Θα δημοσιευτεί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 2 - 3 Οκτώβρη
Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, η διακίνηση να φτάσει τουλάχιστον εκείνη των Θέσεων του 21ου Συνεδρίου, αξιοποιώντας για αυτόν τον σκοπό κάθε ώρα που απομένει μέχρι την κυκλοφορία του Καλέσματος.
Αλλωστε το σχέδιο που εκπονούν οι Οργανώσεις δεν είναι σε «λευκό χαρτί», υπάρχουν σημαντικές παρακαταθήκες που δείχνουν τον δρόμο ώστε το Κάλεσμα να φτάσει σε πολύ περισσότερο κόσμο. Τέτοιες είναι η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, με τους χιλιάδες επισκέπτες του, οι μάχες που είναι σε εξέλιξη σε μια σειρά κλάδους, όπου ξεχωρίζει η πάλη για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, οι αγώνες με τις διεκδικήσεις γονιών και μαθητών για το άνοιγμα των σχολείων, των φοιτητών για τους όρους λειτουργίας των Ιδρυμάτων τους και πολλά άλλα ανοιχτά μέτωπα όπου οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή.
Το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, ξεκινώντας από την εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» του επόμενου Σαββατοκύριακου, θα συνδυαστεί με ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων από τις Κομματικές Οργανώσεις, περιοδείες και συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, ενώ θα χαρακτηρίζεται επίσης από την πολυμορφία, τις ποικίλες πρωτοβουλίες ώστε μέσα από την πρωτοπόρα δράση του εργατικού κινήματος να διαμορφώνονται εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και περιοχή.
Το Κάλεσμα μπορεί να δώσει ώθηση ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, να καταρριφθούν παλιές και νέες αυταπάτες στις λαϊκές συνειδήσεις. Να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός ένοχος, το καπιταλιστικό σύστημα, το αστικό κράτος, που είναι εχθρικό προς τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, η προστασία του λαού βασισμένη σε δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και ουσιαστική πρόληψη, το λαϊκό εισόδημα να επαρκεί για όλες τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας κ.λπ.
Φροντίζουμε λοιπόν να φτάσει παντού το Κάλεσμα και μαζί του η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, που αφορά το σήμερα και το αύριο, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής, να πιστέψει στη δύναμή του, να γίνει πιο καθαρός ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει, αυτός της σύγκρουσης, της ανατροπής με ορίζοντα την κατάκτηση της εξουσίας.
Από την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου |
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τη «Ρωγμή», το Μνημείο τιμής και περηφάνιας για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ τον Οκτώβρη του 2019 και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς. Ο ίδιος ο δημιουργός μιλώντας για τον συμβολισμό του Μνημείου ανέφερε: «Στις δύο κολόνες είναι καρφωμένα ανοξείδωτα πρίσματα, τα οποία συμβολίζουν το καινούριο. Μια ιδεολογία, η οποία είναι αναλλοίωτη. Μια ιδεολογία που κάποια στιγμή θα δημιουργήσει τη ρωγμή και θα ανατρέψει το προηγούμενο οικοδόμημα. Τα πρίσματα είναι εικοσιένα, όσα και τα χρόνια λειτουργίας του κολαστηρίου της Γυάρου. Εμμεση αναφορά στους κρατούμενους, τους εξόριστους που υπέφεραν, βασανίστηκαν ή έχασαν ακόμα και τη ζωή τους, παραμένοντας όμως αμετακίνητοι από τις ιδέες τους».
Στις τρεις περιόδους λειτουργίας της φυλακής στη Γυάρο (1947 - 1952, 1955 - 1961, 1967 - 1974) τα σκληρά μαρτύρια και βασανιστήρια προκαλούσαν ασφυκτική πίεση με σκοπό οι κρατούμενοι να υπογράψουν δήλωση μετανοίας - αποκήρυξης του ΚΚΕ. Χιλιάδες είναι εκείνοι που παρέμειναν αλύγιστοι και η στάση τους αυτή αποτελεί ουσιαστική προσφορά στη σημερινή πάλη, στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Αλλωστε, όπως σημειώνει στο κάλεσμά της η ΚΟ Αττικής, «η εκδήλωση αυτή είναι μία καλή αφορμή στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή με τη θυσία χιλιάδων κομμουνιστών και απλών αγωνιστών του λαού μας, που αψήφησαν "τας υποδείξεις" της άρχουσας τάξης και του κράτους της, δίνοντας φωτεινό παράδειγμα για την πάλη στο σήμερα, στον αγώνα για την κοινωνία όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα είναι οριστικά παρελθόν».
«Ζωντανή» περιήγηση στο κάτεργο της Γυάρου και γνωριμία με την ανεξίτηλη ηρωική στάση των φυλακισμένων της προσφέρουν τρεις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», τις οποίες αξίζει κανείς να αναζητήσει και προμηθευτεί.
Το λεύκωμα «Γυάρος. Θανατονήσι και Κάστρο Αγώνα "...μια η απάντησή μας: Ζήτω το ΚΚΕ"» περιλαμβάνει αρχειακό υλικό προερχόμενο από το Αρχείο του ΚΚΕ. Το βιβλίο «Απαγορεύεται - Το ημερολόγιο της φυλακής», του Ανδρέα Νενεδάκη. Οπως προδίδει ο τίτλος του, αποτελεί μια ημερολογιακή καταγραφή - ζωντανή μαρτυρία της ζωής των κρατουμένων στη Γυάρο από τον Ιούλη του 1947 μέχρι το 1950. Το ιστορικό τεκμήριο «Γιούρα - Ματωμένη Βίβλος», που γράφτηκε μυστικά από τους ίδιους τους κρατούμενους, οι οποίοι κατέγραψαν τα γεγονότα από την ίδρυση του κολαστηρίου μέχρι το 1950. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί επανέκδοση εκείνης του εκδοτικού «Νέα Ελλάδα» του 1952 με βάση το πρωτότυπο, το οποίο επίσης φυλάσσεται στο Αρχείο του ΚΚΕ.