ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον!

Πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο στην πλατεία Τερψιθέας

Οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προετοιμάζουν μαζική πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, με σύνθημα «Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον! Με οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα! Με δυνατό ΚΚΕ!» και ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επιπλέον, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία σχεδιάζουν πλούσια δραστηριότητα και πλατύ πολιτικό άνοιγμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες:

Αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ. προγραμματίζεται προβολή του ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «Δεν ξεχνάμε...»:

-- Από την ΤΟ ΣΘΕ - Γεωτεχνών, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ στο κινηματοθέατρο των εστιών.

-- Από την ΤΟ Πολυτεχνείου, ΝΟΠΕ, Υγείας, ΦΛΣ στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Το Σάββατο 9/10 στις 11 π.μ. η Γυμνασιακή ΟΒ Καλαμαριάς οργανώνει δραστηριότητα με τίτλο «Τραγουδάμε ενάντια στον φασισμό».

Την Κυριακή 10/10:

-- Στις 6 μ.μ., η Εδαφική ΟΒ Καλαμαριάς οργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η Δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης».

Στις 7 μ.μ., η ΟΒ Λυκείων Καλαμαριάς διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Δεν ξεχνάμε...».

Επίσης στις 7 μ.μ., η ΤΟ Εργατικού διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Δεν ξεχνάμε...» στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Ακόμα, συνεχίζονται σήμερα σε Γιαννιτσά, Εδεσσα και Σκύδρα οι μαζικές παρεμβάσεις ενημέρωσης του λαού από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Τέλος, προβολές του ντοκιμαντέρ «Δεν ξεχνάμε...» οργανώνουν η ΤΟ Σερρών σήμερα και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Κιλκίς το Σάββατο 9/10.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ταυτοποιήθηκε ακόμη ένα φασιστοειδές

Παραγγελία για διερεύνηση περισσότερων αδικημάτων από τον Αρειο Πάγο

Παραγγελία για διερεύνηση και άλλων αδικημάτων, όπως αυτού της εγκληματικής οργάνωσης, έδωσε χτες προς τους εισαγγελείς Εφετών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτας. Αφορμή για την παραγγελία αποτέλεσαν τα βίαια επεισόδια σε Σταυρούπολη και Νέο Ηράκλειο και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Στην εισαγγελική παραγγελία υπογραμμίζεται ότι αν και η Δικαιοσύνη έχει ήδη παρέμβει για τα συγκεκριμένα περιστατικά, υπάρχει «έδαφος και αφορμή για δική σας δικονομική παρέμβαση, εδραζόμενη στις ευρύτερες εξουσίες που σας δίνει ο νόμος από την προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 32 ΚΠΔ, προς το σκοπό ελέγχου και διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιόποινων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων αυτών από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις».

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές ταυτοποίησαν χτες ακόμη έναν από τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης φασιστοειδών με αλυσίδες, taser και άλλα όπλα σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Κυριακή, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Λάμπη Κοζμένκο, το φασιστοειδές που κρατούσε το taser και επιτέθηκε κλοτσώντας στο κεφάλι μέλος της ΚΝΕ που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πηγές τον περιγράφουν ως ένα στοιχείο ιδιαίτερα γνωστό στις αρχές, που συσχετίζεται με περιστατικά οπαδικής βίας. Παρά το γεγονός ότι η φωτογραφία του ήταν στα χέρια των αστυνομικών αρχών αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση, το φασιστοειδές αναζητείται ακόμα, και μόλις χτες ταυτοποιήθηκε.

Σε δήλωσή της η δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, Σόνια Μελανεφίδου, ανέφερε:

«Κάτω από την πίεση των γεγονότων, μετά τις φασιστικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, και της δολοφονικής επίθεσης στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Κυριακή 3/10 στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την παραγγελία του ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα των φασιστικών επιθέσεων. Οπως από την αρχή εκτιμήσαμε, δεν πρόκειται για τυχαία, μεμονωμένα, ασύνδετα περιστατικά αλλά για οργανωμένη, εγκληματική, μεθοδευμένη δράση, με τα χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτά τυποποιούνται στο άρθρο 187 (παρ. 1) του ΠΚ.

Παραμένουν ακόμη ασύλληπτα τα γνωστά φασιστοειδή που δρουν και τρομοκρατούν, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή των δολοφονικών επιθέσεων έχουμε καταθέσει στις αστυνομικές αρχές, ως Πολιτική Αγωγή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την πλήρη περιγραφή τους, ακόμη και φωτογραφικό υλικό. Αναμένουμε, ένα χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, την άσκηση ποινικών διώξεων ανάλογων της βαρύτητας των αξιόποινων πράξεων για να μπει οριστικό τέλος στην ατιμωρησία της ναζιστικής - εγκληματικής βίας».

Στα μαλακά ο επικεφαλής της επίθεσης στο Ν. Ηράκλειο

Σε 36 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε, χτες, ο 30χρονος ναζιστής Μάριος Παπαδιονυσίου, που συνελήφθη στα Ανω Λιόσια για τη δολοφονική επίθεση ταγμάτων εφόδου σε βάρος μελών της ΚΕΕΡΦΑ στην πλατεία Νέου Ηρακλείου. Κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή για δύο από τους παθόντες, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή χωρίς ελαφρυντικά. Αθωώθηκε λόγω «αμφιβολιών» για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν ενοχή για όλες τις κατηγορίες.

Οι μάρτυρες και παθόντες που κατέθεσαν αναφέρθηκαν στην εγκληματική επίθεση πριν από την εκδήλωση που προετοίμαζαν για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Εγινε οργανωμένα από ομάδα 15 ατόμων που είχε επικεφαλής το εν λόγω φασιστοειδές, ο οποίος δίνοντας και το σήμα της λήξης της επίθεσης χαιρέτισε ναζιστικά. Ο ίδιος έχει ναζιστικά τατουάζ ενώ στο δικαστήριο ισχυρίστηκε προκλητικά ότι ήταν αυτός που δέχτηκε επίθεση, τη στιγμή που υπήρχε και θύμα του που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Να αποπεμφθούν οι φασίστες από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης για την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης των πρόσφατων φασιστικών επιθέσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έθεσε το αίτημα να αποπεμφθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η παράταξη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και όσοι εξελέγησαν με αυτή.

Ειδικότερα, σημείωσε πως «είναι ώριμο το αίτημα που υπάρχει, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να συνταχθεί με τις αποφάσεις άλλων Περιφερειακών Συμβουλίων, όπως αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας, και να εκφράσει την αντίθεσή του στη συνέχιση της συμμετοχής της παράταξης "Ελληνική Αυγή" και όσων εκλέχθηκαν με αυτή», και να ζητήσει «από την κυβέρνηση και ειδικότερα από το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αποπομπή ή την αναστολή της συμμετοχής της παραπάνω περιφερειακής παράταξης και των μελών της, αφού αποτελεί τον αυτοδιοικητικό βραχίονα του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή».

Υπενθύμισε ότι η νεολαία της Χρυσής Αυγής «χειροκρότησε τις δολοφονικές επιθέσεις των προηγούμενων ημερών», ότι «έχει κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ως εγκληματική οργάνωση και κορυφαία της στελέχη έχουν καταδικαστεί και εγκλειστεί στις φυλακές για ποινικά κολάσιμες πράξεις», και κάλεσε το Συμβούλιο Αττικής να δώσει «μία τέτοια σαφή απάντηση για να μην κάνουμε κουβέντα χωρίς νόημα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΜΠΕΚ
Καμία ανοχή στο φασιστικό δηλητήριο

Τις πρόσφατες επιθέσεις φασιστοειδών καταδικάζει σε ανακοίνωσή του ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ στον Καναδά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ένα χρόνο από τη δικαστική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύεται ότι ο φασισμός είναι και παραμένει χρήσιμο όπλο και πολυεργαλείο του συστήματος, που δεν διστάζει να το αξιοποιήσει σε βάρος του κινήματος και όσων αγωνιστών πρωτοστατούν για την οργάνωση και ενίσχυση της λαϊκής πάλης.

Σε μια περίοδο που ο λαός και η νεολαία στην πατρίδα μας παλεύουν και διεκδικούν δουλειά, μόρφωση, υγεία και βλέπουν τους νικηφόρους αγώνες των εργαζομένων στην "e-food" και παίρνουν θάρρος, οι ναζί ξαναβγαίνουν από το καβούκι τους για να τρομοκρατήσουν και να χτυπήσουν το εργατικό - μαθητικό - λαϊκό κίνημα.

Η στάση της κυβέρνησης, της αστυνομίας, συνολικά του κρατικού μηχανισμού, δίνει αέρα στα πανιά των φασιστικών συμμοριών, που ξαναβγήκαν από τα λαγούμια τους για να επιτεθούν σε όσους σηκώνουν κεφάλι. Φέρουν όλοι τεράστια ευθύνη για τις επαναλαμβανόμενες δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ καλεί τα μέλη της παροικίας μας στο Μόντρεαλ να μην ανεχτούν το φασιστικό δηλητήριο να ρέει στις γειτονιές, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς της πατρίδας μας και πουθενά στον κόσμο.

Να βάλουν μαζί με όλο τον λαό τις φασιστικές συμμορίες στη θέση που τους αρμόζει: Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ο λαός με την πάλη του θα τσακίσει το ναζιστικό τέρας

«Την οργή και κατακραυγή του ελληνικού λαού προκαλούν τα τελευταία κρούσματα φασιστικής βίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η οποία καλεί στις σημερινές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, άλλους μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα.

«Το αυγό του ναζιστικού φιδιού επωάζεται και ενισχύεται από το καπιταλιστικό σύστημα που χρησιμοποιεί τον φασισμό σε βάρος των λαϊκών διεκδικήσεων και του εργατικού κινήματος», τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΕΑΕΑ και σημειώνει ότι «οι φασιστικές συμμορίες ξανασηκώνουν κεφάλι, καθώς ενισχύονται και από τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, άλλων αστικών κομμάτων, διαφόρων επιτελείων του συστήματος, που στηρίζουν και προβάλλουν την απαράδεκτη, ανιστόρητη θεωρία της εξίσωσης του εγκληματικού φασισμού με τον κομμουνισμό».

«Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τη γνώση και την πείρα της αντιφασιστικής, απελευθερωτικής πάλης, ξέρουμε καλά πως μόνο το λαϊκό κίνημα μπορεί να τσακίσει οριστικά τον ναζισμό, παλεύοντας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που τον γεννά και τον αναπαράγει», σημειώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται: «Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν πως με τις φασιστικές συμμορίες θα σταματήσουν τους λαϊκούς αγώνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ