ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη σε όλη τη χώρα

Η μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε ποτέ από πυρκαγιές στη χώρα είναι αυτή στη Β. Εύβοια

RIZOSPASTIS

Στην πιο καταστροφική πυρκαγιά όλων των εποχών στην Ελλάδα, που ίσως προσεγγίσει τα 500.000 καμένα στρέμματα δάσους, εξελίχτηκε η πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια σύμφωνα με τις δορυφορικές καταγραφές της αρμόδιας υπηρεσίας (EFFIS) της ΕΕ. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι από την αρχή του χρόνου έχουν καεί στη χώρα μας 950.000 στρέμματα δάσους που είναι κατά χρονική αντιστοιχία ίδια με εκείνη των πυρκαγιών του 2007.

Μέχρι το Σάββατο, το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια είχε κατακάψει 346.840 στρέμματα δάσους, με την πυρκαγιά να συνεχίζεται. Η φωτιά που είχε αποτεφρώσει τα περισσότερα στρέμματα μέχρι σήμερα, ήταν εκείνη στις περιοχές Μεγαλόπολης - Ανδρίτσαινας το 2007, με 448.410 στρέμματα καμένα.

Στην Αττική, σύμφωνα με τις νεότερες καταγραφές, υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν 62.590 στρέμματα πευκοδάσους, όμως ο απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος. Πρόκειται για μία από τις τρεις μεγαλύτερες πύρινες καταστροφές, μαζί με εκείνη στην περιοχή Γραμματικού - Καπανδριτίου - Μαραθώνα το 2009 που κατέκαψε 205.000 στρέμματα πευκοδάσους και του 1998 στην Πεντέλη (περιοχή Διονύσου) που κατέκαψε 108.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση, οι φωτιές σε Λακωνία και Μεσσηνία έκαψαν 230.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων και στην Ηλεία 74.350 στρέμματα. Στη Φωκίδα οι αποτεφρωμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε 16.720 στρέμματα.

Οι εκτάσεις που κάηκαν στην Αττική...
Οι εκτάσεις που κάηκαν στην Αττική...
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System - EFFIS), στην Εύβοια το 38% περίπου των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε 34%, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

Πέντε μέρες έκαιγε η φωτιά στην Αττική

Ενα σταχτί καταθλιπτικό τοπίο καμένης γης είναι η εικόνα που έμεινε μετά την υποχώρηση των πυρκαγιών στην Αττική, με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες.

Ενας νεκρός, 10 τραυματίες - οι 5 εγκαυματίες - ενώ εκατοντάδες είναι τα σπίτια - με πρόχειρους υπολογισμούς, είναι πάνω από 300 - που κάηκαν ολοσχερώς ή έχουν σοβαρές ζημιές από τις φλόγες που για 5 μέρες αποτέφρωναν δασικές εκτάσεις, περιουσίες και ζώα σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Αφίδνες και Αγιο Στέφανο. Σοβαρό είναι το πλήγμα που δέχτηκαν καταστήματα και επιχειρήσεις. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των αυτοκινήτων που έχουν καεί.

Οι κάτοικοι με απόγνωση αλλά και θυμό προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια τους, να πετάξουν καμένα έπιπλα και συσκευές έχοντας συνέχεια το νου τους στις αναζωπυρώσεις. Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν σπίτι, φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, άλλοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Σε άλλους λείπουν ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό, τροφή και ρουχισμός. Η αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από σωματεία και φορείς είναι ζωτικής σημασίας αυτές τις ώρες.

Μέχρι και την Κυριακή το πρωί σημειώνονταν μικρές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στο Φλαμπούρι, όπου τραυματίστηκε πυροσβέστης, και στο Κατσιμίδι. Καταβάλλονταν επιπρόσθετες προσπάθειες από τον Στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιηθεί η περίμετρος.

...και στην Εύβοια, όπου η καταστροφή συνεχιζόταν και χτες (πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
...και στην Εύβοια, όπου η καταστροφή συνεχιζόταν και χτες (πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
Το περασμένο Σάββατο οι φλόγες συνέχιζαν να καταστρέφουν για πέμπτη συνεχή μέρα την βόρεια και βορειοανατολική Αττική. Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η νύχτα, αλλά και το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεχιζόταν ο εφιάλτης από την πυρκαγιά, η οποία είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Πάρνηθα, στον Αγιο Στέφανο και τη Μαλακάσα, ενώ ενισχύονταν οι άνεμοι στην περιοχή.

Την Κυριακή αργά το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας που είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πυρκαγιές σε άλλες περιοχές

Σε εξέλιξη ήταν και χτες το πρωί η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, με το κύριο μέτωπο να καίει στην ορεινή και δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας. Ρίψεις νερού από δύο ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί και στην Αχλαδινή Ηλείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αναζωπυρώσεις, ενώ στο σημείο βρίσκονταν και πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στη Μεσσηνία η πυρκαγιά έκαιγε σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια από όπου και ξεκίνησε πριν από 7 μέρες. Δύσκολη παρέμενε η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας, που πέρασε από την Ηλεία καθώς αργά προχτές το βράδυ το πύρινο μέτωπο είχε επεκταθεί. Εκκενώθηκαν δύο επιπλέον οικισμοί. Η φωτιά απείλησε τον οικισμό Λιβαδάκι, αλλά η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τις φλόγες μακριά από τα σπίτια, ενώ κινδύνευσε και ο οικισμός Τουμπίτσι. Τρεις κοινότητες είχαν μείνει χωρίς ρεύμα.

Το άλλο πύρινο μέτωπο στην Αρκαδία, που πέρασε από τη Μεσσηνία, μαινόταν στην περιοχή του δήμου της Μεγαλόπολης αλλά η κατάσταση ήταν σχετικά καλύτερη. Εκκενωμένος ήταν ο οικισμός Ισαρης, όπου έγινε μία νέα αντιπυρική ζώνη.

Σε ύφεση ήταν η φωτιά στον Αγιο Θωμά Ηρακλείου Κρήτης, η οποία από προχτές το μεσημέρι που εκδηλώθηκε, είχε κάψει δεκάδες στρέμματα χορτολιβαδικής, αγροτικής και δασικής έκτασης.

Νεκρός στη Φωκίδα, σώθηκε πιλότος «Πεζετέλ»

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη μάχη με τις φλόγες, αυτήν τη φορά στη Φωκίδα. Πρόκειται για έναν άνδρα 70 ετών, κάτοικο Αμυγδαλιάς Δωρίδας, ο οποίος έπεσε με την μπουλντόζα του σε γκρεμό στην περιοχή Ρεντζού Ερατεινής, κατά τη συμμετοχή του σε προσπάθεια πυρόσβεσης.

Στο μεταξύ, πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου «Πεζετέλ» σημειώθηκε την Κυριακή το απόγευμα στη Ζάκυνθο, ενώ συμμετείχε σε κατάσβεση στο Μαχαιράδο. Ο πιλότος είναι σώος και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο «Super Puma», για προληπτικούς λόγους, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Τραμπούκισαν συνεργείο τηλεοπτικού σταθμού

Επίθεση από φασιστοειδή δέχτηκαν δημοσιογράφοι και τεχνικός του τηλεοπτικού σταθμού «Open», που κάλυπταν τις πυρκαγιές στους Θρακομακεδόνες, υπό το βλέμμα μάλιστα της αστυνομίας, που δεν επενέβη. Το συνεργείο προπηλακίστηκε και οι τραμπούκοι προκάλεσαν φθορές στο αυτοκίνητο και στον εξοπλισμό τους. Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Απολύτως καταδικαστέα η βίαιη επίθεση στους δημοσιογράφους και στο συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, που καμία σχέση δεν έχει με τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των πληγέντων. Η κυβέρνηση οφείλει να εξακριβώσει και να τιμωρήσει τους δράστες, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες σχετικά με την "αδράνεια" των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο συμβάν». Καταγγελία εξέδωσε και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Εισαγγελική έρευνα για εμπρησμούς

Τη διερεύνηση ύπαρξης οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου για τις πυρκαγιές ζήτησε χτες με παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας. Η παραγγελία δόθηκε μετά και τις παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, που άφηναν υπονοούμενα για σχέδιο εμπρησμών.

Οπως αναφέρει ο Β. Πλιώτας, ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωση των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών δημιουργεί «εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς». Συνολικά οκτώ άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες για εμπρησμό, οι περισσότεροι σε άλση δήμων της Αθήνας.

Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκε αστυνομικός μετά από καταγγελίες του προέδρου της κοινότητας Χώρας Γορτυνίας ότι ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ., με τον οποίο επικοινώνησε για να ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστικού οχήματος, τον ρώτησε αν υπάρχει πολιτικό μέσο. Η καταγγελία του προέδρου πήρε δημοσιότητα μέσα από τα social media και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ΕΔΕ, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ο ταξίαρχος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Τέλος, διαψεύστηκε χτες η παραίτηση που φέρεται να υπέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγος Γ. Κουμεντάκης. Η διαρροή περί παραίτησης έγινε στο φόντο της διερεύνησης ευθυνών γύρω από τις διαθεσιμότητες και τη συμμετοχή των στρατιωτικών ελικοπτέρων «Σινούκ» στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ