ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Φτηνές δικαιολογίες και εκκλήσεις για συναίνεση στην εγκληματική πολιτική τους

Eurokinissi

Να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του λαού για τις ευθύνες της κυβέρνησής του και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την εγκληματική πολιτική τους, με βασικό χαρακτηριστικό της την πλήρη απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, που θεωρείται «κόστος» για το κεφάλαιο, επιχείρησε χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης με άλλο ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα, παρουσιάζοντας παράλληλα και αυτήν την κρίση ως «ευκαιρία» για την επιτάχυνση της πολιτικής που οδηγεί από τραγωδία σε τραγωδία τον λαό.

Παρακάμπτοντας ότι ο ίδιος σε σχετική σύσκεψη στις 24/5 διαβεβαίωνε πως έχουν «κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής», χτες κατέφυγε σε δικαιολογίες περί «πρωτοφανούς καύσωνα» και πολύμηνης ξηρασίας, καταφεύγοντας στα βολικά άλλοθι για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης, που αποκαλύφθηκαν ξανά με τον πιο δραματικό τρόπο.

Προκαλώντας ανοιχτά τον λαό, μίλησε για απολογισμό που «οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε», για «προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν» και πως «σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης». Κι αυτό όταν το μόνο που συνέβαινε στην πράξη ήταν η αποστολή μηνυμάτων τύπου «τρέξτε να σωθείτε», δείχνοντας και τα όρια του συστήματός τους, που στον 21ο αιώνα είναι ζήτημα αν μπορεί να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Μπροστά στην οργή του λαού έσπευσε να ζητήσει «συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν» και επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι «δεν πρέπει να είναι τυφλές», γιατί «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει», προϊδεάζοντας για αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, όταν είναι η ίδια η πολιτική τους που πρέπει να πάει στα σκουπίδια.

Επιχείρησε δε να πείσει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί τάχα δίπλα σε όσους εγκατέλειψε στο έλεος της πυρκαγιάς, «όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του "Ιανού" στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου», ενώ μήνες μετά οι πληγές στα εκεί λαϊκά στρώματα μήνες παραμένουν ανοιχτές και σε πολλές περιπτώσεις εκκρεμούν ακόμα και οι αποζημιώσεις - ψίχουλα, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες για 100% αποζημιώσεις.

Εκεί άλλωστε παραπέμπουν και οι υποσχέσεις για τα 500 εκατομμύρια όλα κι όλα για το «σχέδιο ανασυγκρότησης» της Αττικής και της Εύβοιας, την ώρα που δεν έχει μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, αλλά και η παραπομπή στην τακτική του ...φιλόπτωχου ταμείου, δηλώνοντας «σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και πάνω απ' όλους η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν».

Στο πλαίσιο αυτό, επιχείρησε να καπηλευτεί και «το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια» εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων για την προστασία του λαού, για να το παρουσιάσει ως υποκατάστατο της έλλειψης κρατικής στήριξης στους πληγέντες.

Εσπευσε δε να διαβεβαιώσει πως «η γραφειοκρατία θα σαρωθεί», αποκρύπτοντας ωστόσο ότι είναι οι προτεραιότητές τους άλλες, ξένες προς τα λαϊκά συμφέροντα, και οι οποίες καθορίζουν και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, που λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά όταν πρόκειται να στηρίξει διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους επενδυτές της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», που θα επιχειρήσουν και τώρα να επωφεληθούν από την καταστροφή.

Για τα παραπάνω άλλωστε παρέπεμψε σε πόρους από το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν είναι γνωστό ότι το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει καταρτιστεί αποκλειστικά με βάση τους στόχους του κεφαλαίου, ειδικά για διάνοιξη μπίζνες στην «πράσινη Ενέργεια» και τις ΑΠΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ μίλησε για την ανάγκη «διακομματικής συναίνεσης» και «ενότητας», πάνω σε «τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά», βασικά ζητώντας από τον λαό να στοιχηθεί πίσω από μια πολιτική που τον πηγαίνει από πλημμύρα σε φωτιά και τούμπαλιν για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Πολλά ερωτήματα γεννάει και η αποστροφή του λόγου του ότι στις αναδασωτέες εκτάσεις «θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα», προαναγγέλλοντας αλλαγή της ενδημικής χλωρίδας, σε αντίθεση με τις σχετικές εισηγήσεις των δασολόγων.

Είπε ακόμα ότι «το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο», όταν είναι γνωστό ότι πέρα από τα παχιά τους λόγια, στην πράξη και αυτά τα κονδύλια καμία σχέση δεν θα έχουν με τις λαϊκές ανάγκες σε πρόληψη, ενώ τα σχέδιά τους για την Πολιτική Προστασία προβλέπουν παραπέρα εμπορευματοποίηση, «ανταποδοτικότητα» και «απαλλαγή» του αστικού κράτους από το «περιττό» αυτό κόστος.

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός προέδρευσε σε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών στο Μαξίμου με θέμα «τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών», που θα εξειδικευτούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ενώ μέσα στη βδομάδα θα δώσει και συνέντευξη Τύπου.

Για βοήθεια από τη Ρωσία

Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του M. Μισούστιν, συζητώντας μεταξύ άλλων και για το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθειας σε αεροπορικά μέσα, ενώ τηλεφωνική συνομιλία είχε και ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν έδωσε εντολή για συγκρότηση ρωσικής ομάδας ειδικών και αποστολή εναέριων μέσων.

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ N. Μπένετ, ενώ ο Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος ενημέρωσε ότι δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αποσταλούν στην Ελλάδα για βοήθεια.

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Διαπιστώσεις και προειδοποιήσεις για τις αλλαγές στο κλίμα

Προειδοποιήσεις για τις συνέπειες στο κλίμα από την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου απηύθυναν, χτες, επιστήμονες που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση (μετά από 7 χρόνια) που υιοθετήθηκε από 195 χώρες και αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες.

Τα δεδομένα που καταγράφει μια ακόμα έκθεση για τις αλλαγές στο κλίμα, όπου επιδρά καθοριστικά η καπιταλιστική παραγωγή με σκοπό το κέρδος, δεν αξιοποιούνται μόνο ως άλλοθι από τα αστικά κράτη για τις εγκληματικές ευθύνες τους στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην έκθεση του λαού στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών.

Επιστρατεύονται και ως προκάλυμμα για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που «κουμπώνει» με την επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων για ένα νέο κύκλο κερδοφορίας, η οποία όχι μόνο δεν πρόκειται να σώσει το περιβάλλον αλλά διαμορφώνει προϋποθέσεις για νέες εστίες επιβάρυνσης και καταστροφής του, παράλληλα με τη γενικευμένη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτήν την έκθεση, η επιτροπή εξέτασε 5 βασικά σενάρια για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από το πιο αισιόδοξο μέχρι το χειρότερο. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο πλανήτης αναμένεται να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν στην προηγούμενη εκτίμηση της Διακυβερνητικής, το 2018.

Προβλέπουν ότι καμία περιοχή του πλανήτη δεν θα αποφύγει καταστροφές εξαιτίας αυτών των αλλαγών στο κλίμα. Αναμένουν ότι καύσωνες, που εμφανίζονταν μία φορά κάθε 50 χρόνια, θα εμφανίζονται μία φορά τουλάχιστον ανά δεκαετία ή δύο φορές ανά επτά χρόνια. Προβλέπουν επίσης ότι οι τροπικοί κυκλώνες θα είναι πιο ισχυροί και υγροί, πιο γρήγορη τήξη πάγων στην Αρκτική και αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 15 με 30 εκ. έως το 2050.

Εκτιμούν ακόμα ότι έως το τέλος του 21ου αιώνα, ο κόσμος θα είναι θερμότερος κατά 3,3 βαθμούς Κελσίου και επισημαίνουν πως τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε τη μεγαλύτερη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη των τελευταίων 2.000 ετών. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι «ανθρωπογενής» και, όπως αναφέρεται, οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2015 με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Η έκθεση εμφανίζεται λίγους μήνες πριν από τη λεγόμενη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκόβη (31 Οκτώβρη έως 12 Νοέμβρη 2021).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τις συγγνώμες και τις υποσχέσεις τις «ακούνε βερεσέ» όλοι όσοι έχουν καταστραφεί

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αυτή η τεράστια καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές δεν είναι προϊόν αστοχίας, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση και που έχει στο επίκεντρό της την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Αυτήν την πολιτική πληρώνουν σήμερα όσοι έχουν πληγεί, όσοι συνεχίζουν να δίνουν μια τιτάνια μάχη για να σώσουν ό,τι σώζεται, στους οποίους ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να απευθύνεται και να τους προκαλεί όταν επικαλείται τη λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει λόγω της έλλειψης κρατικής στήριξης στους πληγέντες.

Τις συγγνώμες και τα λόγια ευγνωμοσύνης τα "ακούνε βερεσέ" όλοι όσοι έχουν καταστραφεί, στους οποίους ο πρωθυπουργός προσπαθεί κι από πάνω να ρίξει "στάχτη στα μάτια" με τα περί δήθεν αποζημιώσεων και γρήγορων αποκαταστάσεων.

Για τις λαϊκές οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους, το εισόδημά τους, τίποτα λιγότερο από την άμεση καταγραφή των ζημιών με αποζημίωση στο 100%, από την αποκατάσταση όλων των υποδομών, από την επίσπευση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές, και από την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Οσο για τη διακομματική συναίνεση που ζητάει ο κ. Μητσοτάκης όταν βρίσκεται στα δύσκολα, αυτή μπορεί να την αναζητήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα δηλαδή με τα οποία μοιράζεται τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας αλλά και την ίδια αγωνία για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της περιβόητης "πράσινης ανάπτυξης" για τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΣΧΕΔΙΟ «ΑΙΓΙΣ»
Περισσότερος χώρος για ιδιώτες στην πολιτική προστασία

Στο σχέδιο «Αιγίς», που αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας νέας επιχειρησιακής δομής σε θέματα πολιτικής προστασίας και για το σύνολο του κύκλου διαχείρισης καταστροφών, με το αντίστοιχο εξοπλιστικό του πρόγραμμα, αναφέρονται μια σειρά κυβερνητικοί παράγοντες, ως «απάντηση» στο τι θα γίνει στο μέλλον με την προστασία από φυσικές καταστροφές. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που εμπεριέχεται στις διατάξεις του νόμου 4662/2020.

Ανάμεσα στους στόχους του είναι να αναβαθμιστεί η παρουσία των επιχειρηματικών ομίλων σε όλο το φάσμα της πολιτικής προστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών, μέχρι τη διαχείριση με έμμεση και άμεση εμπλοκή, προκειμένου να ανοίξουν νέοι δρόμοι κερδοφορίας. Κυβερνητικός στόχος είναι να μεταφερθούν αρμοδιότητες σε δήμους και Περιφέρειες με στόχο την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών πυρασφάλειας. Παράλληλα με όλα αυτά θα υπάρξει παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης των φορέων της πυροπροστασίας, του μόνιμου προσωπικού, των πυροσβεστικών δομών της, δίνοντας έμφαση σε «δομές» εθελοντικής δημοτικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ