«Μόνη με τα όνειρά της» |
Ο διάσημος φωτογράφος Γιουτζίν Σμιθ καταγράφει και αποκαλύπτει μέσα από τον φακό του τις τραγικές συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης που προκάλεσε το εργοστάσιο της «Chisso», στη θάλασσα της Μιναμάτα στην Ιαπωνία. Τα βιομηχανικά απόβλητα γεμάτα με υδράργυρο προκάλεσαν μια ανίατη νευρολογική ασθένεια στους κατοίκους, την ασθένεια Μιναμάτα, που μεταξύ άλλων παρέλυε το κεντρικό νευρικό σύστημα, δημιουργούσε ακαμψία και οδηγούσε τελικά στον θάνατο. Ο πικρός απολογισμός της ασθένειας Μιναμάτα υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες νοσήσεις, θανάτους και τερατογενέσεις στους κατοίκους κατά τη διάρκεια σχεδόν 90 χρόνων από το 1932 μέχρι σήμερα... Ο Σμιθ κλήθηκε να βοηθήσει τους κατοίκους της Μιναμάτα, δημοσιοποιώντας διεθνώς το ζήτημα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για αποζημίωση των θυμάτων. Πράγματι οι φωτογραφίες και το ρεπορτάζ του Σμιθ, που έμεινε εκεί από το 1971 έως το 1973, βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια αληθινή ιστορία που δεν αφήνει «αλώβητα» τα αίτια που σκιαγραφούνται σαφώς στην ταινία.
«Minamata» |
Ο 16χρονος Γιούρι, που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης, κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποτρέψει την κατεδάφιση του σπιτιού του, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών που έχει το όνομα του διάσημου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Μια τρυφερή και ανθρώπινη ματιά μιας ζοφερής πραγματικότητας των παρισινών προαστίων. Η απαξίωση, ο ξεριζωμός των κατοίκων τους, οι δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, η υπέροχη φιλία μεταξύ των «κατατρεγμένων», η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα και η φαντασία κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, είναι τα σημεία - κλειδιά που απαρτίζουν το «Γκαγκάριν». Προτείνεται για εφήβους και συζήτηση με την οικογένεια.
«Gagarine» |
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1995, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία από τον στρατό της Σερβίας. Η Αϊντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή...
Η Ζμπάνιτς φτιάχνει ένα ομολογουμένως δυνατό πολιτικό θρίλερ. Επιλέγει, όμως, να αναδείξει μια «πτυχή» από μια τόσο κομβική στιγμή της πρόσφατης ιστορίας των Βαλκανίων και έτσι η μεγάλη εικόνα του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, της ιμπεριαλιστικής επέμβασης «χάνεται» από το κάδρο. Ενα προσχεδιασμένο έγκλημα με πολλούς συνεργούς... Γιατί έγινε ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, πότε ξεκίνησε, από ποιους, ποιοι ωφελήθηκαν, ποιοι ενεπλάκησαν, ποιοι ωφελούνται ακόμα, πώς οι λαοί της Πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ζούσαν ειρηνικά για δεκαετίες, και πόσα ακόμα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα...
Η παράσταση που άφησε εποχή επιστρέφει στο «Σύγχρονο Θέατρο»
«Μια γιορτή στου Νουριάν», σε μετάφραση - διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι. Η «Συντεχνία του Γέλιου» επιστρέφει στο «Σύγχρονο Θέατρο» (Ευμολπιδών 45, Γκάζι) με μια παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο «Πορεία» από το 2011 έως το 2014 και έχει αφήσει εποχή.
Ο Ελληνας πατέρας, Παπαδάκης, φτάνει στο κάμπινγκ με τα παιδιά του, για να διαπιστώσει πως ένας Ιρανός με τον γιο του έχουν κατασκηνώσει στο ίδιο σημείο που εδώ και χρόνια ήταν η «θέση του». Τα παιδιά - το «νέο», η ελπίδα - αρχίζουν να παίζουν, να τραγουδούν, να συζητούν - παρά την κόντρα των γονιών τους - ενώ στην παρέα μπαίνει και μια μικρή Πακιστανή που εργάζεται σαν καθαρίστρια στο κάμπινγκ.
Με πολύ χιούμορ, αστείες καταστάσεις, αλλά και με μεγάλη ευαισθησία, η παράσταση παίρνει θέση ενάντια στον ρατσισμό και την προκατάληψη, μιλά για όσα ενώνουν Ελληνες και μετανάστες, για την εκμετάλλευση και την παιδική εργασία. Μιλάει για το «μαζί», ενάντια στο «χωριστά».
Μάλιστα, το έργο του Volker Ludwig - δημιουργός και του «Μορμόλη» - που παιζόταν με διαχρονική επιτυχία τη δεκαετία του '70 στο Βερολίνο, λέγεται «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» και εκεί ο μετανάστης που «παρενοχλεί» τον Γερμανό είναι Ελληνας.
Η παράσταση απευθύνεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 5ο έτος της ηλικίας τους και ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. και στις 3 μ.μ. Οι παραστάσεις στις 3 μ.μ. θα είναι καθολικά προσβάσιμες με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για κωφούς, με τη σημαντική συμβολή της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.
Παράλληλα η παράσταση «ταξιδεύει» και στο χώρο των σχολείων.
Παίζουν: Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας.
Γενική είσοδος: 10 ευρώ.
Η συγγραφέας θα υπογράψει το νέο της βιβλίο μετά την εκδήλωση, καθώς και αύριο Παρασκευή από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ.
Η Σεμίνα Διγενή «αποδελτιώνει» αρθρογραφία, δημοσιογραφικές έρευνες και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Κωστής Βαρώτσος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Λεξ, Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Σκούρτης, Λυδία Φωτοπούλου, Ελένη Ράντου, Δήμητρα Γαλάνη, Νίκος Πορτοκάλογλου, Πάνος Κοκκινόπουλος, Πότα Κακκαβά, Αλέιδα και Καμίλο Γκεβάρα, Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέκα Παπαρήγα και άλλοι.