ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Με τροπολογία - έκτρωμα καταργεί κάθε συγκροτημένο εργασιακό δικαίωμα στα ποντοπόρα πλοία

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας την απόσυρση τώρα της τροπολογίας

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο λιμάνι

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο λιμάνι
Στο πλαίσιο της σταθερής επιδίωξης της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με τις ΣΣΕ και συνολικά τα δικαιώματα των ναυτεργατών, για να ενισχύσει την ήδη τρελή κερδοφορία και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, κατατέθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη τροπολογία - έκτρωμα, με την οποία - και με πρόσχημα την πανδημία - καταργούνται πλήρως οι οργανικές συνθέσεις στα ποντοπόρα πλοία! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εφοπλιστές και στα πλοία με ελληνική σημαία θα μπορούν να ναυτολογούν ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Η τροπολογία κατατέθηκε προχτές αργά το βράδυ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ.

Προβλέπει: «1. Για το χρονικό διάστημα από την 1η. 10. 2021 έως και την 31η. 12. 2021, στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3.000 κ.ο.χ., που έχουν νηολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.δ. 2687/1953 (Α' 317), δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις οργανικής σύνθεσης των παρ. ΑΙ και Α2 του όρου 8 της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται παρ. Β3 του ως άνω όρου 8».

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι «η χρονική περίοδος που προβλέπεται στην παρ. 1 δύναται να παρατείνεται, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) από το πέρας του χρονικού διαστήματος της παρ. 1, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος έξαρσης πανδημίας του κορονοϊού COVID-19». Δηλαδή πρακτικά οργανική σύνθεση τέλος!

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία αυτή έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση της ΣΣΕ στο «κατώτερο πλήρωμα» των ποντοπόρων πλοίων, στη μείωση των οργανικών συνθέσεων στο μισό στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά, στην αύξηση των επιδοτήσεων των εφοπλιστών των ακτοπλοϊκών πλοίων, που μαζί με την αύξηση του «μεταφορικού ισοδύναμου» και τα διάφορα έξτρα δωράκια, όπως οι απευθείας αναθέσεις, έχουν φτάσει αισίως κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, κ.ο.κ. Ολα αυτά έχουν προωθηθεί μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εν μέσω πανδημίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης με θράσος ανέφερε ότι η τροπολογία έρχεται για να διευκολύνει τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων Ελλήνων ναυτεργατών! Δηλαδή, κατά το σκεπτικό του, αφού δεν θα εφαρμόζεται ρητά η οργανική σύνθεση, δεν θα είναι επιβεβλημένη η παραμονή στα πλοία των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, που ανήκουν στην οργανική σύνθεση. Αυτό όμως που δεν λέει, είναι ότι οι ναυτεργάτες αυτοί θα αντικατασταθούν με χαμηλόμισθους ανασφάλιστους, αφού οι ανάγκες των πλοίων παραμένουν. Με άλλα λόγια, δεν φτάνει που η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για τον απεγκλωβισμό των ναυτεργατών γιατί αυτό θα είχε κόστος για τους εφοπλιστές, τώρα τους αξιοποιεί για να περάσει αυτήν τη ρύθμιση.

Να αποσυρθεί!

Οι βουλευτές του ΚΚΕ μεταφέροντας το αίτημα των ναυτεργατικών σωματείων απαίτησαν την απόσυρση εδώ και τώρα της τροπολογίας, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ως ειδική αγορήτρια του νομοσχεδίου κατήγγειλε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία νύχτα και λίγη ώρα αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Δούλους θέλουν οι εφοπλιστές, αυτό κάνετε. Χωρίς συζήτηση, με τροπολογίες της νύχτας, για να μην τις δει η μέρα και ντραπεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την τροπολογία τερατούργημα, τονίζοντας ότι «καταργεί την οργανική σύνθεση στα πλοία, τσακίζει οτιδήποτε είχε απομείνει από εργασιακά δικαιώματα στους ναυτεργάτες», σε μία περίοδο που «οι εφοπλιστές χτίζουν νέα βαπόρια και βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται λόγω της εκτίναξης των ναύλων». Ενώ χαρακτήρισε πρόκληση την επίκληση από την κυβέρνηση των εγκλωβισμένων ναυτεργατών, όταν εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έκανε τίποτα.

Ζητούν άμεση συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ

Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία, απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ με δελτίο Τύπου - καταγγελία τους, όπου τονίζουν ότι η τροπολογία αποτελεί συνέχεια του αντεργατικού ν.4714/2020 που κατάργησε την κλαδική ΣΣΕ στα ποντοπόρα καράβια και αναδεικνύει ότι «το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που το υπηρετούν για την ενίσχυση των κερδών του, δεν διστάζει να γίνεται πιο βίαιο, πιο επιθετικό, να αυξάνει διαρκώς την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών».

Ως επιπλέον απόδειξη της έντασης της επιθετικότητας των εφοπλιστών στους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αναφέρουν στο ίδιο δελτίο Τύπου την αξίωση των εφοπλιστών των πορθμείων να υπογραφεί ΣΣΕ με 0% αύξηση για το 2020 και το 2021 (δεν είχε υπογραφεί πέρσι) και μείωση του χρόνου της άδειας από 3,5 μέρες σε 2,5 μέρες, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τη μείωση των αποδοχών των πληρωμάτων.

Τα σωματεία καταλήγουν ότι οι εξελίξεις «επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ, για τη λήψη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων», ενώ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στο παναττικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Προδιαγράφει «ματωμένη ανάπτυξη» για τον λαό

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει τη συνέχιση των άγριων θυσιών από την εργατική τάξη, συνολικά από τα λαϊκά στρώματα στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, καθώς προβλέπει περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, νέες αντεργατικές ανατροπές, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των αντιδραστικών μέτρων για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Προδιαγράφει για τον λαό μία «ματωμένη ανάπτυξη», ανέφερε χτες η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως τόνισε, το προσχέδιο συζητείται «κάτω από την μπότα του 12ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας που ξεκίνησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και το περιεχόμενό της εγγυάται την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να υπάρξει η νέα εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και τα προαπαιτούμενα μέτρα θα προσφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Δηλαδή κρατική στήριξη για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας», αλλά και δίπλα στα επιπρόσθετα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προβλέπονται για την εκταμίευση των δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις «πράσινες» μπίζνες.

Πρόσθεσε ότι αυτά αποτυπώνονται και στο προσχέδιο και - όσο κι αν προσπαθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να πείσουν για το αντίθετο - αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη για όλους». Και ότι «οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι», που «θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών. Αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην Υγεία, στα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα που δεν αφορούν απλά τις λαϊκές ανάγκες αλλά την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, καθώς επίσης στην Παιδεία, όπου τα όποια ψίχουλα προβλέπονται ενισχύουν την υποχρηματοδότηση.

Από την άλλη, συνέχισε, μονιμοποιούνται και παγιώνονται αφενός οι φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων και αφετέρου οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις. Ετσι, το 2022 χαρίζονται στην εργοδοσία 849 εκατ. ευρώ με τη μείωση των ασφαλιστικών της εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η φορολόγηση των επιχειρήσεων θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 24% σε 22%) με κόστος 183 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2023 θα παραμείνει και το καθεστώς των υπεραποσβέσεων στο 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις κ.ο.κ.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι απέναντι σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, που μόνο θυσίες και βάσανα έχει για τον λαό, βρίσκεται η προοπτική μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Διαδοχικά κύματα ακρίβειας στη λαϊκή κατανάλωση

Μία ακόμη προαναγγελία σχετικά με το νέο κύμα ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, δίνει ο Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, που για τον μήνα Αύγουστο κατέγραψε αύξηση 18,7%. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον λεγόμενο εισαγόμενο πληθωρισμό, για εμπορεύματα που από το εξωτερικό μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους σε επιχειρήσεις του εσωτερικού. Από την πλευρά τους οι εγχώριοι βιομήχανοι καθώς και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου, στον έναν ή στον άλλο βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 18,7% τον Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2020, οφείλεται στις ανατιμήσεις κατά 29,4% από χώρες εκτός Ευρωζώνης, έναντι ανατιμήσεων 2,9% από τις χώρες της Ευρωζώνης. Πρωτοστατούν, μεταξύ άλλων, οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια με 52%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων με 27%, στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων με 8,2% κ.ά.

Εξάλλου, αρχίζει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή να ξεκινά στην Αθήνα στα 1,10 - 1,15 ευρώ το λίτρο, από 0,78 ευρώ πέρυσι, στην ηπειρωτική χώρα περίπου στα 1,20 ευρώ το λίτρο, από 0,90 ευρώ το λίτρο πέρυσι, και στα νησιά κοντά στα 1,30 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ το λίτρο πέρυσι, καθιστώντας εφιάλτη για χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά την έλευση του χειμώνα, αφού με την τιμή να έχει εκτοξευτεί κατά 40% - 50% δεν γνωρίζουν αν θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες για να ζεσταθούν στα κρύα που έρχονται.

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Νέες υποψηφιότητες για την προεδρία

Την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν χτες ο Παύλος Γερουλάνος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο Β. Κεγκέρογλου κατέθεσε την Πέμπτη τα χαρτιά του, για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας παράταση της προθεσμίας που λήγει σήμερα, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 5.000 υπογραφές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος ζητά επίσης παράταση της προθεσμίας καθώς και την επιμήκυνση της προεκλογικής διαδικασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ