«Νεότεροι» και «παλιότεροι» καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών» και με ένα ποτήρι κρασί και ωραίους μεζέδες αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες με τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που τους υποδέχτηκαν.
Στην όμορφη εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την αποκάλυψη του Μνημείου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες ένα πλατύ άνοιγμα από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλία, για να γίνουν πλατύτερα γνωστές η κατασκευή και η λειτουργία του στον χώρο της θυσίας, για να γίνουν η προσοχή και η ανάδειξή του κτήμα του λαρισαϊκού λαού.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Μιλώντας εκ μέρους της, η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η ανέγερση του Μνημείου εντάσσεται στη διαχρονική προσπάθεια του κόμματός μας, του ΚΚΕ, να συμβάλει στην αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας», τονίζοντας πως «η εξαγωγή συμπερασμάτων από την Ιστορία της ταξικής πάλης είναι οδηγός για το σήμερα. Γιατί η Ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας. Ειδικά σήμερα που οξύνονται τα προβλήματα του λαού μας, την ίδια ώρα που δυναμώνουν ο αντικομμουνισμός, η καταστολή».
«Το ΚΚΕ δένει το νήμα του χτες με το σήμερα, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα μεγάλο χρέος, με την τοποθέτηση μνημείων σε μια σειρά περιοχές της χώρας, όπως στη Γυάρο, στη Μακρόνησο, στη Φλώρινα, εδώ στη Λάρισα. Αποδεικνύοντας και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο ότι προωθητική δύναμη ιστορικά υπήρξαν οι καθημερινοί "κοινοί θνητοί" άνθρωποι, που μετατράπηκαν σε ήρωες παλεύοντας γι' αυτά τα ιδανικά. Αυτούς τιμάμε, δείχνοντας το σήμερα, βλέποντας το αύριο» σημείωσε και ευχαρίστησε τις «πολλές δεκάδες μέλη και φίλους και άλλους ανθρώπους που από το υστέρημά τους ενίσχυσαν υλικά και ηθικά την ανέγερση του Μνημείου. Δίχως να λογαριάζουν κόπο και θυσίες, επαγγελματίες δεκάδων ειδικοτήτων, μηχανικοί, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, χτίστες έκαναν πολλές φορές τη νύχτα μέρα, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα στις 17 Οκτώβρη. Με αυταπάρνηση, όπως αρμόζει σε κάθε τέτοια περίπτωση». Ξεχωριστά ευχαρίστησε και τις πολλές δεκάδες οικογένειες απογόνων εκτελεσμένων «που αγκάλιασαν ζεστά και με συγκίνηση το μεγάλο αυτό έργο, δίνοντάς μας ταυτόχρονα και πρόσθετα στοιχεία για την αγωνιστική δράση των προγόνων τους», την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, όπως και «τις δημοτικές αρχές της περιοχής που εξέφρασαν την πρόθεση στήριξης της προσπάθειάς μας».
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει σε Αθήνα και Πειραιά:
-- Εκθεση με κείμενα και φωτογραφίες, υλικό μέσα από το οποίο αναδεικνύονται η Ιστορία του ΕΑΜ, του μεγαλειώδους αντιστασιακού απελευθερωτικού λαϊκού αγώνα, η μεγάλη στιγμή της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη του 1944 και η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, το έπος του ΔΣΕ. Η Εκθεση θα λειτουργήσει στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (Πάρκο Ελευθερίας), από 18 Οκτώβρη έως 30 Οκτώβρη, σε δύο βάρδιες από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ. Στον χώρο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Αρχές Νοέμβρη η έκθεση θα «ταξιδέψει» στη Νίκαια, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».
-- Το Σάββατο 16 Οκτώβρη διοργανώνει ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιαίτερα σημεία από την αντιστασιακή δράση στην Κατοχή. Θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Τοσίτσα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για τις οργανωμένες επισκέψεις στην έκθεση, με ξενάγηση από ομάδα ιστορικών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 210-8222952, από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.).
Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 77 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13/10/1944), το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμανουήλ Μπενάκη 70, Αμφιάλη).
Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη από 5 έως 14 Οκτώβρη 2021, από 9 π.μ. έως 12 μ. στις 5, 6, 7, 8, 12, 13 και 14 Οκτώβρη, και από 6 έως 13 Οκτώβρη επιπλέον τις ώρες 6 μ.μ. έως 8 μ.μ.
Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, και τα μέλη της ΕΠ Κρήτης Μπάμπης Λουτσέτης, δημοτικός σύμβουλος Χανίων, και Δημήτρης Ανθούσης, δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά.
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, προσωπικός φίλος του Μίκη και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εσυρε κι αυτός με τη σειρά του το χορό της δικολογιάς του. Ο ένας μετά τον άλλο, από γενιά σε γενιά, από επανάσταση σε επανάσταση, όλοι μαζί καταξίωσαν το αγωνιστικό κι απελευθερωτικό πνεύμα της Κρήτης και της Ελλάδας. Η εξέγερση και η Επανάσταση, η ανατροπή και η αντίσταση ήταν στο αίμα του».
Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης τελετής, ο κόσμος επισκέφτηκε την οικία του, όπου ο δήμος Χανίων είχε ετοιμάσει ένα μικρό κέρασμα και ανακοινώθηκε ότι προχωρούν οι εργασίες ώστε να μετατραπεί σε Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη, ένα σημείο έρευνας, ανάδειξης και προώθησης του σπουδαίου έργου του δημιουργού σε όλο τον κόσμο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη Φιλαρμονική του δήμου Χανίων, που εκτέλεσε μουσικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία του Γαλατά, δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.