Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη δημοσιοποίησε την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, όπου μεταξύ άλλων εστιάζει στα παρακάτω:
Για τη διεκπεραίωση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων για «κόκκινα» δάνεια επισημαίνεται πως είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω της πολύμηνης αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον ιδιώτη - επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή θα γίνονται νοικάρηδες στο σπίτι τους.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η «πράσινη μετάβαση», η «εξωστρέφεια», η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και η καινοτομία - έρευνα αποτελούν τους 5 άξονες για τα δάνεια που θα χορηγήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτό αναφέρεται στο «κείμενο των επιλεξιμοτήτων», που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση, για την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από τις τράπεζες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και φορείς.
Ο γενικός κανόνας εστιάζει σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 50% (επιχορηγήσεις και δάνεια) του επενδυτικού πλάνου, έναντι 30% τραπεζικού δανεισμού και 20% συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, για την εγγυημένη κερδοφορία τους.
Τα φτηνά έως και άτοκα δάνεια θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ η κλιμάκωσή τους βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμιά από τις 5 επιλέξιμες κατηγορίες, ή και σε συνδυασμό τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις, από 1/1/2022 έως και το 2025 παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού οφειλόμενου φόρου για όσες επιχειρήσεις συγχωνευτούν, μεταφέροντας και μ' αυτόν τον τρόπο στις πλάτες του λαού το κόστος της παραπέρα συγκέντρωσης της οικονομίας.
Το γεγονός εξάλλου ότι τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αποκλείοντας εξ ορισμού τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τη βδομάδα που πέρασε, διά στόματος Αδ. Γεωργιάδη.
Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι τα τραπεζικά δάνεια από το Ταμείο και η προνομιακή πρόσβαση σε αυτά αφορούν μόνο επιχειρήσεις οι οποίες, διά της συγχώνευσης, θα μεγαλώνουν στο μέγεθος που ορίζει η ΕΕ τη «μικρομεσαία επιχείρηση», δηλαδή με 250 εργαζόμενους και τζίρο πολλών εκατομμυρίων! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποια επιχείρηση δεν καταφέρει να συγχωνευτεί, και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε λουκέτο, αφού στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ήδη υπερχρεωμένες και φυτοζωούν.
Την Κυριακή 26/9 γίνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών και στα περιφερειακά τμήματά του. Στην Αθήνα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΠΣΦ (Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος) και στις έδρες των περιφερειακών τμημάτων. Σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών» (ΑΣΥΦ), τονίζοντας: «Ενίσχυσε την ασυμβίβαστη φωνή στον ΠΣΦ, της αγωνιστικής διεκδίκησης και δράσης, που μπαίνει μπροστά για την υπεράσπιση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των μισθωτών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων».
Κι ο κολοσσός του ντελίβερι που χλαπάκιασε στην πανδημία τον άμπακο από κέρδη, θέλει λέει να κάνει συνεργάτες - επιχειρηματίες - συνεταίρους του (εδώ δε γελάνε, οργίζονται) πάνω από εκατό ξεζουμισμένους ταχυμεταφορείς που στύφτηκαν όπως κι εκατομμύρια «καθημερινοί» άνθρωποι.
«Είμαι ένας βιοπαλαιστής, καθημερινός άνθρωπος με οικογένεια και παιδιά, τα οποία προσπαθώ να συντηρήσω όπως και τόσος κόσμος. Παράλληλα για ένα καλύτερο αύριο φοιτώ στο (χ) εσπερινό ΕΠΑΛ, στον τομέα μηχανολογίας. Είμαι 40 ετών, φοιτώ στο β' έτος κι εκτός από τον αγώνα της επιβίωσης, δίνω όπως και τόσοι άλλοι και τον αγώνα της μόρφωσης με απώτερο σκοπό να προχωρήσω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ομως η κυβέρνηση έχει άλλη γνώμη για τη μόρφωση του λαού, κι έτσι κατάργησε το 1% που πέρναγε με χαμηλότερα μόρια της δικής μου κατηγορίας. Δηλαδή αποκλείστηκε η εισαγωγή στα ΑΕΙ μιας μερίδας μεγαλύτερων σε ηλικία, που είναι αγωνιστές του ψωμιού και της ανάγκης. Μας εξίσωσε δηλαδή στις Πανελλήνιες, λες και μπορούμε να παλέψουμε επί ίσοις όροις με παιδιά των ημερήσιων γενικών λυκείων που δεν εργάζονται, ενώ η ιδιότητα του μαθητή τούς επιτρέπει να παρακολουθούν φροντιστήρια και να έχουν άπλετο χρόνο διαβάσματος...
Αυτή η επιστολή ούτε συγχωνεύεται, ούτε καταπίνεται.