ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζουν από σήμερα τα γεράκια του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

Από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Μπάουερ

Eur

Από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Μπάουερ
Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ανώτατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, με οικοδεσπότη του συνεδρίου της τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, ενώ θα παρευρεθεί σύσσωμη η ηγεσία της ΣΕ. Χαιρετισμοί προγραμματίζονται από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Στο «μενού» του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στη «σκιά» των προχτεσινών ανακοινώσεων για τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από τη Γαλλία, θα βρεθούν τόσο οι εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όσο και η εξειδίκευση των νέων «στρατηγικής σημασίας» αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ στις πρόσφατες Συνόδους του με «κορωνίδα» την πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», την επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία.

Σε συνδυασμό και με τη συζήτηση για την υλοποίηση των δύο νέων «θεσμικών προσεγγίσεων» με τίτλους «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ», η Σύνοδος θα ασχοληθεί με τα νέα εγκληματικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα, έτσι όπως αυτή απλώνεται σε «όλη τη γραμμή» από τη Μ. Θάλασσα και την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Ινδο-Ειρηνικό.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα σχέδια για την ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών και δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα» και για την ενίσχυση σε όλα τα «πεδία» όπου απλώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (τεχνολογικά, οικονομικά κ.ο.κ.), οι αποφάσεις για την προσαρμογή και των πολιτικών υποδομών στα πολεμικά σχέδια, οι συνεχιζόμενες «πρόβες πολέμου» και οι ιμπεριαλιστικές αποστολές, αλλά και τα σχέδια που στρέφονται ενάντια στον «εχθρό λαό» στο εσωτερικό των χωρών. Ενώ η συζήτηση αφορά και την προώθηση των συμμαχιών που στήνονται «προς Ανατολάς», κι ενώ αντικειμενικά στον «αφρό» βγαίνουν και τα «αποκλίνοντα» συμφέροντα στο εσωτερικό της συμμαχίας και η προσπάθεια διατήρησης της ΝΑΤΟικής «συνοχής» για την υλοποίησή τους.

Το Συνέδριο ανοίγει σήμερα το απόγευμα με φιέστα υποδοχής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Το κυρίως μενού είναι αύριο, Σάββατο, με θεματικές όπως: «Επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», η «Στρατηγική προσαρμογή» και οι «Προκλήσεις εν καιρώ ειρήνης» στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, το «NATO 2030».

Οι συναντήσεις και οι συνεννοήσεις έχουν ξεκινήσει βέβαια από χτες. Ενδεικτικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε, ενόψει του Συνεδρίου, με τον πρόεδρο της ΣΕ, Ολλανδό ναύαρχο Ρόμπερτ Μπάουερ, παρισταμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου. «Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία "NATO 2030", τη νέα Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Αμυνα και την Αποτροπή στον Ευρω-Ατλαντικό χώρο. Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα των κρίσιμων κρατικών υποδομών, η σημαντική συνεισφορά και ο ρόλος της χώρας μας στη Συμμαχία και η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης νέων προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή μας», αναφέρεται από πλευράς υπουργείου. Προηγούμενα, ο Μπάουερ έγινε δεκτός στο Στρατόπεδο «Παπάγου» από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο.

Και EUMED - Med9

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα συνέρχεται στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, με φόντο τόσο τα σχέδια «στρατηγικής αυτονομίας» της ιμπεριαλιστικής ένωσης και αυτά για την ενίσχυση των στρατιωτικών «ικανοτήτων» της, όσο και τα - συνδεδεμένα με αυτά - σχέδια για το «πράσινο New Deal» των επιχειρηματικών ομίλων.

Ειναι το λεγόμενο «Med9» πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED, εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, έρχεται στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να παρακολουθήσει τις εργασίες της, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συζητήσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου με τους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας «τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου. Προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή», όπως διευκρίνιζε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

Αλλωστε, ψάχνοντας να διασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας σε μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους στη λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια», με πρωτοβουλία Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του Med9 θα εστιάσει «στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς Κροατίας και Ιταλίας, ενώ αργότερα το βράδυ αναμένονται δηλώσεις των 9 ηγετών στα ΜΜΕ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζεται νέος γύρος παζαριών

Τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, από την Αθήνα όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στη σημερινή συνάντηση των χωρών του Μεσογειακού Νότου.

Ο Κύπριος ηγέτης είχε εκφράσει ετοιμότητα για συνάντηση και προχτές, μετά από συνάντησή του με το Βρετανό ύπατο αρμοστή στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, με τον οποίο είχε «μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών» όπως δήλωσε μετά ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης τολμηρών και ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι οι όποιες προτάσεις ή ιδέες θα πρέπει να μην εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Την όξυνση των διεργασιών είχε επιβεβαιώσει, με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Λίλι, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων μια «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», κάτι που, όπως είπε, «αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ ενιαίου κράτους και δύο κρατών», ο οποίος - συνέχισε - «περιγράφεται σε πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, τα οποία παρεμπιπτόντως εμείς συντάσσουμε και παρέχουν εξαιρετικά θεμέλια για την οικοδόμηση μιας λεπτομερούς και συμπαγούς τελικής συμφωνίας».

Και ενώ όλα δείχνουν ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό ξαναφουντώνουν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπενθύμισε και με την προχτεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο για την «κατάσταση της Ενωσης» ότι «θα συνεχίσουμε επίσης να επενδύουμε στις εταιρικές σχέσεις μας σε ολόκληρη τη γειτονιά μας - από την ενίσχυση της δέσμευσής μας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση έως την υλοποίηση του νέου θεματολογίου για τη Μεσόγειο και τη συνέχιση των εργασιών μας σχετικά με τις διάφορες πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε «πλήρη κινητικότητα» για την πιο βαθιά εμπλοκή

Στις 14 Οκτώβρη η νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις

Με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ενόψει της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Ν. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ ενδέχεται να γίνει και τριμερής με τον Κύπριο ΥΠΕΞ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο βρέθηκαν χτες «οι εξαιρετικές σχέσεις, η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και η κοινή βούληση για προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», διέχεε χτες ο ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, σιγή ασυρμάτου τηρεί η κυβέρνηση ως προς τα επόμενα βήματα στα Ελληνοτουρκικά και το αν θα γίνει μέσα στον Οκτώβρη ο επόμενος, 63ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών.

Ερωτηθείς σχετικά χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να πει ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας μας βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε και από τα όσα γίνονται μέχρι σήμερα, και από το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών το επόμενο διάστημα», καθώς τον Οκτώβρη πάει και στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει με τις ΗΠΑ τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, όπως και για την εκκίνηση του 3ου γύρου «Στρατηγικού Διαλόγου», ο οποίος ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Επ' αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real» και επιβεβαιώνοντας ότι πάνε για 5ετή Συμφωνία με τους Αμερικανούς, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ίσχυε μέχρι τώρα, είπε ότι «σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας» και ότι «η υπογραφή της Συμφωνίας ανταποκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο, κατοχυρώνοντας μια μακρά περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, παρά κάθε χρόνο να βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης»...

Θυμίζουμε ακόμη πως ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ έχει προαναγγείλει ότι η νέα κατάπτυστη Συμφωνία θα διασφαλίσει τη «σημαντικότερη παρουσία των ΗΠΑ» στην Ελλάδα, «ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία», καθώς πέρα από τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν ήδη - Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη - για τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών τους για να λειτουργούν ως ορμητήρια των Αμερικανών, έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες, όπως Σκύρος, Καβάλα, το Πετροχώρι Ξάνθης.

Στο μεταξύ, στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει πλάτη σε σχήματα που στήνουν οι ΗΠΑ για την περικύκλωση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, σήμερα ο Ν. Δένδιας συναντάται με τους πρέσβεις κρατών - μελών της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που εδρεύουν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα με τους πρέσβεις Βιετνάμ, Ινδονησίας, Ταϊλάνδης και Φιλιππίνων. Επισήμως, «η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τις χώρες της ΝΑ Ασίας, καθώς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ