ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Το εμβόλιο δεν είναι «όπλο» για μείωση μισθολογικού κόστους και απολύσεις

Το εμβόλιο είναι «όπλο» στα χέρια της επιστήμης για την ανάσχεση της πανδημίας και όχι «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για μείωση μισθολογικού κόστους, διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, απολύσεις και αποθέωση της «ατομικής ευθύνης». Τα παραπάνω διαμηνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ).

Υπενθυμίζει στη συνέχεια τον αγώνα των υγειονομικών: «Εναν χρόνο πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου ριχτήκαμε με αυτοθυσία στη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής των συνανθρώπων μας, χωρίς να υποταχτούμε μπροστά στον κίνδυνο του "αόρατου εχθρού" και την έλλειψη ή ακαταλληλότητα μέσων ατομικής προστασίας. Μπροστά στο άγνωστο, όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία στελέχωσαν τις κλινικές και ΜΕΘ COVID, σε καθεστώς αναστολής αδειών, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους στον αγώνα για την υγεία του λαού μας, ζητώντας μόνο προσλήψεις προσωπικού, κρεβάτια για τους ασθενείς μας, μέτρα και μέσα προστασίας. Γιατροί που εργάζονται υπό καθεστώς υπερεφημέρευσης κι εξαντλητικά ωράρια, νοσηλευτές στους οποίους έχει παγιωθεί η διπλοβάρδια, διοικητικοί και τεχνικοί αποδεκατισμένοι... Αυτές είναι οι δυνάμεις του ΕΣΥ που καλούνται ακόμη και σήμερα να καλύψουν τις κλινικές (όλων των νοσημάτων), τις ΜΕΘ, τις γενικές εφημερίες, τα κέντρα εμβολιασμού και τα τμήματα Covid.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) παρανομεί συστηματικά αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων Υγείας χωρίς γιατρούς Εργασίας, κάνει "λάστιχο" τα πρωτόκολλα καραντίνας στους υγειονομικούς (14 μέρες για τον γενικό πληθυσμό, αρχικά 7 μέρες για τους υγειονομικούς που τώρα καταργήθηκαν πια για εμβολιασμένους ή ασυμπτωματικούς ή νοσούντες το προηγούμενο 6μηνο, όπως καταργήθηκε και το εβδομαδιαίο τεστ!) στο όνομα της έλλειψης προσωπικού, εξακολουθεί να αφήνει απροστάτευτους εργαζόμενους και ασθενείς τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς. Ανάλογα έμειναν έρμαια οι εργαζόμενοι στους άλλους εργασιακούς χώρους και ειδικά σε αυτούς με μεγάλη συγκέντρωση προσωπικού λόγω της φύσης των εργασιών (...)

Εμβολιαστήκαμε πρώτοι οι υγειονομικοί, δείχνοντας πρώτοι το παράδειγμα και χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση από τις επιτροπές λοιμώξεων που τα μέλη τους στα νοσοκομεία μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα ποσοστά εμβολιασμού πλέον αγγίζουν το 95% στους γιατρούς και πάνω από 90% στους νοσηλευτές. Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στους αναποφάσιστους περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ας κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν:

  • Δεν είναι υποχρεωτική η εξαντλητική προσωποποιημένη ενημέρωση για την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες και τις πιθανές επιπλοκές των εμβολίων, καθώς και η έγκαιρη και δωρεάν ιατρική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους;
  • Δεν είναι υποχρεωτικός ο προληπτικός έλεγχος με βάση το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς ώστε να επιλέγεται το καταλληλότερο σκεύασμα με βάση το προφίλ κάθε ασθενούς αλλά και να εντοπίζονται τυχόν εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό;
  • Δεν είναι υποχρεωτική η εξασφάλιση της επάρκειας όλων των ασφαλών εμβολίων που είναι διαθέσιμα;
  • Δεν είναι υποχρεωτική η συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εμβολιασμένων, της ανοσιακής τους επάρκειας και η φαρμακοεπαγρύπνηση;
  • Δεν είναι υποχρεωτική η διαρκής επιστημονική παρακολούθηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού, ιδιαίτερα όσο κυκλοφορούν και νέες μεταλλάξεις;
  • Δεν είναι υποχρεωτική η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η στελέχωσή της με όλο το αναγκαίο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, ώστε να διασφαλίσει την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στον πληθυσμό με ασφάλεια;
  • Δεν είναι υποχρεωτική η λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους στρατευμένους, στους χώρους υποδοχής μεταναστών, που έχουν αποτελέσει κατά καιρούς εστίες υπερμετάδοσης;».

Το ΣΕΝΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, έστω και τώρα να ληφθούν μέτρα για τη σωστή, επιστημονικά άρτια κι οργανωμένη ενημέρωση του προσωπικού των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και όλου του πληθυσμού. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων. Να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για την προστασία των ευπαθών ομάδων (νοσούντες, εγκύους κ.λπ).

Καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν στο Σωματείο οποιαδήποτε απόπειρα πίεσης και εξαναγκασμού απ' όπου κι αν προέρχεται. «Δεν πρόκειται να διευκολύνουμε την επιβολή ποινών στους υγειονομικούς που έδωσαν και δίνουν τον διπλό αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας όλου του λαού και την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Να μην κατατεθούν πιστοποιητικά στους προϊστάμενους και στη διοίκηση! Καμιά δουλειά δεν έχουν να ελέγχουν τη νόσηση και τον εμβολιασμό μας. Αυτή η διαδικασία είναι ευθύνη, καθήκον και αρμοδιότητα αποκλειστικά των γιατρών Εργασίας!», σημειώνει.


ΚΩΣ
Το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού

Δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων χτες

Αμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών διεκδίκησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, μαζικοί φορείς και κάτοικοι, με κινητοποίηση που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει καν πνευμονολόγο και ΜΕΘ.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Γαρυφαλλιά Καρανάσιου, μιλώντας στη συγκέντρωση σημείωσε ότι το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, λόγω ελλείψεων κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο μετά τις επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις προσωπικού, ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών δουλειάς.

«Αντί να γίνουν επείγουσες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού πρώτης γραμμής και εφόσον στο νοσοκομείο μας άνοιξε εμβολιαστικό κέντρο και κλινική COVID λόγω χρόνιων ελλείψεων, παραιτούνται γιατροί(...)

Οποιες εξαγγελίες έγιναν για τάχα μόνιμες προσλήψεις είναι ψέματα. Το νοσοκομείο μας λειτουργεί κυρίως με το ίδιο αποδεκατισμένο προσωπικό και τους συμβασιούχους συναδέλφους, που χωρίς αυτούς το νοσοκομείο δεν θα λειτουργούσε. Οι μετρημένες στα δάχτυλα συμβάσεις που έγιναν δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου μας. Απαιτούμε οι ελλείψεις να καλυφθούν άμεσα, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα χρόνια και επείγοντα περιστατικά στο νησί μας, αλλά και να είμαστε έτοιμοι για ένα πιθανό νέο κύμα επιδημίας».

Τη συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αιτήματα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, προσλήψεις υγειονομικών, τεχνικών Ασφαλείας, τραπεζοκόμων - εργαζομένων καθαριότητας, διοικητικού προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, στελέχωση και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας. Σύσταση συνεργείων ΕΟΔΥ στα νησιά για τακτικούς επαναλαμβανόμενους ελέγχους, μέσα προστασίας για εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Θάλαμοι χωρίς κλιματισμό, απανωτά μπλακ άουτ και οι ασθενείς σε κίνδυνο

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής εν μέσω καύσωνα, με τον κλιματισμό σε πολλές περιπτώσεις να μη λειτουργεί, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για ασθενείς και εργαζόμενους.

Στον «Ευαγγελισμό», στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπως αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων, υπάρχουν χώροι που με 40 - 44 βαθμούς Κελσίου δεν κλιματίζονται. «Με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ασθενείς μέσα από θαλάμους νοσηλείας για COVID-19 μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Δεν έχουν κλιματισμό και το αίσθημα της δυσφορίας και άπνοιας είναι τρισχειρότερο», καταγγέλλει το Σωματείο, και προσθέτει: «Το εξουθενωμένο προσωπικό (...) υποφέρει φορώντας αδιάλειπτα πάνω από 8 ώρες νάιλον ποδιές στους χώρους των Επειγόντων, τις ώρες της νοσηλείας και της περιποίησης των ασθενών, χωρίς παραπάνω διαλείμματα σε συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς. Καμία στήριξη όμως των ιθυνόντων για το πάγιο αίτημα ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ...».

Επίσης, «σε συνέχεια των απανωτών μπλακ άουτ που συνέβησαν στον "Ευαγγελισμό" το προηγούμενο διάστημα, παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες συνεχείς βυθίσεις τάσης στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω του αυξημένου φορτίου, αλλά και του ανεπαρκούς ηλεκτρικού δικτύου στο νοσοκομείο. Μια κατάσταση που, εν μέσω καύσωνα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων στο νοσοκομείο, αλλά και για την ίδια τη λειτουργία του, ιδιαίτερα όσον αφορά κρίσιμους τομείς όπως ο κλιματισμός, οι ψυκτικές μονάδες και τα ιατρικά μηχανήματα στα τμήματα, τις ΜΕΘ και τα δεκάδες εργαστήρια».

Ηδη, χτες, από τις πρωινές ώρες, έχει βγει εκτός λειτουργίας ο ένας στεφανιογράφος του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου και αναμένεται τεχνικός από την εταιρεία για να εκτιμήσει τη βλάβη.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κυβέρνηση και διοίκηση αφήνουν απογυμνωμένη την Τεχνική Υπηρεσία του «Ευαγγελισμού», που λειτουργεί με λιγότερο από το 60% του προβλεπόμενου προσωπικού και πολλές φορές με μόλις έναν εργαζόμενο στη βάρδια για την κάλυψη όλου του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Η διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει το νοσοκομείο να κινείται στα όρια της επισφάλειας, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση στο απαρχαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο και τις γεννήτριες ασφαλείας.

Ποιον άραγε συμφέρει η συνεχής υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου;», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς απαιτώντας άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του «Ευαγγελισμού», στις προδιαγραφές ενός σύγχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος στον 21ο αιώνα.

Τα ίδια και στο «Ασκληπιείο»

Καταγγελίες για μη λειτουργία του κλιματισμού έγιναν χτες και σε μονάδα στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο, κάτι που προκάλεσε την άμεση τηλεφωνική παρέμβαση στη διοίκηση από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτικό σύμβουλο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κώστα Πασακυριάκο. Η μη λειτουργία του κλιματισμού είχε αποτέλεσμα να υπάρχει αποπνικτική και επικίνδυνη ατμόσφαιρα για τους ασθενείς που περίμεναν για τη θεραπεία τους σε συνθήκες καύσωνα, καθώς και για τους εργαζόμενους. Ο Κώστας Πασακυριάκος επικοινώνησε με τον Αιμίλιο Βουγιουκλάκη, αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, τον ενημέρωσε για την κατάσταση και ζήτησε να αποκατασταθεί η βλάβη άμεσα. Οπως αποδείχτηκε, το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου και λίγη ώρα μετά την επικοινωνία, συνεργεία συντήρησης και επισκευής βρέθηκαν στον χώρο για τις απαραίτητες εργασίες όπου και παρέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ