Αναδεικνύεται η ανάγκη ολοκληρωμένων και συνδυασμένων μέτρων προστασίας των λαών
Copyright 2021 The Associated |
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέσα σε μόλις 4 βδομάδες, τα κρούσματα κορονοϊού στην περιφέρεια Ευρώπης (53 χώρες) αυξήθηκαν κατά 55% και μάλιστα οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χ. Κλούγκε, επανέλαβε την προειδοποίηση πως ακόμη 500.000 άνθρωποι στην Ευρώπη ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους λόγω Covid-19 έως την 1η Φλεβάρη. Ως αιτία ανέφερε πως «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο εμβολιασμός σταθεροποιείται αντί να αυξάνεται και, δεύτερον, σε αρκετές χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης σε μια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται».
Η Δανία, μια από τις πρώτες χώρες που επέστρεψαν στην «κανονικότητα» και δύο μήνες έζησε «χωρίς κορονοϊό», με την κυβέρνηση να δηλώνει τότε πως η Covid-19 δεν αποτελούσε πλέον «μια ασθένεια που συνιστά κρίσιμη απειλή για την κοινωνία»,καταγράφει ξανά μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, αναφέρονται περίπου 2.300 ημερήσια κρούσματα τις τελευταίες μέρες, σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 5,8 εκατ.
Την ανάγκη για ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας του λαού υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Δανία είναι από τους «μπροστάρηδες» στους εμβολιασμούς, έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 88,3% των ενηλίκων και το 85,9% των άνω των 12 ετών.
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και οι ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες είχαν καταγγείλει υγειονομικοί με πολύμηνες απεργίες μέσα στο καλοκαίρι, έχουν ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των νοσοκομείων.
«Με τον κίνδυνο της Covid-19, της γρίπης και άλλων μολυσματικών ασθενειών, κινδυνεύουμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά τα νοσοκομεία», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας, Σ. Μπρόστρεμ. «Ηδη τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και το προσωπικό τρέχει. Εντούτοις, δεν έχουμε την αντοχή που είχαμε στο παρελθόν, διότι ασκείται πίεση εδώ και καιρό», τόνισε.
Στη Βρετανία, όπου το 87% των άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, την Τρίτη ανακοινώθηκαν πάνω από 33.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 262 θάνατοι.
Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται και στην Ολλανδία, με πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 68% του πληθυσμού. Μέσα σε μια βδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με την προηγούμενη. Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που τα νοσοκομεία καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40.000 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ 236 ασθενείς πέθαναν σε μια μέρα. Στη Βαυαρία, η κυβέρνηση κήρυξε το κρατίδιο εκ νέου σε «κατάσταση καταστροφής», λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ η κατάσταση στις ΜΕΘ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.
Στη Γαλλία κάτω από τα «ανησυχητικά στοιχεία των νοσηλειών», ο Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ανακοίνωσε προχτές υποχρεωτική χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους άνω των 65 ετών προκειμένου να διατηρήσουν το υγειονομικό πάσο τους.
«Δεν είναι συγχώνευση», είναι «αναπροσαρμογή», η «ελλιπής πληρότητα» επιτρέπει «τις εσωτερικές μετακινήσεις» και άλλα τέτοια προκλητικά επιχειρήματα επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, για να κουκουλώσει ότι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού είναι το απαράδεκτο γεγονός ότι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου συνυπάρχουν μέσα στην ίδια κλινική η Παιδιατρική, η Παιδοχειρουργική και η Μονάδα Covid παίδων, με αποτέλεσμα παιδιά να μπαίνουν σε κίνδυνο!
Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και απαντήθηκε από τον υπουργό την περασμένη Δευτέρα, πρόκειται για μία επικίνδυνη απόφαση της 7ης ΥΠΕ κατ' εντολή της κυβέρνησης. Από τη συνύπαρξη - συγχώνευση αυτή «προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι μετάδοσης μικροβίων από τη συννοσηλεία παιδιών με λοιμώξεις με παιδιά που διανύουν την άμεση μετεγχειρητική περίοδο στην ίδια κλινική» και μάλιστα οι κίνδυνοι αυξάνονται από το γεγονός ότι το προσωπικό είναι κοινό «για την περίθαλψη COVID και non-COVID παιδιών, τόσο στα ΤΕΠ όσο και στην κλινική».
Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ακόμα ότι «τα προβλήματα στη λειτουργία της Παιδιατρικής θα επιδεινωθούν με την αποχώρηση τριών ειδικευμένων γιατρών εντός των επόμενων 8 μηνών. Δύο διευθυντές ΕΣΥ συνταξιοδοτούνται και ετοιμάζεται η λήξη της σύμβασης μιας επικουρικής παιδιάτρου, ενώ μια επιμελήτρια απουσιάζει ήδη με άδεια κύησης».
Επιπλέον υπάρχει και ανεπάρκεια χώρου, που «προφανώς κάνει δυσχερέστερη και την απομόνωση των ανοσοκατεσταλμένων και παιδιών που χρήζουν αποθεραπείας μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων, ενώ η ανάγκη παρουσίας του γονιού ή άλλου συνοδού για τη φροντίδα των παιδιών επιτείνει τις συνθήκες συνωστισμού».
Ο Μανώλης Συντυχάκης ρώτησε τον υπουργό να πει συγκεκριμένα και με χρονοδιάγραμμα πότε θα καταργηθεί η συγχώνευση των τμημάτων, θα επανέλθει η λειτουργία της Παιδιατρικής και της Παιδοχειρουργικής κλινικής με αύξηση των κλινών νοσηλείας και άμεση πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού από παιδιάτρους, νοσηλευτικές και άλλες ειδικότητες.
Ο υπουργός, αφού είπε ότι δεν πρόκειται για συγχώνευση αλλά για ...αναπροσαρμογή, ισχυρίστηκε πως από τη στιγμή που η πληρότητα δεν είναι στο 100%, «δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας», «άρα δεν υπάρχει επιβάρυνση των κλινών»! Ακόμα παρέθεσε διάφορους αριθμούς για τις προσλήψεις που «θα» γίνουν κ.ο.κ.
«Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης», σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης σχετικά με τα περί «αναπροσαρμογής». Ανέφερε την αντίθεση σε αυτή την κατάσταση και του Επιστημονικού Συμβουλίου και του διευθυντή της Παιδιατρικής. Ενώ σχετικά με την πληρότητα που ανέφερε ο υπουργός, ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε: «Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργήσουν με όρους ξενοδοχείου; Τι είναι τα νοσοκομεία, ξενοδοχεία είναι; Αυτό είναι το κριτήριο;», για να προσθέσει ότι «αυτό είναι το "νέο ΕΣΥ" και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ή κατεστημένο, πείτε το όπως θέλετε: Συμπτύξεις κλινικών, αγνοώντας σκόπιμα ότι η λειτουργία ενός νοσοκομείου είναι σε άμεση συνάρτηση με το βαθμό στελέχωσής του, αυτοδιοικούμενο σύστημα που θα λογοδοτεί ανάλογα με τα κέρδη και τις ζημιές που θα έχει», με οδυνηρές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας του λαού.
Σε παναττική συγκέντρωση προχωρούν σήμερα, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας, οι συμβασιούχοι των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ απαιτώντας να μη γίνουν απολύσεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, να ανακληθούν οι αναστολές και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους εργαζόμενους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους, ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.
Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης, αντιδρώντας στην απόφαση αναστολής λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέχρι και το τέλος του χρόνου και απαιτώντας την ουσιαστική αναβάθμιση με προσωπικό και εξοπλισμό των δύο νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας του Εβρου.
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και άλλων μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Νοέμβρη στην Αλεξανδρούπολη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Συνταξιούχων ΙΚΑ. Επίσης παραβρέθηκαν εργαζόμενοι και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, όπως των εκπαιδευτικών και των δασκάλων, εργαζομένων στους ΟΤΑ, συνταξιούχων Δημοσίου, εργαζομένων ΚΥ Αλεξανδρούπολης (πρώην ΙΚΑ), εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Αλεξανδρούπολης, του Συλλόγου Γυναικών Αλεξανδρούπολης, των λογιστών Βόρειου Εβρου καθώς και εκπρόσωποι φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν επίσης δράση ανάδειξης των διεκδικήσεων των πλημμυροπαθών το Σάββατο 20 Νοέμβρη καθώς και η διοργάνωση αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης στις 17 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.
Σε κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, στις 10 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου, ενάντια στις απολύσεις, στην ανακύκλωση της ανεργίας και την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών αλλά και με αίτημα την άμεση ανάκληση της απόφασης της 4ης ΥΠΕ για το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων και τη συρρίκνωση των Κέντρων Υγείας Παρανεστίου & Αβδήρων.