Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας έγινε την Παρασκευή μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας
Οι μαθητές θυροκόλλησαν στην είσοδο του υπουργείου τα αιτήματά τους για: Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο η Τράπεζα Θεμάτων. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Καμία σκέψη για περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του υπουργείου. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά των καθηγητών. Να διδάσκονται ξανά στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα όπως το Σχέδιο. Οι μαθητές που θα ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε Λατινικά ή Κοινωνιολογία αντίστοιχα με αυτά που διδάχτηκαν. Επαναφορά και αναβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων.
Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με παράγοντες του υπουργείου και όπως ενημέρωσε στη συνέχεια, άκουσε ότι το υπουργείο ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών για τα μέτρα στα σχολεία, ενώ δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση στις αγωνίες των μαθητών, οι οποίοι δήλωσαν πως συνεχίζουν μέχρι τα δίκαια αιτήματά τους να γίνουν πράξη.
Ενώ η αγωνία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών κορυφώνεται, στο έδαφος της έξαρσης της πανδημίας και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να ...τα βλέπει «όλα καλά» και να εμμένει στα υγειονομικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Μιλώντας την Παρασκευή στον «ΣΚΑΪ», η υπουργός Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι «δεν έχουμε μαζική διασπορά» στα σχολεία, θεωρώντας προφανώς μικρό το 22%, το ποσοστό δηλαδή των παιδιών στα ημερήσια κρούσματα... Εκλινε σε όλες τις πτώσεις την «επένδυση σε σελφ τεστ», ενώ ισχυρίστηκε ότι η αραίωση των μαθητών στα τμήματα ως μέτρο δεν είναι αποτελεσματική, για να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης που θεωρεί κόστος την πρόσληψη εκπαιδευτικών και την αξιοποίηση όλων των αιθουσών προκειμένου να είναι λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα. Εξάλλου, υπεραμύνθηκε ακόμα μια φορά της πολιτικής κόστους - οφέλους, καθώς υπερασπιζόμενη τις συγχωνεύσεις που γίνονται εν μέσω πανδημίας, είπε ότι με αυτές αξιοποιείται στο έπακρο το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό...
Ως επιβεβαίωση της «χαμηλής» διασποράς στα σχολεία είπε ότι μόνο 8 τμήματα είναι κλειστά σε πάνω από 80.000, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει συζήτηση για κλείσιμο σχολείων. Βεβαίως, με βάση τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης, για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί το 50%+1 των μαθητών του, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα τμήμα με 26 μαθητές θα πρέπει να φτάσουν 14 παιδιά να νοσούν.
«Δεν είμαστε χωροφύλακες», διαμηνύουν μικροί επαγγελματίες που ασφυκτιούν με τα νέα κυβερνητικά μέτρα
Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους την ερχόμενη Τρίτη, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα κατά τόπους συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές δράσεις. Μαζί τους, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και φορείς του εμπορίου, οργανώνοντας από κοινού κινητοποιήσεις.
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις.
Σε κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση Αθήνας τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως «είμαστε επαγγελματίες και όχι "χωροφύλακες"», απαιτώντας παράλληλα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και προστασίας της υγείας των επαγγελματιών του χώρου.
Οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης μεταξύ άλλων διεκδικούν: Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη. Να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ. Επίδομα ειδικού σκοπού για όσους νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα. Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή δημοτικών τελών για τους μήνες των περιοριστικών μέτρων. Κρατική επιδότηση για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία διακοπή, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας κ.ά.
Επίσης, θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Την κινητοποίηση στηρίζουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθήνας και καλούν την Τρίτη 16 Νοέμβρη σε στάση εργασίας όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων από το πρωί μέχρι τις 12 μ., και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Αποφάσεις συμμετοχής έχουν επίσης πάρει οι Ενώσεις ΕΒΕ: Καισαριανής, Καλλιθέας, Αχαρνών, Περιστερίου, Αγ. Δημητρίου, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Χαϊδαρίου, Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου, Ηρακλείου.
Σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας έπειτα από απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ). Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το πρωί με κλείσιμο καταστημάτων από τις 8 μέχρι τις 11 σε όλες τις πόλεις της περιοχής.
Στα Χανιά αποφασίστηκε κινητοποίηση στις 11 το πρωί της Τρίτης στην Αντιπεριφέρεια, έπειτα από σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου με άλλα σωματεία επαγγελματιών του νομού.
Στη Λάρισα κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα πανεπιστήμια αποδεικνύει η μελέτη του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ), την οποία συνυπογράφουν ο Ηλίας Κονδύλης, αναπλ. καθηγητής ΠΦΥ - Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ, και ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο ΑΠΘ.
Μετά από επεξεργασία στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΘ, προκύπτει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό για τους εργαζόμενους του ιδρύματος, λόγω αυξημένου συγχρωτισμού στους χώρους Εκπαίδευσης.
Το ΑΠΘ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη της χώρας, επέστρεψε, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, μετά από 1,5 χρόνο στη διά ζώσης λειτουργία εδώ και έναν περίπου μήνα, «σε συνθήκες "μέγιστης δυνατής πληρότητας" των αιθουσών διδασκαλίας, με ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού στις εισόδους των σχολών και οδηγίες για κατ' οίκον περιορισμό μόνο των επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων, χωρίς καμία πρόβλεψη για ιχνηλάτηση, διαγνωστικό έλεγχο ή/και προληπτική απομόνωση των στενών επαφών τους», όπως αναφέρει η μελέτη.
Ο αυξημένος συγχρωτισμός φοιτητών και εργαζομένων, ο ανεπαρκής φυσικός αερισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιθουσών διδασκαλίας και η απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης εργαζομένων και φοιτητών.
Ετσι, παρά τους ισχυρισμούς των πρυτανικών αρχών πως ο αριθμός των κρουσμάτων στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι μικρός, η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει πως το χρονικό διάστημα 11 Οκτώβρη - 7 Νοέμβρη η αθροιστική επίπτωση της COVID-19 στο σύνολο του διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού του ΑΠΘ υπολογίστηκε κατά 72,6% υψηλότερη από την αντίστοιχη επίπτωση στον γενικό πληθυσμό όλων των ηλικιών και κατά 71,5% υψηλότερη από την αντίστοιχη στον γενικό πληθυσμό ηλικίας 40 - 64 ετών!
Με βάση αυτά τα ευρήματα, η μελέτη επιμένει στην «επιτακτική ανάγκη συνδυασμού των εμβολίων με όλα τα αναγκαία μέτρα δημόσιας υγείας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμού, επαρκή αερισμό κλειστών χώρων, επιδημιολογική επιτήρηση) για τον διαρκή έλεγχο της εξάπλωσης του SARS-CoV2», καθώς, όπως σημειώνεται, «η καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για τον έλεγχο της επιδημίας».
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «4ο κύμα πανδημίας: Υγεία και μόρφωση στο ρίσκο της "ατομικής ευθύνης". Η αναγκαία απάντηση των εργαζομένων» οργανώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ.
Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι της ΑΣΕ στο YouTube.