ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Από αύριο στη μάχη της 48ωρης απεργίας

Από τις 5.30 π.μ. στους καταπέλτες για ΣΣΕ με αυξήσεις, οργανικές συνθέσεις και άλλες διεκδικήσεις

Για τη μάχη της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, ετοιμάζονται οι ναυτεργάτες, διεκδικώντας κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική, αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης κ.ά.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και τα πληρώματα των ρυμουλκών ναυαγοσωστικών.

Για την πρώτη μέρα της απεργίας έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στο λιμάνι απέναντι από τον ΗΣΑΠ, ενώ τη δεύτερη μέρα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων «Blue Star», επίσης απέναντι από τον ΗΣΑΠ.

Με τον απεργιακό τους αγώνα οι ναυτεργάτες δίνουν απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση για να βάλουν ταφόπλακα στις ΣΣΕ στα καράβια, στα κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά ναυτεργατικά δικαιώματα και να διευρυνθεί η εργασιακή ζούγκλα, για να συνεχίσει να αυξάνεται η ήδη τεράστια εφοπλιστική κερδοφορία.

Τελευταίο επεισόδιο της επίθεσης είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, με βάση τους αντεργατικούς νόμους, να βάλει χέρι και στα ταμειακά διαθέσιμα σε ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει το ΝΑΤ, τα οποία προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τους εφοπλιστές και συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η εξέλιξη συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 4 Νοέμβρη, εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η ΠΕΜΕΝ, ο εκπρόσωπος της οποίας στο ΔΣ του ΝΑΤ κατήγγειλε την απόφαση, σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει χέρι στα στα ταμειακά διαθέσιμα του ΝΑΤ και απαιτεί από τον πρόεδρο και τις υπηρεσίες του Ταμείου «να μην προχωρήσουν σε καμία εφαρμογή των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστατούν και στην προετοιμασία της απεργίας, καλούν σε μαζική συμμετοχή τους ναυτεργάτες. «Με την εμπειρία των απεργιακών αγώνων μας και την αγωνιστική αισιοδοξία από τις μαζικές - μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών της "e-food", των λιμενεργατών της COSCO, των εκπαιδευτικών και άλλων εργασιακών κλάδων, οργανώνουμε και περιφρουρούμε τη 48ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης», σημειώνουν. Και τονίζουν ότι «καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ με αντεργατικούς νόμους, 4808/2021, 4714/2020 κ.ά., για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους εφοπλιστές, τραπεζίτες, διαμορφώνοντας σε κάθε εργασιακό κλάδο συνθήκες με εργάτες χωρίς δικαιώματα».

Επισημαίνουν ότι οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας, συντεταγμένα επιτίθενται σε βάρος των ναυτεργατών, για να επιβάλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων συνθήκες της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως επικαλέστηκε πρόσφατα ο υπουργός, δηλαδή την απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των «διεθνών κρατούντων», που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «επαίσχυντη τροπολογία που ψηφίστηκε στις 14 Οκτώβρη, που δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση στο σύνολο των ναυτεργατών».

«Με τη μαζική συμμετοχή μας στους καταπέλτες των καραβιών να περιφρουρήσουμε την απεργία μας, κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, την προστασία της υγείας μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας», καταλήγουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Στην τελική ευθεία για τη νέα κάθοδο στην Αθήνα

Το Σάββατο η απεργία και το συλλαλητήριο, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των Σωματείων τους για την 24ωρη απεργία και το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ, που μήνες τώρα δίνουν τη μάχη ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, έχουν ριχτεί στην οργάνωση για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Σε καθημερινή βάση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα πραγματοποιούνται εξορμήσεις για ενημέρωση των εργαζομένων και συγκέντρωση συμμετοχών. Ο χώρος του εργοστασίου και του οικισμού αλλά και τα χωριά γύρω από τη Λάρυμνα στολίζονται από τις αφίσες για το συλλαλητήριο, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται εξορμήσεις με το κάλεσμα συμμετοχής στους κατοίκους της περιοχής.

Με τη νέα κάθοδο στην Αθήνα και το συλλαλητήριο του Σαββάτου κορυφώνεται ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που αποφάσισε το Συντονιστικό των Σωματείων, τα οποία ενωμένα συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στη μεθοδευμένη απαξίωση της εταιρείας και την εργασιακή ανασφάλεια που επιβάλλουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Συνεχίζουν να παλεύουν για τη διασφάλιση συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, για την καταβολή του δεδουλευμένου μόχθου τους.

Με τη νέα κινητοποίηση στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιδιώκουν να αναδείξουν τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωση το εργοστάσιο και τα μεταλλεία. Η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων και η έλλειψη συντήρησης έχουν διαμορφώσει επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Παράλληλα εργοστάσιο και μεταλλεία υπολειτουργούν, ενώ η τιμή του νικελίου συνεχώς αυξάνεται.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπως καθ' όλη τη διάρκεια του πολύμηνου αγώνα τους, θα βρεθούν εργαζόμενοι και σωματεία από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας.

Ηδη, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας δρομολογεί το Σάββατο, στις 7 π.μ., λεωφορεία από το δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Στουρνάρα (Τσαλτάκη) για το συλλαλητήριο της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Διεκδικούν στήριξη των ανέργων και Συλλογικές Συμβάσεις

Απεργιακό «παρών» από τους διανομείς της «Wolt»

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας στήριξη των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας των διανομέων, για να μη θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα».

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα του ΣΕΤΕΠΕ, θα γίνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ τη συμμετοχή του στην απεργία και στην κινητοποίηση έχει ανακοινώσει και το Σωματείο Διανομέων Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας.

Στη Λάρισα, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., Παπακυριαζή και Δευκαλίωνος.

Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν επίσης στη Ζάκυνθο, στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ, στο Αργοστόλι, στις 11.30 π.μ. στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κω, στις 10.30 π.μ. στον ΟΑΕΔ, και στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ (Κνωσού).

Τη στήριξή του στον αγώνα του κλάδου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Απεργιακό «παρών» και από τους διανομείς της «Wolt»

Τη συμμετοχή τους στην απεργία μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου έχουν αποφασίσει διανομείς που εργάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «Wolt», σε συνέλευση που έκαναν την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση, ξεκινώντας με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της εταιρείας (λεωφόρος Συγγρού 80 - 88).

Διεκδικούν: Αύξηση στην πληρωμή των παραγγελιών, χωρίς ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά φιλοδωρήματα, χωρίς μείωση των bonus. Οριοθέτηση των χιλιομετρικών αποστάσεων παραλαβής και παράδοσης. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους διανομείς, με παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας στην ευθύνη της εταιρείας. Κατάργηση της «αξιολόγησης». Να απαγορευτεί η διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: «Θα είναι και δική μας νίκη»

Κάλεσμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με αγωνιστική υποδοχή τους στην Ομόνοια

Με τη φράση «η νίκη των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ θα είναι και δική μας νίκη», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί το σύνολο των συνδικάτων και των εργαζομένων να στηρίξουν τον αγώνα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 13 Νοέμβρη στο Σύνταγμα.

Στην κατεύθυνση αυτή ανακοινώνει ότι τη μέρα εκείνη «τους υποδεχόμαστε στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια», από όπου θα πορευτούν μαζί μέχρι τη Βουλή.

Στο κάλεσμά του το Συνδικάτο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν εδώ και δύο χρόνια έναν τιτάνιο αγώνα, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζεται τη στήριξη και αλληλεγγύη όλων. Οι νίκες των εργαζομένων στην «e-food» και στην COSCO ανέδειξαν «τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν η πλατιά στήριξη εργαζομένων και συνδικάτων και η τεράστια αλληλεγγύη που εκφράστηκε.

Τέτοιες σημαντικές νίκες δείχνουν σε όλους μας τις δυνατότητες που έχουμε μέσα από την οργάνωση της πάλης να πετύχουμε τους στόχους μας και να καταφέρουμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική των βιομηχάνων και των κομμάτων τους, που μας κυβερνάνε όλα τα χρόνια και ρημάζουν τη ζωή μας.

Ολοι το νιώθουμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ κάθε επιτυχία, κάθε συνδικάτου ή ομάδας συνδικάτων που μάχονται τη βαρβαρότητα, είναι επιτυχία όλων μας.

Η νίκη των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ θα σημαίνει ότι όλοι μας θα ψηλώσουμε ένα μπόι ακόμη, πιο αισιόδοξοι, πιο σίγουροι, πιο αποφασισμένοι, πιο δυνατοί θα μπούμε μπροστά για τις δικές μας μάχες που έρχονται...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ