ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μια ώρα αρχύτερα» οι εκβιασμοί και πλειστηριασμοί για τα λαϊκά σπίτια

Eurokinissi

Την ερχόμενη βδομάδα δημοσιοποιείται η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πορεία προόδου των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία, έκθεση η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Οκτώβρη. Αρχές Οκτώβρη, επίσης, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο όπως φαίνεται θα παραμείνει ανοιχτό και για νέες παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού. Οι εκκρεμότητες αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο του επόμενου, 12ου κύκλου «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», που ξεκινά στις 18 Οκτώβρη, με καθοριστικό παράγοντα τα νεότερα στοιχεία αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης, που με τη σειρά της διαμορφώνει τον νέο δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου.

Για την ώρα η κυβέρνηση περνάει τον αντιλαϊκό πήχη, ενώ βέβαια οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» ήδη έχουν δώσει το «πράσινο φως» για μέτρα όπως παραπέρα μείωση του συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.ά.

Επιπλέον, η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εμπεριέχει ειδικές αναφορές στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον ιδιώτη - επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Οπως αναφέρεται, ο εν λόγω φορέας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι τέλη Ιούνη 2022, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τη «βελτίωση» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών.

Την ίδια ώρα που με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα επιταχύνει το ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών, τους εκβιασμούς και τους πλειστηριασμούς, και ενώ θα φορτώνει και νέα χαράτσια στη λαϊκή στέγη, όπως με την άνοδο των αντικειμενικών αξιών, οι κύκλοι της κυβέρνησης με «διαρροές» τους σε ΜΜΕ προσπαθούν από χτες να εμφανίσουν ότι σκοπεύουν να διαθέσουν και ένα μέρος από τον όγκο των ακινήτων που έχει συγκεντρώσει το ΕΤΑΔ (η εταιρεία διαχείρισης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου) προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες νέων ζευγαριών, που εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση των ενοικίων.

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χτες στην άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 9 δισ. ευρώ προκειμένου να προικοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, που με τη σειρά του θα τα διοχετεύσει ως «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το ίδιο αλλά και άτοκων δανείων. Για την ώρα συγκέντρωσε ποσά ύψους πάνω από 60 δισ., τα οποία θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και, βέβαια, στις πλάτες των λαών, μαζί με τις αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Θυμίζουμε ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, με τη μορφή, μεταξύ άλλων, νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών - που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών - με ορίζοντα αποπληρωμής ...το 2058.

Εξάλλου, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής σε επίπεδο Ευρωζώνης για τον μήνα Ιούλη σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 7,7% και συνολικά στην ΕΕ 8,3%. Μεταξύ άλλων η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία ενισχύθηκε 6,2%, στη Γαλλία 4,4% και στην Ιταλία 7%. Στην ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε καταγράφεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής για τον φετινό Ιούλη ενισχύθηκε σε ποσοστό 8% σε σχέση με τον Ιούλη του 2020.

ΠΑΜΕ
Χαμένοι οι εργαζόμενοι και ο λαός από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Την εξέλιξη της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, υπό το πρίσμα των αρνητικών επιπτώσεων που έχει για τον λαό η πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

«Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που ανακοινώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες, αποτελεί τη συνέχεια μιας πολιτικής στον κλάδο της Ενέργειας που χρόνια τώρα προωθείται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις, ως πλευρά της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς ως "μεγάλες τομές" και "μεταρρυθμίσεις" που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του κλάδου Ενέργειας. Στην ίδια λογική, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συνοδεύτηκε από την κυβέρνηση από διθυράμβους περί "εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία", ότι ολοκληρώθηκε "μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα με το μεγαλύτερο έως τώρα τίμημα"», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

«Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρύβουν συνειδητά τις συνέπειες αυτής της πολιτικής που για τον λαό και τους εργαζόμενους κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. «Αυτή η πολιτική, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι η ίδια που έχει εκτινάξει το κόστος Ενέργειας. Είναι η ίδια πολιτική που έχει εκτινάξει το κόστος για τη μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των αντίστοιχων χρεώσεων δικτύου στους λογαριασμούς ρεύματος και από τις οποίες οι νέοι επενδυτές θα βγάζουν εκατομμύρια κάθε χρόνο. Είναι η ίδια πολιτική που έχει αντικαταστήσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και έχει καθιερώσει τις 8μηνες συμβάσεις στον ΔΕΔΔΗΕ, την εργολαβοποίηση και τις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης εδώ και χρόνια, έχει επιφέρει τη μείωση του μόνιμου και σταθερού προσωπικού, την ολοένα και αυξανόμενη εντατικοποίηση, την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων», επισημαίνει.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτήν την πολιτική. Δεν μας αφορά το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δεν αποδεχόμαστε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά τα κέρδη των αφεντικών. Οι τελευταίες μεγάλες αυξήσεις θα αναγκάσουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να βάλουν για πολλοστή φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μόνοι κερδισμένοι οι μέτοχοι της ΔΕΗ και οι πάροχοι ιδιώτες», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ.

Απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα «να αυξήσουν τον βαθμό οργάνωσής τους και τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις σε μισθούς, κατάργηση της εργολαβοποίησης», ενώ υπογραμμίζει πως «το ζήτημα των βασικών υποδομών στην Ενέργεια, στο νερό, στην Υγεία, στις μεταφορές αφορά το σύνολο του λαού». Στην κατεύθυνση αυτή καλεί σε κοινό αγώνα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων και συνταξιούχων, όλου του λαού, «ώστε να βάλει φρένο σε αυτήν την πολιτική, να περάσει στην αντεπίθεση με νέες διεκδικήσεις για τη ζωή που μας αξίζει».

  • Κάλεσμα στον λαό και τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν να πληρώσουν άλλη μια φορά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και με την οργάνωση και τον αγώνα τους να διεκδικήσουν να μην περάσει καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ) και το παράρτημα Κοζάνης του ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ.
«Φιλόδοξο σχέδιο ωρίμανσης των ακινήτων... »

Ως ένα μέτρο που θα διαμορφώσει προϋποθέσεις για ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή μιας νέας οικογένειας παρουσιάζει η κυβέρνηση την πρόθεσή της να αξιοποιήσει ορισμένα από τα 70.000 ακίνητα που διαθέτει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για να παραχωρήσει στέγη σε νεαρά ζευγάρια και σε ευάλωτες οικογένειες, χωρίς να γίνουν γνωστές οι προϋποθέσεις και οι όροι του προγράμματος.

Η συζήτηση δεν είναι καινούργια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ειδικά στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπου το πρόβλημα της λαϊκής στέγης είναι ιδιαίτερα οξυμένο, λόγω και των ακριβών ενοικίων, το κράτος αναλαμβάνει με διάφορους τρόπους να επιδοτήσει τη στέγη, με αυστηρά όμως δημοσιονομικά και οικονομικά κριτήρια, που μόνο τα πολύ φτωχά λαϊκά νοικοκυριά μπορούν να εκπληρώσουν. Το είδαμε και με την επιδότηση ενοικίου που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα μέτρο εκτόνωσης των αντιδράσεων και «καλλωπισμού» των συνεπειών από την πολιτική της για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ειδικά στη χώρα μας, και μόνο το γεγονός ότι το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας έχει κυνηγηθεί με λύσσα από τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με εκβιασμούς και πλειστηριασμούς, είναι από μόνο του ένας λόγος για να αναζητήσει κανείς την κοροϊδία πίσω απ' αυτήν την κυβερνητική εξαγγελία.

Χιλιάδες ζευγάρια έχασαν το σπίτι τους επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το δάνειο στην τράπεζα ή έγιναν νοικάρηδες σ' αυτό, αφού πρώτα πέρασε στην κυριότητα των τραπεζών με νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χιλιάδες ακόμα ζουν στο νοίκι, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα από το πενιχρό τους εισόδημα, ή ξεσπιτώνονται από περιοχές όπου ο αστικός σχεδιασμός περιλαμβάνει «αναπλάσεις» και «αναβαθμίσεις» χάριν της επιχειρηματικής δράσης και του μεγαλύτερου κέρδους. Αυτά είναι που δίνουν το στίγμα της κρατικής - κυβερνητικής πολιτικής στη στέγη, όπως και τα δυσβάσταχτα χαράτσια που φορτώνει το κράτος στη λαϊκή περιουσία.

Δίπλα σ' αυτά, δεν περνάει απαρατήρητη η κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα γύρω από την ΕΤΑΔ, ειδικά μετά την Εκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας, που επισήμανε ότι είναι «χαμηλότερες των προσδοκιών οι επιδόσεις της» και ότι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι κρίσιμης σημασίας για τις επενδύσεις και τη μείωση του δημοσίου χρέους εν γένει».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ΕΤΑΔ έχει εκπονήσει «ένα φιλόδοξο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης και την επιτάχυνση προετοιμασίας προς αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου», σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη «συστηματική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλη την Ελλάδα, για να υπάρχει πλήρης εικόνα, καθώς και την ωρίμανση όλων των ακινήτων, ώστε να καταστούν αξιοποιήσιμα, με όποιον τρόπο κριθεί πρόσφορος ανά κατηγορία ακινήτων και από όποιον φορέα κατά περίπτωση».

Φαίνεται λοιπόν ότι η «ωρίμανση» ορισμένων από τα χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ περνάει μέσα από την επανένταξή τους στην αγορά κατοικίας, με διάφορους τρόπους, όπως δείχνουν και τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση...


Πασ.

Η κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου

Οι πρώτοι αριθμοί (κατά σειρά) που κληρώθηκαν στην 37ή κλήρωση της 14ης Σεπτέμβρη 2021 είναι οι παρακάτω:

1ος αριθμός: 50849

Αριθμός έξτρα κλήρωσης: 63481

Οι υπόλοιποι αριθμοί του Πίνακα Α είναι κατά σειρά:

10746, 26662, 972, 3235, 6279, 9153, 12205, 13647, 16451, 17893, 20767, 22655, 28896, 33407, 35520, 38746, 42789, 45573, 47306, 48625, 53101, 55444, 56856, 59822, 61541, 62813, 64826, 66719, 70554, 73606, 76040, 77823



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ