Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το νέο έργο της Λένας Πλάτωνος «Αρχαίες ποιήτριες - των σιωπηλών σπαράγματα», που συντέθηκε για τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, σε κείμενα - αφηγήσεις και αποδόσεις των ποιημάτων από τον Θάνο Τσακνάκη, με αφηγήτρια την Μαρία Σκουλά.
Το έργο ανθολογεί 8 σπουδαίες ποιήτριες της ελληνικής αρχαιότητας, από τον 7ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ., οι οποίες εξυμνούν τη φύση, την παιδική φιλία, τον έρωτα, με λυρισμό υψηλής αισθητικής και σπάνια τρυφερότητα: Σαπφώ, Ηριννα, Ανύτη, Νοσσίς, Κόριννα, Πράξιλλα, Τελέσιλλα, Μοιρώ.
Με την εμβληματική φωνή της Φαραντούρη και την πρωτοποριακή μουσική της Πλάτωνος οι αρχαίες ποιήτριες ανασύρονται από τη λήθη αιώνων, για να βρουν τη θέση που τους αξίζει στον σύγχρονο κόσμο.
Στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη μαζί με την Σαβίνα Γιαννάτου και την Ελλη Πασπαλά παρουσιάζουν αγαπημένα, εμβληματικά τραγούδια, στα οποία πρωταγωνιστούν γυναικείες μορφές του μύθου και της Ιστορίας, οι οποίες ενέπνευσαν μεγάλους Ελληνες ποιητές και συνθέτες. Φιλική συμμετοχή: Ντόρα Μπακοπούλου.
Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία. Πρόκειται για έναν ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας...
Κατά τον σκηνοθέτη Α. Μπινιάρη, «η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου (...) Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον».
Συντελεστές: Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Μουσική σύνθεση: Φώτης Σιώτας. Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου. Επιμέλεια κίνησης - χορογραφίες: Εύη Οικονόμου.
Παίζουν οι: Γιάννης Στάνκογλου, Αρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Δαυίδ Μαλτέζε, Αλέκος Συσσοβίτης, Ηρώ Μπέζου, Ιωάννης Παπαζήσης κ.ά.
Photographed by Giorgos Vitsar |
Επίσης, την Κυριακή 22 Αυγούστου οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ωριαία παρουσίαση «Απογεύματα στο Μουσείο Ακρόπολης», για τις συναρπαστικές ιστορίες που κρύβουν οι θησαυροί των συλλογών, που θα γίνει στα Αγγλικά στις 6 μ.μ. και στα ελληνικά στις 8 μ.μ. (2 ταυτόχρονες παρουσιάσεις σε κάθε γλώσσα, με έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση). Εγγραφές γίνονται τη μέρα της παρουσίασης στο γραφείο πληροφοριών του Μουσείου, κόστος η γενική είσοδος των 10 ευρώ. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Οι πρωινές θεματικές παρουσιάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Σχετικές πληροφορίες: https://theacropolismuseum.gr/thematikes-paroysiaseis
Elina Giounanli/nophoto.gr |
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων (1981 - 2021) διαδρομής της Λίνας Νικολακοπούλου στη δισκογραφία, η στιχουργός κάλεσε την Τάνια Τσανακλίδου για να γιορτάσουν μαζί αυτήν τη σημαντική στιγμή της ζωής της. Συγκινήθηκαν, θυμήθηκαν, διαλέγοντας παρέα τα τραγούδια της παράστασης, και εμπιστεύτηκαν στον Φωκά Ευαγγελινό τη σκηνοθεσία αυτής της δίωρης, πολύχρωμης μουσικής αφήγησης.
Οι παραστάσεις θα δοθούν την Πέμπτη 26 Αυγούστου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά και την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας. Ωρα έναρξης: 21.30.
Προπώληση εισιτηρίων: Τηλεφωνικά στο 210 7234567, διαδικτυακά στο www.ticketservices.gr, διά ζώσης στο εκδοτήριο Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, και στα καταστήματα «Public».
Με τη συμμετοχή δεκάδων εικαστικών καλλιτεχνών, η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης», μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η Τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Οι σκούνες, τα περάματα, τα τρεχαντήρια, τα μπρίκια, οι γολέτες κ.ά. ήταν για χρόνια μέρος της ζωής των θαλασσινών, της ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.
Η Τέχνη οφείλει να αφυπνίζει το κοινό πάνω στη γνώση και διαφύλαξη της Ιστορίας, που πάνω της θα χτιστεί το αύριο του πολιτισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ανοιχτή εικαστική πλατφόρμα «Ορίζοντας Γεγονότων», μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις στον Πειραιά, στην Καβάλα, στην Ιερισσό, στον Βόλο, στο Παλαιό Φάληρο, στο Πάρκο Τρίτση, στο Ναύπλιο, στη Μήλο, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και την Υδρα, επισκέπτεται τη Σάμο με τη μακραίωνη ναυτική Ιστορία και τα ιστορικά καρνάγια, και παρουσιάζει την έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε» στο πρώτο μουσείο της χώρας που είναι αφιερωμένο στην παραδοσιακή Ξυλοναυπηγική.