ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ - ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Νέες κυρώσεις από την ΕΕ και «εκκλήσεις» για μεγαλύτερη «ΝΑΤΟική δέσμευση»

Αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις προς το Μινσκ και βάζουν «μπλόκο» σε ανθρώπους από Αφγανιστάν, Υεμένη, Συρία, Ιράκ κ.α.

Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα, απέναντι σε στρατιωτικές δυνάμεις, συνοριοφύλακες και φράχτες

BelTA

Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα, απέναντι σε στρατιωτικές δυνάμεις, συνοριοφύλακες και φράχτες
Νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας επιβάλλει η ΕΕ με χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, εντείνοντας τις πιέσεις στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στις πλάτες των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αντιθέσεις.

Την ίδια ώρα ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει «συγκεκριμένα βήματα», καθώς «χρειαζόμαστε τη δέσμευση όλης της συμμαχίας».

Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις υπό το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, κάθε κράτος - μέλος μπορεί να ζητήσει σύγκληση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου όταν θεωρεί ότι αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική του ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία ή την ασφάλειά του.

Παράλληλα συνεχίζεται το δράμα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων - ανάμεσά τους και παιδιών - που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας, σε πρόχειρους καταυλισμούς σε συνθήκες ψύχους, χωρίς επαρκή ρουχισμό, τροφή και χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους μήνες.

Χτες η κατάσταση οξύνθηκε, καθώς χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν σε συνοριακό πέρασμα και επιχείρησαν να το διασχίσουν, με την Πολωνία να προειδοποιεί για άσκηση βίας. Απόπειρες διέλευσης των συνόρων ανέφερε και η Ουκρανία.

Η λευκορωσική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Πολωνία κλιμακώνει την ένταση προκειμένου να προκύψει «στρατιωτική σύγκρουση στα σύνορα», με στόχο να «συρθεί» και η Ρωσία.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ύψωσαν τους τόνους καταγγέλλοντας τη Λευκορωσία με απανωτές δηλώσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εξέτασαν χτες το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, το πέμπτο σε έναν χρόνο, από τις περσινές λευκορωσικές εκλογές, επιχειρώντας ταυτόχρονα να κρύψουν το γεγονός ότι η ΕΕ είναι «πρωταγωνιστής» σε αυτήν τη γεωπολιτική αντιπαράθεση που στήνεται σε βάρος των προσφύγων - μεταναστών και των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Οι κυρώσεις αναμένονται αποτελεσματικές «γιατί θα στοχεύουν πρόσωπα», ενώ ταυτόχρονα διευρύνθηκε το νομικό πλαίσιο για τη δυνατότητα κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και όλους όσοι εμπλέκονται στις προωθήσεις μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, το Αφγανιστάν, την Αφρική κ.α., δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.

Βασικός στόχος των κυρώσεων είναι ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας «Belavia», για τον φερόμενο ρόλο του στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Μινσκ, από όπου κατευθύνονται στα σύνορα με Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία.

Περίπου 30 Λευκορώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εικάζεται ότι συμμετέχουν στην «εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης και μπορεί να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων», είπε ο Μπορέλ, αν και η συμφωνία για τον πλήρη κατάλογο ατόμων και οντοτήτων θα μπορούσε να διαρκέσει βδομάδες, μέχρι να διασφαλιστεί ότι οι λίστες είναι νομικά αδιαμφισβήτητες.

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκ. Λαντσμπέργκις ζήτησε όλα τα αεροδρόμια της Λευκορωσίας να είναι «εκτός ορίων» για τις αεροπορικές εταιρείες που πιθανώς μεταφέρουν δυνητικούς μετανάστες, δηλώνοντας μάλιστα ότι «χρειάζεται να καταστήσουμε το αεροδρόμιο του Μινσκ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»!

Σε έγγραφο που διανεμήθηκε στις χώρες της ΕΕ και το επικαλείται το «Politico», η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, υποστηρίζει ότι προκειμένου οι κυρώσεις να έχουν επίδραση θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι κρατικές τράπεζες και οντότητες της χώρας, όπως οι επιχειρήσεις Ενέργειας, χάλυβα και χημικών προϊόντων.

Διακοπή πτήσεων προς το Μινσκ και επαναπατρισμοί

Την Κυριακή, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Μπορέλ με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ, Βλ. Μακέι, συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και η μεταναστευτική κρίση. Ο Μπορέλ επεσήμανε την ανάγκη «να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια» και να σταματήσουν οι πτήσεις με μετανάστες.

«Υπογραμμίστηκε πόσο αντιπαραγωγικές θα είναι οι κυρώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του λευκορωσικού ΥΠΕΞ, ενώ ο Μακέι ενημέρωσε τον Μπορέλ «για τα βήματα που έχει κάνει η Λευκορωσία προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές».

Σχεδόν 2.000 μετανάστες έχουν σταλεί πίσω στις χώρες τους και οι λευκορωσικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια πρόσκλησης ξένων εργαζομένων από περίπου 30 ταξιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλ. Λουκασένκο,«διεξάγεται έντονη εκστρατεία για να πειστούν οι μετανάστες» να «τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα που θα τους μεταφέρουν στα σπίτια τους».

Η δε λευκορωσική «Belavia» ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν επιτρέπεται πλέον σε Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Υεμενίτες να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της στο Ντουμπάι με προορισμό τη Λευκορωσία. Νωρίτερα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι πολίτες των Συρίας, Υεμένης και Ιράκ δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγοράζουν εισιτήρια για πτήσεις από Τουρκία προς Μινσκ, ενώ η ιδιωτική συριακή αεροπορική εταιρεία «Charm Wings Airlines» ανέστειλε τις πτήσεις προς Μινσκ.

Το δε ΥΠΕΞ του Ιράκ ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις απευθείας πτήσεις προς τη Λευκορωσία και την Πέμπτη οργανώνεται μια πρώτη πτήση επαναπατρισμού 571 Ιρακινών, κυρίως από την περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν. Οι τακτικές αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα σε Βαγδάτη και Μινσκ έχουν διακοπεί από τον Αύγουστο, ωστόσο συνεχίστηκαν οι μεταφορές μεταναστών με έμμεσες πτήσεις, μέσω Τουρκίας, Κατάρ, Εμιράτων και Αιγύπτου.

Επιπλέον, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με χώρες προέλευσης και διέλευσης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Λίβανο και το Ιράκ.

Σε κάθε περίπτωση, «όλοι οι παράγοντες που προκάλεσαν αυτήν την κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν και η κατάσταση δεν αλλάζει, ούτε αποκλιμακώνεται... Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φ. Λεγκερί.

Η Frontex δεν έχει στείλει δυνάμεις της στο πεδίο για να υποστηρίξει την Πολωνία - μετά από άρνηση της Βαρσοβίας - και συζητά για την κοινή χρήση πρόσθετων δορυφορικών εικόνων και την αύξηση της εναέριας επιτήρησης με τη χώρα, όπως και να συνδράμει την Πολωνία στον επαναπατρισμό μεταναστών και προσφύγων.

Στο μεταξύ ένας Πολωνός στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα το Σάββατο σε πυροβολισμό από λάθος στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Την Παρασκευή δύο Ρώσοι αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινών γυμνασίων Ρωσίας - Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας, λόγω βλάβης των αλεξιπτώτων τους εξαιτίας του ισχυρού ανέμου.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Συμφωνία Πρεσπών: Οταν οι πραγματικοί στόχοι και σχεδιασμοί της αποκαλύπτονται

Η τρέχουσα κυβερνητική κρίση στη Β. Μακεδονία είναι μέρος των ευρύτερων ανταγωνισμών στην περιοχή, οι οποίοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σημερινής της ΝΔ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών (μαζί με την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια που τη συνόδευε) θα διασφάλιζε δήθεν τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Τα Βαλκάνια αντιθέτως βράζουν. Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, οι σχέσεις Σερβίας - Αλβανίας - Κοσόβου, οι κινήσεις που αφορούν την απόσχιση των Σερβοβόσνιων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Για άλλη μια φορά εκδηλώνεται το πρόβλημα της αλλαγής των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, με μια σειρά από χώρες να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς διεκδίκησης εδαφών, αλυτρωτισμών κι εθνικισμών που υποδαυλίζουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία. Η διαβεβαίωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Σαράγεβο ότι ...«δεν θα γίνει πόλεμος!» περισσότερο προκαλεί ανησυχία παρά καθησυχάζει...

* * *

Ομως, ο στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφερόταν άλλωστε ρητά στο δεύτερο μόλις άρθρο της, ήταν η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να ενταχθεί σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις η γειτονική χώρα. Η ένταξη μάλιστα μιας σειράς βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ συνοδεύεται με αμφισβήτηση συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής.

Το σπέρμα του αλυτρωτισμού διαιωνίζεται και με τη Συμφωνία, με την αποδοχή και κατοχύρωση των εννοιών του «μακεδόνα» πολίτη και της «μακεδονικής» γλώσσας.

Τόσο η κυβέρνηση Ζάεφ όσο και η αντιπολίτευση του VMRO αξιοποίησαν μέχρι σήμερα αλυτρωτικές θέσεις που υποτίθεται θα έλυνε η Συμφωνία. Μπορεί να δημαγωγούν μεταξύ τους, με αφορμή την υπογραφή της, αλλά ούτε οι μεν ούτε οι δε αμφισβητούν την ουσία της, την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ανάλογη εξαπάτηση επιχειρείται και στη χώρα μας, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, που την υπέγραψε, όσο και τη ΝΔ, που την υλοποιεί, προπαγανδίζοντας σε όλους τους τόνους την υλοποίηση των όρων της.

* * *

Η μη κύρωση των προβλεπόμενων μνημονίων της Συμφωνίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, πέραν της επιδίωξης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της και να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού, αποτελεί κι ένα πρόσθετο διαπραγματευτικό χαρτί της αστικής τάξης της Ελλάδας στα άγρια παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σφοδρών ανταγωνισμών, γι' αυτό και δυναμώνουν οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, η μετακίνηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, η εγκατάσταση νέων στρατιωτικών πολεμικών βάσεων.

Ολα τα παραπάνω δικαιώνουν τη στάση αρχών του ΚΚΕ, τη θέση του για σύνθετη ονομασία, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και εξάλειψη των αλυτρωτισμών. Γιατί αυτή η στάση και η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθορίζεται με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, την ειρήνη και τη φιλία των λαών, σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το «διαίρει και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών.

Μόνο με την οργάνωση της ταξικής πάλης υπάρχει πραγματική διέξοδος, μακριά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη χειραφέτηση των λαών και την κοινή τους πάλη για να κάνουν αυτοί κουμάντο στον τόπο τους.


Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ