ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περίπου 236.000 θάνατοι αναμένονται στην Ευρώπη μέχρι τον Δεκέμβρη

...στο έδαφος των αργών ρυθμών εμβολιασμού και της πολιτικής που εξακολουθεί να αφήνει απροστάτευτους τους λαούς

Copyright 2021 The Associated

Περίπου 236.000 επιπλέον θανάτους από COVID-19 στην Ευρώπη αναμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι την 1η Δεκέμβρη, με φόντο την αύξηση στα ποσοστά μετάδοσης τις τελευταίες βδομάδες, τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών, την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών και τη μη ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, χαρακτήρισε την κατάσταση «βαθιά ανησυχητική». «Την περασμένη βδομάδα, ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 11% και μια αξιόπιστη πρόβλεψη αναμένει 236.000 θανάτους έως την 1η Δεκέμβρη», ανέφερε, οι οποίοι θα προστεθούν στο 1,3 εκατ. θανάτους που έχουν ήδη προκληθεί από την πανδημία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις ενισχυτικές δόσεις (τρίτη δόση για τα εμβόλια δύο δόσεων) που έχουν ανακοινώσει μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη, είπε ότι δεν είναι «μια πολυτέλεια» που «αφαιρείται από κάποιον που περιμένει ακόμη για την πρώτη δόση», αλλά «ένας τρόπος να κρατήσουμε ασφαλείς τους πιο ευάλωτους». Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι με την υποταγή των εμβολίων στα κέρδη μονοπωλίων και στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, η μεγάλη πλειοψηφία των δόσεων κατευθύνεται στις «πλουσιότερες» χώρες, εκεί προωθείται και η διενέργεια ενισχυτικών δόσεων, την ίδια ώρα που στις «φτωχότερες» χώρες οι δόσεις δεν επαρκούν ούτε για τον εμβολιασμό όλων των υγειονομικών και των ευάλωτων ομάδων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί με την ενισχυτική δόση, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία», αν και «όλο και περισσότερες μελέτες» επιβεβαιώνουν την ασφάλεια για τους ευάλωτους.

Το δε Ισραήλ, που ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» από τα τέλη Ιούλη, πλέον το προσφέρει σε όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας και για την προέλευση του SARS-CoV-2.

Η αποχαρακτηρισμένη σύνοψη της σχετικής έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (την οποία είχε παραγγείλει τον Μάη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν) αναφέρει ότι δεν κατάφεραν να οδηγηθούν σε σαφή συμπεράσματα για την προέλευση του κορονοϊού, επισημαίνοντας πάντως ότι ο ιός δεν αναπτύχθηκε ως «βιολογικό όπλο».

Μία από τις υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμά ότι η πρώτη μόλυνση ανθρώπου προήλθε πιθανότατα από ατύχημα σε εργαστήριο. Τρεις άλλες αναφέρουν ότι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάποιο συμπέρασμα και ότι ορισμένοι αναλυτές προκρίνουν τη «φυσική προέλευση» του ιού, ενώ άλλοι την «εργαστηριακή».

Το κείμενο κατηγορεί την Κίνα ότι «παρεμποδίζει» τη σχετική έρευνα, ενώ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε εκ νέου το Πεκίνο ότι κρύβει «κρίσιμες πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας». Τόνισε δε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της, ώστε να πιεστεί το Πεκίνο να μοιραστεί πληροφορίες και να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ. «Ο κόσμος αξίζει απαντήσεις και δεν θα ησυχάσω μέχρι να τις λάβουμε», είπε ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, σημείωσε ότι η Κίνα αντιτάχθηκε στην έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς οι ΗΠΑ «πολιτικοποιούν» το ζήτημα.

Ιαπωνία: Ερευνώνται παρτίδες μολυσμένων εμβολίων και θάνατοι

Στην Ιαπωνία, δύο νέοι άντρες πέθαναν τον Αύγουστο, αφού είχαν εμβολιαστεί με δόσεις που ανήκαν σε παρτίδες του εμβολίου της «Moderna» που αργότερα ανακλήθηκαν, μετά τον εντοπισμό προσμείξεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας. Η αιτία των θανάτων διερευνάται.

Η Ιαπωνία ανέστειλε τη χρήση 1,63 εκατ. δόσεων του εμβολίου της «Moderna» που είχαν αποσταλεί σε 863 κέντρα εμβολιασμού, αφού πέρασε μία και πλέον βδομάδα από τη στιγμή που η «Takeda Pharmaceutical», που κάνει τις διανομές, είχε λάβει αναφορές για παρουσία προσμείξεων σε μερικά φιαλίδια. Πιστεύεται ότι η μόλυνση οφείλεται σε μεταλλικά σωματίδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση και η «Moderna» είχαν ανακοινώσει ότι δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα ασφάλειας και πως η αναστολή χορήγησης έγινε προληπτικά.

Σε ένα εργοστάσιο της ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας «Rovi», όπου είχαν παρασκευαστεί οι συγκεκριμένες παρτίδες, συνεχίζεται η παραγωγή εμβολίων, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διερευνά το περιστατικό μόλυνσης.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Να σταματήσουν οι εκβιασμοί σε εργοτάξιο κατασκευής του «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5»
  • Καθημερινό PCR test ζητάει η εργοδοσία από εργαζόμενο
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 μ.

Την εργοδοσία της εταιρείας «Mitsubishi» καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης σε ανακοίνωσή του, καθώς ζήτησε από εργαζόμενο στο εργοτάξιο κατασκευής του «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5» να πραγματοποιεί καθημερινά PCR test για τον κορονοϊό με δικά του έξοδα (περίπου 50 ευρώ) καθώς δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνει, με γραπτή σύσταση τον ενημέρωσε πως θα απολυθεί. Στη συνέχεια, μετά τις αντιδράσεις του Συνδικάτου και φυσικά του ίδιου του εργαζόμενου, η εταιρεία ενημέρωσε την ανάδοχο του έργου πως η άδεια εισόδου του εργαζόμενου στο εργοτάξιο έχει ανακληθεί μέχρι νεωτέρας.

Το Συνδικάτο, που για σήμερα Τετάρτη καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας στις 10 π.μ. στην είσοδο του εργοταξίου, τονίζει πως από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού και έχει απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί σε κανένα εργοτάξιο της περιοχής.

Μάλιστα, σημειώνει πως μια σειρά από επιχειρήσεις και εργοδότες, επικαλούμενες την ύπαρξη του εμβολίου, έχουν εξαφανίσει τα όποια μέτρα προστασίας είχαν λάβει, καθώς τα αντιμετωπίζουν ως κόστος.

Το Συνδικάτο τονίζει πως δεν θα δεχτεί «καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη» και προσθέτει πως «εργοδοσία και κράτος, ενώ δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση, έρχονται τώρα στη λογική της ατομικής ευθύνης να ρίξουν την ευθύνη στους εργαζόμενους. Το γεγονός που καταγγέλλουμε έχει ως αφετηρία του τον νόμο για τον "υποχρεωτικό εμβολιασμό", όπου με ευθύνη της κυβέρνησης δόθηκε αέρας στα πανιά των εργοδοτών για να προχωρήσουν σε έναν νέο γύρο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει.

Το Συνδικάτο καλεί την εταιρεία να σταματήσει τους εκβιασμούς και τις απειλές προς τους εργαζόμενους και απαιτεί:

Εβδομαδιαία test στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης και ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλείμματα σε κατάλληλους χώρους κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ