και στο ίδιο το αντιδραστικό καταστατικό του.

Με άλλα λόγια, η COSCO και τα τσιράκια της έστησαν ένα όργιο νοθείας ώστε να εμφανιστεί ότι αυτός ο εργοδοτικός μηχανισμός είναι το «αντιπροσωπευτικό σωματείο» και ο ...«άξιος συνομιλητής» της εργοδοσίας για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη ΣΣΕ, φιλοδοξώντας έτσι απλά να συνομιλεί η εργοδοσία με τον ...εαυτό της.

Ηταν τέτοιο το μέγεθος της νοθείας και τόσο απροκάλυπτη η παραβίαση ακόμα και αυτού του εκτρωματικού καταστατικού, που μέλη του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ έφτασαν να καταθέσουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθήνας απαιτώντας τη διακοπή της διαδικασίας των αρχαιρεσιών.

Οργιο νοθείας από την εργοδοσία και τα τσιράκια της

Ομως, πρόκληση για ολόκληρη την εργατική τάξη ήταν και όλη η διαδικασία της εκδίκασης της αίτησης στις 18 Νοέμβρη, αλλά και η απόφαση του δικαστηρίου. Με συνοπτικές διαδικασίες, το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων παρά το γεγονός ότι αποδείχτηκε με στοιχεία πως ουδέποτε προηγήθηκε Γενική Συνέλευση, δεν στάλθηκε ποτέ πρόσκληση στα μέλη του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ για διενέργεια εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, δεν εκλέχθηκε νόμιμα η εφορευτική επιτροπή, αφού μόνο αρμόδιο όργανο να την εκλέξει είναι η Γενική Συνέλευση.

Το ΣΕΕΔΠ, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, παρουσίασε στο δικαστήριο ένα «πρακτικό» που δεν φέρει καν υπογραφή προέδρου και γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης, στο οποίο αναφέρεται ότι έγινε εκλογή εφορευτικής επιτροπής από 16 μέλη (!) ενώ για τη νόμιμη απαρτία απαιτούνται εκατοντάδες και πολλά ακόμα.

Επιπλέον, το εργοδοτικό σωματείο δεν είχε ούτε μάρτυρα, δεν προσκόμισε κανένα αξιόλογο στοιχείο και έγγραφο.

Από τους δικηγόρους Π. Σαπουτζάκη και Χ. Μαρούλη, των εργαζομένων, μελών του εργοδοτικού ΣΕΕΔΠ που κατέθεσαν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, σε κοινή τους δήλωση γίνεται λόγος όσον αφορά τη δικαστική απόφαση για επικίνδυνο προηγούμενο.

Οπως τονίζουν, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία εργαζόμενοι ζητούσαν έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή των εκλογών του ΣΕΕΔΠ, συζητήθηκε ενώπιον της προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χαρίκλειας Ζώη, ενώ υπέρ των αιτούντων άσκησε πρόσθετη παρέμβαση και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Παρά το γεγονός ότι αποδείχτηκε πανηγυρικά πως «έχουν παραβιαστεί - και μάλιστα κατάφωρα - όλες οι διατάξεις τόσο του καταστατικού όσο και του νόμου, που αφορούν στις αρχαιρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούνταν από τις 15/11, εντελώς παράνομα και αντικαταστατικά» «η κα πρόεδρος Υπηρεσίας απέρριψε το αίτημα των αιτούντων και επέτρεψε τη συνέχιση αυτών των "αρχαιρεσιών"... χωρίς να έχουν τηρηθεί οι σχετικές - και μάλιστα αναγκαστικού δικαίου - διατάξεις του νόμου και του καταστατικού του Σωματείου».

Μάλιστα, στη δήλωσή τους οι δικηγόροι αναφέρουν πως το πρακτικό που παρουσίασε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΣΕΕΔΠ, το προσκόμισε στο δικαστήριο μετά από προτροπή της προέδρου! Συγκεκριμένα, ενώ από το εργοδοτικό σωματείο ομολογήθηκε ότι ουδέποτε έγινε Γενική Συνέλευση, η πρόεδρος, σαν να μην άκουσε, τους έδωσε μισή ώρα περιθώριο για να προσκομίσουν το «πρακτικό», το οποίο ήταν ο παραπάνω τραγέλαφος.

Μετά από αυτά, χτες, οι δικηγόροι των εργαζομένων προέβησαν σε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, Σοφία Φούρλαρη, αναδεικνύοντας τη σωρεία των παραβιάσεων που έγιναν.

«Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά», διαμηνύει από την πλευρά του το ΕΝΕΔΕΠ, που με ανακοίνωσή του καλεί σε κλιμάκωση της πάλης «για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις ειδικότητες στο λιμάνι. Για μετατροπή των θέσεων εκ περιτροπής εργασίας (16άρηδες) σε πλήρους απασχόλησης (22άρηδες). Να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι δεσμεύσεις των COSCO - DPORT για 5μελή πόστα, κατάργηση των κόντρα βαρδιών, την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, να μπουν σε εφαρμογή τα ΒΑΕ για τους λιμενεργάτες χωρίς καμιά επιπλέον κωλυσιεργία είτε από την εργοδοσία είτε από την κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ