...ενώ βαθαίνουν ακόμα περισσότερο τα αδιέξοδα για τον λαό
Copyright 2021 The Associated |
Ουρά έξω από τράπεζα στην Καμπούλ, εν μέσω προειδοποιήσεων για οριακή ρευστότητα |
Μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις οργανώσεων όπως το Εμπορικό και Επενδυτικό Επιμελητήριο του Αφγανιστάν (ACCI) και το Αφγανικό Επιμελητήριο Ορυχείων και Βιομηχανίας (ACMI), που προέβλεψαν κατάρρευση της οικονομίας «αν δεν αποδεσμευτούν τα αποθέματά της» (η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει δεσμευτεί από τις ΗΠΑ), χτες το «Reuters» μετέδιδε εκτιμήσεις παραγόντων «με άμεση γνώση της κατάστασης» στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες «έχουμε μείνει με ρευστότητα που αρκεί για πληρωμές μόνο λίγων ημερών», ενώ ανέφεραν ότι «αν η κυβέρνηση δεν αντιδράσει άμεσα, θα υπάρξουν διαδηλώσεις και βία».
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την προχτεσινή σύνοδο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και τις υποσχέσεις για διεθνή «ανθρωπιστική στήριξη» στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτακί, χαιρέτισε «τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για βοήθεια ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων και της ζητάμε να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια προς το Αφγανιστάν».
Αναφερόμενος μάλιστα ειδικά στις ΗΠΑ ως «μια μεγάλη χώρα», την κάλεσε «να επιδείξει γενναιοδωρία» και συνέχισε: «Το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. όπως ονομάζουν οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν) βοήθησε τις ΗΠΑ διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Ομως, αντί για ευχαριστίες, εκείνες μιλούν για το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στον λαό μας».
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή «βοήθεια», υποσχέθηκε ότι θα δοθεί «στους ανθρώπους που τη χρειάζονται με τρόπο απόλυτα διαφανή» και απηύθυνε «έκκληση σε όλες τις χώρες που εμπλέκονταν στη στήριξη του Αφγανιστάν στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας, των προσφύγων και στον αγώνα ενάντια στη ξηρασία, να συνεχίσουν τη στήριξή τους. Δεν πρέπει να συνδέουν τα ανθρωπιστικά ζητήματα με πολιτικά θέματα».
Επανέλαβε επίσης πρόσκληση σε όσους Αφγανούς και ξένους έφυγαν από τη χώρα να επιστρέψουν σε αυτή «χωρίς φόβο (...) να ξεκινήσουν πάλι τις επιχειρήσεις τους σε κάθε τομέα».
Στο μεταξύ, χτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την «ανθρωπιστική βοήθεια» προς το Αφγανιστάν, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτή η «βοήθεια» θα είναι μέρος νέων ευρύτερων μέτρων στήριξης για το Αφγανιστάν αλλά και για γειτονικές χώρες.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουλάιλ Σαχίν απέρριψε ως «ψέματα» και «εντελώς αβάσιμες» αναφορές ότι ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σε σύγκρουση μεταξύ ομάδων στο εσωτερικό των Ταλιμπάν. Φήμες και ερωτήματα εξάλλου κυκλοφορούν και για τον ανώτατο ηγέτη του σκοταδιστικού κινήματος, μουλά Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, καθώς ένα μήνα μετά την κατάληψη και της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν δεν έχει εμφανιστεί ακόμα δημόσια.
Μια πλευρά του εκτρώματος Χατζηδάκη είναι και αυτή της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», που έρχεται τάχα ως λύση για «αμεροληψία» και «τακτοποίηση» του οργίου νοθείας που αξιοποιούν οι εργατοπατέρες του δικού τους, εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να παραμένουν στις καρέκλες τους (...) Στην κοινή γνώμη ντύνεται με τον «μανδύα» του επιστημονικά σύγχρονου και προοδευτικού, ως δήθεν «ψηφιακή αναβάθμιση». Αν όμως εξεταστούν με προσοχή τα πραγματικά δεδομένα στην Ελλάδα και παγκόσμια, θα φανεί πως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Πρόκειται για απόπειρα νομιμοποίησης της νοθείας, και όχι εξάλειψής της.
Οι δεκάδες περιπτώσεις χωρών παγκοσμίως, που από καιρό αξιοποιούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, έχουν ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, όπως τα παρακάτω:
(...) Υπόψιν, πολλά από τα παραπάνω προβλήματα έχουν βρεθεί σε διαδικασίες που δεν περιλαμβάνουν καν τη δυνατότητα απομακρυσμένης ψηφοφορίας. Οι ψηφοφόροι δηλαδή ψηφίζανε με φυσική παρουσία, απλά χρησιμοποιώντας υπολογιστή αντί για χαρτί και μολύβι. Στο δε παράδειγμα της Γερμανίας, υπολογιστής υπήρχε μόνο στο κομμάτι της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, ενώ οι ίδιες εκλογές είχαν διεξαχθεί κανονικά με χαρτί και μολύβι.
Και στη χώρα μας, τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν ήδη: Συγκεκριμένα, υπήρξε επιβεβαιωμένη καταγγελία πως λόγω τεχνικού λάθους δόθηκε η δυνατότητα ψήφου για ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων του λοιπού προσωπικού στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας σε άτομο άσχετο με τον κλάδο, την πόλη και το εν λόγω σωματείο. Το άτομο αυτό μπόρεσε και ψήφισε απλά με ένα email, χωρίς άλλη διαδικασία ταυτοποίησης.
Το «τεχνικό λάθος», μάλιστα, έγινε από το πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς», δηλαδή από την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποίησε το υπουργείο Παιδείας για τις πρόσφατες ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία που έστησε για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Παρά τη συντριπτική αποχή των εκπαιδευτικών από τις εκλογές - παρωδία, που έφτασε το 95%, η κυβέρνηση πανηγύρισε για την... άψογη διεξαγωγή τους και ανακοίνωσε τη γενίκευσή τους σε όλο το Δημόσιο. Ετσι, με μία τόσο απλή πράξη, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως το μέλημά της καθόλου δεν είναι η μαζικοποίηση, η διευκόλυνση των εκλογών.
Ακόμα και αν όλα τα τεχνικά προβλήματα μιας τέτοιας διαδικασίας λυθούν με κάποιο μαγικό τρόπο, το σπουδαιότερο πρόβλημα δεν εξαλείφεται: Αυτό της υποχρεωτικής μυστικότητας της ψήφου. Η παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου θεωρητικά δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το άθροισμα των ψήφων. Το βασικό όμως αυτό χαρακτηριστικό κάθε δημοκρατικής ψηφοφορίας υπάρχει ως η μόνη ασπίδα ενάντια στους εκβιασμούς, καθώς ο εκβιαστής δεν έχει τρόπο να γνωρίζει με σιγουριά αν ο εκβιαζόμενος τελικά υπέκυψε στον εκβιασμό ή όχι. Αυτό το δικαίωμα καταπατάται κατάφωρα από κάθε εκλογική διαδικασία που γίνεται απομακρυσμένα, απομονωμένα από άλλους εργαζόμενους, εφορευτικές επιτροπές και δικαστικούς αντιπροσώπους.
Κάθε εργαζόμενος καταλαβαίνει τι σημαίνει «εργοδοτική πίεση». Καταλαβαίνει τι τεράστιες δυνατότητες εκβιασμού έχει ένας εργοδότης, ειδικά όσο έχει και το «πράσινο φως» από όλες τις κυβερνήσεις. Η ανυπαρξία εξασφάλισης της μυστικότητας της ψήφου είναι το έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί πραγματικά να «στήσει γλέντι» ο εργοδοτικός εκβιασμός και να γίνει «νόμος» η νοθεία του εργοδότη, φυσικά μέσω του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τρίβουν τα χέρια τους οι λογής - λογής μάνατζερ που φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια διαφόρων δήθεν «εργατικών» σωματείων και παρατάξεων και μας θυμίζουν να χαμογελάμε για 300 ευρώ.
Οσοι λοιπόν ακόμα δυσπιστούν για την ουσία του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη και τους σκοπούς που έχει για παρεμπόδιση, ακόμα και ποινικοποίηση των εργατικών διεκδικήσεων, ας αναλογιστούν αυτό: Αν τα σημερινά αίσχη των εργατοπατέρων, σε εκατοντάδες σωματεία και εκλογές για σειρά ετών, μπορούσαν και γίνονταν ακόμα και κάτω από το βλέμμα δικαστικών αντιπροσώπων, πώς ελπίζουν ότι μπορούν να εγγυηθούν το αποτέλεσμα μιας τόσο διαβλητής διαδικασίας όπως η απομακρυσμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία;
Η απάντηση είναι πως ούτε μπορούν ούτε και θέλουν. Είναι οι θύτες του εγκλήματος και όχι τα θύματα. Γι' αυτό και ο μόνος τρόπος να απαντηθεί η προσπάθειά τους να διαλύσουν το εργατικό κίνημα είναι με την αναζωογόνησή του, την υπεράσπιση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών. Δυναμώνουμε την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, για να μείνουν στα χαρτιά όλοι οι νόμοι των παλιών και νέων κυβερνήσεων που καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους.
(Αποσπάσματα από παρέμβαση στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Αντίδρασε, οργανώσου, πάλεψε μαζί με τα συνδικάτα να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα» // Πηγές: rizospastis.gr, theguardian.com, media.ccc.de, vice.com, news.ycombinator.com).
Τις μεγάλες, ιστορικές ευθύνες της ΕΕ, των κρατών - μελών της, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών τους και της κατοχής, για τα βάσανα του αφγανικού λαού, και ιδιαίτερα των γυναικών, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην αντίστοιχη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημείωσε στην ομιλία του:
«Τα κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση του αφγανικού λαού, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους Ταλιμπάν, δεν σβήνουν τις ιστορικές ευθύνες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ.
Στα 1980 η ΕΕ, τότε ΕΟΚ, τα κράτη - μέλη της, στήριξαν και χρηματοδότησαν τους "προδρόμους" των σκοταδιστών Ταλιμπάν, για να ανατρέψουν τη λαϊκή κυβέρνηση που υλοποίησε ίσα δικαιώματα και ελευθερίες ανδρών και γυναικών.
Με προσχήματα δικαιολόγησε η ΕΕ το 2001 την ιμπεριαλιστική επέμβαση, τον στρατό κατοχής, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, ξεριζωμένους, φτώχεια και εξαθλίωση για τον αφγανικό λαό. Προκλητικά σήμερα επανέρχεται το ζήτημα δημιουργίας στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ για νέες αντίστοιχες επεμβάσεις.
Ταυτόχρονα η ΕΕ θεωρεί τους Ταλιμπάν, τους οποίους οι ΗΠΑ προίκισαν με εξοπλισμό και υποδομές δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων, "εν δυνάμει εταίρους", προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε μια χώρα με κομβική γεωπολιτική σημασία, σε αντιπαράθεση με ΗΠΑ - Κίνα - Ρωσία.
Είναι σήμερα ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για τα δικαιώματα των Αφγανών προσφύγων σε άσυλο, διεθνή προστασία, υγεία, στέγαση, εργασία στις χώρες τελικού προορισμού τους, κόντρα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα που δημιουργεί πολέμους, επεμβάσεις, φτώχεια, προσφυγιά».