ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Κατεβάζουν «ρολά» σε όλη την Ελλάδα διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Στο κλείσιμο των μαγαζιών στις 16 Νοέμβρη και σε κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 10 π.μ. καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εστίασης στην Αθήνα. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα
Σε αναβρασμό βρίσκονται επαγγελματίες της Εστίασης σε όλη τη χώρα όπως και συνολικά οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι καταστηματάρχες, αφού με τα νέα απαράδεκτα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας φορτώνονται με ακόμα περισσότερα βάρη και μετατρέπονται σε «χωροφύλακες» για τον περιορισμό της μετάδοσης. Η κυβέρνηση με τα συγκεκριμένα μέτρα επιχειρεί να φορτώσει τις δικές της ευθύνες στους μαγαζάτορες, οι οποίοι μετά από δύο χρόνια τσακίσματος του εισοδήματός τους αντιμετωπίζουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τώρα απειλούνται και με νέα τσουχτερά πρόστιμα για να μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα.Θυμίζουμε ότι από την περασμένη Δευτέρα οι αυτοαπασχολούμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις, αφού τα μέτρα της κυβέρνησης για τα καταστήματα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο διαμόρφωσαν μια ασφυκτική κατάσταση για χιλιάδες επαγγελματίες. Χθες μάλιστα στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν από το πρωί μέχρι τις 11 π.μ. σε Αρτα, Ηγουμενίτσα και Αγρίνιο, όπου έγινε και συγκέντρωση του εμπορικού συλλόγου, με μαζική συμμετοχή. Επίσης αγωνιστική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα.

Την ερχόμενη Τρίτη οι επαγγελματίες της Εστίασης κλείνουν πανελλαδικά τα καταστήματά τους και οργανώνουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Είμαστε επαγγελματίες και όχι «χωροφύλακες»

«Είμαστε επαγγελματίες της Εστίασης και όχι "χωροφύλακες"», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση Αθήνας, που καλεί σε συμμετοχή στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

«Ζητάμε μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας και προστασίας της υγείας μας», τονίζει και ξεκαθαρίζει:

«Οι μικροί επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι της Εστίασης δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά μετατρέπουν τους επαγγελματίες της Εστίασης και άλλων κλάδων σε "χωροφύλακες" υπό τον φόβο ελέγχων και τσουχτερών προστίμων που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση στο νέο φούντωμα της πανδημίας».

Προσθέτει ότι αποτελεί «κοροϊδία και ωμό αποπροσανατολισμό» η επικέντρωση της συζήτησης γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας στον κλάδο της Εστίασης, όταν επικρατεί το αδιαχώρητο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «όταν στα σχολεία τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε 27άρια και 30άρια τμήματα, όταν δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, όταν στους μεγάλους χώρους δουλειάς (σούπερ μάρκετ, αποθήκες κ.ά.) δεν παίρνεται κανένα απολύτως μέτρο».

Η Επιτροπή Αγώνα αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, «καθώς αντί να προτάξει την επιστημονική τεκμηριωμένη ενημέρωση του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, αναπαράγει τις αναποτελεσματικές, εκβιαστικές, διχαστικές λογικές πίεσης των ανεμβολίαστων, για να "αθωώσει" την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι στην ευθύνη του κράτους η διασφάλιση δωρεάν μαζικών τεστ για όλο τον πληθυσμό, είτε εμβολιασμένων είτε ανεμβολίαστων».

«Δεν αντέχουμε άλλο!», διαμηνύουν οι επαγγελματίες, θυμίζοντας:

«Είμαστε αυτοί που όλους τους μήνες της πανδημίας βιώσαμε τα συνεχόμενα σκοτσέζικα ντους των άνοιξε - κλείσε, είμαστε αυτοί που σήμερα βιώνουμε στο πετσί μας την ακρίβεια στις πρώτες ύλες, τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Βιώνουμε την ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι, εξαιτίας της ανεπάρκειας ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια - δυναμώνουμε τον αγώνα».

Στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται: Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη. Να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ. Επίδομα ειδικού σκοπού για όσους νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα. Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή δημοτικών τελών για τους μήνες των περιοριστικών μέτρων. Κρατική επιδότηση για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία διακοπή, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας κ.ά.

Επίσης, θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στήριξη από ΟΒΣΑ και Σύλλογο Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αθήνας

Η ΟΒΣΑ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθήνας στηρίζουν τις κινητοποιήσεις στην Εστίαση και καλούν την Τρίτη 16 Νοέμβρη σε στάση εργασίας όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων από το πρωί μέχρι τις 12 μ., και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Απλήρωτοι και αντιμέτωποι με την απειλή «λουκέτου» στο εργοστάσιο

Αντιμέτωποι με την απειλή «λουκέτου» στο εργοστάσιο και με απλήρωτα δεδουλευμένα 5 μηνών βρίσκονται οι 180 εργαζόμενοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, μια μονάδα - «πρότυπο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως τη διαφήμιζαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι επί 4 χρόνια πληρώνονται με έναντι, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα άνω των 5 μηνών και να αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις. Μάλιστα, πολλοί δεν έχουν λεφτά ούτε για τη μετακίνησή τους στη δουλειά, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζουν και την άρνηση της εργοδοσίας να ανοίξει συζήτηση για την υπογραφή ΣΣΕ, για την κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων.

Τελευταία καλούνται από την εργοδοσία να δώσουν κι άλλη πίστωση χρόνου, με το επιχείρημα ότι αναζητά υποψήφιο επενδυτή.

Οι εξελίξεις αυτές, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σωματείο, παρουσία πολλών εργαζομένων, καθώς είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας στις δύο βάρδιες. Μιλώντας ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και αναπληρωτής πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, στάθηκε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και την απειλή κλεισίματος του εργοστασίου και θύμισε το «ζεστό» χρήμα που έχει πάρει η εργοδοσία τα τελευταία 10 χρόνια. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση που αρνήθηκε να δώσει έκτακτο επίδομα στους απλήρωτους εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ, ύψους 3.000 ευρώ, ενώ διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή ταΐζουν με πακτωλό χρήματος την επιχείρηση «Βαρβαρέσος» (είτε για προσλήψεις εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ είτε για δήθεν εκπαίδευση εργαζομένων).

Το ΔΣ του Σωματείου, με συλλογικές διαδικασίες, 2,5 χρόνια τώρα, οργάνωσε την πάλη για την καταβολή δεδουλευμένων, την υπογραφή ΣΣΕ, την κάλυψη απωλειών, για την προστασία των εργαζομένων.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει δυναμικά με κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, την κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων. Επίσης, για να μην κοπούν ρεύμα, νερό, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι απλήρωτου εργάτη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Απαιτούν πληρωμή των δεδουλευμένων τους και συμβάσεις μόνιμης εργασίας

Προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, σε περίπτωση που το αίτημα για πληρωμή δεδουλευμένων δεν γίνει δεκτό, θα προχωρήσει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη Σχολική Καθαριότητα Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει ότι οι περίπου 64 συμβασιούχοι εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν πάρει για το αντίθετο, πληρώθηκαν στο τέλος του Οκτώβρη τον μισθό του Σεπτέμβρη, χωρίς τις υπερωρίες, και ότι ο μισθός Οκτώβρη είναι για 3ωρη απασχόληση.

Επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιβίωσής τους, τονίζουν: «Είμαστε οι εργαζόμενες που αναγκαζόμαστε να κάνουμε 2 και 3 δουλειές για να συμπληρώνουμε το πενιχρό εισόδημά μας. Μας θέλουν στα σχολεία αλλά όχι με αξιοπρεπείς μισθούς, όχι μόνιμες. Είμαστε οι εργαζόμενες που δεν γνωρίζουμε κάθε χρόνο αν θα έχουμε δουλειά». Προσθέτουν ότι παρά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για «3ωρη, ακόμα και 2ωρη απασχόληση», δούλεψαν παραπάνω από τις προβλεπόμενες στη σύμβασή τους ώρες. Τότε μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, είχαν διαβεβαιώσεις από τη δημοτική αρχή ότι θα πληρώνονταν υπερωριακά, όπως και για τον Οκτώβρη, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, κάτι που δεν έγινε.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε χορτάσει από λόγια, υποσχέσεις, αυταπάτες, νόμους και τροπολογίες», δηλώνουν και απαιτούν να σταματήσει η κοροϊδία. Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται μέχρι το Σάββατο 13 Νοέμβρη, όπως επίσης μετατροπή όλων των συμβάσεών τους σε μόνιμης απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους και όλες και με αντίστοιχα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ