ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
IAMD CoE
Αλλη μια ΝΑΤΟική δομή βάζει την Κρήτη στο στόχαστρο των ανταγωνισμών

Eurokinissi

Τα «εγκαίνια» άλλης μιας ΝΑΤΟικής υποδομής στη χώρα, συγκεκριμένα του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence), έγιναν χτες στα Χανιά, επιβεβαιώνοντας τη «βύθιση» του νησιού σε μια δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μια παράτα με τα ...όλα της, με ανάκρουση του κακόηχου ύμνου του ΝΑΤΟ, άγημα να αποδίδει τιμές, παρουσία υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων όπως ο αναπληρωτής διοικητής της Ανώτατης Διοίκησης Μετασχηματισμού της λυκοσυμμαχιας (SACT), Ιταλός στρατηγός Π. Ρουγκιέρο, αλλά και άλλων που επιχειρούν μόνιμα από τη χώρα μας, όπως ο διοικητής της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που εδρεύουν εκεί, ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ο ακόλουθος Αμυνας της Γαλλίας.

Η εν λόγω ΝΑΤΟική υποδομή είχε δρομολογηθεί με σχετική απόφαση από το 2016, ήδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και επί ΝΔ το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) ενέκρινε τη διαπίστευσή του ως του 27ου ΝΑΤΟικού Κέντρου Αριστείας.

Στο IAMD CoE συμμετέχουν η Ελλάδα ως «επικεφαλής έθνος» και οι Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία ως «υποστηρίζοντα», συμβάλλοντας με προσωπικό και μέσα. Αλλη μια περίπτωση όπου οι «σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να λειτουργήσουν μαζί στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, διασφαλίζοντας τη συνοχή στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, στον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

Το Κέντρο λειτουργεί σε στενή διασύνδεση με το γειτονικό Πεδίο Βολής Κρήτης, άλλη μια ΝΑΤΟική δομή που στήθηκε εδώ και δεκαετίες με κονδύλια του ΝΑΤΟ, παρέχοντας σχετική εκπαίδευση σε μια σειρά κράτη - μέλη.

Στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό το Κέντρο παρέχει γνώση, εκπαίδευση, πρακτικές και δόγματα, ανάλυση και ανάπτυξη διδαγμάτων στον απαιτητικό αλλά πάντα επίκαιρο τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Τομέα ο οποίος ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, καθώς περιλαμβάνει όλα τα πεδία δράσης του (ξηρά, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και Διάστημα), όπως αναφέρεται από τον ίδιο τον διοικητή του Κέντρου, σμήναρχο Ευ. Τζήκα.

Ο αναπληρωτής διοικητής της ΝΑΤΟικής SACT, Π. Ρουγκιέρο, τόνισε ότι τέτοια κέντρα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στη συμμαχία σε ό,τι αφορά την καινοτομία και την τεχνογνωσία, ενώ λειτουργούν επίσης ως κόμβος διασύνδεσης με την ΕΕ και άλλα κράτη - εταίρους. Επίσης απαντούν στην ανάγκη του ΝΑΤΟ για προσαρμογή στην αντιμετώπιση νέων απειλών, στην κλιμάκωση βασικά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι πέρα από το IAMD CoE η χώρα είναι «υποστηρίζον έθνος» σε άλλα 12 τέτοια κέντρα του ΝΑΤΟ, ως σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος που μοιράζεται κοινές αξίες με τα λοιπά κράτη - μέλη, όπως διαβεβαίωσε, βάζοντας με τη νέα δομή στην Κρήτη άλλον ένα λίθο σ' αυτήν τη «συνεισφορά» της. Τόνισε δε ότι το νέο Κέντρο προστίθεται στις λοιπές αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές που λειτουργούν χρόνια τώρα στο νησί, όπως το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, το Πεδίο Βολής Κρήτης κ.ά., καθιστώντας την περιοχή έναν σημαντικό συμμαχικό κόμβο, όπως παρουσίασε την εμπλοκή της περιοχής σε επικίνδυνα σχέδια.

Τέλος, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, παρουσίασε το νέο Κέντρο ως άλλο ένα δείγμα της συνεισφοράς της χώρας στη λυκοσυμμαχία, στα προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης για παροχή «σταθερότητας και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε. Τόνισε άλλωστε ότι στόχος του Κέντρου είναι η κάλυψη βασικών αναγκών του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη ικανοτήτων του, όπως επίσης ότι συνδυάζεται με άλλες σημαντικές για το ΝΑΤΟ υποδομές στην Κρήτη, αλλά και με τη γεωστρατηγική αξία του ίδιου του νησιού, στη διασταύρωση π.χ. σημαντικών ναυτιλιακών οδών, όπως είπε, δίνοντας εμμέσως και το υπόβαθρο επικίνδυνων ανταγωνισμών του κεφαλαίου όπως κλιμακώνονται για τον έλεγχο διαύλων και πλουτοπαραγωγικών πηγών στην εύφλεκτη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μελετά «δρόμους για τη σταδιακή επαναπροσέγγιση» με τις ΗΠΑ

Το πολύπλευρο παζάρι που δυναμώνει ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ αναδεικνύει άρθρο του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χασάν Μουράτ Μερτσάν, που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «καθώς η διατλαντική ασφάλεια εισέρχεται σε μια εποχή η οποία σφραγίζεται από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, θα απαιτηθεί αναγκαστικά να διερευνήσουμε δρόμους για τη σταδιακή επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Με φόντο την αναδιάταξη του ΝΑΤΟ στην περιοχή ο Τούρκος διπλωμάτης, αρθρογραφώντας στην ιστοσελίδα «Defence One», σπεύδει να διαπιστώσει ότι «κάθε επαναπροσδιορισμός των διατλαντικών δεσμεύσεων στην περιοχή πρέπει να περιλαμβάνει ικανούς, πρόθυμους και αξιόπιστους συμμάχους, εφόσον στόχος είναι να δοθούν εγκαίρως βιώσιμες λύσεις» και ξεκαθαρίζει: «Η Τουρκία παραμένει ένας από αυτούς τους συμμάχους και εταίρους».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία - o ικανός, πρόθυμος και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ - διαδραμάτισε έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στο Αφγανιστάν και σήμερα ηγείται παραδειγματικά των εταίρων». Υπενθυμίζει το εν εξελίξει αλισβερίσι της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν, όπως και τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου του Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας ότι «υπό συγκεκριμένες συνθήκες, θα αντιμετωπίζαμε θετικά το ενδεχόμενο να αναλάβουμε τη λειτουργία του από κοινού με το Κατάρ».

Μεταξύ άλλων ο Μερτσάν αναφέρει ότι «η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν από κοινού» και ότι «οι αιώνες της παρουσίας και της εμπειρίας της Τουρκίας στην ευρύτερη Ευρασία είναι βέβαιο πως θα βοηθήσουν τη διατλαντική κοινότητα, όποια μορφή και αν πάρει τελικά».

Την ίδια στιγμή, τους ανοιχτούς διαύλους που η Τουρκία διεκδικεί σταθερά και με τη Ρωσία ανέδειξαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, Ισμαήλ Ντεμίρ, που άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αγκυρα να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «SU-35» και «SU-57», σημειώνοντας ότι «η βιομηχανία μας θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι Αγκυρα και Ουάσιγκτον είναι σε επαφή για τη «διευθέτηση της διαφωνίας για το πρόγραμμα των "F-35"».

Σε εξέλιξη και το ευρωτουρκικό παζάρι

Στο μεταξύ, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, που πάλι «ένιψαν τας χείρας τους» για την τουρκική προκλητικότητα, χτες ήρθε η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες να επιβεβαιώσει το ευρωτουρκικό παζάρι. Η έκθεση επαναλαμβάνει ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», ενώ μιλά για την «πιο θετική δυναμική» που από τον Δεκέμβρη του 2020 «παρατηρήθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» μετά την «αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζει ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας «θα πρέπει να παραμείνουν ένα πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση κοινού τόπου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «τρέχουν» οι διεργασίες και γύρω από το Κυπριακό.

Σήμερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται στη Μόσχα όπου στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του θα βρεθεί και η πορεία των συνομιλιών. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Αγκυρα, που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση του Κυπριακού.

Νέα παρέμβαση έκανε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που είπε ότι «για την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον Κόλπο της Αλεξάνδρειας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στους αιθέρες, όταν τα δούμε όλα αυτά μαζί με την Τουρκία, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σημαντική για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων». Ακόμα πρόσθεσε ότι στην Κύπρο «παίζονται διάφορα παιχνίδια», επιμένοντας ότι «μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών με βάση την ισότητα που ζουν δίπλα δίπλα στην Κύπρο». Μίλησε δε για «έναν αριθμό Τούρκων στρατιωτών» που «πρέπει να υπάρχει στη νήσο». Σε δικές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είπε ότι «η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571» και ότι ειδικά στα Βαρώσια «δεν υποχωρούμε».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Επικίνδυνη για τον λαό η εγκατάσταση του Κέντρου

Τους κινδύνους που συνεπάγεται για τον λαό η εγκατάσταση του νέου, ΝΑΤΟικής κοπής, «Κέντρου Αριστείας» για τη δήθεν «αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα» στην Κρήτη, που σηματοδοτεί το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Οπως τονίζει, «η Σούδα προορίζεται να παίξει ακόμα πιο κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των άκρως επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για τον στρατιωτικό έλεγχο του κρίσιμου τόξου από τις Βαλτικές Χώρες και τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων», ενώ «η εγκατάσταση στη Σούδα των νέων χερσαίων εκτοξευόμενων πυραύλων τύπου "Cruise" θα κάνει τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής στόχο».

Και προσθέτει: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στη δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται στη βάση της Σούδας, όπου αεροπλανοφόρα, πυρηνικά υποβρύχια και κάθε είδους πολεμικά πλοία κάνουν πρόβες πολέμου, με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό».

Υπογραμμίζει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, τονίζοντας πως «επιχειρούν να σύρουν τον λαό πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και επιδιώξεων (...) με θανάσιμους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής». Επισημαίνει ότι «τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για: Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή. Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνεχίζονται οι προσυνεδριακές συσκέψεις

Συνεχίζονται οι προσυνεδριακές συσκέψεις των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, ενόψει του 19ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ που θα γίνει στις 30 Οκτώβρη στη Νίκαια.

Για τις μέρες αυτές προγραμματίζονται συσκέψεις:

Σήμερα Τετάρτη από τις Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), Πιερίας στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα «Εκάβη» στην Κατερίνη, Πρέβεζας και Κεφαλονιάς.

Αύριο Πέμπτη από την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το Σάββατο 23 Οκτώβρη από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ