ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι στο πόδι για τα συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη και την απεργιακή κλιμάκωση

Με πρωτοβουλίες οργάνωσης και διεκδίκησης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με συντονισμό του αγωνιστικού βηματισμού και πλατύ άνοιγμα σε εργαζόμενους, σωματεία και φορείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δυναμώνουν την πάλη τους για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, για να μείνει στα χαρτιά το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

«Πυξίδα» στη δράση των σωματείων αποτελούν οι συσκέψεις που έγιναν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποφασίζοντας πανεργατικά συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη στις δύο πόλεις αλλά και απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα.

Στην Αττική, η μεγάλη σύσκεψη με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Σπόρτιγκ ανέδειξε τις δυνατότητες για ενίσχυση της κοινής και συντονισμένης δράσης. Στο έδαφος αυτό, οι πρωτοβουλίες είναι καθημερινές μπροστά στο συλλαλητήριο της 4ης Νοέμβρη και την απεργιακή κλιμάκωση. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, η σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστών και εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, δίνει τη σκυτάλη στη δραστηριότητα σε χώρους δουλειάς, προετοιμάζοντας κι εκεί το πανεργατικό συλλαλητήριο για την ίδια μέρα.

Οικοδόμοι συζητούν σε εργοτάξια για την απεργία τους στις 4 Νοέμβρη
Οικοδόμοι συζητούν σε εργοτάξια για την απεργία τους στις 4 Νοέμβρη
Τόσο η οργάνωση των συλλαλητηρίων όσο και η απεργιακή προετοιμασία γίνονται αντικείμενο συζήτησης στις εκλογοαπολογιστικές και άλλες συνελεύσεις των σωματείων, στις συσκέψεις που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι παραπάνω αποφάσεις και κατευθύνσεις τροφοδοτούν τις διεκδικήσεις σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων, για σταθερό εργάσιμο χρόνο, για υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης, σε σύγκρουση με το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι παλιότεροι και ο πρόσφατος νόμος.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν τις δυνάμεις τους για την επιτυχία μιας σειράς κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, όπως η απεργία στη ΔΕΗ στις 19 Οκτώβρη, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών που κορυφώνονται στις 21 Οκτώβρη με απεργία, η απεργία και το συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις 13 Νοέμβρη, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Παιδείας.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι οικοδόμοι την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στις σημερινές συνθήκες που η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει, «τα μεροκάματα μένουν καθηλωμένα και η Ασφάλιση, το ένσημό μας, είναι ακόμη πιο χαμηλά, αφού η μεγαλοεργοδοσία μάς κλέβει τα ένσημα και τα κολλάει με τις χαμηλότερες αποδοχές», σχολιάζει. Στο έδαφος αυτό, υπογραμμίζει, η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις «θα κατοχυρώσει το ύψος του κατώτερου μεροκάματου και θα εξασφαλίσει να μην κολλιούνται τα ένσημά μας με μεροκάματο "ξεφτίλα" που επιδρά στο δωρόσημο, στα επιδόματα, στη σύνταξη», ενώ θα γίνει «κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες».

Για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του, ενώ ήδη υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνέλευσης και της απεργιακής κινητοποίησης, το Συνδικάτο οργανώνει στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συζητώντας με τους εργαζόμενους στα εργοτάξια για την οργάνωση της απεργίας και το σχέδιο ΣΣΕ που προτείνεται από την Ομοσπονδία.

Απεργία ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Απεργούν την Τρίτη 19 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ διεκδικούν μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση των χαρατσιών, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Στην Αθήνα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).

Στην Πτολεμαΐδα, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ, την Κυριακή 17 Οκτώβρη, μπροστά στην απεργία. Το ΣΕΕΕΝ Θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας στις 4.30 μ.μ., στην οποία συμμετέχουν με αποφάσεις τους και άλλα εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής, όπως το Παράρτημα ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης.

Σε συλλαλητήριο καλεί και το ΣΕΕΕΝ Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή, στις 12 μ. στη Μεγαλόπολη.

Διαμαρτυρία σήμερα στο υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό

Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους του κλάδου, προκειμένου να επιβιώσουν τον φετινό χειμώνα, διεκδικούν με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι και σωματεία από τον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) καλεί τον υπουργό Εργασίας να δώσει απαντήσεις στους εργαζόμενους σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που αφορούν τον μη καταλογισμό ενσήμων από μήνες του 2020 για όσους είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής με μονομερείς δηλώσεις, αλλά και για τους όρους και τις προϋποθέσεις που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων από το επίδομα.


ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Τρέχει να εφαρμόσει τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα

Τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης καταγγέλλει το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», για την απροκάλυπτη προσπάθειά της να εφαρμόσει τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, αφού με πρόσχημα την πανδημία διοργανώνει συνέδριο με ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, «πάνε να κατοχυρώσουν στη συνείδηση των εργαζομένων ότι η συμμετοχή τους στα Σωματεία θα εξαντλείται σε ένα κλικ κάθε τρία χρόνια, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η Διοίκηση του ΕΚΚ έχει αλλεργία στις μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες.

Μιλάμε για την ίδια Διοίκηση που πριν τρία χρόνια πραγματοποίησε συνέδριο με μπράβους και ΜΑΤ και από την εμφάνιση της πανδημίας "μπήκε σε καραντίνα" κρατώντας κλειδωμένο το ΕΚΚ για τους εργαζόμενους, ενώ δέχεται επισκέψεις από το ΚΙΝΑΛ και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας και δίνοντας υποσχέσεις για τη συνέχιση των αντεργατικών μεθοδεύσεων.

Μιλάμε για την άφαντη Διοίκηση του ΕΚΚ, που ενώ οι χώροι δουλειάς, τα ΜΜΜ στενάζουν από κρούσματα λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας, που το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σμπαραλιασμένο, απόρροια της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης ακόμα και εν μέσω Covid, αυτή προβάλλει ως στάση ευθύνης την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών και την εφαρμογή διατάξεων του εκτρώματος του Χατζηδάκη.

Ετσι αντιλαμβάνονται τις ελεύθερες συνδικαλιστικές διαδικασίες κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες. Με σωματεία ελεγχόμενα, απονευρωμένα, με εργαζόμενους απομονωμένους, πίσω από ένα κινητό ή μια οθόνη υπολογιστή, να ψηφίζουν μέσα από πλατφόρμες που δεν διασφαλίζεται ούτε η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ούτε η μυστικότητα της ψήφου».

Το Συνδικάτο «Η Πρωτοπορία» καλεί την εργατική τάξη του νομού Πιερίας, όλα τα Σωματεία, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα. Να υπερασπιστούν τις μαζικές διαδικασίες, τη ζωντανή συζήτηση. Καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν θέση και να απαιτήσουν να διεξαχθεί το συνέδριο διά ζώσης, με όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασίας της υγείας. Να μην επιτρέψουν να αντικατασταθούν οι μαζικές διαδικασίες με ...likes και e-voting.


Ξεκινούν την Κυριακή οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από τις 17 έως τις 31 Οκτώβρη θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Στον αγώνα για τη ζωή μας, δυνατό σωματείο η απάντησή μας», τονίζει το Σωματείο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου, στα παραρτήματα σε γειτονιές, καθώς επίσης σε χώρους δουλειάς, με βάση το εξής πρόγραμμα:

Στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) στις 17, 19, 21, 22, 23, 24, 26, 28 και 29 Οκτώβρη από 10 π.μ. έως 6 μ.μ., και στις 18, 20, 25 και 27 Οκτώβρη από 1 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Στο Στέκι Εργαζομένων Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252) στις 17 και 18 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στα Πετράλωνα (Κοίλης 13) στις 20 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στον Βύρωνα (Κορυτσάς και Κωνσταντιλιέρη) επίσης στις 20 Οκτώβρη (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών) στις 23 και 24 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) στις 24 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στη Γλυφάδα (Ποσειδώνος και Σ. Καράγιωργα 22) στις 25 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.). Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69) στις 27 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος) στις 30 και 31 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Εξω από τα καταστήματα «Praktiker» στο Ελληνικό στις 21 Οκτώβρη (12 μ. - 8 μ.μ.), «Mall» στο Μαρούσι και «Metro Mall» στον Αγιο Δημήτριο στις 22 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.), «Praktiker» στη Μεταμόρφωση στις 25 Οκτώβρη (10 π.μ. - 6 μ.μ.), «River West» στον Κηφισό στις 26 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.), «Avenue» στην Κηφισίας στις 27 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.) και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα στις 29 Οκτώβρη (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ