Με Υπουργική Απόφαση ξεκινά η υλοποίηση του απεργοκτόνου νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για το 10ωρο και το νέο χτύπημα στην απεργία |
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολό του ο νόμος αυτός διατηρεί και εξελίσσει προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, εντείνει το ξεζούμισμα των εργαζομένων, επιφέροντας συντριπτικά χτυπήματα στον χρόνο εργασίας, διευκολύνοντας την εφαρμογή της 10ωρης και 12ωρης δουλειάς, τις απλήρωτες υπερωρίες και τις απολύσεις, χτυπώντας το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.
Η πρώτη Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση αυτού του νόμου αφορά τα άρθρα για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης κι αυτό δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητες κυβέρνησης και εργοδοσίας, ώστε στη συνέχεια πιο εύκολα να εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα.
Η εγκύκλιος αναφέρεται στα άρθρα 91 - 95 του νόμου που διατηρούν και θέτουν επιπλέον φραγμούς στο δικαίωμα της απεργίας. Με το άρθρο 95 ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα της απεργίας, αφού προβλέπεται ότι στις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας (περιλαμβάνει και ιδιωτικές επιχειρήσεις) για να γίνει απεργία πρέπει η συνδικαλιστική οργάνωση να έχει ορίσει προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που θα επαρκεί για να παράγεται το 1/3 του παρεχόμενου έργου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιχείρηση θα λειτουργεί σχεδόν σαν να μην απεργούν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η παροχή ακόμα και του 1/3 του έργου προϋποθέτει τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων.
Οι κλάδοι στους οποίος εφαρμόζεται αυτή η διάταξη είναι: Υγειονομικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις ύδατος, ηλεκτρικού ρεύματος, καύσιμου αερίου, παραγωγής ή διύλισης ακάθαρτου πετρελαίου, μεταφοράς προσώπων και αγαθών, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία, αποχέτευσης και απαγωγής λυμάτων, αποκομιδής και εναποθέσεως απορριμμάτων, φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια, Τραπέζης Ελλάδος, Πολιτικής Αεροπορίας. Η ισχύς του άρθρου, αναφέρει η εγκύκλιος, είναι άμεση.
Δεύτερο απεργοκτόνο άρθρο είναι το 93, που υποχρεώνει τη συνδικαλιστική οργάνωση «που κηρύσσει απεργία (...) να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οποιονδήποτε»!
Οχι μόνο απαγορεύει στην πράξη την περιφρούρηση της απεργίας από τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, αλλά δίνει κάλυψη και σε προβοκάτσιες από την εργοδοσία και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της.
Με το άρθρο 94 υποχρεώνει τα συνδικάτα στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ να πάνε σε διάλογο μέσω ΟΜΕΔ με την εργοδοσία, επισημαίνοντας πως όσο διαρκεί ο διάλογος «η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας αναστέλλεται στις επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας».
Με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι όροι φακελώματος των συνδικαλιστικών οργανώσεων που πλέον είναι υποχρεωμένες (πλην των ναυτεργατικών οργανώσεων) να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), μέσω πλατφόρμας που θα διατηρείται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καταχωρώντας στοιχεία όπως έδρα οργάνωσης, νόμιμου εκπροσώπου, σύνθεση οργάνων διοίκησης, αριθμός ψηφισάντων, σειρά εκλογής εκλεγμένων μελών κ.ά.
Για την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας
Με τη σημερινή τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και στη συγκέντρωση που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, κλιμακώνουν τη δράση τους τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου, ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ).
Το βράδυ της Τετάρτης, το ΣΕΜΛΑ μαζί με άλλα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που στέκονται αλληλέγγυα, πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στους μεταλλωρύχους στο μεταλλείο στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ενώ ανάρτησαν και πανό με τα οποία απαιτούν ανάκληση της απόλυσης. Το πρωί, τα πανό είχαν εξαφανιστεί κατ' εντολή της «Edilmac» και της «Ελληνικός Χρυσός», αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το Σωματείο και η δράση του ενοχλούν.
Χτες, συνεχίζοντας την παρέμβαση στους μεταλλωρύχους της περιοχής, στελέχη της ΟΜΕ και του ΣΕΜΛΑ περιόδευσαν στα μεταλλεία Γερακινής, μεταφέροντας και εκεί το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.
Θυμίζουμε ότι απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας πήραν και μια σειρά σωματεία του κλάδου, ανάμεσά τους της ΛΑΡΚΟ, του ΙΓΜΕ, του Σωματείου Γεωτρυπανιστών Χαλκιδικής «Αγιος Γεώργιος» κ.ά.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και το κύμα συμπαράστασης από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία. Χτες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, τα Σωματεία Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης και τo Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.
Απαιτούν να ανακληθεί η απόλυση του Ν. Τζανετή, προέδρου του ΣΕΜΛΑ και μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), με την οποία η εργοδοσία επιχειρεί να βάλει σε εφαρμογή τον νέο αντεργατικό νόμο 4808/2021, με στόχο να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.
Καταγγέλλουν ότι «η απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν και να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους! Η "Ελληνικός Χρυσός" και οι εργολάβοι της θέλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα: Μετά το πράσινο φως της κυβέρνησης της ΝΔ μέσω της ψήφισης του νόμου για τη μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν μπορεί να υπάρχει κανένα εμπόδιο στην αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου! Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι "χρυσές δουλειές" των αφεντικών απαιτούν σιγή νεκροταφείου, εργαζόμενους με σμπαραλιασμένα δικαιώματα, που δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους μετά τη βάρδια!».
«Δυναμώνουμε τα συνδικάτα μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Ζωντανεύουμε τα σωματεία μας με πρωτοβουλίες και αγωνιστικές αποφάσεις. Αποφασίζουμε συλλογικά τις μορφές των αγώνων μας. Στηρίζουμε κάθε εργαζόμενο που δεν συμβιβάζεται με τη μιζέρια και σηκώνει το κεφάλι», αναφέρουν τα σωματεία.
Στη λαϊκή αλληλεγγύη είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πατρών και περιχώρων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο, στην πλατεία Ελευθερίας, στη γειτονιά των Προσφυγικών. Εχοντας κεντρικό σύνθημα «Η αλληλεγγύη και ο αγώνας τα μόνα όπλα των λαών», η διοίκηση του φορέα απευθύνει κάλεσμα συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της χώρας.
Σε πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας της προχωρά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), την Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέμα την οργάνωση των αναπήρων, χρονίως πασχόντων, γονέων και κηδεμόνων παιδιών ΑμεΑ.
Σε σχόλιο για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εφαρμόζει τον νόμο - έκτρωμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η πρώτη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε σήμερα, για την εφαρμογή του κατάπτυστου "νόμου - εκτρώματος" για τα Εργασιακά, αποκαλύπτει - παρά τις μεγαλοστομίες - το μέγεθος της αντιδραστικότητάς του, καθώς επιχειρεί να βάλει χέρι στο "πλαίσιο για τις απεργίες", θεσπίζει το "φακέλωμα" των εργαζομένων και των συνδικαλιστών και χτυπά τη λειτουργία των εργατικών σωματείων. Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι μπορεί, μέσα στο καλοκαίρι, να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να εφαρμόσει το καταδικασμένο στη συνείδησή τους αντεργατικό τερατούργημα. Ο δε υπουργός Κ. Χατζηδάκης το μόνο που θα καταφέρει είναι να περάσει στην Ιστορία ως μια γραφική φιγούρα, όπως ο περιβόητος Λάσκαρης, κατά το παρελθόν, που ήθελε να καταργήσει την ταξική πάλη!!!».