Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μελετά «δρόμους για τη σταδιακή επαναπροσέγγιση» με τις ΗΠΑ

Το πολύπλευρο παζάρι που δυναμώνει ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ αναδεικνύει άρθρο του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χασάν Μουράτ Μερτσάν, που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «καθώς η διατλαντική ασφάλεια εισέρχεται σε μια εποχή η οποία σφραγίζεται από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, θα απαιτηθεί αναγκαστικά να διερευνήσουμε δρόμους για τη σταδιακή επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Με φόντο την αναδιάταξη του ΝΑΤΟ στην περιοχή ο Τούρκος διπλωμάτης, αρθρογραφώντας στην ιστοσελίδα «Defence One», σπεύδει να διαπιστώσει ότι «κάθε επαναπροσδιορισμός των διατλαντικών δεσμεύσεων στην περιοχή πρέπει να περιλαμβάνει ικανούς, πρόθυμους και αξιόπιστους συμμάχους, εφόσον στόχος είναι να δοθούν εγκαίρως βιώσιμες λύσεις» και ξεκαθαρίζει: «Η Τουρκία παραμένει ένας από αυτούς τους συμμάχους και εταίρους».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία - o ικανός, πρόθυμος και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ - διαδραμάτισε έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στο Αφγανιστάν και σήμερα ηγείται παραδειγματικά των εταίρων». Υπενθυμίζει το εν εξελίξει αλισβερίσι της Τουρκίας με τους Ταλιμπάν, όπως και τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου του Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας ότι «υπό συγκεκριμένες συνθήκες, θα αντιμετωπίζαμε θετικά το ενδεχόμενο να αναλάβουμε τη λειτουργία του από κοινού με το Κατάρ».

Μεταξύ άλλων ο Μερτσάν αναφέρει ότι «η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν από κοινού» και ότι «οι αιώνες της παρουσίας και της εμπειρίας της Τουρκίας στην ευρύτερη Ευρασία είναι βέβαιο πως θα βοηθήσουν τη διατλαντική κοινότητα, όποια μορφή και αν πάρει τελικά».

Την ίδια στιγμή, τους ανοιχτούς διαύλους που η Τουρκία διεκδικεί σταθερά και με τη Ρωσία ανέδειξαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, Ισμαήλ Ντεμίρ, που άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αγκυρα να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «SU-35» και «SU-57», σημειώνοντας ότι «η βιομηχανία μας θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι Αγκυρα και Ουάσιγκτον είναι σε επαφή για τη «διευθέτηση της διαφωνίας για το πρόγραμμα των "F-35"».

Σε εξέλιξη και το ευρωτουρκικό παζάρι

Στο μεταξύ, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, που πάλι «ένιψαν τας χείρας τους» για την τουρκική προκλητικότητα, χτες ήρθε η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες να επιβεβαιώσει το ευρωτουρκικό παζάρι. Η έκθεση επαναλαμβάνει ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», ενώ μιλά για την «πιο θετική δυναμική» που από τον Δεκέμβρη του 2020 «παρατηρήθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» μετά την «αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζει ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας «θα πρέπει να παραμείνουν ένα πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση κοινού τόπου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «τρέχουν» οι διεργασίες και γύρω από το Κυπριακό.

Σήμερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται στη Μόσχα όπου στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του θα βρεθεί και η πορεία των συνομιλιών. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση για υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Αγκυρα, που θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να συμβάλει ουσιαστικά προς την επίλυση του Κυπριακού.

Νέα παρέμβαση έκανε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που είπε ότι «για την κυριαρχία μας από το Αιγαίο μέχρι και τον Κόλπο της Αλεξάνδρειας, στη Γαλάζια Πατρίδα, στους αιθέρες, όταν τα δούμε όλα αυτά μαζί με την Τουρκία, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι σημαντική για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων». Ακόμα πρόσθεσε ότι στην Κύπρο «παίζονται διάφορα παιχνίδια», επιμένοντας ότι «μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών με βάση την ισότητα που ζουν δίπλα δίπλα στην Κύπρο». Μίλησε δε για «έναν αριθμό Τούρκων στρατιωτών» που «πρέπει να υπάρχει στη νήσο». Σε δικές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είπε ότι «η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571» και ότι ειδικά στα Βαρώσια «δεν υποχωρούμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες προειδοποιήσεις ότι δεν θα επιτρέψει «δημιουργία τετελεσμένων»(2019-05-29 00:00:00.0)
Διαρκές αλισβερίσι μονοπωλιακών συμφερόντων(2017-07-27 00:00:00.0)
Υπέρμαχος της αντιδραστικής «γραμμής»(2006-12-16 00:00:00.0)
Ολοι πάνω στην Κύπρο!(2006-12-09 00:00:00.0)
«Ζόρικες» σχέσεις(2006-10-10 00:00:00.0)
Στήριξη πάση θυσία της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας(2006-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ