ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Με ΝΑΤΟική σημαία σε Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο

Eurokinissi

Με τον Σλοβένο ομόλογό του Ανζε Λόγκαρ, που περιοδεύει στα κράτη - μέλη της ΕΕ, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με τη συζήτηση να καλύπτει κυρίως τη διμερή συνεργασία, διεθνείς εξελίξεις, ευρωενωσιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, στις κοινές τους δηλώσεις ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι βασικό θέμα της συζήτησής τους ήταν η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισε «πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2003» σημειώνοντας ότι στο επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 15/11, θα γίνει και μία «στρατηγική συζήτηση» για τα Δυτικά Βαλκάνια, με πρεμούρα τους την ευρωατλαντική ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής.

«Δυστυχώς όμως θα πρέπει να κρούσω έναν κώδωνα κινδύνου. Η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη. Και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα Δυτικά Βαλκάνια να γλιστρήσουν πίσω, θα μου επιτρέψετε να πω, στο βαλκανικό τους παρελθόν», είπε ο Δένδιας, επιμένοντας ότι «υπάρχουν στα Βαλκάνια και λειτουργούν και άλλες δυνάμεις πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Δένδιας κατήγγειλε «την τουρκική συμπεριφορά, τη διατήρηση της έντασης, την έξαρση της ρητορικής απέναντι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο». Εστειλε, ωστόσο, μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν έχει οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία (...) Αντίθετα, η Ελλάδα επιδιώκει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία», πρόσθεσε, για τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής σταθερότητας και συνοχής στην περιοχή.

Κάλεσε ταυτόχρονα την ΕΕ «να δώσει ένα σαφές δείγμα ότι οι χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα αυτές που ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ ή θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την ΕΕ, θα πρέπει να σέβονται τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους θεμελιώδεις κανόνες του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στον λαό ότι μπορεί οι λυκοφιλίες του κεφαλαίου να διαφυλάξουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος τόνισε ότι η χώρα του έχει «κοινή θεώρηση» με την Ελλάδα σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων. «Δεν είμαστε πιο ευτυχείς μετά τη συζήτησή μας μεν, ωστόσο θεωρώ ότι η αυτή η ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση θα μας βοηθήσει να εξεύρουμε ένα δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσουμε όλοι μαζί, για να αποφύγουμε την κλιμάκωση στην περιοχή και αργότερα, σε μια ύστερη φάση, να έρθει η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα υπογράμμισε για τις χώρες της Δυτικοβαλκανικής ότι «πρέπει να τις βοηθήσουμε για να ευθυγραμμιστούν στενά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ». Τέλος, ο Λόγκαρ ανέφερε πως συζήτησαν γεωστρατηγικά ζητήματα, όπως τη «γεωστρατηγική ανεξαρτησία» της ΕΕ και τις νέες συμπράξεις και συμμαχίες ανά την υφήλιο όπως αυτές διαμορφώνονται.

ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Ο μεγαλύτερος στόχος της η ενταξιακή πορεία των Δυτ. Βαλκανίων

Σε ενημέρωση για τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ προέβη χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της ελληνικής Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Α. Logar, που βρίσκεται στην Ελλάδα. Στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Σλοβένο υπουργό να περιγράφει ως τον μεγαλύτερο και στρατηγικό στόχο της προεδρίας της χώρα του την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Ανέφερε ότι η ενταξιακή πορεία, όπως έδειξε και η τελευταία σύνοδος, είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί από τη σημερινή προεδρία, αλλά εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει κατά την γαλλική προεδρία, σημειώνοντας πως μέχρι τον Μάρτη θα έχει καταρτιστεί «έκθεση που θα αποτελέσει την έναρξη μιας ευρύτερης συζήτησης σε εκτελεστικό επίπεδο πλέον, σε επίπεδο πολιτικών».

Αναφορές έκανε για την προσπάθεια της προεδρίας στην «πράσινη μετάβαση» και στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για το νέο Σύμφωνο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που προδιαγράφει την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, κ.λπ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης πήρε τον λόγο για να εκφράσει τον «προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία. Η επιστροφή σε μια εθνικιστική ρητορική από τους γείτονές μας ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της "διευρυνσιακής" διαδικασίας, γιατί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε, δήλωση που αντανακλά τους σφοδρούς και επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στα Βαλκάνια, με την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελεί καταλύτη για περαιτέρω όξυνσή τους στην περιοχή.

Την αγωνία του κόμματός του για τη διαχείριση της ενταξιακής πορείας των Δυτ. Βαλκανίων εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς, χρεώνοντας στην κυβέρνηση της ΝΔ «στάση αναβλητικότητας που καταλήγει σε υπονόμευση» και ζητώντας «το συντομότερο δυνατόν να γίνει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη της ΕΕ με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία, που θα δρομολογήσει την έναρξη της ενταξιακής τους διαδικασίας».

Προτεραιότητά τους η αποφασιστική στήριξη των μονοπωλίων

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε ότι «οι κατευθύνσεις και αυτής της προεδρίας ήταν υπέρ του κεφαλαίου, ενισχύοντας τον αντικομμουνισμό, την αντιλαϊκή πολιτική».

Σημείωσε ότι η προεδρία «προετοίμασε» και την επερχόμενη γαλλική προεδρία, το έδαφος δηλαδή «για την αποφασιστική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, με προτεραιότητα την "πράσινη" και ψηφιακή μετάβαση, με τη Γαλλία να ιεραρχεί την αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας ως "πράσινης", την προώθηση των δύο βασικών ψηφιακών νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ψηφιακές αγορές και τις ψηφιακές πλατφόρμες, σε αντιπαράθεση με τα αμερικανικά μονοπώλια του κλάδου, και φυσικά την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και την ένταση της επιθετικότητας και την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με άξονα τη στρατηγική αυτονομία, τη "Στρατηγική Πυξίδα" που θα παρουσιάσει στα μέσα του Νοέμβρη ο Ζ. Μπορέλ».

Πρόσθεσε ότι η σλοβενική προεδρία «επιδίωξε να επιτευχθούν και συγκεκριμένα βήματα στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, όμως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν κατέληξε σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των αντιθέσεων και ιδίως της απροθυμίας της Γαλλίας, που δεν διαθέτει στην περιοχή στηρίγματα για την αντιμετώπιση των ανταγωνιστών της».

Για τον τομέα της μετανάστευσης επεσήμανε ότι «μεθοδεύεται, έστω και κομματιαστά, εν μέσω ανταγωνισμών, η προώθηση του νέου αντιδραστικού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που επιταχύνει τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και των συμμάχων τους», με χαρακτηριστικές σχετικές εξελίξεις το τελευταίο τραγικό ναυάγιο με τέσσερις πνιγμένους και έναν αγνοούμενο, αλλά και το ακυβέρνητο τουρκικό πλοίο με εκατοντάδες πρόσφυγες που θαλασσοδέρνονταν για πέντε μέρες.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Βγαίνουν σπαθιά» στην ευρωπαϊκή «πυριτιδαποθήκη»

Την «ασφάλεια» και «σταθερότητα» που εξασφαλίζουν στους λαούς τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις που «τρέχουν» στα Βαλκάνια και ειδικά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), όπου οι αρχές της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS - ενός από τα δύο μέρη του ομοσπονδιακού κράτους της Β-Ε) ανήγγειλαν περαιτέρω ενίσχυση της αυτόνομης λειτουργίας τους, σε βαθμό που ήδη πολλοί μιλούν για σχέδια διαμελισμού.

Χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας αναμενόταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητιόταν και η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, που κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της μεταπολεμικής περιόδου» και εμφανίζει τις εξαγγελίες των Σερβοβόσνιων ως «απόσχιση, χωρίς να το διακηρύσσουν».

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντιτς εκτίμησε ότι η έκθεση Σμιτ «είναι γεμάτη ψεύδη, ανακρίβειες και θεωρίες, και γι' αυτό δεν θα την εγκρίνει το ΣΑ (...) Οσα αναφέρει η έκθεση αποτελούν συκοφάντηση ενάντια στους Σέρβους και την RS, αλλά και κάποιους Κροάτες».

Στο μεταξύ, ενόψει και της επικείμενης ανανέωσης ή όχι της θητείας της λεγόμενης «δύναμης σταθεροποίησης» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο εκπρόσωπος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στον ΟΗΕ, Σβεν Αλκαλάι, δήλωνε προχτές στο βοσνιακό πρακτορείο FENA ότι συνεχίζονταν μια σειρά συναντήσεις μεταξύ μελών του ΣΑ, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς συμμετοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αφού δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο αυτήν την περίοδο. Ωστόσο ο ίδιος είπε ότι «όπως είναι γνωστό, Ρωσία και Κίνα δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του ύπατου εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, και από αυτήν τη πλευρά όλα τα ζητήματα που συνδέονται με εκείνον είναι συζητήσιμα για αυτές τις χώρες». Πρόσθεσε δε ότι αυτήν την περίοδο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «βλέπουμε σπαθιά να βγαίνουν έξω και αναγγέλλεται η αποσύνθεσή της», υποστηρίζοντας ότι η έκθεση Σμιτ «αντανακλά την αληθινή κατάσταση».

Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ενόψει του β' γύρου των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο (14/11) επέκρινε την πολυήμερη ένταση που επικράτησε στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου τον Οκτώβρη (με εκατέρωθεν επιστράτευση δυνάμεων ασφαλείας), ενώ κατηγόρησε τη Δύση ως «ένοχη για τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια» και για το ότι «Κοσοβάροι εξτρεμιστές μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν αναταραχή». Η Ζαχάροβα σημείωσε ότι «η κατάσταση στα Βαλκάνια χειροτερεύει (...) η ευρωπαϊκή πυριταδαποθήκη των Βαλκανίων μπορεί να ανατιναχτεί ανά πάσα στιγμή, από Κοσοβάρους εξτρεμιστές, σε συνεννόηση ή υπό την άμεση καθοδήγηση από τους Δυτικούς πάτρονές τους». Είπε επίσης ότι Αλβανοί εξτρεμιστές «προσπαθούν επίμονα να ξεφορτωθούν τους Σέρβους του Κοσόβου» και ενόψει του β' γύρου των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο, στις 14/11, «κάνουν επίδειξη δύναμης. Δέχονται βοήθεια από δυτικά κράτη, ειδικά όσους εξαπέλυσαν τη ΝΑΤΟική επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία το 1999, με στόχο να αποσπάσουν το Κόσοβο από τη Σερβία».

Ακόμα, σύμφωνα με το TASS, κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να κάνει τη Σερβία να εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα και επικαλούμενη Σέρβους αξιωματούχους (χωρίς να τους ονομάσει) κατηγόρησε και τη Βρετανία ότι στηρίζει την επιθετικότητα κατά των Σέρβων συμμετέχοντας στην εκπαίδευση της κοσοβάρικης αστυνομίας.

Στο μεταξύ στη Βόρεια Μακεδονία ο αρχηγός του VMRO - DPMNE, Χ. Μίτσκοσκι, μετά την επικράτηση του κόμματός του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα, ζήτησε εκ νέου τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σχηματιστεί μία «σταθερή κυβέρνηση, ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν έχει πλέον νομιμοποίηση». Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι «αποτελεί μια πραγματικότητα. Μια μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, ναι, θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς ως πολίτες της Μακεδονίας».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ