ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Νίπτει τας χείρας» του για τους 36 υπό απόλυση εργολαβικούς εργαζόμενους της ΕΒΟ

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Από πρόσφατη επίσκεψη του ΚΚΕ στο εργοστάσιο
Από πρόσφατη επίσκεψη του ΚΚΕ στο εργοστάσιο
Ως υπόθεση που αφορά τα ...εσωτερικά της διοίκησης της ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων) στο Αίγιο χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος το να μην απολυθούν οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι και όχι μόνο, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετατροπής των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε συμβάσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός χτες από τη Βουλή κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως ανέδειξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας από το 2017, παρά το γεγονός ότι μαζί με τους 91 «μόνιμους» καλύπτουν πάγιες ανάγκες της επιχείρησης. Την 1η Σεπτέμβρη ανανεώθηκε για πολλοστή φορά η σύμβασή τους για 4 μήνες, μέχρι τέλη Δεκέμβρη. Παρ' όλα αυτά, μεθοδεύεται η απόλυσή τους ακόμα και πριν από τη λήξη της σύμβασης. Παράλληλα ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση 25 εργαζόμενοι από το «μόνιμο» προσωπικό, με αποτέλεσμα στο εργοστάσιο να μείνουν λιγότεροι και από 70. Ολα αυτά την ώρα που - όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας - «τρέχουν» προγράμματα όπως η προμήθεια 1.000 ελαφρών πολυβόλων «Minimi», η μετατροπή 500 πολυβόλων μηχανικής πυροδότησης ταχείας αλλαγής κάννης, τα λεγόμενα ΤΑΚ, αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλιοστών κ.ά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις γιατί «αυτήν τη στιγμή, ενώ υπάρχει δυνατότητα να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους», απολύονται. Αλλά και γιατί η ΕΒΟ να λειτουργεί με εργολαβικούς, πληρώνοντας «κεφαλιάτικα», αντί να κάνει η ίδια προσλήψεις. Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ότι προετοιμάζεται ιδιωτικοποίηση.

Κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζόμενου στην ΕΒΟ και να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων σε μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε για τους 36 εργαζόμενους ότι «δεν έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα ΕΑΣ. Πρόκειται για προσωπικό του εργολάβου» και ότι «η δυνατότητα ανανέωσης ή μη των συμβάσεων αφορά τη μεταξύ τους σχέση, σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κατ' επέκταση το ΥΠΕΘΑ».

Επικαλέστηκε ακόμα τη νομοθεσία, που «δεν προβλέπει» τη μονιμοποίηση «διά της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές», όπως και ότι «οι προσλήψεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού στα ΕΑΣ υπάγονται στο σύστημα των προσλήψεων του Δημοσίου». «Ισως επειδή αυτό το σύστημα παρουσιάζει καθυστερήσεις όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών, γι' αυτόν τον λόγο επιλέγεται η λύση αυτή, της πρόσληψης προσωπικού μέσω εργολάβου», ανέφερε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι να πετιούνται στον δρόμο την ίδια στιγμή που οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό και στην πολιτική της ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία, «που στηρίζει τις πολυεθνικές και μετατρέπει τις εγχώριες μικρές αμυντικές εταιρείες σε θυγατρικές τους». Πρόσθεσε δε ότι στη βάση αυτών σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ, «είτε μέσω του εργολάβου που θα αναλάβει τη λειτουργία τους είτε μέσω σύμπραξης με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Οσο για το αν προβλέπεται από τον νόμο ή όχι η μονιμοποίηση των εργαζομένων, ο Ν. Καραθανασόπουλος θύμισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει αυτούς τους νόμους που απαγορεύουν τις μονιμοποιήσεις: «Σας είχε δοθεί η ευκαιρία, με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την πρόταση του ΚΚΕ, και δεν το επιλέξατε, γιατί ενδεχομένως και πολιτικά ενδιαφέρει κάποια κόμματα να είναι οι εργαζόμενοι όμηροι αυτής της κατάστασης».

ΑΙΓΙΟ
«Καίει» τους αγρότες η χαμηλή τιμή της σταφίδας

Μεγάλη συγκέντρωση προχτές από τον Αγροτικό Σύλλογο και νέα κινητοποίηση σήμερα

Τα οξυμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους σταφιδοπαραγωγούς η κατάρρευση της τιμής πώλησης από τους ίδιους προς τους εμπόρους της σταφίδας, σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος παραγωγής και την εκτόξευση της ακρίβειας σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της μαζικής συγκέντρωσης και αυτοκινητοπορείας που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» στο Αίγιο.

Η αυτοκινητοπορεία που έγινε μετά τη συγκέντρωση, ολοκληρώθηκε με την απόφαση των διαδηλωτών να πραγματοποιηθεί σήμερα νέα κινητοποίηση στις 6.30 μ.μ. στον κόμβο Μεγανίτη. Παράλληλα, θα συνεχιστούν καθημερινά οι περιοδείες - ενημερώσεις στα χωριά, αλλά και νέες δυναμικές δράσεις.

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη σταφίδα, ο πρόεδρος του ΑΣ «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, σημείωσε σχετικά ότι «ενώ από τον Μάρτιο είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της κορινθιακής μαύρης σταφίδας, έχουν προηγηθεί αλισβερίσια μεταξύ κυβέρνησης, εμπόρων και της Παναιγιάλειου Ενώσεως Συνεταιρισμών, για το "απόθεμα" που έχει δημιουργηθεί, έχουν γίνει κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μη δίνει λύση στα δίκαια αιτήματά μας».

Ιδιαίτερα για τα μεγάλα προβλήματα με την κορινθιακή σταφίδα, υπογράμμισε πως «αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές στα στενά πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ ενισχύουν τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από τον ιδρώτα των αγροτών, συγκεντρώνοντας την παραγωγή από ολόκληρη την Πελοπόννησο», επισημαίνοντας ότι «όλα τα προβλήματα δημιουργούνται πρώτα απ' όλα από την εφαρμογή των νόμων της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος».

Ιδιαίτερα για τη στάση της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Αιγιαλείας, επεσήμανε πως «προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για το ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Παίζουν παιχνίδια μαζί με τους μεγαλέμπορους πίσω από την πλάτη των σταφιδοπαραγωγών, με στόχο να δημιουργούνται συγχύσεις και να αποτραπούν οι οργανωμένες κινητοποιήσεις που στοχεύουν τον πραγματικό υπεύθυνο».

ΕΣΚ ΑμεΑ
Καταγγέλλει την πλειοψηφία για το Συνέδριο - παρωδία της ΕΣΑΜΕΑ

Την πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) για τους αποκλεισμούς και τη διαδικασία - παρωδία στο πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο καταγγέλλει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑΜΕΑ. Σημειώνει ότι οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού έφτασε να αρνηθεί σε εκπροσώπους της ΕΣΚ ΑμεΑ αλλά και υποψηφίους να παραβρεθούν στην καταμέτρηση των αρχαιρεσιών. Επίσης, δεν επιτράπηκε στους εκλεγμένους συνέδρους της ΕΣΚ ΑμεΑ «να ελέγξουν τα παραστατικά εκλογής των συνέδρων, όπως έχει το δικαίωμα κάθε σύνεδρος σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν τους δόθηκε καν ο κατάλογος των συνέδρων, ενώ αρνήθηκαν ακόμα και την αντιπροσώπευση της παράταξης στο Προεδρείο και την Εφορευτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Καταμέτρηση παρόντων δεν έγινε ποτέ».

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ ΑμεΑ καταψήφισαν, ασκώντας σκληρή κριτική στον απολογισμό δράσης του απερχόμενου Γενικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι από αυτόν απουσίαζαν τα προβλήματα και τα βάσανα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες. «Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπαν ότι ευτυχώς που η ΕΣΑμεΑ συνομίλησε "θεσμικά" (!) σε εθνικό επίπεδο με όλες τις κυβερνήσεις αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (...) και έτσι προστατεύθηκαν, υποτίθεται, οι ανάπηροι, τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας. Οι ανάπηροι που θα απολαύσουν πολλά περισσότερα, με τις "ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις", του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι λεφτά της ΕΕ, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κος Βαρδακαστάνης (...) Αυτά που συμφώνησαν είναι το πετσόκομμα των επιδομάτων, των συντάξεων, των θεραπειών, το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων, των Ιδρυμάτων, κατ' απαίτηση των επιχειρηματιών όπως εκφράστηκε από τη στρατηγική της ΕΕ», σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αύριο στην Αθήνα το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού

Στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος η συγκέντρωση

Δυναμικό «παρών» δίνουν αύριο Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας οι συνταξιούχοι που καταφτάνουν από όλη τη χώρα στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, διατρανώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην τελευταία της συνεδρίαση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων εξέτασε την πορεία της οργάνωσης του συλλαλητηρίου, ενώ καλεί τους συνταξιούχους όλης της χώρας να τιμήσουν αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα Συνταξιούχων και να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν την πάλη τους και διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί: Επιστροφή όλων των αναδρομικών χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ουσιαστικά μέτρα για ενίσχυση της Υγείας, κατώτατη σύνταξη 600 ευρώ, κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», απόδοση του 0,5% του προϋπολογισμού που έχει νομοθετηθεί, όπως και της 13ης και 14ης σύνταξης, να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης, να σταματήσουν η φοροληστεία και οι πλειστηριασμοί κ.λπ.

Στην πανελλαδική συγκέντρωση καλεί και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ενώ ανάλογο κάλεσμα απευθύνει η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Εθελοντική αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το Σάββατο 9/10 το ΠΑΜΕ. Η αιμοδοσία θα γίνει από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). «Τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η θλιβερή εικόνα του συστήματος Υγείας, οι αυξημένες ανάγκες για αίμα κάνουν αναγκαία τη μαζική συμμετοχή μας στην εθελοντική αιμοδοσία», σημειώνει το ΠΑΜΕ. Καλεί τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την αυξημένη συμμετοχή «ώστε να μπορεί το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στη ζήτηση που προκύπτει από εργατικά ατυχήματα ή άλλες ασθένειες».

Το Σάββατο η συναυλία που διοργανώνει το ΣΕΤΗΠ

Συναυλία οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) το Σάββατο 9 Οκτώβρη, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο Αγίου Ιερόθεου, στο Περιστέρι (μετρό Ανθούπολης). Τραγουδούν: Κίτρινα Ποδήλατα. Opening act: Φρανκ και το Σφάλμα. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα το Συνδικάτο αναφέρει: «Μέσα σε μια περίοδο που οι αγωνιστικές διεργασίες κορυφώνονται, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία παλιά και νέα μέλη να βρεθούμε από κοντά, να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε. Σας περιμένουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, να ενισχύσουμε το Συνδικάτο μας». Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση και στη συναυλία θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Το Συνδικάτο προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη και διενέργεια αρχαιρεσιών την περίοδο 1 - 14 Νοέμβρη.

Επίσης, την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση προγραμματίζει το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), την Κυριακή 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ