ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στον λαό όλη η ευθύνη για αυτοπροστασία και για αναχαίτιση της διασποράς

Κανένα επιπλέον μέτρο για τους χώρους δουλειάς ή ενίσχυση της δημόσιας Υγείας δεν ανακοινώθηκε χτες

Eurokinissi

«Εμείς σας τα είπαμε, τώρα το ...κρίμα στο λαιμό σας»: Αυτό είναι το νόημα των χτεσινών ανακοινώσεων από την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, που από τη μία έκανε γαργάρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας που εξακολουθούν να απουσιάζουν σε χώρους δουλειάς, σχολεία και πανεπιστήμια και από την άλλη φορτώνει στον λαό την ευθύνη να αυτοπροστατευτεί.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας ουσιαστικά λένε στον λαό ότι δίνει τη μάχη μόνος του απέναντι στην πανδημία, έχει την ευθύνη για την αναχαίτιση της διασποράς, για την τήρηση των μέτρων κ.ά. Ενώ παρουσίασε το εμβόλιο και πάλι ως το υποκατάστατο των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, της ενίσχυσης με εξοπλισμό και κρατικούς πόρους που λείπουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή η επιδημιολογική επιτήρηση αφήνεται ακόμα περισσότερο στην τύχη της, αφού ήδη έχει ανατεθεί στην αυτοδιάγνωση, με υποτυπώδη ιχνηλάτηση, παρά την παραδοχή ότι οι εμβολιασμένοι και νοσούν (ήπια) και μεταδίδουν τον ιό.

Ολα τα παραπάνω παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως «επιστροφή στην κανονικότητα» και ως «ελευθερία» για τους εμβολιασμένους, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να «πληρώνουν» όσοι έχουν εμβολιαστεί την άρνηση των υπολοίπων. Κι αυτό την ίδια στιγμή που η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που υπονομεύει τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αξιοποιώντας τα εμβόλια για την καλλιέργεια του «κοινωνικού αυτοματισμού», μήπως και μείνει στο απυρόβλητο η ευθύνη του κράτους για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, στις 6/10, οι νεκροί ήταν 3, οι διασωληνωμένοι 87 και τα κρούσματα 399, ενώ χτες - ένα χρόνο μετά - οι νεκροί 21 και τα νέα κρούσματα 2.331. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να πάρει κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και ανακοίνωσε: Οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα, χωρίς επιπλέον μέτρα, παραπέμποντας στην «αυτοπροστασία» και όπως νομίζει ο καθένας να σωθεί. «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή», ανέφερε.

Τα μέτρα προβλέπουν ότι στην Εστίαση, στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, «ενώ για το προσωπικό το οποίο εργάζεται θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία»... Στους χώρους διασκέδασης που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή σε ανοιχτούς χώρους που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα υπάρχει πλήρης λειτουργία. Για τους μεικτούς χώρους οι περιορισμοί παραμένουν ως έχουν.

«Βασικό κριτήριο σε αυτό είναι η αύξηση των εμβολιασμών», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, χωρίς βέβαια να υπάρξουν μέτρα για ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων και της δημόσιας ΠΦΥ με προσωπικό, χωρίς να ενισχυθούν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού. Κι ενώ στα 30.000 οργανικά κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας έχουν προστεθεί περίπου 6.000 αναστολές εργαζομένων, απουσιάζουν πάνω από 2.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, χιλιάδες ασθενείς έμειναν αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας και άλλοι τόσοι είναι σε λίστες αναμονής που ξεπερνούν τα δύο χρόνια για ένα χειρουργείο, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι «έχουμε προβεί και στις ενέργειες που χρειάζονται για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την καλή λειτουργία συνολικά όλων των δομών ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε χρειαστεί».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, με αφορμή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πάλι στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε στην πίεση του συστήματος Υγείας. Ως «λύση» προβλήθηκε και εδώ η «ατομική ευθύνη»: «Θα ήθελα από όλους μας να ζητήσω να προστατεύσουμε και το σύστημα Υγείας, δηλαδή να είμαστε προσεχτικοί (...) Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία. Και επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι πέρα από τους αρρώστους που έχουν κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς, καρκινοπαθείς, αρρώστους που χρειάζονται μεταγγίσεις, τραυματίες, αρρώστους που κάνουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα, που πρέπει επίσης να έχουν την πρόσβαση στο νοσοκομείο».

Ολα δείχνουν λοιπόν πως ο λαός θα δει ξανά το ίδιο έργο διαχείρισης της πανδημίας, με χειρότερους όρους το επόμενο διάστημα, σηκώνοντας την ευθύνη για τους 15.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, τα κρεβάτια ΜΕΘ που λείπουν, την αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας των υπόλοιπων νόσων.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Στους δρόμους για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας

Μαχητική συγκέντρωση και συλλαλητήριο με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας στο νομό, καθώς και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσής της, πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχουν πάρει το Εργατικό Κέντρο της πόλης, σειρά εργατικών συνδικάτων, συλλόγων και φορέων της Ηλείας.

Με συνθήματα όπως «επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία, να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», καθώς και «βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίχτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία», οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, καλώντας ταυτόχρονα τον λαό να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των αιτημάτων του.

Στην κεντρική ομιλία, η πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τη στιγμή που η Ηλεία βρίσκεται στο κόκκινο από επιδημιολογικής πλευράς, η κατάσταση στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της εξακολουθεί και παραμένει απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για ασθενείς και προσωπικό».

Αναφερόμενη ειδικά στην κατάσταση στο νομό, θύμισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 χλμ. και ότι ο καθένας θέλει ένα νοσοκομείο έξω από το σπίτι του».«Για αυτό τις προηγούμενες μέρες το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κρεστένων λόγω άδειας δύο γιατρών δεν μπορούσε να κάνει εφημερίες και συνεχίζουν τις μετακινήσεις του υγειονομικού προσωπικού από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας προς αυτό του Πύργου, τη στιγμή που δεν έχει καλυφθεί κανένα κενό γιατρού στον Πύργο μετά τις περίπου 20 αποχωρήσεις. Μετατρέπουν έτσι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας σε εμβολιαστικό κέντρο με χαρακτηριστικά λειτουργίας αγροτικού ιατρείου, λόγω της μετακίνησης τόσο του ιατρικού όσο και νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν οι: Σωκράτης Σωτηρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αμαλιάδας, Μαλβίνα Κερερέ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, Χρήστος Γαρύφαλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως, Νίκος Λοχοβίτης πρόεδρος εργαζομένων ΕΔΟΠ ΔΕΗ και Γιάννης Γιαννόπουλος, γραμματέας ΕΛΜΕ Ηλείας.

  • Επόμενος αγωνιστικός σταθμός στις δράσεις των φορέων της Ηλείας είναι το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο την Τρίτη 12 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία στις 6.30 μ.μ.
Κινητοποιήσεις από σήμερα σε Ικαρία - Φούρνους

Αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενάντια στην υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας σε Ικαρία και Φούρνους, προγραμματίζουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων, η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου - Ικαρίας, το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας - Φούρνων και η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Καρκινάγρι. Αύριο Παρασκευή στον Μαγγανίτη. Το Σάββατο 9 Οκτώβρη στην Αρεθούσα. Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στο Καραβόσταμο. Την Τετάρτη 13 Οκτώβρη στο Περδίκι. Ολες οι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στις 8 μ.μ.

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί από την πανδημία

Πάνω από 15.000 είναι πλέον οι νεκροί στη χώρα μας λόγω Covid-19, καθώς και χτες έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.012 θάνατοι (420 ήταν οι νεκροί στις 6/10/20, ενώ έχουν καταγραφεί 10.131 θάνατοι από 1η Γενάρη!).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347, οι 307 (88,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 194 (ημερήσια μεταβολή +32,88%).

Τα νέα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.331, εκ των οποίων 436 εντοπίστηκαν στην Αττική, 409 στη Θεσσαλονίκη, 159 στη Λάρισα, 117 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 668.811 (292.980 κρούσματα καταγράφηκαν μετά το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μάη).

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο ΣτΕ αύριο

Απαιτούν την ανάκληση των αναστολών εργασίας και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Σε παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά των αναστολών εργασίας, προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την ανάκληση των αναστολών εργασίας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών, εργολαβικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με έκτακτη χρηματοδότηση, επείγουσες προσλήψεις προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, συνεχίζεται η εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και εξακολουθούν να κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες. Ενώ ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 538 εργαζόμενους στη διάρκεια της επιδημίας (από 77.532 τον Μάρτη 2020 σε 76.954 τον Ιούλη 2021).

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι την Τετάρτη 13 Οκτώβρη, σε συγκέντρωση στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής για τη στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία του. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ ενημέρωσε για την πρόθεση διασύνδεσης του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής με το «Αττικόν» και τη λειτουργία ως step-down νοσοκομείου (όπου θα μεταφέρονται για να νοσηλευτούν ασθενείς, που η νοσηλεία τους χρονίζει στο «Αττικόν»).

Παράλληλα οι υγειονομικοί προετοιμάζουν τη μεγάλη πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ξέχασε» η κυβέρνηση να αναφέρει τι μέτρα θα πάρει για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας:

«Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να εξηγήσει πώς οι σημερινές εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας ενισχύουν την εμβολιαστική εκστρατεία, γιατί αυτό δεν το κατάλαβε κανείς. Πάνω στη βιασύνη της να αξιοποιήσει για άλλη μία φορά το εμβόλιο ως μέσο διχασμού, "ξέχασε" να αναφέρει τι θα κάνει για τα μέτρα πρόληψης, την επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είναι απαραίτητοι όροι γα την αντιμετώπιση της πανδημίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ