ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Στρατηγικές σχέσεις» και επιχειρηματικά σχέδια δίνουν τον τόνο των παζαριών

AP

«Η ΕΕ πρέπει να προσεγγίσει τις σχέσεις με τη χώρα μας από στρατηγική πλευρά και να λάβει συγκεκριμένα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποδεχόμενος την Τετάρτη τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, στην Αγκυρα. «Εμείς έχουμε επιδείξει τη στάση αρχών και τις προσπάθειές μας προς όφελος του διαλόγου και της διπλωματίας με στόχο την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «οι μικροπρεπείς υπολογισμοί λίγων κρατών - μελών δεν πρέπει να επιτρέψουν την αποδυνάμωση της ΕΕ και των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ».

Από τη μεριά του, ο Σάντσεθ χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το επίπεδο συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις και ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ. Δεν πρόκειται απλά για έναν γείτονα. Η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο για την ΕΕ». Μεταξύ άλλων, ο Ισπανός ηγέτης μίλησε για σημαντική αύξηση στο διμερές εμπόριο, ενώ οι δύο ηγέτες συμμετείχαν και στη διμερή Διακυβερνητική Σύνοδο (που είχε να πραγματοποιηθεί από το 2018).

Ο Ερντογάν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που έχουν στρατηγικές θέσεις, στις γωνίες του ανατολικού και του δυτικού άκρου της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «η Ισπανία δείχνει πώς πρέπει να είναι η αλληλεγγύη της συμμαχίας με τα συστήματα "Patriot" που βρίσκονται στην Τουρκία. Δυστυχώς, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ αφαίρεσαν τα συστήματα "Patriot", η Ισπανία δεν το έκανε. Ελπίζω αυτή η στάση της Ισπανίας να ληφθεί ως παράδειγμα από κάποιους άλλους συμμάχους μας».

Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση για τις επενδύσεις - όπως είπε - περισσότερων από 600 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία.

Παράλληλα, οι δύο χώρες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέα συνεργασία για κατασκευή και μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου, μετά την καθέλκυση του πρώτου που ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα, ενώ υπογράφτηκαν και νέες συμφωνίες με έργα για ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας και ύδρευσης, καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών κ.τ.λ.

Αμερικανο - τουρκική συνάντηση στην Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη έγινε στην Ουάσιγκτον συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του και Αμερικανών ομολόγων τους από το Πεντάγωνο, «σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», κατά την οποία «έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνει και νέα συνάντηση, στην Αγκυρα, χωρίς να διευκρινιστεί ημερομηνία.

Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είπε ότι οι δύο πλευρές ξεκίνησαν επαφές, συζητώντας χωριστά για το ζήτημα των 40 μαχητικών «F-16», προηγμένης τεχνολογίας (που η Αγκυρα έχει ζητήσει να προμηθευτεί) αλλά και τις αποζημιώσεις για τα «F-35», που η Αγκυρα επιμένει να ζητά, μετά την «απομάκρυνση» των Τούρκων επενδυτών (με φόντο τη διαμάχη για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας «S-400») από το πρόγραμμα συμπαραγωγής τους, παρά τα κονδύλια που είχαν ήδη επενδυθεί στην προετοιμασία νέων παρτίδων.

Σημειωτέον ότι η βοηθός υπουργός Αμυνας για υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας, Λόρα Κούπερ αναγνώρισε σε δηλώσεις της τις «ανάγκες της Τουρκίας να εκσυγχρονιστεί στρατιωτικά προς υποστήριξη του ΝΑΤΟ», ενώ, μεταξύ άλλων, «υπογράμμισε τη συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα». Ο δε εκπρόσωπος του Πενταγώνου Αντον Σέμελροθ εξήγησε ότι οι αμερικανο-τουρκικές συνομιλίες ασχολήθηκαν με «ένα μεγάλο εύρος λειτουργικών και περιφερειακών ζητημάτων» που «περιελάμβανε διακρατικές προτεραιότητες, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η περιφερειακή ασφάλεια σε Αφγανιστάν, Αφρική, Νότιο Καύκασο, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή»...

Κι ενώ ΗΠΑ - Τουρκία κλιμακώνουν πολύπλευρα παζάρια με ζητούμενο τη θωράκιση του ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις. Μετά από συνάντησή του με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί (που στηρίζει την κυβέρνηση του ΑΚΡ), ο Ερντογάν φωτογραφήθηκε μαζί του ενώ κρατά χάρτη που του «δώρισε» ο πρώτος, ο οποίος εικονίζει τις περιοχές του «τουρκικού κόσμου», όπου περιλαμβάνονται η Κύπρος αλλά και η Θράκη.

Ψάχνουν και «αμοιβαία κατανόηση» με Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτσογκ, μετά από την απελευθέρωση των Μόρντι και Νάταλι Οκνίν, δύο Ισραηλινών τουριστών που κρατήθηκαν μία βδομάδα στην Τουρκία κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. «Αν ενεργήσουμε με αμοιβαία κατανόηση στα διμερή και περιφερειακά θέματα, οι διαφωνίες μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο», έσπευσε να σημειώσει ο Ερντογάν, τονίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων για τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» της Μέσης Ανατολής.

Από τη μεριά του, ο Χέρτζοκ, αφού ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την παρέμβασή του στην υπόθεση των δύο τουριστών, «καλωσόρισε την επιθυμία να κάνουν έναν ευρύτερο διάλογο η Τουρκία και το Ισραήλ πάνω σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ειρήνη».

Τετραμερής και διμερής σήμερα στην Αθήνα

...και άσκηση στα ανοιχτά της Κρήτης

Τετραμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας γίνεται σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα, στην προσπάθεια να «τρέξουν» διευθετήσεις του κεφαλαίου για να διευκολυνθούν και να διασφαλιστούν μπίζνες στην Ανατ. Μεσόγειο, στην Ενέργεια και σε άλλα πεδία.

Ειδικότερα, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Ελληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, ο Κύπριος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αιγύπτιος Σαμέχ Σούκρι και ο Γάλλος Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν. «Η συνάντηση έπεται των προηγούμενων διαβουλεύσεων και του τακτικού συντονισμού μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου με τη Γαλλία στο πλαίσιο του σχήματος "3+1"», αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα διαδικτυακά, με συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), τον Μάη του 2020. Στη σημερινή αναμένεται να εξεταστούν οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ αναμένεται επίσης να συζητηθούν η «συνεργασία» στον τομέα της Ενέργειας και «διεθνείς προκλήσεις» όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και το Μεταναστευτικό.

Θα προηγηθούν διμερής συνάντηση Δένδια - Λε Ντριάν και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. «Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στις άριστες διμερείς σχέσεις όπως αυτές αναβαθμίστηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, στις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη Διάσκεψη των Παρισίων, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και στην ενίσχυση της πολυδιάστατης συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρεται από ελληνικής πλευράς.

Σημειωτέον, καθώς τα σχέδια αυτά έχουν ευθεία αντανάκλαση στο πεδίο της πολεμικής προπαρασκευής, από προχτές 17 μέχρι και 22 Νοέμβρη πραγματοποιείται η διμερής διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Κυπριακή Δημοκρατία και τα ΗΑΕ.

Διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ενώ έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με παρατηρητές οι Γαλλία, Ινδία, Ιορδανία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Σαουδική Αραβία.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με ελικόπτερα, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, ομάδα της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης, πλοία, υποβρύχιο και αεροσκάφη. Οι αιγυπτιακές συμμετέχουν με αντίστοιχο προσωπικό, πλοία (ανάμεσά τους ελικοπτεροφόρο), υποβρύχιο και αεροσκάφη. Οι κυπριακές με πλοίο και Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών. Και αυτές των ΗΑΕ με αντίστοιχο προσωπικό, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών», όπου «υψηλοί προσκεκλημένοι» θα παρακολουθήσουν επιχειρησιακά σενάρια όπως άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερα, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, συνδυασμένη αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε της Κρήτης, καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα λέει το ΓΕΕΘΑ για τη «Μέδουσα», η οποία από το 2015 διεξάγεται εναλλάξ σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Παραπέμποντας στον ρόλο «χωροφύλακα» για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή τον οποίο διεκδικούν, κάνει λόγο για άσκηση που «έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και συμμάχων, που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, αναδεικνύοντάς την σε μία από τις σημαντικότερες πολυμερείς διακλαδικές ασκήσεις της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και η οποία ενισχύει «τον ρόλο που διαδραματίζουν Ελλάδα και Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τον «λύκο» για... εγγυητή παρουσιάζει η κυβέρνηση

«Στάχτη στα μάτια» για τις πολυεπίπεδες σχέσεις που αναπτύσσουν άλλες «σύμμαχες» χώρες, και η ΕΕ συνολικά, με την Τουρκία, ρίχνει η κυβέρνηση, σερβίροντας πάλι το χρεοκοπημένο ψέμα ότι οι συμμαχίες της αστικής τάξης θα προστατέψουν τάχα την ασφάλεια του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει χτες τη συνάντηση Ερντογάν - Σάντσεθ και όσα συμφωνήθηκαν εκεί (βλέπε και δίπλα θέμα), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ισχυριζόταν πως «είναι αυτονόητο ότι τα κράτη - μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις μελών - κρατών της Ενωσης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που η Τουρκία εμφανίζει σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο», εμφανίζοντας ως εχέγγυο, τάχα, για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το «χαρτομάνι» της ιμπεριαλιστικής ένωσης. «Χαρτομάνι» που αποτυπώνει βέβαια το αντίθετο απ' όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι τάχα οι σχέσεις της ΕΕ και των κρατών - μελών της με την Τουρκία καθορίζονται δήθεν από «αρχές» και «αξίες» και όχι από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αργότερα, διπλωματικές πηγές έσπευδαν, με διαρροές από το ΥΠΕΞ, να θυμίσουν ότι «η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία», π.χ. ότι «τέθηκε μετ' επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβρη του 2020», όπως και στον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών σε διμερή συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του, τον Οκτώβρη του 2020, στην οποία υπενθύμιζε «την υποχρέωση των κρατών - μελών της ΕΕ να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944», που λέει ότι «τα κράτη - μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Η υποκρισία «χτυπάει κόκκινο»: Αυτά τα λένε την ώρα που η κυβέρνηση για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης έχει - εν μέρει σε ανταγωνισμό και με την τουρκική αστική τάξη - σε πλήρη εξέλιξη την κούρσα των εξοπλισμών για τα επιθετικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που βάζουν «μπουρλότο» στους λαούς όλης της περιοχής.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ