INTIME NEWS |
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης περιχαρής τόνισε ότι «είναι θετικό, και δεν βρίσκω τίποτε το αντιφατικό με το να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον συγκεκριμένο ισολογισμό και απολογισμό ενώ έχει και ένα δικό μας κομμάτι, και να ψηφίζουμε εμείς τον συγκεκριμένο ισολογισμό και απολογισμό ενώ είχε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος, για να δείξει ότι υπάρχουν και διαφορές, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει «κεϊνσιανισμό χωρίς κοινωνικό κράτος» και ότι «χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, που στην αναπτυξιακή της πολιτική αρχίζει από τις ανισότητες για να μπορεί να στηρίξει το εισόδημα, τη ζήτηση και την παραγωγική διάρθρωση της χώρας». Απορημένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης είπε ότι ο νόμος 4172 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού «αντιστοιχείται με την παραγωγικότητα, με το διαθέσιμο εισόδημα, με τη δυνατότητα και την αντοχή της οικονομίας», γι' αυτό «το 2018 τον φέρατε πανηγυρικά στη Βουλή και τότε ευχαρίστησα την κυρία Αχτσιόγλου που επιβεβαίωσε τον νόμο Βρούτση. Aν τώρα έχετε ανακαλύψει κάτι καινούργιο, φέρτε το στη Βουλή να το δούμε», χωρίς να πάρει απάντηση.
«Βεβαίως, κύριε Βρούτση, υπάρχει συνέχεια και στο δικό σας νομοσχέδιο, που έγινε νομοσχέδιο Βρούτση - Αχτσιόγλου, αλλά και συνολικότερα στις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές», σχολίασε, παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, και πρόσθεσε ότι η πιο τρανή απόδειξη είναι η κύρωση του εν λόγω νομοσχεδίου, που αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Επιβεβαιώνεται δηλαδή «η συνέχεια των κυβερνητικών πολιτικών, παίρνοντας το νήμα και τη σκυτάλη από εκεί που τα άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και στο γεγονός ότι στο επίκεντρο της εκάστοτε ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων».
Αναφέροντας τα όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον είχε χαρακτηρίσει τον «πρώτο μεταμνημονιακό», την ίδια στιγμή που είχε δεσμευτεί για ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060. «Ετσι, λοιπόν, το αποτέλεσμα της εκτέλεσης, που και οι δυο σας σήμερα θα το υπερψηφίσετε, ήταν τα 8 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία πλήρωσε από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός». Επεσήμανε δε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέτρα αναγκαία για το σύστημα και όχι αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλύνει το σύστημα.
«Η εξέλιξη των πραγμάτων» - συνέχισε - «δείχνει ακριβώς ότι είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα, από τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα και της επόμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα οποιασδήποτε κομματικής σύνθεσης: Θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Θα πρέπει να υποτάσσεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη ούτε στη σημερινή κυβέρνηση ούτε στην αυριανή. Οι σωτήρες έχουν πεθάνει. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να σώσει τον λαό».
Καταψήφισε το ΚΚΕ
Αφορούν τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ινδονησία για «οικονομική συνεργασία», τη συμφωνία για την «ίδρυση του Διεθνούς Ιδρύματος ΕΕ - ΛΑΚ (Λατινική Αμερική Καραϊβική)», την «κύρωση του Παραρτήματος XV της Σύμβασης Προνομίων και Ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών, αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας» και τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Κροατίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, καταψήφισε και τις 4 συμφωνίες.
Συγκεκριμένα, για την πρώτη ανέφερε ότι «χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη δημιουργία του εδάφους, αλλά και ως μέσο επίσπευσης των διαδικασιών προώθησης της λεγόμενης συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ινδονησίας που βρίσκεται από το 2016 σε διαβουλεύσεις», ενώ περιέχει και «άλλες γεωπολιτικές στοχεύσεις. Αυτές αφορούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι ένας ανταγωνισμός που για τη συγκεκριμένη περιοχή, πηγάζει από τη σχεδιασμένη προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στην Ινδονησία και την ευρύτερη περιοχή». Με δυο λόγια, είναι ένα ακόμα βήμα εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Οσον αφορά τη δεύτερη συμφωνία, ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα συνιστά ένα εργαλείο προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της ΛΑΚ, μία εταιρική σχέση που δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια προσπάθεια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να προωθήσουν τις θέσεις τους σε μια περιοχή με έντονη κυριαρχία των ΗΠΑ, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και αντίστοιχες προσπάθειες της Κίνας. Το κύριο ζητούμενο είναι η διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε αγορές δημόσιων προμηθειών, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων με μειωμένους δασμούς, σε αντάλλαγμα για τη μείωση των δασμών σε γεωργικά προϊόντα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Είναι συμφωνία που έχει επιπτώσεις σε φτωχούς αγρότες.
Με την τρίτη συμφωνία, η κυβέρνηση προχωρά στην παραχώρηση σειράς προνομίων και ασυλιών «σε εκπροσώπους των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, με τον λογαριασμό να τον πληρώνει για μια ακόμη φορά ο λαός», όπως έπραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα προνόμια αυτά, που αφορούν από οικονομικές διευκολύνσεις μέχρι ασυλία απέναντι σε σύλληψη ή κατάσχεση αποσκευών, ετεροδικία κ.ά., επεκτείνονται ακόμα και σε αναπληρωτές γενικούς διευθυντές και εμπειρογνώμονες του οργανισμού. Αυτά, την ίδια ώρα που συνειδητά η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική τους έχουν πλήξει βάναυσα τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης, που έμειναν απροστάτευτοι μέσα στην πανδημία και τα συνεχόμενα και επιλεκτικά lockdown. «Και σήμερα υποχρεούνται σε απόδοση ποσών για πνευματικά δικαιώματα, σε συνθήκες έντονης πίεσης από τις διάφορες εταιρείες που εισπράττουν».
Οσο για την προσχώρηση της Κροατίας στον ΕΟΧ, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι αφορά τη διευκόλυνση των επενδύσεων των ομίλων, της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, υπηρεσιών και φτηνού εργατικού δυναμικού. Υπενθύμισε πως «ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις είναι αυτές που αιματοκύλησαν τους λαούς τους. Επέβαλαν αλλαγές συνόρων, σχηματισμό προτεκτοράτων και τα λοιπά, με πρωταγωνιστές την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».
Υποστήριξε δε ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές Ενέργειας προκαλούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα, ότι η κυβέρνηση το «ανέγνωσε έγκαιρα», «διέγνωσε τις διαστάσεις του και τρέχει ένα σχέδιο ανάσχεσης και αναστροφής των συνεπειών των πρωτογενών και δευτερογενών ανατιμήσεων». Βασικά, πρόκειται για την έτσι κι αλλιώς πενιχρή «ενίσχυση» στους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνοντας τα σχετικά ποσά να μοιάζουν περισσότερο με φάρσα.
Η κοροϊδία χτύπησε ταβάνι και όταν ο Οικονόμου παρουσίασε ως «νέα δικαίωση για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική» τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Σεπτέμβρη, όπου τάχα «καταγράφεται περαιτέρω μείωση των ανέργων». Σημειωτέον, η ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζει στο 13% το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Σεπτέμβρη, μειωμένο κατά 3,5 ολόκληρες μονάδες, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, που ήταν στο 16,5%. Ενώ όμως η Στατιστική Υπηρεσία αναγνωρίζει μόλις 609.501 ανέργους, οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανήλθαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στους 947.292! Εχουν εξαφανίσει δηλαδή με αλχημείες και «μαγειρέματα» περίπου 330.000 ανέργους.