Associated Press |
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ «EMB-145 AEW&C» σηκώθηκε χτες από την Ελευσίνα σε αποστολή εναέριας επιτήρησης στα όρια του ελληνικού FΙR νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το αεροσκάφος είναι ούτως ή άλλως ενταγμένο στη δύναμη της ΕΕ που επιχειρεί στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI».
Λίγο βορειότερα, ωστόσο, στα όρια του Ιονίου επεχείρησε χτες και ιταλικό αεροσκάφος «ATR P-72B», τύπος αεροσκαφών που συνήθως επιχειρεί στην περιοχή με έτερο ευρωενωσιακό καπέλο, αυτό της FRONTEX.
Το ...κερασάκι ήταν τουρκικό αεροσκάφος «ATR P-72 MPA» που προχτές και χτες πέταξε νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης, παρακολουθώντας τον πλουν ρωσικού ρυμουλκού στον ίδιο θαλάσσιο δίαυλο, πλοίο που όπως αναφέρεται αρμοδίως δεν έπλεε μόνο του στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, αρμόδιοι παράγοντες αποδίδουν αυτήν την ΝΑΤΟική αεροναυτική κινητικότητα στο γεγονός ότι άλλα τρία ρωσικά υποβρύχια μπήκαν στη Μεσόγειο, σε πορεία προς τη βάση του ρωσικού στόλου στην Ταρτούς της Συρίας, συγκεκριμένα τα «Krasnodar», «Volkhov» και «Petropavlovks - Kamhatsky».
Προστίθενται στα άλλα δύο, τα «Stary Oskol» και «Rostov on Don» που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή ήδη από τα τέλη Ιούλη, ανεβάζοντας σε 15 τον συνολικό αριθμό ρωσικών μονάδων (επιφανείας και υποβρύχια) που έχουν εντοπιστεί να επιχειρούν τις τελευταίες βδομάδες σε Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ένα τέτοιο μοτίβο, οι ΝΑΤΟικοί επιδιώκουν να κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες, στέλνοντας μηνύματα στα αντίπαλα κέντρα, με χαρακτηριστική περίπτωση προχτές το γεγονός ότι η γερμανική φρεγάτα «FGS Schleswig - Holstein», ενταγμένη στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 (περιπολεί στο Αιγαίο ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα το Προσφυγικό) φρόντισε να περάσει λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα, στο Στενό της Χίου, από το συριακό φορτηγό πλοίο «Souria», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λαττάκειας με προορισμό το ρωσικό λιμάνι του Καβκάζ στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο μεταξύ, στην πληθώρα υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική πλευρά στο ΝΑΤΟ, στο διάστημα 30/8 - 8/9 στη Νέα Πέραμο Αττικής πραγματοποιήθηκε βασική και προκεχωρημένη εκπαίδευση στις καταδύσεις στελεχών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Βόρειας Μακεδονίας, από εκπαιδευτές της διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Οπως αναφέρεται, εξάλλου, από το ΓΕΕΘΑ, η εκπαίδευση «εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών ΔΕΕ με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ». «Επιπρόσθετα αναδεικνύει τη συνδρομή των Ελληνικών ΕΔ στην υποστήριξη της εν λόγω χώρας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και προσαρμογής των αμυντικών της δυνατοτήτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συμμαχίας», συμπληρώνει το Επιτελείο, επιβεβαιώνοντας και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, που μιλώντας προχτές σε διαδικτυακή εκδήλωση υπογράμμιζε το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι ο πιο στενός συνεργάτης της Βόρειας Μακεδονίας εντός ΝΑΤΟ».
Παραπέρα, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 2 του μήνα και έως τις 17/9, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21», με προσωπικό και μέσα από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Κύπρο, Βρετανία, Ιορδανία, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία. Το σενάριο της άσκησης, άλλωστε, περιλαμβάνει διεξαγωγή «διακλαδικών εκπαιδευτικών αντικειμένων στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας», όπως ορίζεται βέβαια πάνω στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα. Η Ελλάδα συμμετέχει με σειρά μέσων και τμημάτων, όπως πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές, φρεγάτα, αρματαγωγό, ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου, αεροσκάφη F-16 κ.λπ.
Οπως αναφέρεται, εξάλλου, από το ΓΕΕΘΑ, «η τιμητική πρόσκληση για τη συμμετοχή των ΕΔ της χώρας μας στην άσκηση "BRIGHT STAR 21" αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη του υψηλού επιπέδου στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ».
Αυτά, με φόντο και τις ετοιμασίες για τη Συνεδρίαση στην Αθήνα, την επόμενη βδομάδα, 17 με 19/9, της λεγόμενης Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ύπατη Στρατιωτική Αρχή της λυκοσυμμαχίας, με οικοδεσπότη του Συνεδρίου της τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κων. Φλώρο, όπου θα συζητηθούν τα νέα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τα επόμενα χρόνια.
Χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας «και για τριμερή συνάντηση», παραπέμποντας και σε σχετική επιστολή που έστειλε τέλη Αυγούστου στον Γκουτέρες. Επίσης, σχολιάζοντας πρόσφατη αναφορά του για «επιστροφή στο Σύνταγμα του '60», είπε πως «ό,τι έχω να αναπτύξω στον γγ θα το πράξω. Δεν δίστασα ποτέ να υποβάλω προτάσεις, προκειμένου να διανοιχθεί ο διάδρομος για έναν δημιουργικό διάλογο».
Από τη μεριά του ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα αξιολογούνται ενόψει και του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων μια συνάντηση με τον Γκουτέρες, άλλες διμερείς επαφές και «μια ανεπίσημη συνάντηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρξει «μια συμφωνία με συνεργασία δύο χωριστών, ίσως και κυρίαρχων κρατών, που θα ζουν πλάι - πλάι» και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου «δεν θα γυρίσουν και δεν πρέπει να γυρίσουν στην προ του 1974 περίοδο».
Νέα κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό προμηνύουν και επαφές στελεχών του ΥΠΕΞ της Βρετανίας («εγγυήτριας δύναμης» για την Κύπρο, όπως και οι Ελλάδα και Τουρκία). Μέσα στο καλοκαίρι βρέθηκε στην Κύπρο ο αναπληρωτής πολιτικός διευθυντής του, Ατζάι Σάρμα, που σύμφωνα με δημοσιεύματα «μετέφερε» σειρά προτάσεων ως βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε «απαράδεκτα στοιχεία» που γίνονται προσπάθειες να περιληφθούν ως σκέψεις για τις συνομιλίες, μεταξύ άλλων με αναφορές σε «ίσα εγγενή δικαιώματα» των δύο πλευρών στην Κύπρο, ή στις δύο πλευρές ως «συνιδρυτές» και «συνιδιοκτήτες» του νησιού. Ακόμα, αναφορές σε «αυτοδιοικούμενες οντότητες», ότι «καμία από τις οντότητες δεν θα ασκεί κυριαρχία επί της άλλης», σε «δύο κράτη εσωτερικά, ένα κράτος εξωτερικά» κ.λπ.
Στο μεταξύ, στην Κύπρο σημειώθηκαν αντιδράσεις ενάντια σε αναφορές σχολικού βιβλίου Αγγλικών της Β' Λυκείου στον πρώτο Πρόεδρο της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο τελικά αποσύρθηκε. Το κυπριακό υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν σε βιβλία που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση στα σχολεία μας να προβάλλεται ο Κεμάλ Ατατούρκ ως υπόδειγμα ηθικού ηγέτη, ο οποίος "ευεργέτησε τον λαό"». Πρόσθεσε ότι θα διερευνηθούν «τυχόν ευθύνες σχετικά με την αβλεψία» για το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και ότι «το τελευταίο διάστημα είχαν εντοπιστεί και ορισμένα άλλα βιβλία της Αγγλικής με αναφορές στη "βόρεια Κύπρο", ως αν να επρόκειτο για ένα δεύτερο κυπριακό κράτος, και έγιναν σχετικές ενέργειες και υπήρξε αποκατάσταση».
Είχε προηγηθεί - σύμφωνα με δημοσιεύματα - οδηγία του υπουργείου Παιδείας με ηλεκτρονικό μήνυμα για να... σκιστούν οι σχετικές σελίδες, προκαλώντας κατηγορίες για «λογοκρισία» και «φασιστική τακτική». Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε χτες ότι το θέμα θα απασχολήσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο και ότι αφορά «ένα πρόβλημα που στον 21ο αιώνα ενδεχόμενα να θέλει μια άλλη διαχείριση».
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ξεπερασμένη, εχθρική και απαράδεκτη στάση», προσθέτοντας ότι «αυτή η τελευταία ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η οποία έχει καταδικάσει το Κυπριακό σε πτώχευση εδώ και χρόνια, δείχνει ότι δεν έχουν υπομονή να μοιραστούν όχι μόνο την εξουσία και την ευημερία, αλλά ακόμα και να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους στο νησί». Ο δε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για «ασέβεια προς το τουρκικό έθνος και τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους», για «αναχρονιστική στάση απέναντι στην προσέγγιση "ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο" που εκπροσωπεί ο Ατατούρκ» και «καθαρή ένδειξη της μη θέλησης των Ε/Κ να ζήσουν μαζί με τους Τ/Κ. Είναι ιστορικό γεγονός ότι ο ηγέτης της Ελλάδας, ο Βενιζέλος, που ηττήθηκε στον πόλεμο, πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον νικητή του πολέμου, για το Νόμπελ Ειρήνης το 1934». Κατέληξε ότι «αυτοί που δεν σέβονται τον Ατατούρκ θα βρίσκουν πάντα την Τουρκία και το τουρκικό έθνος απέναντί τους».
Τη μετάβαση πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, στην Ουάσιγκτον, τον επόμενο μήνα, για τον τρίτο γύρο του περιλάλητου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Ολα σε βάθεμα της εμπλοκής στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και με θέματα στο τραπέζι τις μπίζνες σε Ενέργεια και άλλα πεδία, τη στρατιωτική συνεργασία κ.α.
Ερωτηθείς σχετικά, χτες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Οικονόμου τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μια σχέση στρατηγικής σημασίας και είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα και της κυβέρνησης, όπως και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων το προηγούμενο διάστημα και στο παρελθόν». Παρέπεμψε στο «αμέσως επόμενο διάστημα» για «πιο συγκεκριμένα στοιχεία και ανακοινώσεις», σχετικά με τις προσδοκίες της κυβέρνησης από το ταξίδι στις ΗΠΑ, τι δεσμεύσεις θα αναλάβει εκεί, πότε υπογράφεται η νέα Συμφωνία για τις βάσεις και με τι ακριβώς περιεχόμενο, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση θα διευρύνει και παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό από τη στοχοποίησή του από άλλα κέντρα.
Θυμίζουμε, ήδη από προχτές, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, αναφερόμενος προσωπικά στους Μητσοτάκη και Τσίπρα, τόνισε ότι και οι δύο στηρίζουν τη «στρατηγική σχέση» με τις ΗΠΑ, καθώς - όπως θύμισε - ο πρώτος τέτοιος γύρος ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ.