ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη για ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Σύσκεψη του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τρίτη 9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προστασία των ανέργων, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Την απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ενώ παράλληλα στηρίζει τη συμμετοχή των σωματείων της στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη στην Αθήνα και τις ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), για την προετοιμασία της κλαδικής απεργίας και της συμμετοχής στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη.

Το συλλαλητήριο «αποτελεί βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στον νόμο - έκτρωμα» και «προσπάθεια για κοινή συντονισμένη και ενιαία πανελλαδική δράση των σωματείων και των εργαζομένων από όλους τους κλάδους που θα προετοιμάσει γενική πανεργατική απεργία», τονίζει το Συνδικάτο.

Στο μέτωπο αυτό οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, οι διανομείς, έχουν τη δική τους θέση, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της αντεργατικής πολιτικής: Εχουν αντιμετωπίσει την ανεργία, την αναστολή των συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία, παράλληλα με την εντατικοποίηση. Το Συνδικάτο καταγγέλλει τα εξαντλητικά ωράρια για όσους παραμένουν στα πόστα τους, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα θανατηφόρα «ατυχήματα» με θύματα διανομείς, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τώρα με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων αποκλείεται από το ταμείο ανεργίας, βιώνοντας από πρώτο χέρι την «άλλη όψη» της εκτόξευσης της τουριστικής κίνησης και της κερδοφορίας του κλάδου από τη φετινή τουριστική σεζόν.

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας το προηγούμενο διάστημα, οι διανομείς της "e-food", όπως και οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, με την καθολική συμμετοχή τους στον αγώνα και την τεράστια αλληλεγγύη που δέχτηκαν, απέδειξαν ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν είναι παντοδύναμες. Οι εργαζόμενοι εάν οργανωθούν μαζικά στα σωματεία τους και οργανώσουν τον αγώνα τους μπορούν να καταφέρουν πολλά», επισημαίνει το Συνδικάτο.

«Δεν παραδίδουμε τα σωματεία μας στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν εργοδότη να κρίνει αν θα λειτουργούν τα σωματεία μας», τονίζει ενόψει της απεργίας. Το Συνδικάτο καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν απόφαση ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως μη κατάθεση μητρώων και απεργοσπαστικού μηχανισμού, αλλά και για να υψωθεί τείχος προστασίας στη συνδικαλιστική δράση.

Οι διεκδικήσεις του Συνδικάτου περιλαμβάνουν: Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως αφετηρίας για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, και κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της κλαδικής ΣΣΕ στον Επισιτισμό και της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Οχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής απασχόλησης, στα δουλεμπορικά γραφεία. Ενταξη των διανομέων στα ΒΑΕ και να επανέλθουν σε αυτά οι ειδικότητες του μάγειρα, του σερβιτόρου, της καμαριέρας, της λάντζας. Καμία εφαρμογή του «συνεργατικού» μοντέλου για τους διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διαρκεί η ανεργία. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους. Προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών και εκπαιδευτικών, στήριξη με κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και Παιδείας. Προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Κινητοποίηση για τα θανατηφόρα «ατυχήματα» διανομέων

Σε κινητοποίηση το Σάββατο 23 Οκτώβρη στη 1 μ.μ., στη διασταύρωση των οδών Θησέως και Χαροκόπου στην Καλλιθέα, με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα «ατυχήματα» διανομέων την ώρα της δουλειάς, καλεί το Συνδικάτο. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η μοτοπορεία που θα ακολουθήσει οργανώνονται στην Καλλιθέα, καθώς στην περιοχή έχασε πρόσφατα τη ζωή του ένας 18χρονος διανομέας με καταγωγή από το Πακιστάν.

«Οι εργοδότες μετράνε κέρδη και εμείς νεκρούς», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, μέσα σε λίγες μέρες «στη μακρά λίστα των θυμάτων της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και της κυβερνητικής αναλγησίας προστέθηκαν δύο ακόμα άνθρωποι», ο 18χρονος που σκοτώθηκε στην Καλλιθέα και ένας 52χρονος που έχασε τη ζωή του στο Φάληρο. Στο έδαφος αυτό, καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία «παρά την πληθώρα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων αλλά και εκατοντάδων σοβαρών τραυματισμών διανομέων, εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα πάγια αιτήματα των σωματείων που αφορούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των διανομέων, αλλά και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά».


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Το Σάββατο 13 Νοέμβρη η απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Συνέλευση στη Λάρυμνα
Συνέλευση στη Λάρυμνα
Για ένα ακόμη μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 13 Νοέμβρη, ετοιμάζονται τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που εδώ και 22 μήνες δίνουν έναν μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ενώ, τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, τα Σωματεία δίνουν συνέντευξη Τύπου, στις 12 μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις τραγικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στη λειτουργία της εταιρείας η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που απαξιώνει περαιτέρω τη ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να την παραδώσει στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με την 24ωρη απεργία στη ΛΑΡΚΟ και το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 13 Νοέμβρη κορυφώνεται ο νέος κύκλος πολύμορφων κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων και ο οποίος περιελάμβανε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Οπως έχουν καταγγείλει μέσα από ανακοινώσεις τους τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ αλλά και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, το εργοστάσιο της Λάρυμνας υπολειτουργεί και η έλλειψη συντήρησης εγκυμονεί κινδύνους για τους εργαζόμενους, ενώ σε αντίστοιχο καθεστώς υπολειτουργίας είναι και τα μεταλλεία.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους. Να παλέψουν για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν την κυβέρνηση, που αποφεύγει να συναντήσει τους εργαζόμενους και να δώσει σαφείς και γραπτές απαντήσεις για το τι σχεδιάζει για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και για το μέλλον των θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες των Σωματείων το τελευταίο διάστημα, στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εργασίας, οι δύο υπουργοί ουσιαστικά αρνήθηκαν να συναντήσουν τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Είναι καθαρό: Η κυβέρνηση επιδιώκει να «ξεμπερδεύει» με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της και η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και των περιουσιακών της στοιχείων μέσω των δύο διαγωνισμών. Ωστόσο ο πολύμηνος και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων, αλλά και η πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη που έχει δεχτεί, βάζουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να βάλουν στο χέρι τη ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη νέων διοικήσεων σε Σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, το Σωματείο έχει προγραμματίσει εκλογοαπολογιστική συνέλευση για την Τετάρτη 27 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή των εργαζομένων να είναι σημαντική για την ανάδειξη ενός νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση και συνέχιση του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ